Episodes

 • En gammel Shubidua-sang, fortidige statuer og nutidige krænkelser præger den seneste tids mange artikler, indlæg og indslag efter George Floyd-drabet i USA. Men hvor er gravergrupperne, hvor er fakta og hvorfor så mange "synsninger", der ikke gør os klogere? Fagbladet Journalistens redaktør Christian Lindhardt retter generel og skarp kritik mod medierne. Han mødes i debat med Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske, og Jacob Kwon, nyhedschef TV2.
  Tæt dialog: Ikke kun Kulturministeriet, men også Statsministeriet spillede vigtig rolle, da DR og TV2 i begyndelsen af coronakrisen marts fik en ulovlig ordre om kun at lave nyheder. Det viser en aktindsigt i forløbet, som desuden er blevet grundigt gransket i et samråd i Folketingets kulturudvalg i denne uge. Aktindsigten viser også, at både DR og TV2 forsynede regeringen med detaljerede programplaner, da de fik grønt lys til delvis genåbning midt i april.
  Mega-overdrivelser: Medierne fokuserer for meget på politikernes privatliv, integrationsproblemer og politiske magtspil. Til gengæld skal medierne "tage sig sammen" i klimadækningen. Vurderingerne kommer fra de 18-29årige i ny måling fra TrygFonden, der viser store generationsforskelle. Forskningschef Anders Hede uddyber og fortolker.
  Stor historie i lille billede: Der blev klappet og jublet, da Informations Sarah Hartvigsen Juncker blev hyldet for Årets Pressefoto. Billedet - som nu kan ses på genåbnede udstillinger - er taget, da Mette Frederiksen sagde undskyld til Godhavnsdrengene i august sidste år. Og det er, som statsministeren sagde ved prisoverrækkelsen, et eksempel på, at billeder kan sige mere end tusindvis af ord.
  Agurketid intakt: Selv om en af årets traditionelt store sommerbegivenheder - nøgenløbet på Roskildefestivalen - er aflyst, er der vanen tro udsigt til reportager og interview om giftige alger i badevandet, stikkende myg på sommerhusterrasserne og dræbersnegle i køkkenhaverne. Vejret, prisen på is og bedste minigolfbane kan også være blandt årets agurk-kandidater.
  Send bidrag til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • En fed luns var der til dagbladet Børsen, da finansministeren forleden gjorde klar til at præsentere en ny milliardfond. At nyhedsbidder serveres til udvalgte medier, er ikke nyt. Men tendensen er tiltagende - og det gælder også ministersvar på mail, hvor journalister ikke kan stille opfølgende spørgsmål. Hvad medierne kan stille op, diskuterer Børsens nyhedsdirektør Nikolaj Sommer med Berlingskes virksomhedsredaktør Simon Bendtsen.
  Lokaljournalistik på landevejen: Med en lille campingvogn på slæb har Bornholms Tidende været på rundtur til fem byer på klippeøen for at møde sine læsere. Flere vil gerne have mere vedholdende og kritisk journalistik. Men den slags koster, og derfor skal politikerne prioritere flere midler til de lokale medier, når forhandlinger om ny medieaftale begynder til efteråret. Reportage og interview i Tejn med chefredaktør Øjvind Hessselager.
  Nej tak til nyheder: 16 procent af mediebrugerne i Danmark undgår ofte nyheder. En tredjedel kommer tit i dårligt humør. Og seks ud af ti synes, at der er for meget konflikt... Ny, repræsentativ undersøgelse som offentliggøres fredag, giver medierne en del at tænke over. Svar på titale fra Politiken-chefredaktør Anne Mette Svane og DR-redaktionschef Mads Vesterby Damm.
  I fængsel for kritisk journalistik: I adskillige år har Maria Ressa, chefredaktør på oppositionsmediet Rappler i Filippinerne, været vant til chikane og benspænd. Men nu truer en fængselsstraf på op til seks år for en otte år gammel historie om narko og trafficking. Klip fra tidligere interview med Ressa og aktuel perspektivering med Lars Bestle fra International Media Support i København.
