Episoder
-
Vi har träffat och samtalat med Lena Gillström, vd på försvarsföretaget BAE Systems Bofors i Karlskoga, och bland annat pratat om ledarskap, försvarsfrågan och teknikutveckling.
-
"Skyddas det som skyddas bör"!
Samtal med Svenska Kraftnäts säkerhetsskyddschef Erik Nordman om arbetet inom säkerhetsskyddsområdet, nya säkerhetsskyddslagen - och om dagarna i en mediestorm. -
Mangler du episoder?
-
Emelie Emanuelsson är en av två grundare till Womengineer med bakgrund på Volvo Cars och utbildning från KTH. Vi har talat teknik, kompetensförsörjning och hur vi får fler tjejer att välja att bli teknikskapare.
-
Mats Klintäng, på Försvarsmaktens avdelning för utveckling av totalförsvaret, berättar bl.a. om hur Sverige ska bygga ett nytt försvar av och med hela samhället. Är vi sårbara? Hur viktig är folkförankringen? Vilken roll har företagen?
Denna gång med Pontus Winsten & Hanna Stenvall bakom micken! -
Anne-Marie Eklund Löwinder är en av världens främsta IT- och informationssäkerhetsexperter. 2013 valdes hon in som första och enda svensk i Internet Hall of Fame. Anne-Marie är en av 14 krypto-officer i världen, den enda kvinnan och den enda svensken som tilldelats en av de 14 nycklarna till internets hjärta.
-
Jens Johanson är utbildad naturgeograf och tog via en rad chefsroller inom statliga myndigheter SMHI och Luftfartsverket rollen som säkerhetshandläggare med ett förordnande som säkerhetsskyddschef på Transportstyrelsen 2013. Under som i media kom att kallas transportgate satt han mitt i stormens öga och han utsågs av transparency international till årets visselpipa 2018 efter att ha slagit larm om bristande säkerhetshantering på Transportstyrelsen.
-
Professor Arne Norlander har sin bakgrund i Försvarsmakten och har mångårig erfarenhet av ledning med fokus på forskning, utveckling och innovation. Han har haft en rad olika internationella expertuppdrag och har idag rollen som Director for research and innovation på Secana Cyber Security.
-
General Micael Bydén inledde sin militära yrkesbana som värnpliktig i kustartilleriet. Han bytte sedan hav mot luft och gjorde karriär inom flygvapnet. Sedan den 1 oktober 2015 är han överbefälhavare för den svenska försvarsmakten
Med Sikte På träffar Micael Bydén för ett samtal om ledarskap, Försvarsmaktens ekonomiska utmaningar och metoo ett år efter uppropet. -
Med Sikte På träffar Björn Palmertz, senior analytiker på Försvarshögskolan, och diskuterar varför otillåten psykologisk påverkan och vilseledande information inte endast är en fråga för valrörelsen.
-
Fredrik Robertsson påbörjade sin militära karriär som plutonbefäl under värnplikten vid fältjägarregementet I5 i Östersund i mitten av 80-talet. Idag är han brigadgeneral och i sin roll som CIO med plats i Försvarsmaktens ledningsstab leder han arbetet med att utveckla Sveriges cyberförsvar. Det handlar då dels om att bygga upp en militär förmåga på cyberområdet för att kunna skydda system och information - och dels om att kunna slå tillbaka vid en attack.
-
Gotland är strategiskt viktig för säkerheten i Östersjöregionen. Men ny teknik förändrar förutsättningarna. Ryssland växlar upp för att kunna kontrollera tillträdet och utöva inflytande i zonen. Har Gotland som osänkbart hangarfartyg förlorat sin roll eller är det fortfarande strategiskt viktig? Varför är det viktigt att neka tillträde till en zon? I Kina bygger man konstgjorda öar som bara består av hamnar och flygplatser för att kunna utöka den zon man kontrollerar. Hur tror du att utvecklingen kommer att se ut i Östersjöområdet? Vart är tekniken på väg och hur kommer den att förändra maktbalansen i vårt närområde? Har vi teknik att försvara oss? Varför pratar vi så lite om missiler?
