Episodes

 • 00:29:45

  TV kriget hårdnar, PR-stunts i Thailand och "Helin-effekten"

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  TV-kriget hårdnar. SVT tappar medan TV4 tar allt större andel av tittartiden. PR-stunts och miniubåtar i Thailand. Sommarserie om journalistiken som spelat en avgörande roll i valrörelser. Om "Helin-effekten" och Aftonbladets annonseringsbråk med Sverigedemokraterna 2010.

  TV-kriget hårdnar Trots att tv-tittandet minskar så har TV4 aldrig haft så bra halvår som den här vintern och våren. TV-cheferna pratar om historisk bra siffror. Vad innebär då att det går historisk bra för TV4? Är det ett tronskifte vi ser hända? PR-stunts och miniubåtar När nästan alla pojkar som suttit fast i grottan i Thailand var ute dök Tesla-grundaren och kändisentreprenören Elon Musk upp med en miniubåt för att hjälpa till i räddningsarbetet. I efterspelet har han fått kritik för att försöka plocka PR-poäng med en ubåt som aldrig behövdes. Den här typen av PR-stunts är inte ovanliga, men när fungerar de och när riskerar de att slå tillbaka? Sommarserie: Om "Helin-effekten" Sverigedemokraternas stora mediala genombrottet kom 2009 ett år innan valet och då handlade det om annonsbojkott och en omsusad debattartikel publicerad i Aftonbladet, samma tidning som bojkottade SD:s annonsering. Det hela resulterade i ett påtagligt väljaruppsving och en i efterhand omtalad Helin-effekt.

 • 00:29:45

  Havererat världsscoop, bakom kulisserna på fotbolls-VM och ett avslöjandes logik

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Världsscoop blev klavertramp. Vad hände när TT rapporterade att gerillaledaren Joseph Kony gripits? Bakom kulisserna under mediernas bevakning av fotbolls-VM. Om kampen att få ett avslöjande att fästa.

  TT rapporterade i veckan att den ökände ugandiska gerillaledaren Joseph Kony gripits i veckan. Men samtidigt som nyheten spreds av i stort sett alla svenska medier genom TT:s publicering, så var det i resten av världen mer eller mindre knäpptyst. Handlar det ett världsscoop eller ett klavertramp? De stora svenska medierna skickat minst 67 reportrar, krönikörer och expertkommentatorer för att följa mästerskapet på plats. Vi bestämde oss för att skicka nummer 68, vår reporter Tonchi Percan för att följa med två av Sveriges största stjärnorna vid sidan om plan bakom kulisserna av mediebevakningen av årets största sporthändelse. Ibland räcker det inte med att fakta är kända. Medier världen över hade berättat om företaget Cambridge Analyticas ambitioner att via Facebook och andra sociala medier ta reda på våra innersta känslor och använda dem för att påverka våra beslut - bland annat hur vi röstar. Men väldigt lite hände, ända tills Carole Cadwalladr, blev besatt.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • 00:29:47

  Om journalisthat och säkerhet på redaktioner, vad visste medier om kulturprofilen och massfällning efter metoo

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Skjutningen på en redaktion USA väcker frågor om säkerhet och journalisthat. Medier hyllade och byggde upp kulturprofilen rykten undersöktes inte. Om massfällningen av tidningar efter metoo.

  Studiosamtal med Jeanette Gustafsdotter, TU Skjutningen på en redaktion USA väcker frågor om säkerhet och journalisthat. En färsk rapport från TU, gjord av FOI, visar att det i Sverige är ett fåtal personer som står för en stor andel av hatet mot journalister på nätet. Kulturredaktionerna som hyllade kulturprofilen I november publicerade Dagens Nyheter avslöjandet som kom att sätta Svenska Akademien och hela kultureliten i gungning. 18 kvinnor berättade om att kulturprofilen utsatt dom för sexuella trakasserier och övergrepp. Akademien har kölhalats för att inte ha agerat trots viss vetskap om händelser. Inte minst har kulturredaktörer gått hårt åt akademiens underlåtenhet. Men faktum är att även kulturredaktionerna känt till rykten kring Kulturprofilen. Så vad gjorde redaktionerna själva under alla år? Reporter: Tonchi Percan Tidningar massfälldes efter metoo Sex medier fälls av Pressens Opinionsnämnd för sammanlagt tio artiklar där personer pekats ut med namn i samband med metoo. Anklagelserna är allvarliga, och beläggen är tunna anser opinionsnämnden. Sammantaget oförsvarliga publicitetsskador för flera personer. Vi träffade Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson för att prata om hösten 2017. Och om hur dom utgivare som nu blivit fällda bör förhålla sig till besluten. Expressens Thomas Mattsson har i veckan fått kritik för sitt bemötande av klandren. Reporter: Therese Rosenvinge

 • 00:34:52

  Midsommarrepris: Bakom TT:s valkompass, osäkra opinioner blir nyheter och dold sponsor i partiledarutfrågning

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Vi repriserar tre reportage från våren om journalistik och mediesatsningar inför valet. Om TT:s valkompass, om felmarginaler i opinionsmätningar och om en dold sponsor bakom partiledarutfrågning.

  Valkompasser demokratiskt verktyg eller genväg? Att göra en bra valkompass är en svår uppgift som kräver många val. Utöver det givna om vilka sakfrågor som ska vara med, ska även partiernas ståndpunkter hamna rätt. Den måste vara rättvis och politiskt representativ samtidigt som den inte får vara för omfattande och komplex. Så hur gör man då? Och vilka är riskerna med att trycka ner ett rörig och rörligt politiskt landskap i ett snabbklickat webbtest? Nyhetsbyrån TT:s valkompass vållade debatt när den lanserades i april. Reporter: Johan Cedersjö.Inom felmarginalen finns inga säkra förändringar Nyheter baserade på opinionsmätningar duggar tätt inför valet i höst. En av flera journalistiska fallgropar i de här sammanhangen är den så kallade felmarginalen. Det spann inom vilket en förändring inte är statistiskt säker utan lika gärna kan bero på slumpen. Men trots att det inte går att fastslå någon förändring, syns ändå väldigt ofta artiklar om just det. Reportaget sändes första gången i april 2018. Reporter: Therese RosenvingeDold sponsor i ny partiledarutfrågning Direktsänt på Facebook, från en mysig loungemiljö, har gamla kvällstidningsmurveln Sven Melander lyckats få alla partiledare till sin, som han säger, journalistiska och humoristiska utfrågning. Men journalistik, den ska ju vara oberoende. Visst finns det gränsfall, men i de fallen ska i alla fall externa sponsorer redovisas öppet. Vi fick tips om att det inte var helt rent vatten i den här historien. Reportaget sändes första gången i februari 2018. Reporter: Evalisa Wallin.

