Episodes
-
I december 2019 är det 15 år sedan minPension lanserades. Anders Lundström har varit vd under alla år. I den här intervjun berättar han om resan. Om världens blickar som ofta riktas mot Sverige när det kommer till pensionsinformation. Om knäckfrågorna som ledde till framgång. Om att balansera statens intressen mot storbankers, försäkringsbolags och nischaktörers för att skapa de bästa lösningarna för pensionsinformation. Och om vad som väntar minPension de kommande åren.
-
Fredrik Nordström är vd på Fondbolagens Förening och deltog som expert i utredningen om ett upphandlat fondtorg för premiepensionen. Han är kritisk till förändringsförslagen vilka han menar bland annat skulle leda till sämre utbud och tvångsförflyttningar av spararnas kapital. I det här avsnittet opponerar Fredrik Nordström på utredningens förslag. I del 1 ger den särskilde utredaren Mikael Westerberg sin syn på förslagen.
-
Missing episodes?
-
Utredningen om ett upphandlat fondtorg för premiepensionen är nu överlämnad till regeringen. Snart inleds en remissrunda och därefter väntas riksdagen besluta om premiepensionens framtid. Vi bad den särskilde utredaren Mikael Westberg berätta om förslagen och vad de kommer att innebära för oss sparare. Lyssna också på del 2 där Fredrik Nordström från Fondbolagens Förening opponerar på utredningens förslag.
-
Enligt nya regler behöver vi jobba längre innan vi kan börja plocka ut vår allmänna pension. Men vad ska man göra om man inte orkar eller vill jobba längre? Går det att spara till en tidigare pension? I det här avsnittet ger Stefan Thelenius från Konsumenternas oss sina bästa tips och tricks att spara - antingen till tidig pension eller till dyra pensionsdrömmar.
-
Att låna de anställdas tjänstepensionspengar ger industribolagen större rörelsefrihet här och nu. I många fall gynnar det både företaget och den anställde. Men pensionsskulden i bolagets balansräkning växer. Och vad händer med pensionerna om företaget går i konkurs? I studion hjälper Rolf Byström från PRI Pensionsgaranti till att förklara hur pensioner i egen regi fungerar.
-
Solveig Zander är riksdagsledamot för Centerpartiet och den ledamot som har suttit längst i Pensionsgruppen. I minPensionsPodden berättar hon om vad Pensionsgruppen önskar uppnå genom de nya pensionsåldrarna som införs med start redan 2020 och om arbetet i den parlamentariska Pensionsgruppen.
-
Har du koll på vad riktålder är och vad den innebär för din pension? Eller varför pensionsåldern ändras i din pensionsprognos? I programmet förklarar minPensions verksamhetsutvecklare Niclas Berthilsson nya begrepp och regler som ändrar prognoserna på minPension.
-
Antalet år vi jobbar påverkar hur mycket pension vi får. Det är logiskt eftersom det är när vi jobbar och betalar skatt som vi tjänar in till vår pension. Men HUR stor skillnad gör det där extra åren egentligen för pensionen? Och påverkar det olika om åren kommer i början av yrkeslivet eller i slutet?
-
Arbetsgivarna betalar våra pensioner på två sätt, dels via arbetsgivaravgifterna till den allmänna pensionen, dels till tjänstepensionerna. Hur ser de på kommande förändringar inom den allmänna pensionen med höjda pensionsåldrar och förändringar i LAS? I avsnittet deltar Ingvar Backle , Svenskt Näringsliv.
-
Avtalen för tjänstepensioner ser olika ut beroende på vilken sektor du jobbar i. Därför är det bra att du har koll på vad just din tjänstepension heter så att du kan läsa på vad som gäller för dig och ha koll på om avtalet skulle förhandlas om. Här får du reda på hur du bäst tar reda på vad ditt avtal heter. Avsnittet är det första i en serie där vi går igenom pensionens grunder.
-
Det är svårt att hinna tjäna in till en bra pension om man kommer till Sverige mitt i livet. Och den som kommer hit som flykting har ofta inte någon pension att vänta från hemlandet. Då är det viktigt att snabbt få koll på hur det svenska pensionssystemet fungerar!
