Episodes
-
”Went to Fiorucci and it’s so much fun there. It’s everything I’ve always wanted, all plastic.” —Andy Warhol i sin dagbok, 21 December 1983.
Disco, denim och änglar – i veckans avsnitt tar vi oss till hjärtat av 70- och 80-talets Manhattan och historien om det italienska modefenomenet Fiorucci. Vi fördjupar oss i den legendariska butiken på East 59th Street, en butik som blev ett andra hem för alla subversivt kreativa själar med partybehov (inklusive storheter som Andy Warhol och Madonna), som mixade disco med konst, denim med glam, och kom att definiera 70-talets "dagtida" partyscen.
Följ oss på Instagram! @modegalaxen
-
Hilde har fördjupat sig i Halston – en av designerna som medverkade i Battle of Versailles – välgörenhetsgalan som urartade i en episk uppgörelse mellan fransk haute couture och amerikansk ready-to-wear. Halston skapade fria, funktionella kläder i lyxiga material och blev snabbt 70-talets största designer i USA. Med sitt entourage av ”Halstonettes” blev han stammis på Studio 54 och kom att personifiera discons glansdagar.
Halston gick bort 1990 i sviterna av AIDS, men det djupa avtryck han lämnat på mode är för evigt. Hur besatt är inte Tom Ford, exempelvis? Väldigt besatt, visar det sig. Vi reder ut hur mycket Tom Ford (som idag bor i Halstons hus) har låtit sig inspireras av Halstons stil och vision i skapandet av sitt eget varumärke och inte minst 90-talets sexiga Gucci.
-
Missing episodes?
-
Den 28 november 1973 möttes fem framstående franska couturiers och fem relativt okända amerikanska designers i en historisk modeduell på slottet Versailles.
I veckans avsnitt berättar vi om kampen som kom att kallas The Battle of Versailles och blev ett av modevärldens mest legendariska ögonblick, en show som i ett slag förändrade modets riktning.
På den franska sidan: Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin, Emanuel Ungaro och Marc Bohan för Christian Dior – flankerade av Josephine Baker, Rudolf Nureyev, Jane Birkin, tio dansare från Crazy Horse, ett rymdskepp, en Rolls-Royce, en magisk vagn dragen av en noshörning och en 40-manna stråkorkester.
På den amerikanska sidan: Halston, Stephen Burrows, Anne Klein, Bill Blass och Oscar de la Renta, ett kassettband och en backdrop målad med en sopkvast.
Det är en berättelse om att utmana överklassmodets rigida traditioner och om modellerna som banade väg för en ny era på catwalken.
Följ oss på @modegalaxen_podcast!
-
Amerikanska Vogue har släppt en 4,5 timmar lång dokumentärserie om 1990-talets mode. Vi har kollat och plockar ut några favoritögonblick ur de sex avsnitten av In Vogue: The 90s. Men hur blir det egentligen när Anna Wintour står för historieskrivningen... Var verkligen grungen vidrig och kändiskulturen vår räddning?
Vi har dessutom ögnat igenom modeveckorna för s/s 2025 och undrar varför de flesta modehus vill skapa mode för NPCs*. Hilde hittar dock en dold guldklimp i New York!
Följ oss på: @modegalaxen_podcast!
*NPC = Non-Playable Character. Endimensionella karaktärer i datorspel som du inte kan eller vill vara...
Dokumentären In Vogue: The 90s finns på Disney+.
-
Hilde har varit på modevisning och funderar på hur man skapar inbjudande visningar. Belgarnas intåg i Paris är ett lysande exempel. Agnes minns Margielas tandläkarmuggar med rödvin, modevärldens första försök till internet presence och Nicolas Ghesquières robotkvinnor och postapokalyptiska krigare för Balenciaga.
Följ oss! @modegalaxen_podcastSwisha oss? 0727127747Puss
-
Miguel Adrover är designern som skakade om New Yorks modescen med sina banbrytande kläder för 25 år sedan. Efter en händelse som förändrade världen tvingades han att dra sig tillbaka. Han lämnade New York för sin uppväxtbygd på Mallorca och arbetade för ett tyskt postorderföretag i många år. Och utvecklade sitt fotografi. 2012 gjorde han comeback med en visning fullproppad av budskap – för att sedan lämna scenen igen.