 • 00:34:45

  Havererad intervju i P4 Jämtland, redaktioner på spänn inför VM-bevakning och RO till attack mot omstritt reklambeslut

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Historien bakom P4 Jämtlands havererade intervju. IT-säkerhet och censur i fokus inför VM-bevakning. Stockholm vill stoppa sexistisk reklam - men hur? Reklamombudsmannen befarar hot mot tryckfriheten.

  Historien bakom P4 Jämtlands havererade Ganman-intervju Intervjun med Jens Ganman varar i två minuter. Den urartar i ett bråk varpå programledaren drar upp musik som avbryter. Vad var det egentligen som hände i måndags? Intervjun har föregåtts av en infekterad intern konflikt på kanalen som handlar om hur redaktionen förhåller sig till just den här intervjupersonen. Mediernas Jonna Westin har besökt radiohuset i Östersund i veckan. Redaktionerna rustar för risker vid VM-bevakning IT-säkerhet, pressfrihet, Fifa-censur och villkorade visum. Inför fotbolls-VM i Ryssland har mediernas möjligheter att rapportera fritt från mästerskapet varit en het fråga. Så när det nu gäller hur fri kommer bevakningen att kunna vara? Mediernas Tonchi Percan har pratat med tre redaktioner. Kommunalt reklambeslut kritiseras av branschen Stockholm vill få bort sexistisk reklam och fattade beslut i veckan. Men hur ska det gå till? Tjänstemän på kommunen ska få rätt att - utan prövning - ta ner reklam som de anser bryter mot reglerna. En ordning som RO befarar kan leda till inskränkningar i tryckfriheten. Reporter: Therese Rosenvinge

 • 00:34:53

  Oställda frågor i SVT:s Operation Playa, så påverkar betalväggarna innehållet och glasskampanjen som alla svalde

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  SVT:s Operation Playa kritiseras för utelämnad information och oställda frågor. Fokus på läsaraffär leder till bättre innehåll, men även nya utgivarfrågor. Maxat glassgenomslag ett tecken i tiden.

  Oställda frågor i SVT:s Operation playa SVT:s serie Operation Playa om polisen och åklagarmyndighetens arbetsmetoder i ett av Sveriges största narkotikamål har både hyllats och rosats.Serien visar hur myndigheterna agerat högst tveksamt i jakten på att sätta dit Jonas Falk, som misstänktes vara huvudperson i ligan som smugglat tonvis med kokain, men som senare friades i hovrätten.Gör man journalistik av ett mål med en förundersökning på 16 000 sidor, då måste välja bort en hel del och förenkla bilden.Men nu kommer tung kritik från en journalist som har granskat fallet tidigare och som menar att SVT blundat för relevanta omständigheter i den här historien.Reporter: Jonna Westin. Nya affärsmodeller får effekter på publicistiken Långsiktig trovärdighet framför klickbeten, större djup och mer av kvalitetsjournalistik.Det är enligt tidningsbranschen en konkret, positiv följd av den senaste tidens strategiskifte där mediehus efter mediehus bestämt sig för att satsa mer på digitala prenumerationer.Men i och med betalväggarna har landets publicister också fått en ny typ av utgivarfråga på sina bord. Det handlar om ifall mediers samhällsfunktion att informera allmänheten ibland måste stå över affären och i så fall när.För Mittmedia blev avvägningen konkret i veckan när skogsbränderna bröt ut utanför Sala och samhällen började evakueras.Reporter: Therese Rosenvinge. Glassaktivism tog storslam i exponering I veckan tog riksdagen beslut i en fråga som kommit att bli otroligt kontroversiell. Frågan om att ge 9000 unga flyktingar en ny chans att stanna i Sverige.Den här debatten har kommit att fungera som en slags symbolfråga om Sveriges migrationspolitik i stort och tonläget har varit både polariserat och skyhögt från såväl politiker som allmänhet.I ljuset av det var det nog många som förvånades när glasstillverkaren Ben and Jerry´s i veckan tog steget rakt ut på det minerade krigsfältet och deklarerade ett helhjärtat stöd till det så kritiserade förslaget.Hoppa på kärlekståget med oss, skrev de och fick direkt sociala medier, kulturskribenter och nyhetsjournalister att sätta sig vid tangentbordet för att rasa, hylla eller skildra.Frågan är om vi alla oundvikligen blev till spelpjäser i en skicklig PR-kampanj?Reporter: Johan Cedersjö.

 • 00:34:50

  Vem fick skulden när Uppdrag granskning tog sig an metoo, strid om framtidens public service, från klickjakt till digitala prenumerationer

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Fick medier eller källorna skulden när Uppdrag granskning tog sin an metoo? Inför politikernas besked om public service. Om tidningarnas strategiskifte från klickjakt till digitala prenumerationer.