Här möter vi Luis Lopez som kom till Sverige som 27-åring. Idag har han fyllt 60 och börjar fundera på hur livet som pensionär ska bli. Går det att bo kvar i hyreslägenheten? Kan han behålla bilen? Skulle pengarna räcka längre i ett annat land där maten och boendet är billigare? -
Att gå i pension låter enkelt. Men de flesta som har gjort det ser tillbaka på en tid med Excel-ark och svåra beslut. Kan det nya verktyget på minPension vara en hjälp för den som börjar fundera på att gå i pension? Kan det hjälpa oss att fatta genomtänkta beslut om vår ekonomiska situation - resten av livet? Det här avsnittet spelade vi in under Almedalen. I avsnittet deltar Almedalsflanörer och Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF.
-
Hur gör man en vettig prognos på minPension om man blir arbetslös eller långtidssjuk? Går det att lura verktyget för att få fram en prognos? Niclas Berthilsson är verksamhetsutvecklare på minPension. I det här programmet förklarar han hur man gör för att få koll på sin framtida pension när livet hart ställts på ända.
-
Valen man gör inför pensionen påverkar ekonomin resten av livet. Men systemen är krångliga och det är svårt att göra medvetna val. Därför fick Pensionsmyndigheten regeringens uppdrag att ta fram ett verktyg för att hjälpa den blivande pensionären att förstå de ekonomiska konsekvenserna av sina val. Tillsammans med pensionsbolagen och Pensionsmyndigheten har hjälpverktyget Uttagsplaneraren arbetats fram på minPension. Men blir det det som det var tänkt? Kommer Uttagsplaneraren att täcka individens behov inför pensioneringen?
-
Det här är ett avsnitt om deltidsarbete. Både det frivilliga och det ofrivilliga och om hur det påverkar din pension. I studion deltar Anna Allerstrand från PTK och Fanny Santa från Fora. Vi pratar om normer som fortfarande påverkar våra livsval och om knepiga livspussel. I slutet av avsnittet får du några tips på hur du kan tänka innan du beslutar dig för att arbeta deltid.
-
Hållbarhet är på allas läppar, i många upprop och i allt fler konsumentval. Många har även börjat bli medvetna om att pensionskapitalet kan göra stor skillnad och bidra till en mer hållbar utveckling. Men det är inte helt enkelt – var finns de tydliga eko-märkningarna av pensionsfonder och vad betyder de egentligen? I avsnittet guidar Carina Silberg, hållbarhetschef på Alecta i hållbart sparande.
-
Om avsättningen till den allmänna pensionen blir 18,5 procent - som det var tänkt från början - skulle pensionerna bli högre redan idag. Det menar Håkan Svärdman. samhällspolitisk chef på fackförbundet Forena som i en analys av dagens pensionssystem har tagit fram konkreta förslag som de menar skulle ge högre pensioner.
-
Ger hög lön alltid hög pension? Finns det pensionsfällor också för den välavlönade ingenjören eller ekonomen? Ja, faktiskt! I det här avsnittet pratar vi om vad du ska tänka på kring din pension om lönen är hög. Studion gästas av Stefan Holmberg från fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
-
"I skolan pratar man om hur man försörjde sig på Vikingatiden, då är det rimligt att fundera på hur man försörjer sig när man slutar arbeta idag" säger Mikael Elinder, docent och lektor vid Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet och medförfattare till SNS-rapporten "Den komplexa tjänstepensionen". Trösklarna i tjänstepensionen är många! Systemet består av olika avtal i vilka man förväntas att göra aktiva val. Ofta vet man inte själv vilket avtal man tillhör och ännu mindre om man har en förmånsbestämd eller ett premiebestämt avtal och vad som skiljer dem åt.
Går det att göra det krångliga enkelt? Vem är det i så fall som kan göra det? Är det arbetsgivaren? Skolan? Och hur kan minPension hjälpa till att öka förståelsen? -
"Vad fan ska vi ha staten till om de inte ens klarar av våra pensioner?" utbrister Karl-Petter Thorwaldsson i det här avsnittet. Redan som ung SSU-ordförande i början av 90-talet höjde han rösten när 40-talisterna försökte friskriva sig själva i det det nya pensionssystemet. Sedan dess har frågorna legat honom varmt om hjärtat. Vi tog oss till LO-borgen i centrala Stockholm för att ta reda på vad LO-basen, Karl-Petter Thorwaldsson, egentligen tycker om dagens pensionssystem och hur han vill förändra det.
- Show more