  "Borgen" på Netflix: "DR skal tænke sig rigtig godt om", opfordrer kulturminister Joy Mogensen efter at det statsejede mediehus har lavet aftale med streamingtjenesten Netflix om en ny sæson af dramaserien "Borgen". Den nye sæson vil nemlig kun i begrænset omfang være tilgængelig på DR's egen streamingplatform.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • De amerikanske medier afspejler polariseringen i samfundet og fungerer som de rene ekko-kamre - senest er en redaktør fyret for at bringe et debatindlæg, der ikke var i overensstemmelse med avisens linje - analyse og rapport fra et USA på kogepunktet, hvor journalister ikke er fredede.
  Det er med handsker, mundbind og jævnlige temperaturmålinger Europakorrespondent Anna Gaarslev pløjer sig igennem Italien og rapporterer fra genåbningen af det Europæiske land, der var først og hårdest ramt af Corona - et traumatiseret land, kalder hun det - hør hendes overvejelser og betragtninger.
  'Det Perfekte Offer' - er et menneske, der er utroværdigt, og derfor kan misbruges uden risiko - men en journalist har troet på de psykisk udfordrede kvinder og har lavet en prisbelønnet podcast-serie, der afslører katastrofale svigt i systemet.
  Mennesker og Medier med alternative folkemøder og provinsens råb om hjælp.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært: Lene Johansen.

 • "Jeg kan ikke trække vejret", lyder det igen og igen på optagelsen af de sidste minutter i George Floyds liv. Billederne har ført til voldsomme uroligheder overalt i USA, men selv om de dokumenterer, hvad der skete, overskrider de måske også en grænse for, hvad medier skal bringe? Diskussion om etiske overvejelser med Informations billedredaktør Sigrid Nygaard, Berlingskes udlandsredaktør Ida Ebbensgaard og Søren Pagter, som leder fotografuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
  "Det er genialt, det der": De ved ikke, hvad der sker undervejs. De må være forberedt på det utænkelige. Og de skal holde det hele kørende i mindst 90 minutter... Tre af dansk tv's ikoniske fodboldjournalister - Svend Gehrs, Flemming Toft og Carsten Werge - er aktuelle med en næsten 300 sider lang rejse til minderige kampe, store stjerner og uforglemmelige kommentatorspor.
  Mediemedvind i Mellemøsten: Coronaen har skabt efterspørgsel på uafhængige og troværdige nyheder flere steder, bl.a. i Jordan, Libanon og Tunesien. Samtidig udvikles nye digitale løsninger, som stimulerer frie medier i lande, der traditionelt har ondt i pressefriheden. Interview med Michael Irving Jensen, leder af mellemøstaktiviteterne i International Media Support.
  Ugens pause: 20 sekunder tøvede Canadas premierminister Justin Trudeau, da han blev bedt om en reaktion på Trumps håndtering af uroen i USA. Og det blev en pause af den slags, som mange journalister drømmer om, fordi tavse sekunder ofte er et bedre "svar" end de ord, der kommer ud af munden på en interviewperson.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • De mangler basal viden om erhvervslivet, de kan ikke læse et regnskab, men er til gengæld vilde med "Date mig nøgen" på TV2 Zulu. Karakteristikken gælder journaliststuderende, som ifølge JP/Politiken-direktør Stig Ørskov i alt for høj grad dyrker storbyernes kultur og livsstil. Han mødes i diskussion med Trine Nielsen, rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, om evnen til at dække "samfundsbevægelser langt væk fra de velplejede og ressourcestærke hipsteres vandingshuller".
  Fejl-ordre til public service-stationer: Formelt var det forkert, da DR og TV2 i marts blev pålagt at hjemsende medarbejdere og nøjes med nyhedsproduktion, er erkender kulturminister Joy Mogensen efter kritik. TV2-direktør Anne Engdal Stig Christensen fortæller, at hun straks gjorde opmærksom på, at ministeriet ikke kunne blande sig i programlægningen. DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn protesterede ikke, og der blev heller ikke lavet en juridisk vurdering af ordren fra Kulturministeriet.