  Om indirekt skuld när UG granskade mediers metoo-rapportering Veckan har totalt dominerats av Uppdrag gransknings reportage om anklagelserna mot den tidigare Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen. Åsikterna om programmet har varit många, recensionerna gett både ris och ros.Det här är ett rejält giftigt ämne att ta sig an som journalist. Anklagelser om våldtäkt eller sexuellt ofredande från långt bak i tiden är för såväl rättsväsendet som journalistiken närmast omöjliga att gå till botten med.Uppdrag granskning sa sig vilja granska hur de etablerade medierna agerat i fallet Virtanen. Men i det finns en svårighet som inte minst vi på det här programmet är väl medvetna om.För när du granskar medier riskerar du också att indirekt skuldbelägga någon annan. Nämligen mediernas källor och riktigheten i källornas uppgifter.Det här är alltid en svår balansgång och frågan är hur bra Uppdrag granskning klarade av den.Reporter: Jonna Westin. Inriktningen på framtidens public service snart offentliggjort Förra sommaren kunde vi på Medierna avslöja att den parlamentariska kommitté som utreder framtidens public service enats om att skrota licensmodellen, för att framöver istället finansiera public service via en skatt.Det förslaget blev då offentligt en månad senare och nu i veckan lämnades till slut en helt färdig proposition till riksdagen för beslut efter valet.Men kommittén har inte avslutat sitt arbete med det. För samma politiker har också haft i uppdrag att utreda en betydligt mer kontroversiell fråga: Vad ska public service i framtiden vara, vilket innehåll ska och ska inte produceras och hur ska bolagen regleras?I den här frågan har inte minst de kommersiella medierna ett stort intresse och genom åren har debatten om public service uppdrag många gånger varit hätsk.Kommittén andra delbetänkande ska presenteras för Kulturministern om tre veckor, men vi försökte redan i veckan få några ledtrådar om varthän det barkar.Reporter: Johan Cedersjö. Från jakt på klick till jakt på trogna läsare På kort tid har det nu blivit mer standard än undantag för tidningar att ta betalt på webben. I branschen är det idag tydligt att det är de digitala läsintäkterna som är i centrum när det pratas moderna affärsstrategier och framtid.Klickbeten i jakt på höga trafiksiffror har bytts mot jakt på lojala digitala prenumeranter där man bygger en långsiktig lojalitet.Men vad är det som gör att tidningssverige på bred front plötsligt ser så ljust på den framtida läsaraffären? Och är de digitala tidningsläsarna verkligen tillräckligt betalningsvilliga och lojala.Reporter: Therese Rosenvinge. Inspiration utan gränser hos SVT Uppsala Journalister inspireras av varandra. Om någon gör ett spännande inslag, med bra ämne, snygga kameravinklar och fyndiga formuleringar slås många av tanken att det där ska jag också göra, fast i en lokal tappning. En på branschspråk kallad hur här.Problemet är bara att idag finns det alltid någon som sett både original och kopia. Reporter: Johan Cedersjö.

 • 00:34:52

  Ständigt pågående publicering om religiösa utrop i Växjö, ett år efter biblioteksdebatten – vad har hänt? 18 år med Palmetråden på Flashback

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Vad stämmer egentligen om katolska kyrkans ansökan om klockringning i Växjö? Nya riktlinjer i flera biblioteks urvalspolicys. Eviga diskussioner när Flashbacktråden om Palme-mordet fyller 18 år.

  Ständigt pågående publicering om klockringning i Växjö Ibland brukar ansvariga utgivare tala i vårt program om pågående publiceringar. Alltså ungefär att faktauppgifter i artiklar är rörliga och att sanningen kommer att visa sig med tiden.Frågan är om inte något slags rekord slagits i den genren de senaste veckorna.För i historien om kyrkklockorna i Växjö har turerna varit många. Flera redaktioner har varit inblandade och de slutgiltiga beskeden om vad som faktiskt hänt varit många.Bakgrunden är att Smålandsposten, i samband med att muslimska församlingen i Växjö fått godkänt att hålla böneutrop, publicerade en artikel om att Katolska kyrkan i stan fått avslag på sin ansökan om att ringa i kyrkklockorna.En nyhet som fick stor spridning både i Sverige och internationellt, innan fakta kollades upp och historien vartefter började korrigeras.Den senaste turen kom i veckan. Så blev det rätt nu då? Reporter: Jonna Westin. Ett år efter biblioteksdebatten vad har hänt? Förra våren, mitt i en vilt flammande biblioteksdebatt, kunde vi på Medierna berätta om hur flera av landets stora bibliotek jobbat efter urvalskriterier som grundade sig i olika värderingar. På vissa ställen skulle rasistiskt innehåll stoppas, på andra våld, sexism, skvaller, porr och så vidare.Nu ett år senare bestämde vi oss för att återvända till frågan. Vad har hänt efter uppståndelsen förra året?Vår undersökning visar att på en del håll är bilden densamma nu som då, men på andra håll har flera bibliotek ändrat i sina policys och strukit sådant som kan öppna för subjektiva bedömningar.Reporter: Blenda Setterwall Klingert. Palmetråden på Flashback fyller 18 år I veckan har det återigen varit fullt Palme-pådrag i Sveriges medier. För med rubriken Lösningen publicerade magasinet Filter i onsdags ett reportage som reportern Thomas Pettersson arbetat med i totalt tolv år.Tolv år må vara en imponerande tid. Men i Palme-sammanhang får det faktiskt ändå ses som rätt så blygt.För betydligt längre än så har några av nätets mest frekventa Palmeutredare hållit på. Och som en helt central knytpunkt i deras arbete har en tråd på forumet Flashback kommit att fungera.Det första inlägget skrevs i maj år 2000. Idag finns det i tråden över 100 000 inlägg och tråden är nog på god väg att komma ikapp den riktiga Palmeutredningen i omfång.Så vilka är det egentligen som skriver och varför?Reporter: Johan Cedersjö.

 • 00:34:50

  Grundlagskortet på tveksam grund hos SVT, livsfarliga solråd i Aftonbladet, nattbevakning på dagen hos TT i Australien

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  SVT Skåne ropade högt om tjänsteman som fått munkavle. Men vad stämde egentligen? Livsfarliga solråd i Aftonbladet. Nattlig sverigebevakning från andra sidan jorden hos TT i Australien.

