Episodes
-
Vi pratar styrketräning för löpare med Jimmy Englund, fysioterapeut och PT. Varför, hur och när bör löpare styrketräna? Vad ger styrketräningen för effekter? Måste man gå på gym eller kan man köra effektiv träning hemma? Vi delar med oss av våra egna erfarenheter och känner oss nu taggade att köra mer styrketräning!
Vi presenterar också ett nytt samarbete med löpföretaget Runacademy.
Hållpunkter:
00:00 Inledning - Vi berättar om vårt samarbete med RunAcademy
07:39: Intervju med Johanna Bäcklund, verksamhetschef RunAcademy
22:27: Susanna och Helena diskuterar sin egen syn på styrketräning
30:08: Intervju med Jimmy Englund, fysioterapeut och expert på styrketräning för löpare
-
Ett helt avsnitt ägnat åt längdskidåkning! Varför är längdskidåkning så bra träning och varför har längdskidåkare så högt VO2max? Vad krävs för att bli en bra längdskidåkare och hur ska man träna inför Vasaloppet/Öppet spår som motionär? Vi intervjuar Mr längdskidåkning i Sverige - Erik Wickström - och får svar på detta och mycket mer. Det blir också lite diskussion om forskning på längdskidåkare och djupdykning i fysiologin.
Hållpunkter:
00:00: Inledning, bl a diskuterar vi hur de bästa skidåkarna tränar och Helena djupdyker ner i en forskningsartikel om detta
26:27: Intervju med Erik Wickström
01:29:58: Vi avrundar med veckan som gått med vår egen träning
Artiklar:
Marit Björgens träning
The elite cross-country skier provides unique insights into human exercise physiology
https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/
-
Missing episodes?
-
Anders Szalkai är en av Sveiges främsta och mest kända löpare och dessutom en mycket uppskattad löpcoach. Hans träningsprogram har följts av (minst!) tiotusentals löpare. I detta avsnitt berättar han om sitt liv som elitlöpare, inklusive segern i Stockholm maraton 2001, om kärleken till löpningen, arbetet på Runners World och mycket mer. Vi får höra om när han tvingades springa med fastbundna händer och om vad som driver honom att fortfarande springa och tävla så mycket som han gör.
Helena har också mätt sin hemoglobinmassa och blodvolym och berättar hur det gick till.
Hållpunkter:
00:00 Introduktion och mätning av blodvolym
06:40: Intervju Anders Szalkai
01:03:043: Reflektion
https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/
-
Vi korar den bästa sporten! 14 sporter valdes ut och bedömdes utifrån 10 olika kriterier, varav 5 fysiska. Löpning är självklart en av sporterna! I avsnittet berättar vi hur vi valde ut sporterna och urvalskriterierna samt hur vi bedömde. Vi har försökt vara objektiva men det är såklart inte helt lätt. I efterhand borde t ex gymnastik borde fått mer poäng i snabbhet, men det hade inte gjort någon skillnad för slutresultatet. Ett kriterium som valdes bort var tekniskt avancerat - rätt eller fel? Saknar ni någon sport?!
Lyssna för att ta reda på allt om vilken sport som är den bästa!
Slutligen diskuterar vi det nysatta kvinnliga världsrekordet på maraton, fantastiska 2.09.56 av Ruth Chepngetich. Är det för bra för att vara sant?
Följ oss och kommentera gärna på vår Instagram https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/ och ge gärna feedback på Spotify om vad du tyckte om avsnittet!
00:00: Inledning
01:03: Diskussion kring urvalskriterier, utvalda sporter och våra bedömningar
01:03:47: Nysatta världsrekord i maraton och halvmaraton
-
I dagens avsnitt diskuterar vi hur man ska tänka om träning när man är sjuk och efteråt, främst vid förkylning och andra luftvägsinfektioner. När får man verkligen inte träna och är det okej att träna om man bara är lite sjuk? Vilka är riskerna med att träna när man är sjuk? Och hur kommer man tillbaka efter en sjukdomsperiod?
Vi diskuterar även värlsettan i tennis, Jannik Sinner, och hans dopingsaga. Han riskerar nu en avstängning då Wada överklagat hans fall till CAS. Dessutom - Susanna har sprungit sönder sitt löpband och Helena har dragit sönder sin stakmaskin!
00:00: Inledning
01:44: När ska man inte träna?