-
Digitaliseringen innebär i princip gränslösa möjligheter, men ställer också allt högre krav på säkerheten. För att kunna skydda Sverige mot antagonistiska hot används avancerade verktyg som ska säkerställa att kritisk information hamnar i orätta händer. Går utvecklingen av lösningar och sårbarheter när det kommer till informationssäkerhet hand i hand? Har hotbilden förändrats, eller handlar det bara om att spelplanen har ritats om? Och kan man skydda sig mot digitala angrepp? Med Sikte På vände sig till Pia Gruvö, Krypto- och IT-säkerhetschef på Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten (MUST) för att få svar på dessa frågor.
-
Ewa Skoog Haslum, flottiljamiral och vicerektor på FHS – den första kvinnliga flaggmannen i Sverige. Mönstringsplikten i Sverige försvann i praktiken 2010 och de senaste åren har personalförsörjningen varit en stor utmaning för Försvarsmakten. Nu ska mönstringsplikten återinföras, men i en ny form. I avsnittet ”Från Counter Strike till lumpen” får Ewa Skoog Haslum berätta hur hon tror att värnplikten 2.0 kommer att skilja sig från den tidigare. Vem kan göra lumpen idag och hur påverkar digitaliseringen av samhället förutsättningarna för utbildningen? FHS vicerektor brinner för att lyfta unga löften och resonerar kring såväl försvarsvilja och mångfald på försvarsområdet.
-
Aurora 17 är den första och största övningen i sitt slag på mer än 20 år, och involverar förutom den svenska Försvarsmakten flera andra staters stridskrafter. Totalt deltar över 20 000 män och kvinnor. Men varför väcker Aurora 17 så starka känslor? Vad krävs för att främmande makt ska kunna påverka Sveriges beslut? Och hur går feminism och säkerhetspolitik ihop i dagens Sverige? Med Sikte På har diskuterat bland annat dessa frågor med Linda Nordlund. Linda Nordlund är en erfaren säkerhetspolitisk debattör som nu är konsult hos pr-byrån Miltton Labs samt kolumnist på Svenska Dagbladet. Hon har tidigare varit ordförande för Liberala Ungdomsförbundet (LUF) och redaktör för Svenska Dagbladets säkerhetspolitiska blogg Säkerhetsrådet och brinner för bland annat säkerhetspolitik och genusfrågor.
-
Gränsen mellan krig och fred suddas ut och vi befinner oss närmast i en gråzon. På samma gång blir terrorhotet mer närvarande. Här är samarbetet mellan civila och militära myndigheter viktigare än någonsin. Hur ser samarbetet mellan blåsljusmyndigheterna och försvaret ut idag? Hur ser ambitionen ut? Var kommer näringslivet in i bilden? Och hur kan olika aktörer tillsammans bidra till att skydda det svenska samhället i framtiden? Vi sökte svar till dessa frågor hos Jonas Hysing, nationell kommenderingschef hos polisen och chef för polisens nationella taktiska råd.
-
Maria Khorsand är VD för SOS ALARM, tidigare ledamot av regerings it-råd och har en lång karriär som chef i den svenska it-sektorn bakom sig. Möt henne i det fjärde avsnittet av "Med sikte på" i ett samtal om samhällets krisberedskap, om hur bättre tillgång på data gör det enklare att hjälpa människor, vad som krävs för att locka fler kvinnor till tekniska yrken och när robotar kommer att svara på 112-samtal. Inspelat i Almedalen 2017.
-
Annika Nordgren Christensen är försvarsbloggare och tidigare riksdagsledamot och medlem av försvarsberedningen. Möt henne i det tredje avsnittet av "Med sikte på" i ett samtal om samhällets förmåga och oförmåga att agera på det säkerhetspolitiska läget, var vi står idag och hur begreppet totalförsvar definieras.
-
Urban Wahlberg är den tidigare flygvapenpiloten som idag är ansvarig för Europas största övningsområde för drönare utanför Västervik i Småland. Möt honom i det andra avsnittet av "Med sikte på" i ett samtal om hur en drönare ska definieras, hur svenska drönare står sig mot kinesiska och vilka användningsområden som finns för drönare både i militären och i det civila.
-
Major Alexandra Larsson är underrättelseofficer, strategisk informationsarkitekt på Högkvarteret och Försvarsmaktens första öppet transsexuella officer. Möt henne i det första avsnittet av "Med sikte på" i ett samtal om hur det framtida digitala slagfältet ser ut, hur Försvarsmakten förhåller sig till den nya cyberverkligheten och hur hennes egen livsresa har påverkat hennes militära karriär.