Episodes
-
Da politiker og præst Margrete Auken var blot 22 år, mistede hun sin mor. Det blev et vendepunkt i hendes eget liv: "Man tror, at man kommer sig over døden, men det gør man ikke. Man kan lære at leve med det - det var et chok for mig selv, men en vigtig erfaring i mit arbejde som præst." Hun taler i dette program med sognepræst Søren Fahnøe og vært Rasmus Birkerod om døden og sorgen, om begravelser, livet efter døden og om vigtigheden af ritualer.
-
Som bare 17-årig, blev det Skuespiller Camilla Bendix tunge opgave, at fortælle familien om morens pludselige død.
"Jeg bærer en skyldfølelse med mig over at have påført mine nærmeste den store sorg", fortæller Camilla Bendix i programmet, hvor hun deler erfaringen med sognepræst Annette Kruhøffer. De to taler også med vært Rasmus Birkerod om tilgivelse: Hvornår skal man, eller ikke, tilgive andre? -
Missing episodes?
-
Det var en livsforandrende oplevelse der, efter mange år, stadig smerter skuespiller Jesper Lohmann at tale om: "Jeg kunne ikke forstå min far, og det tog mig mange år at blive klar over, hvad det var der skete i situationen". Han taler med præst Tom Thygesen Daugaard om betydningen af "Jeg elsker dig", om at lægge Gud oven i sine relationer og om hvad det særlige er, som kirken kan.
-
Tidligere formand for Kristendemokraterne, Isabella Arendt taler med sognepræst Tom Thygesen Daugaard om at inddrage gud i sit liv: "Fordelen ved at tro på at Gud findes, at have den tro er, at jeg ind imellem kan fralægge mig ansvaret for mit liv og være i tvivlens, afmagtens og det svarløse rum. Der er en anden der kan åbne og lukke nogle døre og jeg kan for en kort stund være blind passager i mit eget liv og ansvarsfri i perioder."
De taler om at godt kunne hjælpe, men ikke gide gøre det, om man kan tale med de døde og om samfundets manglende tolerance overfor mennesker med en tro. -
Lars Thiesgaard har haft mere end 700 dubbing-roller. Dvs. som den danske stemme i tegnefilm, b.la. som vortesvinet Pumba i Disneys Løvernes Konge. Han taler i Maries Rum med sognepræst Annette Kruhøffer om stemmes betydning for vores oplevelse af hinanden, og om hvilken stemme mon Gud har?
Lars Thiesgaard beretter også om en skelsættende oplevelse som ung mand på skuespillerskolen, der fyldte ham med en glæde, han derefter ledte efter, og endelig fandt i tegnefilmstudiet. -
"Men det er for latterligt at lade som om det ikke gør ondt, for det gør det. Det betyder noget, for man har jo krop og sjæl i det."
Tidligere leder af liberal alliance, Anders Samuelsen taler med præst Anne Helleberg Kluge om nederlagets øjeblik og om der måske i virkeligheden er mere udvikling at hente i nederlaget end i sejren? -
Holger Bech Nielsen - om hvorvidt, der står en Gud bag det, vi oplever som tilfældige hændelser: "Hvis der er en Gud, så har han måske netop vanskeligt ved at udtrykke sig ved andet end det, der tilsyneladende er tilfældigt."
Holger Bech Nielsen er professor emeritus i teoretisk højenergifysik ved Niels Bohr Instituttet i København og internationalt anerkendt for sin forskning i superstrenge og sort stof. Han taler med præst Tom Thygesen Daugaard og vært Rasmus Birkerod. -
"Det var alt for smertefuldt, alt for mange gange": Efter 25 års fortvivlende, forgæves forsøg på at blive forælder, fik Dennis Knudsen endelig, som 55-årig, muligheden for at blive far, via et amerikansk firma, hvor han kunne betale sig til en garanti for at blive forælder: "Det var så befriende".
Alligevel er han ikke i tvivl om at det er Gud der har skabt hans børn til ham: "fordi han ved, at jeg kan bære den opgave at være forælder."
Dennis Knudsen taler med præsten Laura Daphne Jensen om det mirakuløse i at få børn, uanset hvordan de er blevet til. Om dødsangst og om at være forpligtet på at at passe på sig selv. -
Efter en sen debut som forfatter, har Kim Leine udgivet 9 romaner, 4 børnebøger og modtaget flere litteraturpriser. I denne udgave af Maries rum fortæller han om et liv fyldt med voldsomme kultursammenstød og oplevelser, der førte til et evigt ønske om at flygte fra sit eget liv og dybe nedture: "Hver eneste dag skulle jeg tilpasse mig en fuldstændig ny opfattelse af verden."
Han taler med sognepræst Søren Fahnøe om det er muligt at tilgive og opnå forsoning og om hvordan det var en kæmpe lettelse at få forløsning for den kreative dæmon, da han endelig blev forfatter og skrev sin første roman.
-
Den 88-årige skuespiller og teaterleder, Jytte Abildstrøm er kendt fra en lang række af roller på teater, film og tv-serier. Men hun fortæller at hele hendes liv er formet af tilfældigheder og den gave hun har fået af Vorherre. "Jeg er lidt skæv i det og sikken et held at jeg mødte nogen undervejs, der havde lidt det samme."
Hun elsker kirkens ritualer og salmer og taler med sognepræst Christine Pihl om bl.a. Grundtvigs salmetekster: "Især Grundtvig giver mig tro på livet. Han har kommet med så meget visdom, som bliver ved med at give næring til sjælen". -
Forskningsleder, professor og overlæge i infektionsmedicin på Kbh.s universitet og Rigshospitalet har mange gange, gennem de seneste to år, været medvirkende til beslutninger der blev taget på et samfundsmæssigt plan gennem de sidste to års COVID-19 pandemi.
