Episodes
-
Lyrikksalong: Amerikansk samtidspoesi
LittPod starstarstarstarstar_outline addMed Kristina Leganger Iversen og Mathias R. Samuelsen.
USA er et splittet land: Nyhetene er falske, sannhet er løgn og løgn er sannhet. Hvordan kan man da skrive poesi? Skal man sky det politiske, eller ta det inn over seg? Og hvilken rolle kan sentrallyriske temaer som lengsel og sorg spille i et slikt klima? For første gang på nesten et halvt århundre utgis det i år en antologi med ny amerikansk poesi på norsk. En av bokens redaktører, Mathias R. Samuelsen, kommer sammen med litteraturviter, poet og gjendikter Kristina Leganger Iversen for å snakke om amerikansk poesi og hvorfor vi burde lese den. Fredrik Hagen leder samtalen.
Lyrikksalong er støttet av Fritt Ord, Bergen kommune og Litteraturhuset. -
Per Petterson: Per og Arvid
LittPod starstarstarstarstar addOm den nyeste boken og sitt litterære prosjekt.
Fortellingen om Arvid Jansen er forfatteren Per Pettersons livsverk. Allerede i debutboken møtte vi Arvid som en følsom, ung gutt. Da Petterson vant Nordisk råds litteraturpris var det for Jeg forbanner tidens elv, en bok om Arvids vei inn i voksenlivet og den senere skilsmissen. Når han nå kommer med en ny Arvid Jansen-roman, Menn i min situasjon, er det knyttet stor spenning til utgivelsen. Vi har invitert forfatteren til en samtale om den nyeste boken og hans litterære prosjekt. Intervjuer: Tormod Haugland. -
Missing episodes?
-
Espedals metode
LittPod starstarstarstarstar addMesterkurs med Tomas Espedal.
Litteraturhuset har invitert våre mest anerkjente forfattere til å snakke om sin metode for skjønnlitterær skriving. Arrangementsrekken er for deg som selv skriver, som ønsker å skrive eller bare er interessert i den kreative prosessen.
Tomas Espedal er mest kjent for sine genreutfordrende og selvbiografiske romaner, som han har vunnet en rekke priser for. Denne høsten er han aktuell med romanen Elsken. Nå kommer han til Litteraturhuset for å fortelle om sin litterære metode. -
Oversatt: Rebecca Solnit
LittPod starstarstarstar_outlinestar_outline addOversetter Pål H. Aasen foredrar om Rebecca Solnits stil.
Den amerikanske forfatteren Rebecca Solnit (f. 1961) er kjent for sin originale og kritiske essayistikk om samfunnsaktuelle tema. I bøker som Menn forklarer meg ting og Alle spørsmåls mor har hun diskutert tema som trakassering og undertrykkelse, og hun er blant annet kjent for å ha funnet opp begrepet mansplaining.
Denne høsten er Solnit aktuell på norsk med boken Å gå seg vill. En felthåndbok. Med sin litterære oppfinnsomhet og særegne stil viser hun hvor tøyelig det engelske språket kan være. Å oversette Solnits engelsk blir derfor spesielt krevende. Er engelsk et vanskeligere språk enn du tror? Oversetter Pål H. Aasen foredrar om Rebecca Solnits stil, og møter deretter oversetter og kritiker Espen Grønlie til samtale.
Oversatt blir arrangert med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) og Norsk Oversetterforening (NO). -
Kritisk kvartett: Susanne Hedemann Hjorth
LittPod starstarstarstarstar_outline addMed kvartettgjest Susanne Hedemann Hjorth.
Kritisk kvartett er Litteraturhusets faste forum for litteraturkritikk. Panelet består av Elisabeth Frøysland Pedersen, Eirik Vassenden og Frode Helmich Pedersen. Hver gang får de besøk av en ny gjest, og tar opp fire bøker til kritisk og begeistret diskusjon. Den kritiske kvartetten gir en annerledes litteraturkritikk der den livlige kafésamtalen løftes opp på podiet og gjøres tilgjengelig for et større publikum.