  Dygtigt spin: Når Venstres Inger Støjberg konsekvent siger "barnebrude" i den aktuelle kommissionsundersøgelse af lovbrud i hendes tid som udlændingeminister, er det godt tænkt. Ordet er "rytmisk godt", siger retoriker Knud Lindholm Lau - og uanset om det ender med rigsretssag eller ej, er det formentlig dét, som bliver husket om ti år.
  Digital succes i Sønderborg: Det er en go' historie, når en ny butik åbner, når det går godt for fjerkræfabrikken og når detailhandelen er ved at være på niveau med tiden før coronaen. Onlinemediet SønderborgNYT kan nemlig bedst li' positive overskrifter, for "vi er er en del af det lokale økosystem", fortæller ejer og administrativ altmuligmand Michael Kjær i interview på kanten af Alssund.
  Lave lyttertal: "Hvad vil ministeren gøre, hvis der stadig er nul lyttere om et halvt år?" Dét var ét af stribevis af spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen, da hun onsdag var i samråd i Folketinget om Radio Louds lytterfiasko. Men også processen, som førte til lukning af Radio24syv, blev der boret i.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Da store dele af Danmark lukkede i marts, måtte også DR og TV2 skære i sendeplanerne. Det skete efter direkte ordre fra Kulturministeriets departementschef, som dermed gik videre, end lovgivningen tillader. Mediejournalist Lasse Jensen har gennemgået forløbet, som hverken Kulturministeriets, DR's eller TV2's ledelser har lyst til at uddybe og diskutere.
  Jyder og fynboer indtager Sjælland: Der blev skrevet mediehistorie, da Danmarks næststørste aviskoncern, Jysk Fynske Medier, for nylig rykkede over Storebælt med køb af Helsingør Dagblad og en række ugeaviser. Det lokale mediemarked er i hastig forvandling, hårdt presset af svind i annonceindtægterne. Patrick Arendal Fahlström fra Infomedia og Mediascale.dk diskuterer og perspektiverer sammen med Jysk Fynske Mediers bestyrelsesformand Per Westergaard og redaktør Mette Lyhne fra Herlev Bladet.
  Pressefrihed beskæres i ly af coronaen: Tyrkiet er ét blandt flere lande, som har indskrænket mediers mulighed for at rapportere om virusudviklingen. Pressefriheden var i forvejen begrænset, og det har flere gange ramt tidligere Cumhuriyet-chefredaktør Can Dündar. Han bor nu i Berlin, hvorfra han sender uafhængige nyheder til tyrkerne på Radio Özgür.
  Et spøgelse i kulissen: Mens Instrukskommissionen graver sig ned i mulige lovbrud i den såkaldte barnebrude-sag, popper ordet "tamilsag" op fra mediernes arkiver. Dramatiske overskrifter er i vente i weekenden, når sagens hovedperson, Venstres næstformand Inger Støjberg, skal afhøres.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Aldrig har så mange kommunikeret så meget på et utal af platforme som i de seneste måneder. Coronaen har accelereret et online-liv, som kræver koncentration, karakterdannelse og kritisk tænkning. Det mener journalist og SDU-lektor Camilla Mehlsen, aktuel med bogen "Homo Furura - 7 kompetencer til en bedre fremtid". Hun uddyber og diskuterer med Ask Hesby Krogh, næstformand i "Digitalt Ansvar".
  Junk-news i valgkampe: Forureningen af den offentlige debat tager til, når der er valg rundt i verden. Samantha Bradshaw fra Oxford Internet Institute har kortlagt graden af misinformation i blandt andet USA, Tyskland og Sverige. Og fordi teknikken bliver mere avanceret, vokser mulighederne for at manipulere, advarede hun i en virtuel session på Nordiske Mediedage i Bergen forleden.
  Selvregulering på Facebook: Verdens største sociale medie har lavet en ekstern kontrolinstans, hvor blandt andre tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt skal tage stilling til kontroversielle opslag. "Smart udtænkt imagepleje", kalder Politikens chefredaktør Christian Jensen det nye initiativ, som han debatterer Facebooks nordiske policychef, Martin Ruby.