"Vi skal som samfund kunne stå på mål for, at vi passede på dem der havde mest behov for det". Det er næstekærlighed og en del af det værdisæt, som troen giver mig, fortæller Jens Lundgren i samtalen med provst Anna Helleberg Kluge. At være videnskabsmand og samtidig tro, hænger godt sammen for Jens Lundgren: "At tro giver mig en mening om, hvad det egentlig er der betyder mest og det er en stor hjælp, når der er ting i livet der er svære: At kunne søge hen til nogle folk der kan hjælpe med at overkomme de forhindringer og udfordringer man står med og det har jeg flere gange oplevet i kirkerummet. " -
For skuespiller Karen-Lise Mynster har poesien altid været en del af hendes liv. Hun har altid skrevet og læst digte og især digteren Inger Kristensen har ramt Karen-Lise Mynster: "Hun kan skrive poesi, som går lige ind..." I programmet taler hun med sognepræst Laura Daphne Jensen om ordet og poesiens univers. Om at sætte sig selv til side til fordel for værket og inderligt håbe på at der findes en guddommelig kraft.
-
Som overlæge på Rigshospitalet og specialist i hjerte-lunge lidelser har Vibeke Lind Jørgensen bl.a. behandlet mange af de hårdest ramte corona-patienter. Hun bevæger sig dagligt i grænselandet mellem liv og død, og dilemmaet ligger ofte ikke i hvad der skal gøres, men hvad man skal lade være med at gøre.
Hun taler med provst Anna Helleberg Kluge om døden og om ikke at have en tro på en gud: "Jeg tror at noget af mit arbejde ville være lettere, hvis jeg havde en tro. Det er meningsløsheden der er svær at tage. Det må være trøstende at kunne lægge meningsløsheden ud til en Gud". -
"Jeg har overvejet at begrave hende", siger Carsten Knudsen om Gertrud Sand. Den rolle han spillede i The julekalender, som en del af trioen De nattergale. Hun kan godt komme til at fylde for meget i mit liv, men jeg bliver stadig glad over at gense hende i julekalenderen, der efter 30 år og 13 genudsendelser, stadig må sige danskerne noget.
Carsten Knudsen vil hellere tale om at være tilstede i musikken med sit instrument ukulelen. Musikken der har bragt ham rundt i verden, og til mange kirkekoncerter i Danmark. Han tror på at alting har en sjæl og taler i programmet med sognepræst Annette Kruhøffer, om at kunne mærke livets storhed i skoven og om alt kan tilgives eller om man i virkeligheden kun kan tilgive sig selv. -
Med to nomineringer til Nordisk Råds Litteraturpris har Josefine Klougart etableret sig som en af tidens væsentligste danske forfattere, senest med den anmelderroste roman "Alt dette kunne du få".
Hun taler her med sognepræst Søren Fahnøe om, at give slip på ideen om, at kunne kontrollere alting og blot være tilstede i den konkrete verden. Som da hun på trods af sin store angst for at dø, oplevede en stor rolighed og lyst til at give slip da hun var faretruende tæt på at dø. Hun er stadig bange for at forlade denne verden, men det har givet hende en erfaring af, at det også kan være en rolig og næsten smuk oplevelse.
Om sin ambition om at skrive bøger, hvor sproget kommer før fortællingen, siger hun: "Det er ikke sådan at jeg går rundt i tre måneder og tænker over hvilken historie verden har brug for... Jeg starter med et tomt dokument, og så skriver jeg fuldstændig frit, hvor jeg lader mig inspirere af alt muligt - af erfaringer af skønhed." -
Fem præster fra Maries Rum og vores vært er samlet til denne særlige udgave. De diskuterer nogle af de livstemaer, der blev vendt i programmet i i 2021.
Vi genhører klip fra året der gik og diskuterer det okkulte, den uventede kærlighed, meningsløsheden, spøgelser, livstilfældigheder, ånden i glasset, astrofysikeren der tror på Gud - og hypnotisøren der ikke gør. -
Juleudgave: Hans Dal, der står bag de meget populære sange fra julekalenderne om Nissebanden, lytter i denne udsendelse til små bidder af de kendte melodier sammen med Provst Anna Kluge. Det fører til en samtale om naturens storhed og om at finde lyset i den mørke tid. Hans Dal deler også sin historie om at være fremmed for sig selv, om melankoli og om hvordan det at spille og formidle de gode historier er blevet hans mission.
-
Hør James Price tale med sognepræst Tom Thygesen Daugaard om den svære periode i hans liv hvor en række dødsfald i familien, på meget kort tid, satte sine spor med mange modsatrettede følelser.
I udsendelsen er der dog også plads til lidt mere hyggelig snak om den bedste julemad, og hvordan man undgår at stresse over forberedelserne. -
Jeg vil altid være i tvivl. Der har været tidspunkter i mit liv, hvor jeg troede jeg ville få brug for det at tro - det viste sig at det havde jeg ikke. Men jeg kan på den anden side heller ikke afvise at Gud eksisterer.
Vores virkelighedsopfattelse er i virkeligheden ikke som vi tror. Hukommelsen trækker på alle mulige erfaringer vi har og sætter dem sammen. Den tilføjer noget ekstra og lidt der minder om noget lignende vi har oplevet. Vi går og smålyver lidt for os selv hele tiden. -
"Han smiler sødt og kærligt og lægger en sætning i mit hoved: Jeg stoler på dig! - super irriterende som han altid er." Journalist, foredragsholder og forfatter Charlotte Rørth fortæller i dette afsnit af Maries Rum om sine møder med Jesus, og hvordan oplevelserne forandrer hele den måde hun er i livet på.
- Show more