Denne gangen diskuterer kvartetten følgende bøker:
Didier Eribon: Hjem til Reims
Per Petterson: Menn i min situasjon
Steffen Kverneland: En frivillig død
Sumaya Jirde Ali: Melanin hvitere enn blekemiddel -
Debutanttripp: Tomrom
LittPod starstarstarstarstar_outline addMed Susanne Skogstad, Oda Malmin og Lars Svisdal.
Tomrommet rommer et fravær. Noe eller noen som mangler. Som ikke tar plass og gjør seg gjeldende. Etterlatte kan oppleve et tomrom etter den som ikke lever lenger. Andre kjenner at deres eget liv tappes for mening og fylles av et tomrom når de møter motgang. Vi har invitert tre debutanter til en samtale om hvordan tomrom spiller en rolle i bøkene deres.
Med: Susanne Skogstad (Svartstilla), Oda Malmin (Steinauge) og Lars Svisdal (Seg til inkjes). Intervjuer: Muna Jibril. -
Foreldrerådet: Bare barnemat
LittPod starstarstarstarstar addSilje Stavrum Norevik møter matekspert og småbarnsfar Ole Martin Alfsen.
De fleste småbarnsforeldre er opptatt av at barnet skal få næringsrik mat og vokse seg stor og sterk. Men når hverdagen kommer må kanskje ambisjonene om nedfrosne smaksporsjoner av gulrot og søtpotet byttes ut med mer lettvinte løsninger som middag på glass eller tube. Til Foreldrerådet denne gang kommer TV-kokken Ole Martin Alfsen som har gitt ut bok om god mat til små ganer. Han gir sine beste råd om hvordan få til enkle, men næringsrike retter for småbarnsfamilien, og hvordan gjøre poden til en som er glad i å utforske ny mat.
Litteraturformidler og småbarnsmor Silje Stavrum Norevik møter matekspert og småbarnsfar Ole Martin Alfsen til samtale. -
Dahles metode
LittPod starstarstarstarstar addMesterkurs med Gro Dahle.
Litteraturhuset har invitert våre mest anerkjente forfattere til å snakke om sin metode for skjønnlitterær skriving. Arrangementsrekken er for deg som selv skriver, som ønsker å skrive, eller som bare er interessert i den kreative prosessen.
Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser. Nå kommer hun til Litteraturhuset for å fortelle om sin litterære metode. Etter foredraget åpnes det for spørsmål og samtale med publikum. -
Sjakkgeniene: Hans Olav Lahlum og Atle Grønn
LittPod starstarstarstarstar addHvem er menneskene bak de geniale trekkene?
Hvilke type mennesker er det som kan bli verdensmestere i sjakk? Hvilke personligheter skjuler seg bak de brilliante trekkene?
I Sjakkgeniene tar Hans Olav Lahlum og Atle Grønn en nærmere titt på de 16 verdensmesterne vi har hatt siden 1886, fra Wilhelm Steinitz til Magnus Carlsen. Finnes det noen fellestrekk? Hva er det et slikt medlem av den såkalte kongerekken ser over et sjakkbrett som vi andre ikke får øye på?
Forfatter og sjakkentusiast Eivind Riise Hauge leder samtalen. -
Frank Aarebrot: En helaften
LittPod starstarstarstarstar addEn helaften til minne om hele Norges professor.
Er det rom for en Frank Aarebrot i dagens akademia? Risikerer vi å gå glipp av folkelige formidlere av Aarebrots kaliber med et tellekantregime der publikasjoner i smale, internasjonale tidsskrifter står høyest i kurs?
Vi inviterer til debatt og samtale med Hans Olav Lahlum, Jens Kjeldsen, Dag Rune Olsen og Sunniva Rose. Debattleder: Frøy Gudbrandsen. -
Fra postmodernisme til navlebeskuelse?
LittPod starstarstarstarstar addNorsk skjønnlitteratur gjennom de siste 40-50 år.
