Episodes

 • Maries hockeypod del 42

  · Maries_hockeypod

  Det var ovisst ett tag men sedan blev det både ettårskontrakt med Toronto och en plats i World Cup sedan Robin Lehner tvingats kliva av. Jhonas Enroth går in i sin nionde säsong i Nordamerika. Vi tog ett snack om Los Angeles, att stå bakom Quick, konkurrensen med Andersen i Toronto (det här var innan dansken knockades av en rödvit lagkamrat i OS-kvalet) och hur Jhonas ändrats både som spelare och som målvakt. Vi pratade lite om att ändra stil och tankesätt efter några säsonger, vad som är viktigt nu som inte var det förr o tvärtom, om att hitta sin roll och att spela i ett galet Toronto med allt vad det innebär. Med mycket mer. In och lyssna!

  starstarstarstarstar
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Maries hockeypod del 41

  · Maries_hockeypod

  Podden åkte till målvaktscampen Goalimania - som hölls på Ritorp i Solna - och pratade med AIK-målvakten Robin Rahm. Det blev snack om allt ifrån feeling, målvaktsstilar, hur aktiv en målvakt ska vara på isen och hur mycket han ska bidra till lagets taktik. AIK byter målvaktstränare, hur blir livet utan Persson och stämmer ryktet att Robin var nära att lämna AIK på grund av att just Persson lämnar klubben nu? Vänskapen med och respekten för Johan Holmqvist kom upp liksom snabba fötter, och vad han filar på nu Vi snackar skador, målvaktsgemenskap, kaossäsong, att vara så nära som det går, att vara etta och hamna lite snett åt sidan när allt ska avgöras och plötsligt kastas in i hetluften ändå, varför AIK inte nådde SHL, utespelare som alltid försöker göra det svåraste målet på träning, spelare som åker och gömmer sig, vad målskyttar borde träna på och vad inom hockeyn som gör Robin förbannad. Med mycket mer. Trekvarts hockeyterapi för er som liksom podden gillar att nörda ner sig totalt med målvakter som har grym blick för spelet, som Robin Rahm.

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 40

  · Maries_hockeypod

  Podden har haft en lååång paus men nu så, här är ett lååångt och intressant snack med målvaktstränaren Stefan Persson. Han har varit i AIK i tio år (nio säsonger) men lämnar nu för nya äventyr i KHL-klubben Spartak Moskva. Jag åkte hem till Stefan och snackade om allt möjligt på temat AIK, målvakter, tränare, relationer, Roger Melin, roliga säsonger, kaossäsonger, nya äventyret och inte minst hans motto att "alltid göra lite mer än andra förväntar sig". In och lyssna!!

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod 39

  · Maries_hockeypod

  Podden är tillbaka! Först ut en telefonintevju med Mattias Beck – tidigare AIK, Mora och SSK – som den här säsongen testar hockeylivet i tyska DEL 2. Vi tog ett snack om att få testa ny omgivning, nytt land, ny roll och en ny press på sig som importspelare. Det blev prat om DEL 2, livet i alperna (Garmish Partenkirchen), offensiv hockey, varför andra svenska spelare borde testa ligan, hans egna mål med att ta en omstart utomlands och hitta vägar att utvecklas och ta nya steg där. Vi tar upp det här med att hamna i ett fack, möjligheterna att ta sig upp till högsta tyska ligan, att få prova något helt annat än man är vad vid och att få visa vad man kan inför personer som inte redan har satt en etikett på en. Mattias har haft en bra höst, är tvåa i poängligan med 32 poäng (18+14) på 22 matcher eller 1,45 poäng per match i snitt. Vi pratade lite om hans roll i laget, om de skilda världarna mellan då och nu och mellan sitt eget och tidigare lagkamraters dito. Det kom ett tredje barn i familjen under hösten också, så det blev lite tankar om vad familjen betyder för Mattias också. Plus lite till, Så in och lyssna!

