Episodes
-
Millaista mielenterveys- ja päihdeläheisille suunnattu maksuton keskustelutuki on ja mitä apua siitä on? Kenelle se sopii ja millaisessa tilanteessa sitä kannattaa hyödyntää? Mitä vertaisuus ja keskustelu vertaisen kanssa antaa rinnallakulkijan roolissa elävälle?
Mielivieraissa aiheesta keskustelevat Pirkanmaan FinFamin keskustelutuen koordinaattori Jenni Airio, läheisroolissa elänyt Heidi sekä Pirkanmaan FinFamin kouluttama omaiskokemusasiantuntija ja vertainen Taina.
Haluatko varata ajan maksuttomaan keskustelutukeen?
- Pirkanmaan alueella tukea löytyy: www.finfamipirkanmaa.fi/tuki-ja-neuvonta
- Valtakunnallisesti löydät oman alueesi tiedot täältä: finfami.fi/jasenyhdistykset/
Äänitys: Lassi Rantanen
Juonto: Tomi Keiski
Käsikirjoitus: Tomi Keiski & Jenni Airio -
Mistä saisi itselleen toivoa ja voimavaroja niihin tilanteisiin, kun oma läheinen kamppailee mielenterveyden tai päihteiden kanssa? Mitä tarkoittaa toipumisorientaatio ja miten sellainen ajattelu tukee rinnallakulkijan roolissa elävän hyvinvointia?
Mielivieraissa aiheesta keskustelevat tohtori Esa Nordling, sairastuneiden läheisiä työssään kohtaava Antti Paunonen sekä läheisen roolissa asioita kohdannut Teemu.
Haluatko varata ajan maksuttomaan keskustelutukeen?
- Pirkanmaan alueella tukea löytyy: https://www.finfamipirkanmaa.fi/tuki-ja-neuvonta
- Valtakunnallisesti löydät oman alueesi tiedot täältä: https://finfami.fi/jasenyhdistykset/
Linkki Toipumisorientaatio omaistyössä -oppaaseen: https://www.finfamipirkanmaa.fi/oppaat-ja-materiaalit/toipumisorientaatio-omaistyossa-opas/
Äänitys: Lassi Rantanen
Juonto: Tomi Keiski
Käsikirjoitus: Tomi Keiski & Antti Paunonen
Tämä podcast-jakso on tehty yhdessä Pirkanmaan FinFamin Varjoista valoon -hankkeen kanssa. -
Missing episodes?
-
Mitä vanhempi kokee, kun oma lapsi käyttää päihteitä ja huumausaineita? Miten tilanteeseen voisi suhtautua? Miten päihteitä käyttänyt nuori on tilanteensa kokenut ja millä tavalla hän on päässyt kiinni takaisin elämään?
Jakson tarkoituksena on auttaa ymmärtämään, mistä päihteiden käyttö voi johtua, miten siihen voi suhtautua ja miten päihteitä käyttävän nuoren kanssa voi toimia.
Tässä jaksossa nuorten päihderiippuvuudesta ovat keskustelemassa isä Jasu, kokemusasiantuntija Sini ja YADin toiminnanjohtaja Eeva-Kaisa Hohenthal.
Lisätietoja Pirkanmaan FinFami toiminnasta: www.finfamipirkanmaa.fi
Äänitys: Anssi Hänninen
Juonto: Tomi Keiski
Käsikirjoitus: Tomi Keiski & Jarno Palander
Tämä podcast-jakso on tehty yhdessä 2024 keväällä päättyneen ITUA eli Isille tukea arkeen -hankkeen kanssa. -
Tässä tarinassa kerrotaan teini-ikäisen nuoren sairastumisesta isän näkökulmasta. Tarinaan liittyy vanhempien ero, vuorovanhemmuus, vieraannuttaminen ja huoltokiusaaminen. Mitä tunteita tähän liittyy ja mitä seurauksia tilanteella oli isän omaankin hyvinvointiin. Millaisin keinoin isä pystyi selviytymään tilanteesta?
Tämä podcast-jakso on tehty yhdessä 2024 keväällä päättyneen ITUA eli Isille tukea arkeen -hankkeen kanssa.
Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/podcast
Äänitys: Anssi Hänninen -
Omien rajojen asettaminen ja niistä kiinni pitäminen voi olla vaikeaa. Asiasta voi tehdä vielä haastavampaa jos rajoja yrittää asettaa suhteessa sairastuneeseen läheiseen. Millaisia ajatuksia ja tunteita rajaaminen voi herättää? Miksi rajaaminen sitten on niin vaikeaa ja miksi se kuitenkin olisi niin tärkeää?
Tämä jakso sopii kaikille, jotka kantavat elämässään jonkun muunkin ihmisen taakkaa kuin omaansa. Jakso sopii myös kaikille, joilla on huoli läheisestään. Jakso sopii myös kaikille terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille siinä mielessä, että se saattaa avata heille mielenterveys- ja/tai päihdeomaisten maailmaa.
Aiheesta ovat keskustelemassa Iida, jolla on kokemusta rajaamisen haasteista, sekä Tampereen yliopiston apulaisprofessori, akatemiatutkija Teemu Toppinen.
Lisätietoja Pirkanmaan FinFami toiminnasta: www.finfamipirkanmaa.fi
Äänitys: Anssi Hänninen
Juonto: Antti Paunonen
Käsikirjoitus: Antti Paunonen ja Minna Hartonen
Tämä podcast-jakso on Pirkanmaan FinFamin Varjoista Valoon –hankkeen (2022-2024) tuottama. -
Vieraannuttaminen ja huoltokiusaaminen ovat ilmiöitä, jotka nousevat esiin osassa perheistä vanhempien erotessa. Mistä tässä on kyse? Miten vieraannuttaminen vaikuttaa lapsiin ja miksi se on rinnastettavissa perheväkivaltaan? Miksi erotilanteessa on niin tärkeää, että vanhemmat pohtivat asioita lasten edun kannalta?
Tämä jakso sopii vanhemmille, jotka pohtivat eroamista tai ovat eronneet. Se sopii myös heille, jotka ovat kokeneet vieraannuttamisen joko puolison tai lapsen näkökulmasta. Samoin ammattilaiset saavat tästä hyviä näkökulmia kokemustarinoiden muodossa.
Aiheesta ovat keskustelemassa eronneen pariskunnan isä Teppo, lapsena vieraannuttamisen kokenut Matti sekä perhe- ja paripsykoterapeutti Karolina Bechinsky.
Lisätietoja Pirkanmaan FinFami toiminnasta: www.finfamipirkanmaa.fi
Äänitys: Anssi Hänninen
Juonto: Tomi Keiski
Käsikirjoitus: Tomi Keiski & Jarno Palander
Tämä podcast-jakso on tehty yhdessä 2024 keväällä päättyneen ITUA eli Isille tukea arkeen -hankkeen kanssa. -
Roni kertoo tarinansa hyvän ystävänsä itsemurhasta. Tässä jaksossa käsitellään aikaa ennen itsemurhaa ja sen jälkeistä elämää. Kriisityöntekijä Kati Eisto Kriisikeskus Osviitasta kertoo siitä, millaista apua on tarjolla niin läheisille kuin heille, joilla on itsetuhoisia ajatuksia tai jotka ovat itsemurhaa yrittäneet. Jaksossa keskustellaan myös siitä, mihin ammattilaisten kannattaa kiinnittää huomiota kohdatessaan terveyspalveluissa itsemurhaa yrittäneitä tai heidän läheisiään.
Mitä ystävä voi tehdä läheisensä hyväksi, mistä saisi apua ja miten pitää huolta myös itsestään? Millaisia tunteita ja ajatuksia kohtaa läheisen itsemurhan jäkeen ja millaista apua on tarjolla. Miten selvitä syyllisyyden tunteesta? Millaista apua on tarjolla itsemurhaa yrittäneille? Mikä on linity-malli (lyhytinterventio itsemurhaa yrittäneelle) ja millaisia konkreettisia keinoja itsemurhan ehkäisyyn sen avulla tehdään? Miten selviytyä läheisen itsemurhasta ja mikä auttaa jaksamaan?
