Episodes

 • Oskarin ja Janin podcastissa vierailee tässä jaksossa elintapalääkäri Vilho Ahola. Kolmikko vastaa lukuisiin kysymyksiin mindfulnessista ja meditaatiosta, erityisesti siitä näkökulmasta, mitä kliinikon tulisi tietää mindfulnessista. Vilho jatkaa podcastissa myös seuraavassa jaksossa, jossa vastataan "meditaation syvän päädyn" haastavampiin kysymyksiin.

  Mielestämme-podcastia voi seurata Facebookissa täällä: https://www.facebook.com/mielestamme/

  ja Soundcloudissa täällä: https://soundcloud.com/user-535720680

  Linkkejä jaksossa mainittuihin asioihin:

  Tucker Max: What MDMA Therapy Did For Me https://medium.com/@tuckermax/what-mdma-therapy-did-for-me-41ffe5f15971

  Willoughby Britton: The Varieties of Contemplative Experience: https://www.brown.edu/research/labs/britton/research/varieties-contemplative-experience

  David Treleaven: Trauma-Sensitive Mindfulness: https://davidtreleaven.com/

  Loch Kelly: https://lochkelly.org/

  Waking Up -meditaatioappi: https://www.wakingup.com/

  What is Tantra: https://hareesh.org/blog/2015/8/2/what-is-tantra

  Christopher Wallis on Tantra, Non-Dualism, and Awakening to Your True Nature: https://www.embodiedphilosophy.com/podcasts/christopher-wallis-tantra-non-dualism-awakening-true-nature-14/

 • Onko "aivosairaus" aivoissa tai sairaus? Entä onko mielenterveysongelma yksilön vai yhteisön ominaisuus? Oskari ja Jani päivittelevät reduktionismia, pohtivat osiaan suurempia kokonaisuuksia ja uskoutuvat diagnooseistaan. Jaksossa verrataan myös postmodernismia ja meditaatiota dekonstruktion ja vapautumisen välineinä.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Jani ja Oskari keskustelevat mielenterveyshäiriöistä ja psykiatrian diagnostiikasta. Kuvaavatko diagnoosit todellisia, olemassaolevia ilmiöitä ja miten diagnooseihin tulisi suhtautua käytännössä tai filosofisesti? Puidaan myös buddhalaisen psykologian mielenterveyskäsitystä.

  Nature: Hidden Links Between Mental Disorders --> https://www.nature.com/articles/d41586-020-00922-8#ref-CR1

  World psychiatry 2019 - why the clinical utility of diagnoses is intrinsically limited --> https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29856539/

  Kenneth Kendler - The Nature of Psychiatric Disorders--> https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26833596/

  Diagnosis of Mental Disorders - The Problem of Reification --> https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17716032/

  Pekka Louhiala - Mitä Diagnoosit Ovat ja Mitä Väliä Sillä On? --> https://www.duodecimlehti.fi/duo15046

  Whitaker & Cosgrove: Psychiatry under the Influence --> https://www.amazon.com/Psychiatry-Under-Influence-Institutional-Prescriptions/dp/113750692X

 • Jani ja Oskari vaihtavat koronakuulumiset ja keskustelevat koronan mielenterveys- ja talousvaikutuksista. Jaksossa pohditaan myös meditaatiota korona-aikana ja vertaillaan keskustelijoiden eriäviä poliittisia kompasseja suhteessa koronatalouteen ja ilmastonmuutokseen.

 • "We've replaced connection with stimulation as a society." - Ed Hallowell

  "The opposite of addiction is not sobriety, the opposite of addiction is connection." - Johann Hari

  Mielestämme-podcastin toisessa jaksossa lääkäri Jani ja psykologi Oskari keskustelevat somesta, toiminnallisista addiktioista ja älypuhelimista. Keskustelussa kuvataan muun muassa ruutuviihteen kykyä kaapata aivojen palkkiojärjestelmä ja kuinka dopamiinifiksien jahtaaminen enenevästi sanelee arjessamme tapahtuvia asioita.

  Kaksi täydennystä käytyyn keskusteluun:

  1. Dopamiiniperusteinen ruutuviihde noudattaa usein niin sanottua "ludic loop" -mekanismia (Dow Schüll), jossa ihminen 1) on yksin, ts. eristettynä sosiaalisesti (mikä usein ei ole laumaeläimelle paras tila), 2) saa välitöntä palautetta peliltä, somelta tai muulta kohteelta, 3) palkinnot on satunnaistettu, jotta voi jännittää montako tykkäystä tai monenko euron hedelmäpelivoitto on luvassa tällä kertaa (ja koukkuuntua odottamaan vaihtelevaa palkintoa) ja 4) peli ei pääty koskaan - elokuvien loppuratkaisu helpottaa niistä irtautumista, mutta alati toistuvasta satunnaisstimulaatiosta on vaikea irtautua - kannustimet ohjaavat sen sijaan tarkistamaan aina uudelleen, josko vaikka _nyt_ olisi tullut jokin palkinto.

  2. Tie suhteellisen eristäytyneestä, dopamiinireaktiivisesta stimulaatiosta yhteyteen ja ravitsevaan sosiaalisuuteen käy luultavasti ihmisen liittymishormoni oksitosiinin sävyttämää reittiä: lisäämällä merkityksellisen yhteyden, aidon jakamisen, "laumoissa" olemisen, yhdessä lepäämisen ja fyysisen läheisyyden osuutta ja arvostusta sosiaalisten tarpeidemme tyydyttäjänä stimuloivan tykitysviihteen sijaan.

  Music: Heinali - Sway, Sway

 • Mielestämme on podcast mielestä, terveydestä ja mielenterveydestä ja sitä juontavat psykologi Oskari Lahtinen ja lääkäri Jani Kajanoja.

  Mielestämme-podcastin ensimmäisessä jaksossa Oskari ja Jani keskustelevat mindfulnessista ja meditaatiosta. Jos haluat kokeilla mindfulness-harjoitusta ennen jakson kuuntelua, löydät jakson lopusta ohjatun meditaation.

  Teemamusiikki: Heinalin Sway, Sway