  Sociale medier for 100 år siden: Følelser, forenklinger og forhåbningerne præger plakater fra genforeningsafstemningen i 1920. Og plakaterne er på mange måder den tids sociale medier, siger leder af Plakatmuseet i Aarhus, Elsebeth Aasted Schantz i optakt til DR1-serien "Grænseland", som har premiere på søndag.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Der er alt for lidt vægt på det, som kan tænde lys i det store corona-mørke. Det mener næsten en tredjedel af mediebrugerne ifølge en undersøgelse fra Syddansk Universitet. Adjunkt Lene Heiselberg forklarer, uddyber og diskuterer undersøgelsens perspektiver og konkrete eksempler med Ulrik Haagerup, leder af Constructive Institute i Aarhus, og Cathrine Gyldensted, som står i spidsen for et netværk for konstruktiv journalistik.
  Virus i DR: Flere danske film, mere fællessang og vild natur fylder på DR's tv-kanaler de kommende måneder. Til gengæld er udsendelser som "Gift ved første blik", "Den store bagedyst" og "Øen" udskudt. Coronaen tvinger dermed DR i retning af mere klassisk public service, som måske endda viser sig at være mere populær end ventet? Interview med mediedirektør Henriette Marienlund.
  Kritik af "mørklægningslov": Det er blevet svært for journalister og medier at holde ministre i ørerne. Adgangen til aktindsigt er markant forringet, siden en ny offentlighedslov blev vedtaget i 2013. Og der er brug for at genfinde "den rette balance", konkluderer Ytringsfrihedskommissionen i betænkning torsdag. Mediejurist Vibeke Borberg, medlem af kommissionen, uddyber kritikken.
  Nye stemmer: Omkring 60 unge har i de seneste måneder været bænket - først fysisk, siden digitalt - på Politikens debattør- og kritikerskole i Aarhus. Med konkrete værktøjer har de lært at formulere sig både mundtligt og på skrift. Og de er forberedt på, at det kan give knubs især på sociale medier at blande sig. Mohamad Alnabhan, Kirstine Bjerrum Voetmann og Nadri Abdi fortæller om at gøre sig gældende i den offentlige debat.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Daglige dødstal, alarmerende meldinger og alenlange pressemøder præger en stor del af mediernes coronadækning. Måske er den for omfattende? Er der frit spil for eksperter med virustitler? Og hvad med alt det, der ikke er plads til at fortælle om? Mediesociolog Søren Schultz Jørgensen - som har opfordret medierne til at skrue ned for det kritiske skyts - diskuterer med DR's nyhedsdirektør Sandy French og Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen.
  I corona-orkanens øje: Han bliver rost for at tale lige ud af posen - som da han på et pressemøde i denne uge svarede på et spørgsmål om sex og singler: "Sex er godt, sex er sundt og Sundhedsstyrelsen går ind for sex". Men han bliver også kritiseret for at have nedtonet og beroliget for meget. Interview med Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm om strategi, overvejelser og mediernes corona-behandling.
  Undertrykt ytringsfrihed? Intern ballade i Det Danske Akademi - en selvsupplerende litterær institution - har fået en del spalteplads i hovedstadsmediernes kultursektioner den sidste uges tid. Balladen handler om akademimedlem Marianne Stidsens ret til at udtrykke polemiske og polemiserende synspunkter om #MeToo. Men hvem gavner en "iscenesættelse som ytringsfrihedens martyr?" spørger Point Of View-skribent Steffen Groth i diskussion med Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Der er gule bjælker, når endnu en dansker er smittet. På nettet er der konstante opdateringer. Og overskrifter med corona breder sig med samme hast som virussen selv. Men hvad er mediernes ansvar for at balancere dækningen og modvirke panik? Diskussion med to chefredaktører fra to medier med meget forskellig dækning: Michael Dyrby fra B.T. og Jacob Nybroe fra Jyllands-Posten.
  Dokumentar om færge-katastrofe: På mandag er der premiere på første del af i alt seks timers tv om branden på "Scandinavian Star". 159 mennesker omkom på vej fra Oslo til Frederikshavn i april 1990, og den forfærdelige historie bliver genfortalt af øjenvidner og efterladte. Dokumentarfilminstruktør Mikala Krogh og Politiken-journalist Lars Halskov beretter om deres arbejde med katastrofen, om dens betydning i dag og om de etiske overvejelser.