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 38

  · Maries_hockeypod

  Poden är kortare än vanligt den här gången men icke desto mindre intressant! Så det fick bli en specialpod! Jonas Andersson (tidigare AIK, Tre Kronor, KHL, NHL, SM-liiga mm) hoppades få ordning på ett knä som krånglat i över ett år men till slut gick det inte längre. Nu lägger han skridskorna på hyllan och satsar på något helt annat – nämligen studier på Handelshögskolan samt att vidareutveckla de två företag han driver: Nordic Ice och PDL Center (ett träningscenter för sporten Paddel). Det blev ett snack om nya företaget tillsammans med Måns Zelmerlöv (av alla) , beslutet att lägga av, framtiden på Handels, bästa minnena från karriären, sorgen över att inte få avsluta när man själv vill, hur det har varit att både spela hockey på toppnivå samtidigt som man försöker starta företag samt längtan efter det perfekta avslutet. Och en hel del till. In och lyssna!

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 37

  · Maries_hockeypod

  Ny pod ute och nu en pod som jag verkligen längtat efter att få göra. Jag och Fredrik ”Linkan” Bremberg har snackat om det i över ett år men nu så! Det blev ett skönt snack om allt mellan himmel och jord. Om alltifrån övergången från hockeylivet till det nya livet som mäklare, förberedelserna inför framtiden, om att bli ”vuxen”, vems ansvar det att hjälpa till under övergången och om att vara rookien respektive gubben i laget. Vi tog upp en hjärtefråga för honom, nämligen hur DIF:s dåvarande ledning agerade när Ronnie Pettersson tvingades avsluta sin karriär på grund av skador. Vi snackar lönespridning inom lagen, hans egen pensions och kontraktstvist med DIF, livslånga vänskapsband och de bästa minnena från Djurgården, skridskoteknik, slokande tulpaner, höga krav på sig själv, lagkamrater som förstod och de som inte gjorde det samt förebilder bland lagkamraterna i DIF. Att säga vad man tycker, diskussioner i båset, tvisterna med Lasse Falk och vem som fick sista ordet, civilkurage, att gå i bräschen och ta strider för det man tror på kom också upp liksom attityder hos yngre och vad han själv gjorde som ung för att ta kliven framåt. Vem av tränarna var det föresten som lärde honom att ”ta hand om pucken du så får de andra göra hästjobbet” ? Hur sugen är han på att jobba med något inom/runt hockeyn igen? Vilka av dagens spelare har han ett extra gott öga till? Lägg därtill snack om cirkusen i KHL-klubben Atlant, tiden i HV71, försöket att spela upp DIF i HockeyAllsvenskan, extraträningar och ett rejält nötande, samt självklart ett stort sjok om passningsspel, rätt och fel saker att träna på, offensiv hockey, hur han tycker DIF borde spela i vinter för att utnyttja materialet rätt, favoritspelare i dag samt var han tror Djurgården slutar den här säsongen med mycket mera! In och lyssna!!

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 36

  · Maries_hockeypod

  Poden har träffat Jhonas Enroth, nybliven keeper i LA Kings. Vi pratade om cykling, fart och miljötänk. Jhonas är nämligen en hängiven cyklist numera och har till och med sålt bilen till förmån för cyklingen som även är ett sätt att rensa hjärnan. Men det blev fram för allt snack om nya klubben LA Kings, livet där och att han är värvad som backup till Jonathan Quick. Backup har Jhonas varit förr och nu är det ett litet nytt läge. Målvaktsduon har redan tränat ihop i somras så det blev lite snack om det, den tuffa målvaktsmarknaden i NHL, klubbvalet av just Kings, målvaktstränare i allmänhet och Bill Ranford i synnerhet, utveckling, utbildning, detaljer som slipas, inspiration, vighet, yoga, att stå bakom ett ihåligt vs ett tajt försvar med mycket mer målvaktsgodis. Det blev en del snack om att leva i nuet också, om att fokusera på det som ger energi och inte tar energi både under och mellan matcher samt hur man håller sig pigg och fräsch. Med mera så in och lyssna!