17:18: Hur vet man när man kan börja träna igen?
24:18: Kort om immunförsvaret och träning
29:11: Sammanfattning om träning och att vara sjuk
32:16: Jannik Sinner och doping
44:30: Avslut inklusive egen träning
-
I detta avsnitt diskuterar vi några myter och påståenden kring träning. Vi tar upp 7 påståenden som Susanna hört och där det inte alltid är uppenbart om de är en myt eller sanning. Vi snöar också in lite på håll, om vad det är och vad man kan göra åt det. Det blir förhoppningsvis en intressant diskussion!
Hålltider:
00:00: Inledning
01:50: "Man ska varvar ner efter träning för bästa resultat"
11:27: "Stretching förebegygger träningsvärk och skador"
14:56: "Håll beror på dålig kondis eller är samma sak som mjälthugg"
31:08: "Man ska dricka regelbundet under träning, även om man inte är törstig"
42:16: "Kramp beror på saltbrist"
49:19: Träning förlänger livet"
56:59: Det är farligt att sitta still mycket under dagen även om man tränar mycket"
01:02:00: Avslut om vår egen träning
-
I detta fullspäckade avsnitt fokuserar vi på löpning på stigar och i naturen, det som kallas traillöpning. Traillöpning innebär löpning på många olika underlag och mycket upp- och nedförslöpning. Vilka fysiologiska krav ställer traillöpningen som skiljer sig från väg- och banlöpning? Vi har intervjuat Elisabeth Hansson som driver trailrunningsweden tillsammans med David Andersson. De arrangerar flera lopp, bland annat ett i Paradiset utanför Stockholm den 14 september. Hon berättar om företaget/sajten som har bidragit till att lyfta svensk traillöpning och vi frågar henne allt ni och vi vill veta om traillöpning! Vi diskuterar också våra egna, väldigt olika erfarenheter av traillöpning. Helena gillar att springa traillopp, medan Susanna knappt har testat på att springa i skogen.
Dessutom: En recension av nya Tjejmilenbanan och nya Flowlife calf compression. Sist men inte minst diskuterar vi det senaste stora dopingfallet som berör världsettan i tennis, Jannik Sinner, som nyligen testade positivt (och friades) för samma substans som Therese Johaug.
00:00: Inledning
10:22: Tjejmilen 2024
16:47: Recension Flowlfe Flowpression Calf
26:47: Fysiologiska krav på Trail
42:26: Intervju med Elisabeth Hansson från TrailRunning Sweden
01:29:50: Reflektion efter intervjun
01:31:57: Tennisspelaren Jannik Sinner positiva dopingbesked och friad - vi diskuterar fallet
trailrunningsweden.se
Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/
-
I dagens avsnitt pratar vi om långdistanslöpning och åldrande. Hur förändras prestationen med åldern och varför? Bör man träna annorlunda efter en viss ålder? Vad säger forskningen? Vi intervjuar BG Nilensjö som driver löpartidningen Spring och som tävlar i flera distanser i veteran-VM. Han har dessutom varit ambassadör för tävlingen. Vi kommer även in på hjärtproblem och löpning.
Hållpunkter:
00:00 Inledning inklusive diskussion om löpning och åldrande
24:03: Intervju
58:43: Eftersnack
Följ oss gärna på Instagram: https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/
-
Veteran-VM i Friidrott går nu i Göteborg och vi släpper två avsnitt om det!
Vi pratar om vad Veteran-VM i Friidrott är, vilka som är med, vilka som får vara med och att det faktiskt går i Sverige i år.
Vi har också en intervju med Anna Wiklund som tävlar i K45 400 m häck. Anna tog EM-brons förra året i samma klass. Vi pratar om hur det är att träna och tävla som veteran, hur man balanserar allt i livet inklusive träning och såklart vilka förväntningar hon har på VM.
Hållpunkter:
00:00 Vad är veteran-VM i Friidrott?
09:56 Intervju med Anna Wiklund
56:41 Eftersnack
-
Vi pratar om OS i Paris som är på sluttampen! Vi går djupare in på och analyserar våra favoritögonblick som innefattar mycket friidrott och bland annat herrarnas 1500 meter och damernas 400 meter häck. Och sjävklart tennisfinalen mellan Djokovic och Alcaraz. Vi har även tittat på för oss nya sporter. Vi pratar också om sådant vi tyckte var mindre bra även om vi är väldigt nöjda med OS som helhet. Bland de mindre bra sakerna ingår kontroversen om boxarna som IOK tillåtit delta i den kvinnliga klassen trots att de av allt att döma är biologiska män med DSD (disorder of sex development) - lyssna på vårt avsnitt 6 för att lära er mer om bakgrunden.