  Ny taleradio klar med sendeplan: 30 elever fra HF Cold Hawaii i Klitmøller gav tirsdag i denne uge bud på, hvad de gerne vil lytte til, når Radio Loud går i luften 1. april. Radioen vil have fat i de 15-32årige lyttere, og derfor er der samlet input og ideer til programmer fra unge hele landet i de seneste måneder. Interview med radiodirektør Ann Lykke Davidsen om processen og hvad der venter lytterne om tre en halv uge.
  Kongelig spindoktor: Mere og bedre omtale i datidens aviser var målet, da Frederik den ottende i 1906 ansatte kongehusets første pressemedarbejder. Men avisredaktørerne vendte tomlen nedad, for de ville ikke finde sig i et filter mellem dem og hoffet, fortæller journalist Poul Smidt, aktuel med biografien "Fredy", om den glemte konge.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Når der i næste uge er premiere på "Krudttønden", bliver der rippet op i terrorangrebet, der rystede Danmark for fem år siden. Filmen er fiktion, men "inspireret af virkelige begivenheder". Den bevæger på kanten af en virkelighed, hvor livet er skrøbeligt, siger instruktør Ole Christian Madsen. Men samtidig kan en film fortælle noget, som almindelige nyhedsindslag ikke formår, forklarer DR's retsanalytiker Mette Mayli Albæk.
  Generaliseringer har det godt: Forbehold forsvinder, nuancer nedprioriteres og nogle gange bliver historien decideret forkert, når journalister generaliserer. Det fremgår af en analyse, som Kresten Roland Johansen, adjunkt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har lavet. Hvorfor det sker, og hvordan det kan blive bedre, diskuterer han med afsæt i konkrete eksempler med redaktionschef Martin Darling fra Ritzau.
  Færre spilreklamer i tv: Det skal være slut med at lokke spillelystne tv-seere med store gevinster lige før, under og efter for eksempel fodboldkampe. Spillemarkedet skal være mere "ansvarligt", siger Stine Hove Marsling, direktør i "Danske Spil", hvor staten ejer 80 procent af aktierne. Men hvordan konkret? Hvor meget vil omsætningen falde? Og hvad er risikoen for, at tv-stationerne vil mangle indtægter fra de givtige reklamer?
  "Denmark" i valgkamp i USA: Der er meget af lære af Danmark, lyder det igen og igen fra Bernie Sanders i Demokraternes aktuelle primærvalgkamp. Men da for eksempel vores sundhedssystem blev fremhævet, da han kandiderede første gang i 2016, var det nærmest en tilfældighed, fortæller Zack Exley fra Sanders' kampagnestab.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Var det politisk bestillingsarbejde, da Radio- og TV-nævnet i efteråret dumpede Radio24syv til fordel for Radio Loud på en ny DAB-kanal? Spørgsmålet er rejst i en række store artikler i Berlingske i de seneste dage, men dokumentation af urent trav er der ikke. Og det er "uhæderlig journalistik", siger Point Of View-skribent Bjarke Larsen. Han kritiserer, at der bliver holdt liv i myte om "et bestilt politisk mord" - og mødes i diskussion med Berlingskes chefredaktør Tom Jensen om relevansen af 24-syv-artiklerne.
  Robotter laver journalistik: Der går en lige linje fra ugens Margrethe Vestager-udspil om kunstig intelligens til artikler med fodboldresultater, virksomhedsregnskaber og hushandler i Fyens Stiftstidende, Jydske Vestkysten og Nordjyske. Robotjournalistik er i rivende udvikling, og den stiller nye krav til etikken, siger Andreas Marckmann Andreassen, fellow på Syddansk Universitet i Odense.
  Mere regulering på facebook: Skadeligt indhold skal væk, og derfor skal der være flere regler for, hvad der foregår på det sociale medie. Meldingen kom fra topchef Mark Zuckerberg på en datakonference i München i weekenden. Men hvor langt vil Facebook reelt lade sig regulere? Og er det hensynet til bundlinjen, der bekymrer? Interview med Martin Ruby, policychef, Facebook.