  Grundlagskortet spelat på tveksam grund av SVT Skåne Att använda sig av sin meddelarfrihet, alltså att slå larm till medier om missförhållanden, är en grundlagsskyddad rättighet och en viktig principfråga att slå vakt om.Nyligen rapporterade SVT Skåne i en lång rad publiceringar om hur Länsstyrelsen satt munkavle på en anställd. Länsstyrelsen förbjöd tjänsteman prata med journalister. Så vinklades den här historien.SVT berättade också om hur den anställda kvinnan fått sparken efter att hon pratat med medier.Men håller den här till synes väldigt upprörande historien? Eller drog SVT på för hårt utifrån vad som faktiskt hänt? Reporter: Jonna Westin. Livsfarliga solråd i Aftonbladets puff I veckan har det varit strålande sol och närmast högsommarvärme i landet. Ett lika säkert vårtecken som tussilago och pollen är kvällstidningarnas artiklar med solningsråd.Aftonbladet gick i år ut hårt. För med en bild på välstekta badturister basunerade de i veckan ut att ny forskning säger att vi ska sola mer och dessutom skippa solkrämen.Men så här enkelt är det naturligtvis inte. En närmare titt på forskningen visar att den varken är ny eller ger stöd åt Aftonbladets hårt dragna vinkel.Reporter: Johan Cedersjö. Nattbevakning på dagen från andra sidan jorden En stor del av den nattliga nyhetsuppdateringen i Sverige sköts av Nyhetsbyrån TT. Det är TT som kliver in och uppdaterar många lokala mediers sajter med senaste nytt under nattens timmar.Sedan ett par år bedrivs det här arbetet på dagtid, på andra sidan jorden, i Sydney.Nyhetsbyrå efter nyhetsbyrå i Europa har de senaste åren gjort såhär och utlokaliserat sina nattredaktioner till just Australien.Vi har besökt redaktionsgolvet down under, som med tiden blivit något av ett Europa i miniatyr.Reporter: Therese Rosenvinge.

 • 00:34:50

  Tryckpress-tvivel när nazistdom friar förbrytar-plakat, TV4-profil pushar SD-vallåt, ny tro på artikelkommentarer och folkkära meteorologer

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Nazistdomen som visar på juridiska krumbukter i tryckfrihetsförordningen. Sverigedemokraternas vallåt fick högsta betyg av TV4:s Marcus Oscarsson. Ny tro på kommentarsfälten när anonymiteten skrotas.

  Tryckpress-tvivel när nazistdom friar förbrytar-plakat I samband med bokmässan i Göteborg förra året höll nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen en medialt uppmärksammad protest.Många minns inte minst de skyltar som då hölls upp av nazisterna när de vandrade sin väg mot Göteborg. På skyltarna fanns stora fotografier på flera kända svenskar och under porträtten var ordet "förbrytare" skrivet med röda bokstäver.Det har nu gått åtta månader sen manifestationen ägde rum och en lång och snårig juridisk process om skyltarna kom nyligen till sitt slut.Det här är en speciell dom för den sätter fingret på hur otroligt märkliga frågor som kan aktualiseras när det gäller just tryckfrihetsbrott. Reporter: Erik Petersson. Analys av TV4-profils SD-analys Mitt i den sjudande upptakten inför höstens val valde TV4:s profil Marcus Oscarsson att på sin Facebooksida förra veckan lansera Sverigedemokraternas vallåt. Exklusiv världspremiär kallade han det varpå låten hyllades med toppbetyg. Ingen analys av den politiska retoriken, men däremot 5 mikrofoner av 5 möjliga.Oavsett om man håller med om betyget eller inte så kan man konstatera att det här är att ta ut svängarna rejält i förhållande till de krav på opartiskhet och kritisk distans vi brukar ställa på mediers politiska kommentatorer.Reporter: Therese Rosenvinge. Ny tro på kommentarsfälten när anonymiteten slopas I Malmö finns ett litet svenskt företag som tror sig ha skapat lösningen på det som länge setts som ett stort och olösligt problem läsarkommentarer.Med tvång på registrering, moderering dygnet runt och artificiell intelligens som ska hjälpa läsarna att undvika raseri-utfall och pissränna-retorik har företaget Ifrågasätt nu fått flera svenska mediehus att återlansera kommentarsfälten.Men kommer det här verkligen att fungera? Hur stort är egentligen läsarnas intresse för att återigen ge sig in i febriga kommentarfältsdiskussioner?Reporter: Johan Cedersjö. Folkkära TV-meteorologer fyller spalter Välutbildade naturvetare som i bästa fall har rätt när de siar om vädret.Det låter kanske inte superhett, men TV-meteorologer väcker onekligen speciella känslor när de ställer sig framför kameran.När människor annars syns i medier brukar det betyda en viss mängd kritik, men TV-meteorologer lyckas alltid slå an en annan sträng ute i stugorna.Vad är det egentligen med den här yrkeskategorin som gör att tittarna så belåtet sjunker ner i soffan och skickar hjärtemojis?Reporter: Ebba Kulneff.

 • 00:35:05

  Anonyma källor – ökande problem eller nödvändig visselblåsarfunktion?

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Reportage om Svenska Dagbladets publicering om att kronprinsessan Victoria ofredats av "Kulturprofilen". Samtal i studion om användandet av anonyma källor med Peter Wolodarski och Anne Lagercrantz.

  Anonyma källor har alltid haft sin plats inom journalistiken. Det finns många fall där personer först i skydd av anonymitet vågar vittna och berätta om missförhållanden och missbruk.Men användningen av anonyma källor är inte oproblematisk.Ta diskussionen om anonyma vittnen under rättegångar som parallell. Förslag om att tillåta detta i Sverige har funnits länge, men både partier och jurister ger ofta hårt motstånd.Anonyma vittnen, argumenterar de, hotar den mest grundläggande principen i en rättsstat. Rätten att få en rättvis rättegång; rätten att som anklagad veta vad och vem det är man försvarar sig emot.I Medierna 5 maj ägnar vi hela programmet åt användandet av, och problemen med, anonyma källor.Du hör ett reportage om Svenska Dagbladets publicering om att den så kallade Kulturprofilen ska ha ofredat kronprinsessan Victoria. Tre anonyma källor stod för anklagelsen i tidningen. Men vad säger egentligen Hovet? Dessutom direktsänt samtal i studion med Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter och Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter. Hur ser de på användningen av anonyma källor?

 • 00:34:51

  Faktiskt – delvis kritiserat, TT:s valkompass utan transparens, paradigmskifte när GDPR stöper om mediebranschen

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  I veckan lanserades sajten för faktagranskning, Faktiskt. Direkt möttes formatet av kritik. Hur öppna bör medier vara med hur valkompasser fungerar? Är mediehusen redo för GDPR?