Muista puhua omista tunteistasi ja ajatuksistasi sekä hakea rohkeasti apua. Apua tarjoavat mm. seuraavat tahot:
- valtakunnallinen kriisipuhelin 24/7 https://mieli.fi/tukea-ja-apua/
- Kriisikeskus Osviitta Tampereella https://www.mielenterveysseurat.fi/pirkanmaa/kriisikeskus/
- läheisille suunnattu tuki Pirkanmaalla https://www.finfamipirkanmaa.fi sekä maksuton ja luottamuksellinen keskustelutuki ja neuvonta https://www.finfamipirkanmaa.fi/omaisneuvonta/
- läheisille suunnattu tuki valtakunnallisesti https://www.finfami.fi
- vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille https://surunauha.net/
Mielivieraat on Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n toteuttama podcast, joka keskittyy niihin ihmisiin, joiden läheisillä on mielenterveys- tai päihdeongelma. Jakso on tehty yhteistyössä Varjoista valoon -hankkeen kanssa.
Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/podcast/
Äänitys: Anssi Hänninen
Juonto & käsikirjoitus: Tomi Keiski -
Puolison mielenterveyden haasteet vaikuttavat parisuhteeseen, kommunikointiin ja koko perheeseen. Mitä siitä voisi seurata, jos asioiden suhteen päätetään olla rehellisiä ja avoimia jokaiseen suuntaan. Mitä vaikutuksia puhumisella on. Millaista apua perhe voi ottaa vastaan?
Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/podcast/
Äänitys: Anssi Hänninen
Lukija: Jukka Törrö -
Tässä tarinassa kerrotaan, miten lapsen ahdistus ja itsetuhoisuus on vaikuttanut isän elämään. Kun yrittää pysyä pitkään liian vahvana, uupuu lopulta myös itse. Mutta mistä tukea ja mikä auttaa toipumaan ja palautumaan tästä kaikesta?
Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/podcast/
Äänitys: Anssi Hänninen -
Tarina masentuneen puolison rinnalla kulkevan isän kokemuksista avun hakemisesta ja siitä, millaisena hän on kokenut saamansa avun ja tuen.
Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/podcast/
Äänitys: Anssi Hänninen
Lukija: Tomi Keiski -
Yhden isän tarina siitä, kun puoliso masentuu.
Mikä on auttanut itseä jaksamaan? Minkälaisia tunteita ja ajatuksia puolison masennus herättää? Mitä olen itse oppinut?
Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/podcast/
Äänitys: Anssi Hänninen
Lukija: Tomi Keiski -
Mielivieraina tällä kertaa pariskunta keskustelemassa mm. seuraavista aiheista:
- Minkälaisia haasteita mielenterveysongelmat voivat aiheuttaa parisuhteessa ja onko niistä ulospääsyä?
- Elämää epävakaan kumppanin kanssa
- Perhe-elämää masentuneen puolison rinnalla
- Mistä apua? Onko olemassa toivoa tilanteen paranemisesta?
Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/podcast/
Äänitys: Anssi Hänninen
Juontaja: Jukka Törrö -
Tässä jaksossa keskustellaan kokemuksista mielenterveys-, sosiaali- ja terveyspalveluista kuntoutujan sekä koko perheen näkökulmasta.
Jaksossa keskustellaan nuoren sairastumisesta, kasvamisesta aikuiseksi ja oman perheen perustamisesta. Miten palvelut ovat olleet matkan varrella sairastuneen ja hänen läheistensä tukena. Jaksossa puhutaan mm. viiltelystä, itsemurhayrityksestä, epävakaasta persoonallisuushäiriöstä, kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, lapsiperheen elämästä ja puolisoiden välisestä kommunikoinnista.
Vieraana tässä jaksossa pariskunta Hilkka ja Mika.
Mielivieraat on Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n toteuttama podcast, joka keskittyy niihin ihmisiin, joiden läheisillä on mielenterveys- tai päihdeongelma.
Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/podcast/
Äänitys: Anssi Hänninen
Juontaja: Jukka Törrö -
Millaisia tunteita ihminen käy läpi, kun kumppanilla on mielenterveys- tai päihdeongelmia? Millaista elämä on perheessä, jossa toinen aikuisista sairastaa? Miten tämä heijastuu perheen arkeen ja miten lapset tulisi ottaa huomioon?