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 35

  · Maries_hockeypod

  Poden startar upp säsongen med ett NHL-besök då jag träffade Nicklas Kronwall utanför Segeltorps ishall efter en försäsongsträning. Det blev snack om monsterträningar, vem som triggar igång honom mest och vem som är roligast att "slå". Vi snackade lite om hur sommaren har varit och hur livet som pappa till Douglas 15 månader är. Synen på all världens mödrar har förändrats till exempel! Det blev lite snack om livet i Detroit också. Om hur spelet har förändrats och längtan efter att få vinna world cup samt alla nya spännande backar i tre Kronor. Med mycket mera. In och lyssna

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 34

  · Maries_hockeypod

  Poden tog en tur till Ritorp där det har varit Goaliemania under veckan som gått. Luleås målvakt Danne Larsson (tidigare bland annat Hammarby, Djurgården, Detroit, Grand Rapids, HV71 och AIK) var en av elitmålisarna på plats. Det blev ett skönt nördigt samtal om målvaktslivet, konkurrens, att utvecklas och hitta nya grejer även när man kommit långt i karriären. Vi pratade om var man ska stå, vad som går att ändra, vem som bestämmer hur man ska spela, hur bra det är med de här ”robotmönstren”, vikten av att ta de mönster man lärt in vidare och utveckla dem för att utveckla sig själv samt hur man börjar om när man hamnat vilse i vilken stil man har. Men allt handlar inte målvakter – utan det blev även snack om vad som peppar i vardagen, nya mål, målvaktstränare, målkameror, domare, snacket på isen, drömmar, glädje, frustration och självklart nya regeln om minska målgården med mycket mer kom upp. Är målvakterna för kinkiga? Har domarna varit för snälla, för veliga eller spot on när det gäller goaltenderinterference? Hur hårt får man trycka på mot en målvakt? Blir det bättre, sämre, tuffare eller lättare med mindre målgård? Vad är viktigt för målvakterna att träna nu när reglerna ändras igen? Ska man visa sina känslor eller inte? Och vad snackar målisarna om i sina målisnätverk och hur stöttar man varandra i en värld där konkurrensen är mördande. In o lyssna!!

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 33

  · Maries_hockeypod

  Poden tog en tur till Tierp – där Mats Lusth, tills nyligen tränare i Malmö Redhawks körde tävlingar med sin dragracingbil. Vi satte oss en bit från banan och pratade om bland annat den nya racingkarriären – om allitfrån känslan när det är bilen som kör och inte man själv… till mål och ambitioner med dragracingen. Men det blev så klart en hel del Malmö men framför allt en hel del hockeysnack också. Suget och drivet att fortsätta tränarkarriären har ju Mats Lusth kvar så det blev snack om ledarskap, besvikelsen över ett beslut (sparken) han inte såg komma någonstans, rockaderna i vintras och vad han känner idag inför Malmö, Patrik Sylvegård och spelarna i laget. Vi snackar rykten om vad spelare sägs ha sagt och vad det stod i messen han fick, vi snackar tröjhissning, socuting av spelare och ledare, hans egen resa om tränare. Det blir tankar om feedback, foreback (ja ni läste rätt – foreback) och mental träning. Samt framtiden så klart. Plus det faktum att Pantern nu är i HockeyAllsvenskan med gamla radarpartnern Lillis Lundh i tränarrollen. Med mycket mer!

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 32

  · Maries_hockeypod

  Anders Gozzi var med på hela resan när AIK gick från division ett till SHL förra gången. Han klev av som sportchef för några år sedan men är nu tillbaka i klubben, denna gång som både sportchef och assisterande tränare. Så det här blev ett snack om längtan att åter få jobba med Roger Melin och Stefan Persson – vad som är lika respektive annorlunda nu. Vi pratade pengar och spelarbudget, organisation och möjligheter som finns nu som inte fanns förr. De här ryktena om Gozzi vs Melin och Gozzi vs Gunnar Persson reds ut, liksom funderingarna på vad som är roligt nu jämfört med när han valde själv att kliva av förra gången. Vi pratade lite om nya spelare, bland annat om två som inte är klara men som Gozzi hoppas på (Tallinder och Kovacs) samt en spelare Mattias Beck -som en hel del fans hoppats på men som AIK tackat nej till. Med mera! Obs att intervjun är gjord vid lunchtid 27 maj (apropå det här med nya spelare som nämns i poden). Gozzi har mycket att stå i så vi passade på och gjorde en telefonintervju när han var ute och gick med hunden, så ni får har överseende med att ljudet är lite si sådär.