  Faktiskt lanserad och direkt kritiserad I veckan var det dags. Sveriges televisions, Sveriges Radios, Dagens Nyheters, Svenska Dagbladets och Kits gemensamma satsning på faktagranskning sajten Faktiskt.Det är ett samarbete som varit omdebatterat redan innan starten. I veckan hann sidan knappt laddas innan en stämpel fick stenhård kritik från en granskad part. SVT anklagades för att vara fel ute när de stämplat ett LO-påstående som faktiskt. helt fel.Kritiken i det här fallet kom från väntat håll. Men den säger likväl något om svårigheten med tvärsäkra sant- och falskt-etiketter.Reporter: Therese Rosenvinge. Valkompasser demokratiskt verktyg eller genväg? Förra veckan lanserade Nyhetsbyrån TT sin valkompass inför höstens val i Sverige. I vanlig ordning dröjde det inte länge innan debatten om hur den är utformad drog igång.Varför finns det ingen fråga om samtyckeslagen med, undrade några. Inga landsbygdsfrågor, skrev någon. Vem vill göra en valkompass utan en enda fråga om funktionsrätt, skrev en tredje.Att göra en bra valkompass är en svår uppgift som kräver många val. Utöver det givna om vilka sakfrågor som ska vara med, ska även partiernas ståndpunkter hamna rätt. Den måste vara rättvis och politiskt representativ samtidigt som den inte får vara för omfattande och komplex.Så hur gör man då? Och vilka är riskerna med att trycka ner ett rörig och rörligt politiskt landskap i ett snabbklickat webbtest? Reporter: Johan Cedersjö. GDPR stöper om mediebranschen Det nya guldet brukar det kallas av analytiker och kommentatorer. Men det är något som håller på att hända med en av de viktigaste byggstenarna i den digitala medie-ekonomin användardatan.För om en knapp månad inträder vad som av många beskrivs som ett paradigmskifte. Det är något så tekniskt och tråkigt som att gamla personuppgiftslagen, PUL, ersätts av en EU-gemensam lagstiftning, GDPR.Förändringen är något som kan komma att skaka om mediernas affärsmodell i grunden.Så hur redo är egentligen medieföretagen? Reporter: Erik Petersson.

 • 00:34:50

  Spelbolagsberoende sportjournalister, kritik mot SVT Agendas inslag om Försäkringskassan, vilseledande statistikrapportering med brasklapp

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Patrick Ekwall, Jennifer Wegerup, Gusten Dahlin: Allt fler sportprofiler köps av spelbolag. Kritik mot SVT Agendas rapportering om Försäkringskassan. Ignorerad felmarginal i statistikrapportering.

  Spelbolagsbetalda sportjournalister Sportjournalistik har under lång tid finansierats av kommersiella aktörer. Går du in på tidningarnas sportsajter, eller tittar på TV-sändningar, tapetseras de idag fullständigt med en ständigt växande flora av spel- och bettingsajter.Men numera är det också vanligt att profiler växlar mellan uppdragsgivare. Samtidigt som de ena dagen skriver redaktionellt, syns de andra dagar i reklam för spelbolagens produkter.Vad händer egentligen med sportjournalistiken när det här sker och finns det någon gräns för hur uppluckrade rollerna får bli?Reporter Jonna Westin. Kritik mot SVT:s rapportering om Försäkringskassan I veckan har SVT:s rapportering om att handläggare vid Försäkringskassan får högre lön om de nekar sjukpenning, fått stor spridning.Den första publiceringen kom i programmet Agenda förra helgen och under veckan har sedan flera stora medier hakat på. Både på nyhetsplats och ledarplats.Men sen kom kritiken. För hur mycket kött på benen har egentligen SVT för det explosiva påståendet?Reporter: Johan Cedersjö. Inom felmarginalen händer inga förändringar Nyheter baserade på opinionsmätningar duggar tätt inför valet i höst. Nyheter om att ett parti backar, ett annat går framåt, eller att opinionen förändrats i en viss sakfråga.En av flera journalistiska fallgropar i de här sammanhangen är den så kallade felmarginalen. Det spann inom vilket en förändring inte är statistiskt säker utan lika gärna kan bero på slumpen.Men trots att det inte går att fastslå någon förändring, syns ändå väldigt ofta artiklar om just det.Inte sällan med en brasklapp mot slutet, där det framgår att förändringen ligger inom felmarginalen. Reporter: Therese Rosenvinge.

 • 00:34:50

  Vilseledande vargstatistik i P4, musikkrig mellan radiobolagen, jävig och sårig akademirapportering

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Vilseledande användning av statistik när Sveriges Radio P4 rapporterade om varg. Risk för jäv i rapporteringen om Svenska Akademins kris. Kommersiellt radiobolag till storms mot musiken i P3.

  Vilseledande vargrapportering i P4 När Sveriges radios P4-stationer i veckan rapporterade om invånarnas inställning till varg var det med en rejält hemmasnickrad tolkning av statistiken de fått i sin hand.Gävleborgarna är positiva till varg slogs det fast i en rubrik. Liknande formuleringar kom det även från P4-Dalarna och P4-Örebro.Men med lite närmare granskning tål de här tolkningarna inte så mycket solljus.Reporter: Johan Cedersjö. Krig om musiken mellan SR och kommersiell radio Den kommersiella radiojätten MTG gick i veckan till stenhård attack mot hur Sveriges Radio använder sina licensmedel.Det handlar om musiken. MTG menar att P3 väljer att köra ut de största hitsen på ett sätt som högst medvetet ska konkurrera ut privata radiokanaler.Bråket kommer samtidigt som den svenska radiomarknaden går in i en helt ny tid. För i sommar börjar tre kommersiella kanaler, för första gången, att sända över hela landet.Det innebär, naturligtvis, helt nya förutsättningar att konkurrera med radiojätten Sveriges Radio.Reporter: Therese Rosenvinge. Grötig jäv-situation i rapporteringen om Svenska akademin I veckan har krisen inom Svenska Akademien blossat upp inför vidöppen ridå och inte minst har landets medier tacksamt agerat slagfält.Heder och ära, snille och smak. Det har känts som om nästan varje levande gatupoet fått tycka till och ge sitt stöd till Frostensson-falangen eller Danius drängar.Det är förstås lätt att begripa att denna såpa ges stort medialt utrymme. Men har den journalistiska kompassen behållits i ivern att förstå och kanske också elda på krisen?Reporter: Jonna Westin.