Da kruttrøyken la seg etter 70-årenes politiske utskeielser, fulgte en mer mangfoldig og prøvende litteratur. Postmodernismen, formeksperimentene, metaperspektivet fikk sine tydelige nedslag og resulterte i til dels uleselige bøker. Så kom Den store fortellingen sterkt tilbake, og gradvis utvidet det litterære landskapet seg til å bli både kupert og uoversiktlig. Vi fikk biografiske romaner og nærgående «virkelighetslitteratur», naivisme og navlebeskuelse. Hvordan var veien dit og hvor står vi i dag?
Dag Solstad, Kjartan Fløgstad, Geir Mork, Marta Norheim og Gunnhild Øyehaug tar oss med gjennom dette landskapet. Samtaleleder er Jan H. Landro, som her markerer sitt 40-årsjubileum som bokbader. -
Sheila Heti: Morskap
LittPod starstarstarstarstar add[Podcast in English]
Er det mulig å leve et fullverdig kvinneliv uten å bli mor?
Å få eller ikke få barn, det er spørsmålet. Sheila Heti utforsker forholdet mellom kunst, kropp og kvinneliv i sin siste roman, Morskap. Hovedpersonen er i slutten av trettiårene, og er livredd; både for å få barn, og å angre på at hun ikke fikk det. Er det mulig å leve et fullverdig kvinneliv uten å bli mor? Og er det mulig å bli mor uten å oppgi sin frihet?
Sheila Heti er en kanadisk forfatter. I 2012 utga hun How Should a Person Be, som ble kåret til årets beste bok i New York Times. Journalist og kritiker Karin Haugen samtaler med Heti på scenen.
Det blir boksalg og signering etter arrangementet. -
Nedreaas-seminaret: Arven etter Nedreaas
LittPod starstarstarstarstar_outline addMed Ingri Løkholm Ramberg, Frode Lerum Boasson, Grethe Syéd og Kari Jegerstedt.
I løpet av sin levetid rakk Torborg Nedreaas å bli en mye lest og høyt aktet forfatter. Men hvor er hennes arvtakere? Hvilke spor har hun satt i kulturen generelt, og i litteraturen spesielt? Og finnes det en Nedreaas av i dag?
Stipendiat Ingri Løkholm Ramberg, litteraturviter Frode Lerum Boasson og forfatter Grethe F. Syéd møtes til samtale. Samtaleleder er Kari Jegerstedt. -
Lyrikksalong: Om Anne Carson
LittPod starstarstarstarstar addMed Tomas Espedal og Tone Hødnebø.
Språket kan alltid åpnes mer opp, og alltid finnes det nye måter å skrive på. En av de mest innovative poetene i dag er Anne Carson. I bøkene hennes blandes poesi, prosa og essayistikk sammen til en helt ny form i et språk som ikke ligner noen andres.
Hva er det som gjør Carson så god, og hvorfor er hun så viktig? Carsons norske oversetter Tone Hødnebø kommer til Lyrikksalong for å samtale med Carson-kjenner Tomas Espedal. Samtalen ledes av Fredrik Hagen.
Lyrikksalong er støttet av Fritt Ord, Bergen Kommune og Litteraturhuset. Arrangementet er støttet av Kolon forlag. -
Nedreaas-seminaret: Jenter fra Bergen
LittPod starstarstarstarstar addMed Gunnar Staalesen, Irene Iversen, Anemari Neple og Per Buvik.
Om man på død og liv skal sette Nedreaas i bås, er mulighetene uendelige: Hun var arbeiderforfatter, politisk forfatter, kvinnelig forfatter og ikke minst Bergensforfatter. I denne samtalen spør vi hva det i litterær sammenheng vil si å være en jente fra Bergen. Hvordan skriver de, og hva skriver de om?
I panelet sitter Gunnar Staalesen, Irene Iversen og Anemari Neple, mens Per Buvik styrer ordet. -
Foreldrerådet: Trass
LittPod starstarstarstarstar addMed Anne Hilde Vassbø Hage og Silje Stavrum Norevik.