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 31

  · Maries_hockeypod

  Poden ringde upp Stefan Gråhns, som precis har förlängt med Västerås. Det blev snack om att ha förre lagkamraten Martin Filander som tränare, om det här med roller – på både gott och ont och hur hans egen resa som powerforward har varit så här långt. Vi pratade lite om relationen till gamla klubbar som AIK och SSK och hur det har varit att vara hockeynomad – inte minst det året då han var i fyra klubbar och tre divisioner på en säsong. Vi pratar om klubbledare som tagit till fulknep och motståndare som passerat skitsnackets alla gränser. Livet som ensamstående hockeypappa – hur man får ihop pusslet när barnen är på ett ställe och man själv är någon annanstans kom också upp liksom just kärleken till barnen, galna pendlingsresor för att hinna med både hockeyn och barnen samt misstag både på isen och privata snedsteg vid sidan av isen som har gett lite udda utmaningar i livet. Vi pratade om rykten, konspirationsteorier, hur det är att ha fått en ”bad boy”stämpel och skitsnacket som kommer med den både från motspelare och off ice såväl i media som i ”hockeyvärlden” men också om hur livet kan ta härliga vändningar – som när resan gick till Örebro, Gråhns fick vara sig själv och allt vände uppåt igen. Tills han fick börja om igen… och nu har hittat rätt i VIK Hockey. Livet i Västerås kommer så klart också upp, liksom extrajobbet som brandman och myyyyyycket annat. In och lyssna! ”Jag hade fått en sån riktig badboystämpel”

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 30

  · Maries_hockeypod

  Jimmie Ölvestad inledde poden med en nyhet! Sedan tog vi ett snack om hans nya planer för livet – att lämna jobbet han haft i ett år som ansvarig för Djurgårdens ungdomsspelare och utbilda sig till fystränare i stället. Vi kom in på vad han lärt sig och tagit med sig både från den aktiva tiden och i rollen som just ungdomsansvarig, pratade om abstinensen och suget efter kicken att gå ut och spela en match inför ett fullsatt Hovet, sökandet efter nya utmaningar och vägval i livet. Det blev snack om poliseskorter runt spelarbussen, det tunga uttåget ur SHL och det jobbiga slutet på karriären krönt av missat kvalspel uppåt. Vad kraven, hoten och pressen gör med en människa plus känslan och lyckan, lättnaden, glädjen i kubik när DIF – med honom själv pensionerad på läktaren – tog klivet upp igen. Vi snackar psykologi, hierarkier, hett humör, var man gör av bubblande känslor efter spelarkarriären samt ledarskap både på och vid sidan av isen. Konflikträdsla och viljan att släppa fram nya krafter kom upp, samt så klart även tacklingar, ansvar och vikten av att både lyckas ge och ta en tackling på rätt sätt. Med mycket, mycket mer. Så in och lyssna..

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 30

  · Maries_hockeypod

  Jimmie Ölvestad inledde podintervjun med en nuhet, sedan tog vi ett snack om hans nya planer för livet – att lämna jobbet han haft i ett år som ansvarig för Djurgårdens ungdomsspelare och utbilda sig till fystränare i stället. Vi kom in på vad han lärt sig och tagit med sig både från den aktiva tiden och i rollen som just ungdomsansvarig, pratade om abstinensen och suget efter kicken att gå ut och spela en match inför ett fullsatt Hovet, sökandet efter nya utmaningar och vägval i livet. Det blev snack om poliseskorter runt spelarbussen, det tunga uttåget ur SHL och det jobbiga slutet på karriären krönt av missat kvalspel uppåt. Vad kraven, hoten och pressen gör med en människa plus känslan och lyckan, lättnaden, glädjen i kubik när DIF – med honom själv pensionerad på läktaren – tog klivet upp igen. Vi snackar psykologi, hierarkier, hett humör, var man gör av bubblande känslor efter spelarkarriären samt ledarskap både på och vid sidan av isen. Konflikträdsla och viljan att släppa fram nya krafter kom upp, samt så klart även tacklingar, ansvar och vikten av att både lyckas ge och ta en tackling på rätt sätt. Med mycket, mycket mer. Så in och lyssna..