 • 00:34:51

  Skuldsatt företagare framgångshyllad hos Malou, slopad pressombudsman, mest och minst bevakade nationerna och jordens nordligaste redaktion

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  TV4 lyfte företagaren som en framgångssaga utan att kolla hennes historia, nytt medieetiskt system, nya siffror om nationer i medieskugga, varning för isbjörnar hos världens nordligaste redaktion.

  TV4 framgångshyllade skuldsatt företagare Kolla aldrig en bra story. För bortom den medialt anpassade berättelsen är det ganska ofta så att det finns sprickor i fogen, grus i maskineriet eller kanske miljoner i skuld hos kronofogden.När TV4:s Malou von Sivers innan påsk hade tema "De rika" i sitt program var en av de inbjudna gästernas livshistoria enkel, rak och fylld med solsken, lyx och framgång.Men när någon, i det här fallet på en helt annan redaktion, började gräva i arkiven var det en helt motsatt bild som kom upp till ytan.Reporter: Evalisa Walin. Branschen överens om nytt medieetiskt system I veckan gick mediebranschens alla stora aktörer ut och presenterade ett konkret förslag på ett nytt gemensamt medieetiskt system.Det finns nu enighet om att skrota Pressombudsmannen och istället inrätta en så kallad Medieombudsman och en medieetisk nämnd.Att byta ut det gamla PO-systemet är en fråga som har tröskats fram och tillbaka i åratal.Så vad exakt betyder det nu att såväl public service-bolagen, TV4 och Tidningssverige är med på samma tåg?Reporter: Therese Rosenvinge. Nya siffror: Dessa nationer syns i utrikesjournalistiken USA, USA, USA och så ännu lite mer USA. Kanske först efter det något från Storbritannien eller Tyskland.Afrika eller Asien? Då får det nog vara terrordåd, någon bisarr jakthärva med pilbåge eller ett genomsponsrat resereportage.Så brukar det föraktfullt låta när kritiker klagar över vilka länder det rapporteras om i den svenska utrikesjournalistiken.Men allt som oftast bygger kritiken om att vissa av jordklotets alla länder överbevakas mest på en känsla. Så hur ligger det egentligen till?Nu i helgen presenteras ett nytt projekt, som ska ge svar på den frågan. Svart på vitt.Reporter: Johan Cedersjö. Isbjörnar och jaktlicens på Svalbardposten 78 grader norr om polcirkeln ligger den norska ögruppen Svalbard. Där finns världens nordligaste tidningsredaktion, Svalbardposten.En tidning som rapporterar om allt ifrån räddningsaktioner när turister hamnat vilse på fjällen till lokal politik och smältande glaciärer.Det är en nyhetsbevakning som sker under extrema förhållanden. Faran för isbjörnar lurar ständigt runt hörnet, något som till och med kräver beväpning och redaktionell vapenträning.Vi har beväpnade med mikrofon besökt platsen.Reporter: Jonna Westin.

 • 00:34:52

  Påskspecial: Om att vara mitt i stormen när drevet går

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Om busschauffören som påstods ha visat porr för barn, Lasse Kronér som anklagades under metoo och festarrangören som fick sitt liv genomlyst efter bjudningen där Anders Borg var gäst. (Repris)

  Vi repriserar tre reportage vars historier sinsemellan skiljer sig mycket åt. Men med det gemensamt att dom berättar hur det kan vara att bli föremål för löpsedlar, rubriker och förstasidor. Felaktig porranklagelse av Norran Vi ska börja i en liten by i Norrlands inland. Här, här bor en busschaufför som i lokaltidningen hängdes ut för att ha visat porr på en buss med skolbarn. Till följd av anklagelserna, som tidningen plockade upp och förde vidare, blev han avstängd från sitt jobb och polisanmäld av skolan. Dessutom är han nu igenkänd i den lilla byn, igenkänd som just busschauffören som visade porr för skolbarn. Men problemet, det är att någon porrfilm aldrig visades på den där bussen. Reporter: Jonna WestinKronér om metoo-anklagelsen och drevet som följde Under höstens metoo-uppståndelse anklagades och anmäldes Lasse Kronér för sexuellt ofredande och för att han skulle ha använt sin position på SVT för att utnyttja en praktikant sexuellt. Tre månader senare, i slutet av januari, kom beskedet att åklagaren la ner förundersökningen. Inget brott kunde styrkas och Lasse Kronér, han delgavs aldrig ens formellt misstanke om något brott. Kvinnan, hon stod kvar vid sina anklagelser, ord stod alltså fortfarande mot ord. Men dömd, det var ju Lasse Kronér redan i medier. I löp efter löp, rubrik efter rubrik, i bild efter bild. Bara några timmar efter åklagarens besked i januari, träffade Johan Cedersjö Lasse Kronér för att höra hans version av de tre månader som varit och konsekvenserna av den mediebevakning som skett.Borgbevakningen och mediedrevets collateral damage I början av februari hade det gått exakt ett halvår sen den så kallade Borg-skandalen briserade i våra medier. En historia som fick enorma proportioner och en bevakningen som kritiserades för att vara allt för närgången och orättfärdig. Det lät som det ofta gör när mediedrev diskuteras. Är huvudpersonen tillräckligt offentlig och är händelsen av tillräckligt allmänintresse för att bevakningen ska vara motiverad? Desto mer sällan pratar vi om dom som befinner sig intill, snett bakom å som ju också drabbas negativt. Vänner, vittnen och familj, som inte gjort något fel, men som dras med i stormen av bara farten. Therese Rosenvinge återvände till Borggate.