Hålltider:
Inledning och OS-ögonblick vi minns: 00:00
Generellt - vad var bra och dåligt med OS inklusive boxningskontroversen: 03:47
Höjdpunkter: 25:14
Avslutning: 01:01:48 -
Vi är på semester i tennismeckat Båstad! Vi pratar om hur vi brukar träna under semestern, och hur vi modifierar träningen denna sommaren pga Helenas avslitna hälsena och Susannas småskavanker. Det blir också en del tennissnack och framför allt pratar vi om varför vi tror att Rafael Nadal - en av världens bästa tennisspelare genom tiderna - blivit så bra. Vi har dessutom sett honom träna och spela match under veckan i Båstad. Kan det som gjort honom framgångsrik också appliceras på andra sporter? Och hur bra är professionella tennisspelare egentligen på att springa?
Hållpunkter:
Inledning: 00:00
Sommarträning: 02:25
Rafael Nadals nycklar till framgång: 10:06
Avslut: 41:17
-
I dagens avsnitt intervjuar vi Malin Starfelt, nybliven SM-silvermedaljör i maraton som även sprungit EM i maraton 2018. Malin är också barnmorska och småbarnsförälder och bor i Östersund. Vi pratar med Malin om hur hon började med löpning, hur hon tränar idag, hennes mål med löpningen, och hennes erfarenheter av att elitsatsa på löpning under småbarnsåren. Hur lyckas man med det på bästa sätt? Hur gör man för att hinna återhämta sig? Vad är hennes drivkraft? Malin delar med sig av sina erfarenheter och bästa tips! Vi reflekterar över vilka faktorer som är betydelsefulla för att lyckas kombinera elitidrottande med arbete och småbarnsliv.
Hålltider:
00:00 Inledning
08:20 Intervju med Malin Starfelt
57:00 Reflektioner och avslutning -
I detta avsnitt spinner vi vidare på könsskillander inom idrott och varför det finns en kvinnlig kategori. Inklusion av transgenderatleter och individer med DSD (differences of sex development) i den kvinnliga kategorin diskuteras. Kan man balansera inklusion och rättvisa eller är det en omöjlig ekvation? Vi intervjuar Tommy Lundberg (@TLexercise), docent i fysiologi på Karolinska Institutet. Har har skrivit forskningsartiklar inom transgender och tillsammans med 25 andra forskare kritiserade han nyligen internationella olympiska kommittéens ramverk för "fairness, inclusion, and nondiscrimination on the basis of gender identity andsex variations."
Detta är ett hett ämne inom sportvärlden just nu där den mest kända transkvinnan är simmerskan Lia Thomas. Bland DSD-atleterna har Caster Semenya uppmärksammats mest.
Tommys artikel: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.14581
IOK:s ramverk: https://stillmed.olympics.com/media/Documents/Beyond-the-Games/Human-Rights/IOC-Framework-Fairness-Inclusion-Non-discrimination-2021.pdf
https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/
Hålllpunkter:
00:00: Inledning: Vi presenterar problemet och definierar transgender och DSD.
17:45: Intervju med Tommy Lundberg
1:05:13: Reflektioner och summering
-
Att kvinnor och mäns prestationer inom idrott skiljer sig åt är ett välkänt faktum, men varför är det så? Hur viktigt är testosteron? Hur stora är skillnaderna i världsrekord mellan könen i olika grenar? Och kan kvinnor prestera bättre än män i långa ultralopp? Ett fullspäckat avsnitt där vi går igenom biologiska/fysiologiska skillnader mellan könen och vad det leder till för skillnader i styrka, snabbhet och uthållighet. Vi har utgått från följande artikel https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2023/12000/the_biological_basis_of_sex_differences_in.21.aspx men tillåter även lite egna spekulationer.
Vi pratar också om avslitna hälsenor och tennis på Roland Garros!
Hålltider
00:00: Inledning
10:55: Dagens ämne - kön och prestation
Kvinnlig idrottshistoria, könshormoner, fysiologiska skillnader mellan könen, skillnader i styrka, snabbhet och uthållighet.