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 29

  · Maries_hockeypod

  Poden tog en sväng till Metallåtervinning arena och träffade Niklas Eriksson och (under en del av poden) Marcus Ragnarsson. Det blev ett samtal om Almtunas fina höst – vad har varit viktigast och vad ligger bakom att det har gått så bra? Jag kollar vad Niklas och Ragge tycker om tränare med humör som kastar taktiktavlor, varför de kör lite udda övningar, om det behövs mentorer till tränarna och hur hanterar man saker i laget som kommer upp – som inte har med just spelet i sig att göra. Hur funkar ledarutbildningen, vad är svårast att hantera och vad är viktigaste lärdomen de dragit i sina tränarkarriärer så här långt? Den upp och ner vända tabellen som börjar förflytta sig mer till ”normalläge” eller vad man ska kalla det kom upp. Vi pratar skrällar – hur länge och hur många kan egentligen slå ur underläge samtidigt. Vi snackar lagbygge och hierarkier, vad krävs för att spelarna verkligen SKA ta en puck i pannan för varandra? Och hur viktigt är det med trygghet i en professionell hockeybusiness? Vi hann med lite JVM-snack också, och tankar kring backar som Oliver Kylington och spelgenier som William Nylander. Med mycket mera.

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 28

  · Maries_hockeypod

  Podden är tillbaka –den här gången med BIK Karlskogas kloka kulturbärare Kristofer Näslund. Det blev snack om spelförståelse - vad är det, vem har det, hur tränar man sig till det och varför passar en väldigt defensiv spelstil en del tränare bättre än andra. De otippade framgångarna för Vita Hästen, Almtuna, Mora och Asplöven kom givetvis upp. Varför går det så bra för Hästen -kommer det hålla hela vägen och varför ligger Näslunds eget lag i botten av tabellen så här långt trots att detta är det bästa laget - enligt Näslund - som BIK har ställt på benen sedan 1998. Vi pratar även turbulenser – a la AIK. Hur hanterar man som spelare när det bombas på med svarta rubriker och folk får sparken alternativt säger upp sig till höger och vänster. Och kommer Färjestad bli fast nere vid kvalstrecket eller lyckas de ta sig uppåt – igen? Hur ska en tränare under press agera? Hur gör man när man inte har råd med poängtapp men ändå behöver låta spelare misslyckas för att växa och bli bättre? Och varför hittar vissa lag vägar för att vinna när andra hittar vägar för att förlora? Det och mycket mer ryms i poden så in och lyssna!!!!

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 27

  · Maries_hockeypod

  Poden testar att spela in snack med två bussåkande gäster - samtidigt: Asplövenbacken Oscar Nilsson och tränaren/allt möjligt klubben Per Kenttä. Duon är ute på en 260 mil lång roadtrip även om vissa delsträckor "bara" är på några timmar. Det blev snack ombus i bussen och att sova med ett öga öppet, om varför Oscar hade passat i Paradise hotell och om tränare som man kan snacka med. Det blev lite prat om sörlänningar och hur man överlever mörkret och kylan i Happyranda, tända ljus, om att ha fötterna på golvet och att slå ur underläge. Vi pratade om konsten att som underdog hålla hela vägen, om slewfooting, känslor, vad man får säga och inte på isen och Färjestadskris. Med mera. Så in och lyssna!