 • 00:34:51

  Självrannsakan efter Benny Fredrikssons självmord, brytningstid för Facebook efter dataskandal, bevakning av kvinnliga mordoffer i närbild

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Kulturhusets Benny Fredriksson har tagit sitt liv. Vilken typ av journalistik gavs utrymme i höstas? Digitaliseringsministern Peter Eriksson om Facebookskandalen. Detaljrikt om mördade Kim Wall.

  Självprövning av medier efter Benny Fredissons självmord I måndags kom uppgiften att Benny Fredriksson, som under 16 år varit VD för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, tagit sitt liv under en resa i Australien.Under höstens intensiva metoo-rapportering i Sverige granskades Benny Fredrikssons ledarskap av Aftonbladet. Tidningen hade pratat med ett 40-tal anonyma källor och kritiken mot honom var hård och personlig.Hösten och vintern var en speciell tid för journalistiken. Den här typen av granskningar, med mängder av anonyma vittnen och historier, blev plötsligt vardag.Men hur lyckad är och var den här formen av journalistik? Vilka är riskerna?Reporter: Erik Petersson. Brytningstid för Facebook efter dataskandal Frågan är om Mark Zuckerberg någonsin varit så pressad som under den vecka som nu går mot sitt slut.Historien om det brittiska företaget Cambridge analytica, som tapetserat medier i veckan, handlar till syvende och sist om Facebook. Om tilltron till företaget som nog mer än något annat, under synnerligen kort tid, fullständigt förändrat förutsättningarna för vår kommunikation.Det handlar om användardatan, det nya guldet. Informationen om oss användare som är nyckeln i Facebooks affärsmodell.Är det först nu vi på riktigt förstått omfattningen av hur mycket av vår integritet vi glatt skeppat över på Facebooks servrar?Vi har träffat en minister som gläds åt skandalen.Reporter: Katarina Andersson. Rapportering om kvinnliga mordoffer i närbild I veckan har medier återigen samtals vid byretten i Köpenhamn för att följa rättegången i fallet Kim Wall. Mordåtalade Peder Madsen har frågats ut om hur han har skadat och styckat hennes kropp och medier har direktrapporterat från förhören.Rättegången kring mordet på Kim Wall visar återigen hur obehagligt fixerade vi blivit av intima detaljer av kvinnors liv och kroppar.Det skrev nyligen författaren Katarina Wennstam i Dagens Nyheter och kritiserade medier för att publicera allt för mycket detaljer just när det gäller brutala mord på unga kvinnor.Därefter har diskussionen fortsatt.Behandlar medier kvinnliga och manliga mordoffer olika? Hur mycket detaljer behövs egentligen i rapporteringen för att vi ska förstå hur fasansfullt ett brott är? Och var bör den pressetiska gränsen dras?Reporter: Therese Rosenvinge.

 • 00:34:50

  Plagierande kolumnist på Aftonbladet, Google-drev ifrågasatt, Laholmsreporter är moderat politiker och sista delen av Mediebudorden

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  För andra gången anklagas Aftonbladets kolumnist Linnéa Claesson för plagiat. Efter hård kritik mot Google, vilken makt ger vi nätjätten? Ännu en politiker i reporterkläder och så Mediebudorden #6.

  Plagiat i Aftonbladet-kolumn igen Kolumnister finns det gott om i Sverige. Många av oss utmanas av att läsa skarpt formulerade, men också personliga, texter som sätter händelser och trender i ett nytt ljus. Texter som tycker till och som ofta skapar debatt.Men vad händer med formatet, trovärdigheten och till syvende och sist behovet av kolumner om det framkommer att stora delar av en skribents text är rakt av plagierade från någon annan?Inte på sättet att texten löst inspirerats, utan att den helt enkelt är ett klipp-och-klistra-verk?Aftonbladets kolumnist, Linnéa Claeson, anklagas nu ännu en gång för plagiat. Hur ser tidningen på det?Reporter: Jonna Westin. Laholms reporter på dubbla stolar Förra veckan presenterades Elin Segerlind, tidigare anställd reporter på Sveriges Radio, som Vänsterpartiets nya toppnamn i Fyrbodal. Hård kritik riktades efter detta mot P4 Värmland för bristande kontroll av en av deras reportrars politiska engagemang. Men, skulle det visa sig, det var inte unikt.Förra veckan rapporterades det faktiskt om ännu ett liknande fall. En reporter på Laholms Tidning är aktiv Moderat i Ängelholm, tre mil från Laholm.Det var Hallandsposten som var först med att rapportera om reportern på dubbla stolar. Detta efter att han skrivit en artikel om en strid kring toppolitiker i just Moderaterna.Vi ringde upp tidningens chefredaktör Lasse Bernfalk. Reporter: Johan Cedersjö. Ökad press på Google oroar kritiker Vem ska ha makten över dagens offentliga samtal? Över vad som får finnas och sägas på de digitala plattformar som idag är våra gemensamma torg? Vilka regler ska gälla och hur ska yttrandefrihetens gränser bevakas i vår tid?Det är stora frågor som hamnat i fokus efter att Google den senaste tiden fått hård kritik för att inte ta sitt ansvar genom att agera mot olagligt och stötande innehåll på sina plattformar.Expressen och Dagens Nyheter har varit ledande i rapporteringen. Efter hårt tryck har Google backat, tagit bort sökresultat och stängt ner en Youtube-kanal.Men hur rimligt är det att vi kräver åtgärder från kommersiella bolag som ger dem ännu mer makt över vilket innehåll vi kan ta del av? Reporter: Therese Rosenvinge. Mediebudorden del sex: JUST NU! Mediekonsument i ett stormigt nyhetsflöde Under sex veckor har ni som troget lyssnat kunnat följa varje del i vår serie Mediebudorden. Det har handlat om nyheter i krissituationer, om hatstormar, om namnpubliceringar, om krimjournalistik och så om situationerna när medier inte skriver. I dagens del, den sjätte och den sista, har frilansjournalisten Jack Werner satt samman en lista med tips och råd som är mer generella.Som inte rör specifika ämnen utan snarare är användbara för dig som mediekonsument i alla lägen.Reporter: Johan Cedersjö.