  Ugens spørgsmål: Da en dommer i Københavns Byret tirsdag idømte Britta Nielsen seks et halvt års fængsel, var der især ét spørgsmål, som trængte sig på hos dem, der dækkede sagen. Måske fordi journalister tænker meget ens - eller fordi det var det mest oplagte at spørge om...
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Seks stjerner fra "Fru Thulstrup", ligeså mange fra "BOOKaREST" og fem hjerter fra "Krummes Krummelurer" fik krimiforfatter Anne Mette Hancoks seneste roman "Pitbull" for nylig. Anmeldelserne er skrevet af influencere, som forlag forsyner med nye bøger i god tid. Og som derfor slår de etablerede mediers anmeldere med flere længder. Men de ikke-professionelle anmeldere skriver "dilettantisk, klodset og klumpet", siger Weekendavisens Lars Bukdahl i diskussion med Lindhardt og Ringhof-pressechef Søren Anker Madsen.
  Dom i spionbogs-sag: "Et rap over nalderne" kalder Politikens chefredaktør Christian Jensen 100.000 kroner i bøde for at have offentliggjort spionchef-bog i 2016 trods et fogedforbud. Bøden blev takseret i Østre Landsret torsdag, og selv om Politiken efterhånden har en del erfaring med at trykke bøger, andre vil have stoppet, kommer det ikke til at ske igen, siger Christian Jensen.
  Nørdet nichemedie om USA: Han følger tæt med i Demokraternes aktuelle primærvalg. Han skriver kommentarer. Og han udlægger teksten i radio, tv og andre medier. Anders Agner Pedersen, chefredaktør på "Kongressen.com" har gjort amerikansk politik til sit speciale, og han tror på nødvendigheden af specialisering og nichemedier, hvis vi skal forstå verden omkring os. Men økonomisk er det op ad bakke, for der er ingen offentlig støtte til snævre netmedier.
  Smartphone-journalistik: At lave dybdeborende, undersøgende journalistik til en lille telefonskærm, lyder som en umulig opgave. Men The New York Times synes at have knækket koden med småbidder og såkaldte "takeaways" - bl.a. med en serie om mediemogulen Rupert Murdoch. Modellen er udviklet af Chase Davis, som nu arbejder videre med den på Star Tribune i Minnesota.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • "Indikerer", "tyder på" og "angiveligt" var nogle af forbeholdene, da DR1's 21Søndag sammen med Politiken forleden rejste dopingmistanke mod cykelrytteren Jakob Fuglsang. Men der er ingen konkrete beviser, og historien bygger på et tyndt og spinkelt grundlag, kritiserer tidligere TVA-journalist Henrik Denta. Han er selv vild med cykling og diskuterer ugens afsløringer med DR-nyhedschef Thomas Falbe og Politikens sportsredaktør Søren Mikael-Hansen.
  Falske corona-nyheder: Et billede fra Kina viser døde mennesker spredt ud over en plads. Et Facebook-medie fortæller, at virus er udviklet af medicinalindustrien. Og så er hvidløgssuppe ifølge en indonesisk hjemmeside virksomt... Nyheder om coronavirus kan være svære at gennemskue - men sund fornuft og skepsis hjælper, siger TjekDet.dk's redaktør Thomas Hedin og læge og sundhedsformidler Ida Donkin.
  Billig bilreklame i tv: Der blev ikke sparet på plus-ordene, da fem Audier lørdag aften var hovedpræmier i DR1's Danmarksindsamling. Og der var også masser af rosende omtale, da Volkswagen leverede præmier til TV2's Knæk Cancer i oktober. Tv-stationerne bevæger sig på kanten af reklamereglerne, som måske er forældede og skaber unødig indblanding i den redaktionelle frihed? Diskussion med professor i mediejura, Søren Sandfeld Jakobsen, DR-redaktør Anders Thomsen og en repræsentant for TV2.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Der er få kvinder. Dem med anden etnisk baggrund er næsten fraværende. Og geografisk og socialt er de fleste medier kildevalg også skævt... Men nu tager et par store mediehuse fat med konkrete mål og forandringer af redaktionelle vaner. Det sker af idealistiske grunde, men også fordi det kan være en god forretning, siger Politikens chefredaktør Christian Jensen i diskussion med DR's mangfoldighedsredaktør Heidi Robdrup og medieudvikler Marie Valentin Beck.