53:53: Kvinnliga vs. manliga resultat/rekord
01:04:59: Svarar vi olika på träning?
01:09:04: Reflektioner
Instagram: https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/
email: [email protected]
-
I detta avsnitt går vi igenom hur man bäst förbereder sig inför ett lopp, veckan/veckorna innan loppet, med fokus på halvmaraton och maraton. Vi berör även kortare distanser och många av principerna kan också appliceras på t ex cykel- och skidlopp. Vi ger generella råd men fokuserar också på formtoppning, näring (inkl kolhydratsladdning) och vätska. Finns det någon forskning på hur man formtoppar sig bäst? Vad menas med kolhydratladdning? Och hur ska man tänka på själva loppdagen?
Vi intervjuar också en av Sveriges bästa löpare, Johanna Bäcklund, som sprungit VM i maraton och med flera SM-medaljer på meritlistan. Hon förbereder sig just nu för Stockholm maraton den 1 juni och berättar om hennes förberedelser inför det och andra viktiga lopp.
Ett extra långt avsnitt som passar bra till ett långpass :)
Hålltider:
00:00: Inledning
07:23: Generella förberedelser
12:26: Tapering/Formtoppning
26:04: Energi och loppdagen
56:35: Johanna Bäcklund
01:19:43: Avrundning
Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/
-
I detta avsnitt intervjuar vi Petra Kindlund som startade löpföretaget Runacademy för ca 10 år sedan. Vi får höra om hennes relation till löpning och varför och hur hon startade ett företag som nu har löpargrupper på över 100 platser i Sverige och ordnar löparresor över hela världen. Petra är också elitlöpare med meriter som en 2:a plats på Lidingöloppet. Numera springer hon mest trail, men vad är traillöpning egentligen?
Vi funderar själva på om vi velat haft idrotten mer som ett jobb än som en hobby och vilka fördelar och nackdelar det finns med det. Vi pratar om att springa i grupp, ger tips på att komma igång med vårlöpning och Helena spekulerar i hur mycket kondition hon tappat efter ett träningsuppehåll.
I samarbete med Runacademy lottar vi också ut 6 månaders online-träning till en lycklig vinnare!
Hållpunkter:
00:00: Inledning
15:00: Intervju med Petra Kindlund
56:03: Reflektioner om intervjun
Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/
Följ Runacademy på instagram:
https://www.instagram.com/runacademy/
-
Vad är tidseffektiv träning och vilken träning är mest effektiv? Hur ger man träningen plats i livet?
Vi delar med oss av våra egna tankar och erfarenheter kring främst konditionsträning. Helena går in på vad forskningen säger om högintensiv intervallträning, en träningsform som kan vara mycket tidseffektiv, men också ganska jobbig. Visste ni att två maximala sprinter på 20 sek 3 gånger i veckan kan förbättra syreupptagningsförmågan?Susanna luftar några egna funderingar och slår ett slag för träning med hopprep!Hållpunkter:
00:00: Reflektion på pilotavsnittet och de 2 veckor som gått med vår egen träning
08:23: Dagens Ämne
01:03:29: Avrundning: Inklusive tips på podd och tips på ett tidseffektivt träningspass
Podd-tips: The Real Science of Sport Podcast
https://open.spotify.com/show/3g71AuFYy6FnYHEI1GO9A0?si=7b543e1c91af4fc5
Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/
-
Första avsnittet! Vi presenterar oss och nördar in oss i löpningens värld, där vi båda har stor erfarenhet. Vi fördjupar oss i tre saker som påverkar prestationen inom långdistanslöpning: VO2max, mjölksyraströskel och löpekonomi. Vad är det och varför är dessa faktorer viktiga? Och hur många trösklar finns det egentligen?
Hållpunkter:
00:00: Presentation av podden och oss
06:08: Dagens ämne
01:06:45: Vår träning och mål
Länk till artikel om sub2 maraton:
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00647.2020
Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/
-
Loppet är inte kört! En podd om träning, konditionsidrott och hälsa med två systrar. Med bakgrund inom medicin och forskning och med en passion för löpning och tennis tar vi dig med på en resa i träningens värld. Vi diskuterar vetenskapliga aspekter av idrott, hälsa och prestation, delar med oss av träningsråd och intervjuar idrottare och experter. Häng med!