 • 00:34:47

  Hård kritik mot DN:s metoo-anklagelser mot talmannen Urban Ahlin, opinionsundersökningar inför valet i höst och del fem av Mediebudorden

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Sex-sms och en utredning som ingen verkar kunna visa; stenhård kritik mot DN:s artiklar om Urban Ahlin. Om partisympatiundersökningar inför valet i höst. Femte delen i vår serie Mediebudorden: CENSUR!

  Flera stora frågetecken i DN:s granskning av talmannen Urban Ahlin Att påstå sensationella uppgifter som vänder upp och ner på det politiska etablissemanget är varje tidnings mål.I december gjorde Dagens Nyheter precis det när de publicerade uppgifter om att Riksdagens talman, Urban Ahlin, var ännu ett exempel på alla dem maktmissbrukande och sex-trakasserande män som det vittnades om under hashtaggen metoo.Men när man påstår sensationella uppgifter, då måste man också ha alla rätt.Trots att DN genom anonyma källor redan i december kunde berätta att det finns sms med sex-trakasserier bevarade i en utredning som ska ha skett 2009 har ingen, snart tre månader senare, kunnat visa varken utredningen eller sms.Reporter: Erik Petersson. Så kommer mediehusen använda opinionsundersökningar inför valet Opinionsundersökningar är idag en central del av mediers politikbevakning. Veckovis kan läsare, i nästintill alla medier, ta del av hur partiernas stöd förändras över tid.Men att göra bra opinionsundersökningar är en svår uppgift i sig. Och att tolka resultatet av undersökningar är om möjligt en ännu ädlare konst.Efter presidentvalet i USA och brexit-omröstningen i Storbritannien var det många som menade att opinionsundersökningsbranschen var i kris.Dåliga undersökningar, inte sällan övertolkade av journalister, visade sig ha helt fel i sina prognoser om valens resultat.För en månad sen bestämde vi oss för att kartlägga hur svenska mediehus tänker använda sig av partisympatiundersökningar inför valet i höst. Reporter: Blenda Setterwall Klingert Mediebudorden del 5: CENSUR! När medierna inte skriver Varför rapporterar inte medier mer om migration? Varför rapporterar inte medier mer om miljö? Om kriminalitet? Om damidrott? Eller om goda, positiva, nyheter?Frågan om "varför inte" är en evig fråga inom journalistiken.Det finns inget enkelt svar. Värderingen av vad som är en nyhet förändras från tid till tid och är alltid en subjektiv bedömning, mer eller mindre grundad i erfarenhet av vad som är viktigt just nu eller kanske bara rent kommersiellt gångbart.Femte delen av vår serie mediebudorden, som vi gör tillsammans med journalisten Jack Werner, den heter Censur! När medierna inte skriver. Reporter: Johan Cedersjö.

 • 00:34:50

  Så lurades medier efter skolskjutning i USA, ett mycket för mycket gav fel utsläppssiffror, journalistmord i Slovakien, blåslagen Zuckerberg

  Medierna starstarstarstarstar
  add

  Så bluffades att skolskytten i Florida tillhörde en vitmakt-rörelse. Fel siffror när TT skrev om minskade växthusutsläpp. Journalist avrättad i Slovakien. Två år som skakat Facebooks världsherravälde.

  Välkoordinerad bluff när medier lurades om skolskytt i USA För två veckor sedan mördade nittonårige Nicolas Cruz brutalt 17 personer på sin gamla skola i Parkland, sju mil norr om Miami i Södra USA.Inte många timmar efter morden kom nyheten att Nicolas Cruz var medlem i en vitmakt-rörelse i Florida. En uppgift som snabbt tog sig från USA till Sverige.Dagens Nyheter skrev med rubriken 19-årige Cruz var medlem i vit nationalistmilis och TT skrev om en extrem vit-maktgrupp.Men den här uppgiften var helt fel. Flera av de stora mediehusen i USA hade gått på en synnerligen välplanerad bluff, koordinerad och skickligt genomförd av anonyma användare på nätforumet 4-chan.Fallet visar på hur dagens nyhetstempo gjort det allt enklare att dupera världens medier och än en gång så tvivel över journalistikens trovärdighet.Reporter: Viktor Löfgren. Ett mycket för mycket gav fel utsläppssiffror Nyhetsredaktioner är helt beroende av pressmeddelanden. Rapporter som presenteras, företagsnyheter som släpps. Oftast kommer de i formen av ett pressmeddelande.Men vad händer när ett pressmeddelande är fel och rapportering blir inkorrekt? Vem bär ansvar för det? Källan som skrev pressmeddelandet, eller redaktionen som inte dubbelkollade uppgifterna?I veckan släppte Trafikverket en rapport om hur utsläppen från den svenska fordonsflottan minskar, men när medierna skrev om uppgifterna fick de siffran helt fel.Det här är en liten historia om hur ordet mycket användes en gång för för mycket och ledde till utsläppssiffror som var helt uppåt väggarna.Reporter: Erik Petersson. Slovakisk journalist mördad granskade korruption För en vecka sedan mördades den slovakiske journalisten Jan Kuciak tillsammans med sin fästmö i sitt hem. De blev båda bara 27 år gamla.Det här är det andra mordet på en journalist i EU på mindre än ett år och precis som när den maltesiska Daphne Caruana Galizia dödades i december 2017, finns det i det här fallet starka misstankar om att mordet är kopplat till Jan Kuciaks journalistik.Han jobbade bland annat med den uppmärksammade Panamaläckan och ska under den senaste tiden ha grävt i kopplingar mellan slovakiska politiker och den italienska maffian.Vi har pratat med hans kollegor.Reporter: Viktor Löfgren. Två hårda år för Facebook har gjort Zuckerberg blåslagen Facebook har fyllt 14. Som för de flesta har det inte varit helt friktionsfritt för sociala medier-jätten att ta klivet in i tonåren.I senaste numret av tidskriften Wired porträtteras Mark Zuckerberg på första sidan blåslagen och skrubbad. Det manipulerade fotot matchar budskapet i tidningens huvudartikel: Zuckerberg har aldrig tidigare fått så mycket stryk.Vi har träffat Sue Gardner som under sju år var VD för Wikipedias ägarstiftelse. Hon menar att internet har försatt demokratin i problem och att Facebook har en del i det.Reporter: Katarina Andersson