Toåringen som protesterer og hylskriker på kjøpesenteret, eller treåringen som absolutt ikke vil kle på seg og forsinker hele morgenrutinen. De fleste småbarnsforeldre møter trass opptil flere ganger om dagen. Hva er trass og hva kommer det av? Hvordan kan vi som småbarnsforeldre best håndtere trassanfall – og når går det over?
Journalist Silje Stavrum Norevik møter psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen til samtale om trassens bestanddeler. -
Kjærstads metode
LittPod starstarstarstarstar_outline addMesterkurs med Jan Kjærstad.
Litteraturhuset har invitert våre mest anerkjente forfattere til å snakke om sin metode for skjønnlitterær skriving. Arrangementsrekken er for deg som selv skriver, som ønsker å skrive, eller bare er interessert i den kreative prosessen.
Jan Kjærstad er kjent som en Nordens fremste forfattere. Han skriver bøker som både er formeksperimentelle og tilgjengelige. Hans siste roman, Berge, høstet i fjor strålende kritikk, og nå kommer han til Litteraturhuset for å fortelle om sin litterære metode. Etter foredraget åpnes det for spørsmål og samtale med publikum. -
Å føle seg fattig
LittPod starstarstarstarstar addTankesmien Agenda inviterer til debatt.
Land med stor økonomisk ulikhet har flere sosiale problemer, men også det å føle seg fattig virker inn på valgene man tar i livet. Følelsen av urett får konsekvenser for både individ og samfunn som helhet, med større spenninger og frustrasjon i befolkningen.
Psykolog Keith Payne har skrevet boken Følelsen av forskjell der han bruker innsikter fra både biologi, psykologi og økonomi for å forklare hvordan vi blir påvirket av ulikhet i samfunnet og hvilke konsekvenser det har for hvordan vi tenker og handler. Han diskuterer med psykolog og forsker Tormod Bøe, førsteamanuensis ved Samfunnspsykologisk fakultet, UiB og forsker ved RKBU Vest, Uni Research Helse, og professor i økonomi Alexander Cappelen fra NHH. Samtalen ledes av Hannah Gitmark fra Tankesmien Agenda.
Avslutningsvis har vi invitert Emil Gadolin, nestleder i Bergen Arbeiderparti og Jana Midelfart Hoff, fraksjonsleder for Høyre i helse- og sosialkomiteen i Bergen bystyre til å kommentere hva de ser som de største utfordringene i Bergen i dag når det gjelder ulikhet og fattigdom og hva partiene mener må gjøres for å demme opp for forskjellene. -
Ikkje ver redd sånne som meg
LittPod starstarstarstarstar addSumaya Jirde Ali og Muna Jibril i samtale.
Det Norske Samlaget lanserer pamflettserien Norsk røyndom. I serien Norsk røyndom inviterer Samlaget utvalde forfattarar til å skrive om sider ved den norske røyndommen dei er særskilt opptekne av. Dette er bøker om store tema som kan lesast i eit strekk.
Sumaya Jirde Ali er samfunnsdebattant, spaltist i Klassekampen, aktivist og poet. I 2017 gav ho ut diktsamlinga Kvinner som hater menn. Det same året fekk ho Natt & Dag-prisen, Zola-prisen for sivilt mot prisen som Årets Bodøværing. Muna Jibril er litteraturstudent og skribent og skal snakke med Jirde Ali om boka. -
Debutanttripp: Grensetilstander
LittPod starstarstarstarstar_outline addMed Ragnhild Eskeland, Bendik Wold og Tora Sanden Døskeland.
Grensetilstander handler om å være på vei fra en ting til en annen, å befinne seg i en mellomposisjon, å bevege seg ut av normen. En grensetilstand er stadiet før en grenseoverskridelse. Et slikt sted kan egne seg godt som utgangspunkt for litteratur. Vi har invitert tre debutanter til å snakke om hvordan de tematiserer en grensetilstand i sine bøker.
Gjester: Ragnhild Eskeland (Føling, Pelikanen), Bendik Wold (Canada Dry, Gyldendal) og Tora Sanden Døskeland (Behold meg, Oktober). Intervjuer: Elise Winterthun. - Show more