  Nyt medieforlig udskudt: Forandrede vaner, børns skærmforbrug og lokale avishuses vilkår skal undersøges, før der bliver taget fat på nye medieforhandlinger. Det siger den socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensen. Men allerede inden medieforliget i 2018 blev der lavet grundige rapporter, så hvad er det, hun mangler for at gå i gang? Er der en skjult dagsorden, som vil tvinge DR til at gennemføre endnu en sparerunde? Og hvad med de nødlidende provinsmedier?
  Politisk armslængde: "Ja, jeg blander mig i, hvem der skal være studieværter i DR. Og ja, jeg går direkte efter navngivne medarbejdere". Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen er i vælten efter krav om fyring af Deadlinevært. Og hans kritik fører ikke til polske tilstande med direkte regeringsindblanding i public servicemedier. Hvordan det hænger sammen, forklarer han i interview med afsæt i sit eget bonmot, "Den, der betaler for musikken, bestemmer også hvad der skal spilles.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Kan moderne mediebrugere sagtens klare sig uden service-tv og -radio? Eller er techgiganternes indflydelse tværtimod et argument for fortsat at have statsstøttede medier? Tidligere DR-generaldirektør Christian Nissen rejser spørgsmålene i ny bog, der kortlægger et tumultarisk forløb op til den medieaftale, der i sommeren 2018 satte DR og public service på en fem år lang slankekur.
  Streamingvækst: De er vilde med DR1's "Hammerslag", TV2's "Badehotellet" og Netflix-serien "The Crown". Den ældste halvdel af befolkningen har taget streaming til sig, viser DR Medieforsknings rapport om vores medieforbrug i 2019. Og streaming vil vokse endnu mere, når Disney+ snart er tilgængelig på danske skærme. DR-medieforsker Henrik Gregor Knudsen forklarer og perspektiverer.
  Lokal graverjournalistik: Der blev klappet i Kolding, da TV2 Fyn-journalist Allan Spangsberg tirsdag fik Spadestiksprisen for indslag om et dødsfald på et bosted. Med aktindsigt og stædighed blev en kommunal bortforklaring gennemhullet, fortæller prismodtageren. Historien var én blandt 31 priskandidater, som viser, at der trods ressource-knaphed laves masser af god lokaljournalistik, siger Bruno Ingemann, formand for "Et spadestik dybere".
  Sandhed eller fiktion? Han er kendt for et billedrigt sprog, evnen til at være i begivenhedernes centrum og for et afslappet forhold til kendsgerninger, når han skrev. Ernest Hemingway er nu - 59 år efter sin død - aktuel med "Udvalgte reportager fra fire årtier". Oversætter, forfatter og journalist Mich Vraa sætter ord på et ikon for generationer i medieverdenen.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • En nekrolog i Weekend Avisen har fået debatten om visse dele af pressens tilknytning til venstrefløjen til at blusse op igen, men findes objektiv journalistik? Er vi ikke alle sammen farvede af vores observans og politiske ideer? Og hvilke tabuer huserer i dag? Hør journalist og debatredaktør ved Weekendredaktionen, Søren Willemoes, fortælle om sin fars oplevelser i slut firserne og debattere med historiker og tidligere chefredaktør Bo Lidegaard og journalist og mediekommentator, tidligere chefredaktør for Information, Jacob Mollerup.
  Hvad sker der med mennesker, når et terrorangreb rammer og hvordan påvirker vi hinanden, uanset hvor forskellige vi i øvrigt er? - det er omdrejningspunktet i DRs nye dramaserie "Når støvet har lagt sig" - en multiplotfortælling, der stiller skarpt på fællesskab og
  eksklusion - mød skaberne Ida Maria Ryden og Dorte Høgh til en snak med DRs dramachef Christian Rank om hvadDRs drama skal som en lille fisk i et stort seriehav fra hele verden.