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 26

  · Maries_hockeypod

  Vita hästens succéstart i HockeyAllsvenskan har väl inte undgått någon. Jag ringde upp assisterande tränaren Micke Johansson, i Norrköping och tog ett snack om den galna säsongsstarten, vad han förväntade sig inför säsongen, sågningar och tändvätska. Vi pratar lagbygge – hur får man ihop gänget trots att man inte kan träna ihop på sommaren, vi pratar ödmjukhet, hur de hanterat att ha betydligt mindre resurser än de andra laget och vem av grabbarna som leder gruppen . Hur gör Micke – med sin livslånga hockeyerfarenhet – när han bygger en grund ii laget för att vinna? Hur undviker man att grubbla och hur står man pall och håller en linje som tränare om det blåser som det gjorde för honom i DIF för några år sedan? Vilken är den viktigaste lärdomen som tränare? Kan man lära sig något av att få sparken? Hur var det att tiden som tränare i Djurgården tillsammans med bland andra Hardy Nilsson? Och hur ska Hästen hålla liv i sviten och inte ramla neråt i tabellen senare? Med mera, så in o lyssna!

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 25

  · Maries_hockeypod

  Poden åkte till en skrubb på Hovet och träffade AIK:s tränarduo Peter Gradin och Thomas Fröberg. Jag kollade förstås läget med Gradin och känslan när han nu fått komma tillbaka till Hovet. Vi pratade om oväntade intervjuer, att skämta om Gradins olycka och paniken som han kände när allt sjönk in. Vi snackade tränarlivet – som ensam rookie ett A-lag med ögonen på sig när man skulle ha varit en duo och vad säger man när alla frågar om när man tror man ska få sparken. Personkemi, att synka med någon man precis lärt känna, Gradindragningen, ikoner (”Gradin är ikon, Gud och Jesus”, värmländska och behovet av ett dialektfilter kom upp liksom ärlighet, humor och hårtorkar (”Min energi ser ut som en hårtork ibland i båset”). Vi pratade om passion, att vilja något så mycket att man hellre släpar runt på tuber med medicinsk andningsluft och får adrenalinsprutor än ger upp drömmen att bli hundförare bara för att man är hyperallergisk mot hundar (”jag ville så gärna så då får det kosta”.) Det blev snack om nyttan av andnöd, att vara rookie i AIK på Gradins tid (”Jag var livrädd”) att ge ansvar och förtroende till unga spelare och om deras hockeystrategi och hur man som tränare ska lyckas hålla sin linje när spelarna inte gör som man tänkt sig. Med mycket mer. Så in och lyssna!!

  starstarstarstarstar
 • Maries hockeypod del 24

  · Maries_hockeypod

  Det har kommit ett gäng nya tränare i SHL och HockeyAllsvenskan senaste åren – Martin Filander, tränare i Västerås, är en av dem. Han är bara 33 och har en spännande inställning till tränaryrket. VI träffades ett par timmar innan Västerås match mot Almtuna i fjärde omgången och snackade om... … resan från att vara spelare i Örebro för tre år sedan till tränarjobbet i Västerås nu och varför han valde det här yrket istället för att ta ett helt annat jobb. …vad som egentligen är viktigt för att ”betygsätta” en spelare. ... ledarfilosofi, ålderns betydelse, samarbete mellan tränare, vinnarmentalitet och att driva saker till sin spets. Vi pratade även om hur man bäst drar nytta av spelarnas kompetens och det lite annorlunda tränarsättet att leda genom dialog – och ha individuella samtal med varenda spelare efter samtliga matcher i serien för att höja individerna och i förlängningen laget. Hur är det att vara chef över rutinerade rävar som Nick Angell och Conny Strömberg? Och varför ville Filander så gärna ha in just Conny i laget? Det blev lite tankar om var han själv hämtar stöd och styrka också, vad som är skillnaden mellan den nu nerlagda Kvalserien och det nya kvalformatet med bäst i serier och vad det kan få för konsekvenser och hur han tänker om Västerås tuffa start med bland annat en 2-5 förlust mot bottentippade Vita Hästen i hemmapremiären. Plus en hel del till. Så in och lyssna!

  starstarstarstarstar