Aiheesta keskustelevat psykiatrian dosentti Klaus Lehtinen sekä kaksi kokemusasiantuntijaa. "Ville" on perheenisä ja aviomies, jonka puoliso sairastaa. Hilkka on äiti, aviovaimo ja mielenterveyskuntoutuja.
Mielivieraat on Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n toteuttama podcast, joka keskittyy niihin ihmisiin, joiden läheisillä on mielenterveys- tai päihdeongelma.
Lisätietoja: https://www.finfamipirkanmaa.fi/podcast/
Äänitys: Anssi Hänninen
Juontaja: Tomi Keiski
Käsikirjoitus: Tiina Vartiainen & Tomi Keiski -
Tässä jaksossa keskustellaan siitä, kun puolison mielenterveysongelman seurauksena parisuhteessa tulee eteen kriisitilanteita, joissa väkivaltaiset ajatukset ja teot pääsevät valloilleen. Keskustelussa käydään läpi, miten näissä tilanteissa tulisi toimia ja miten asioita voi käsitellä. Mitä kannattaa tehdä ennen ajatusten muuttumista teoiksi? Mistä voi hakea apua ja miksi kannattaa hakea apua ajoissa?
Podcastissa puhutaan niin henkisestä kuin fyysisestä väkivallasta ja käsitellään myös niitä tilanteita, joissa nainen kohdistaa väkivaltaa mieheen.
Vieraana tässä jaksossa ovat psykiatri ja Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma sekä kaksi kokemusasiantuntijaa, Juha ja Joonas.
Mielivieraat on Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n toteuttama podcast, joka keskittyy niihin ihmisiin, joiden läheisillä on mielenterveys- tai päihdeongelma.
Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/podcast/
Äänitys: Anssi Hänninen
Juontaja: Tomi Keiski
Käsikirjoitus: Tiina Vartiainen, Marjo Saloheimo & Tomi Keiski
(julkaistu alunperin 20.1.2020) -
Millaisia kysymyksiä omaisilla on mielissä, kun läheinen päätyy psykiatriseen sairaalahoitoon? Mitä huolia ja pelkoja tilanteeseen liittyy? Millaista sairaalan arki oikeasti on? Miten sairastunutta pitäisi kohdella? Kuinka avoimesti asioista pitäisi keskustella? Mitä tunteita omaisen ja sairastuneen mielessä pyörii ja miten kaikesta selviää?
Podcastin asiantuntijana toimii psykiatri Anna-Niina Yli-Kuha, joka työskentelee Pitkäniemen sairaalassa. Mukana on myös kaksi koulutettua kokemusasiantuntijaa. Tarjan pojalla on takana useita hoitojaksoja psykiatrisessa sairaalassa. Tiina Kaju on itse ollut useita kertoja sairaalahoidossa.
Mielivieraat on Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n toteuttama podcast, joka keskittyy niihin ihmisiin, joiden läheisillä on mielenterveys- tai päihdeongelma.
Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/podcast/
Äänitys: Anssi Hänninen
Juontaja: Tomi Keiski
Käsikirjoitus: Tiina Vartiainen, Marjo Saloheimo & Tomi Keiski -
Jaksaminen on koetuksella, kun taustalla vaikuttaa mielenterveysongelma. Se vaikuttaa koko perheeseen ja myös omaisten jaksamiseen. Mistä hakea apua ja mistä saada apua? Mitkä asiat auttavat jaksamaan? Mistä saa voimavaroja? Miten lapset tulisi huomioida?
Aiheesta keskustelevat psykologian tohtori Esa Nordling sekä kaksi kokemusasiantuntijaa, Heka ja Veera.
Mielivieraat on Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n toteuttama podcast, joka keskittyy niihin ihmisiin, joiden läheisillä on mielenterveys- tai päihdeongelma.
Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/podcast/
Äänitys: Anssi Hänninen
Juontaja: Pekka Haapasalmi
Käsikirjoitus: Tiina Vartiainen & Pekka Haapasalmi -
Miltä lukioikäisen nuoren naisen elämä näyttää, kun isä sairastaa? Miten hän sairauden kokee ja millaisia ajatuksia hänellä on. Millainen hänen suhteensa isäänsä on ollut? Tämä lyhyt tarina on lasten tietokirjailijan ja opettajan Karoliina Suoniemen kirjoittama omasta nuoruudestaan.