  Og få et kig ind i et meget lukket miljø - Berlingskes prisbelønnede fotograf har fået adgang til at fortælle historier fra et landskab, der normalt er meget privat område for dem, der ikke selv er en del af det - det er fortællinger om seksuel frigørelse uden pornografi - vi undersøger de menneskelige historier i 'Swingerland'sammen med Linda Kastrup.
  Redaktion: Lene Johansen og Anne Sidsel Troldtoft Hjorth.
  Vært: Lene Johansen.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.

 • Er en gennemdigitaliseret tilværelse med smartphonen inden for rækkevidde sundt? Hvad er konsekvensen af et konstant bombardement med negative nyheder? Og er det på tide at slukke, være offline og selv bestemme over sit liv? Interview med læge og ekspert i digital sundhed Imran Rashid, aktuel med bogen "Sunde vaner - skabt med vilje".
  Gennemslagskraft på Facebook: Videoer, som ligner almindelige nyheder, strømmer ud fra de politiske partiers pressetjenester. Journalist Christian Bæk Lindtoft kortlægger i et RUC-speciale, hvordan journalistiske redskaber har sneget sig ind i politisk kommunikation. Hvad det betyder for troværdigheden og styringen af den offentlige dagsorden, diskuterer han med pressecheferne Sigrid Rasmussen og Filip Lauritzen fra SF og De Konservative.
  Moderne mediekongehus: Der er langt fra datidens stivnakkede Christian X og hans avisvrede til nutidens kronprinsepar, som inviterer tv med på ski- og skoletur i Verbier. Royal ekspert Anette Kokholm sætter - med afsæt i DR1-serien om Frederik IX - ord på forholdet til medierne sammen med Lis Merete Frederiksen, der var Kongehusets første informationschef i 2004-08.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • "Holder Gud virkelig øje med os?" spørger lægen Amani Ballour i et inferno af bombedrøn, skrigende børn og musik i mangel af bedøvelse på et hospital i Al-Ghouta i Syrien. Hun er hovedperson i den danskproducerede dokumentar "The Cave", der er med i Oscar-opløbet og som har premiere i den kommende uge. Men selv om krigens gru fylder, har det været vigtigt at få nuancer, håb og drømme med, fortæller producer Sigrid Dyekjær.
  Kig i krystalkuglen: Vilje til betaling for journalistik, tæmning af techgiganter og fortsat streaming- og podcastvækst er nogle af de temaer, som vil præge mediedagsordenen i 2020. Og på Christiansborg skal politikerne enes om et nyt medieforlig. Louise Brincker, direktør i Danske Medier, diskuterer 2020-tendenser med mediekonsulent Keld Reinicke og Mediawatch-redaktør Louise Reseke.
  DR på slankekur: Tre tv-kanaler, en radiokanal og en lang række populære programmer lukkede ved årsskiftet som følge af omfattende besparelser i DR. Forude venter endnu en sparerunde, hvis ikke S-regeringen og støttepartierne aflyser den. Generaldirektør Maria Rørbye Rønn om en ny virkelighed for det licensfinansierede mediehus.
  Journalistik med benspænd: Årets Cavlingpris bliver overrakt fredag eftermiddag til en eller flere journalister, der har præsteret mere end det forventelige. Og som undervejs har været udsat for en del benspænd. Interview med nogle af de nominerede: Louise Drivsholm, Information, Morten Pihl, Jyllands-Posten, Sune Engel Rasmussen, freelance og Line Vaaben, Information.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • De fleste af os vil gerne have opmærksomhed. Masser af opmærksomhed. Og kampen om den blev der skruet gevaldigt op for i 2019. Ikke mindst i mediebranchen, hvor der blev råbt med fuld styrke om ledige radiofrekvenser. Hist og pist blev der dog skruet ned, når grønthøsteren rullede gennem redaktionslokalerne. Men selv for besparelsesramte medier var der nok at tage fat på i blandt andet et valgtravlt år.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.