Dagens avsnitt är berättelsen om den kritiska outsidern som älskats av många för sin uppfinningsrikedom och framförallt sin uppriktighet.Följ oss på @modegalaxen_podcast <3
-
Vi kommenterar och betygsätter Schiaparellis fenixfågel, Chanels designerlösa vision, Diors tomma olympiska tunnor, samt tioårsjubilaren Robert Wuns tolkning av de fyra årstiderna (spoiler: han levererar coutureveckans bästa look i profil). Plus, en visning som får det att krypa i kroppen så pass att den inte ens får betyg.
Inspelat en sen sommarkväll i juli. Hitta bilder och följ oss på Instagram – @modegalaxen_podcast!
-
Vi kommenterar Dries van Notens sista visning, Rick Owens inte alls sista visning, Loewe, Moschino och Alessandro Micheles debut på Valentino.
Följ oss! Gå in på @modegalaxen_podcast.
-
Vi skickar modevykort med berättelser om favoriter och höjdpunkter från vårens stora modeauktioner. Hilde drömmer bland annat om Yves Saint Laurents 1970-tal i Paris samt den legendariska Delphos-klänningen av Mariano Fortuny och Henriette Negrins. Agnes snöar in på bakgrunden till Dior av John Gallianos Gazette-print och Alexander McQueens "Highland Rape".
Dessutom ett exklusivt samtal med en av de som sålde DEN DÄR John Galliano-klänningen – den som fick slutpris på cirka 1,1 miljoner kronor.Följ oss på @modegalaxen_podcast!
-
Vi tar oss till London vid 70-talets slut och 80-talets början. Till klubben Blitz och till King’s Roads lördagsparader av punkare, Teddy boys och New Romantics. Och givetvis till Malcolm McLarens och Vivienne Westwoods butik under alla olika skepnader: Let it Rock, Too fast to live, too young to die, SEX, Seditionaries, och slutligen...World’s End.Bonus: Missa ej när vi frossar i bilder och klipp från New Romantics-eran och Vivienne Westwood (kanske nån på Malcolm McLaren) och alla underbara punks och posers på @modegalaxen_podcast!
-
Denna gång har vi experimenterat med formatet genom att ta in mycket vin. Följ oss på @modegalaxen_podcast.
-
”No logic - total vision” är ett nedkortat citat ur en scen i dokumentären ’High and Low: John Galliano’, där en anställd på Dior beskriver John Gallianos skissböcker, som är proppfulla av historiska referenser och tygprover från hela jordklotet. I samtalet fokuserar vi på Johns användande av för honom främmande kulturer. Hans sätt kan i värsta fall upplevas som hänsynslöst och rakt av rasistiskt, och i bästa fall som lekfullt naivt. Vi beskriver en man som tycks se världen genom barnets nyfikna men ytliga blick. En okritisk drömmare, som sällan tycks vilja dyka ner i ett ämne på djupet. Och som samtidigt kan skapa bilder som ingen annan.
Livepodd inspelad vid premiären för ’High and Low: John Galliano’ på Bio Capitol i Stockholm.
Följ oss på instagram! Vi finns på @modegalaxen_podcast
-
Efter två avsnitt om Alexander McQueen kommer nu två avsnitt om den designer som alltid utmålats som McQueens största konkurrent - John Galliano.
I del ett av två fokuserar vi på hans tid på Maison Martin Margiela. Gallianos senaste visning för Margiela Artisanal fick modevärlden att utropa ”han är tillbaka!”. Men var han någonsin borta? Eller var han bara ute i kylan?
Del två kommer att spelas in som en livepodd från förhandsvisningen av High and Low: John Galliano på bio Capitol. Håll utkik på vår Instagram för att vinna biljetter till kvällen!
Följ oss på @modegalaxen_podcast
-
Fjorton år efter Lee Alexander McQueens död stiger en ny, ung och okänd designer in på modehuset McQueen. Seán McGirr tar över efter Lees nära medarbetare Sarah Burton som på ett värdigt och smakfullt sätt förvaltat Lee's arv i över ett decennium.
Seán McGirr ska in och representera en nystart, ett skifte till något ungt och energifyllt. Pliktskyldigt går han igenom arkiven och gör sin moodboard men... Frågan är om stan ens i sin värsta mardröm kunde föreställa sig internets reaktioner efter att den sista modellen klampat ut från catwalken?
I det här bonusavsnittet går vi igenom hela denna hot mess som McQueens modehus plötsligt förvandlats till. Borta är den intensiva och provokativa utforskningen av skönhet och smärta som modehuset McQueen blivit känt för, istället får vi Kate Moss anno 2005 och en trasig iPhone...(?)Vi frågar oss vem vi hellre skulle sett på posten än McGirr och vi forskar i vilka plagg ur McGirr-kollektionen vi skulle välja att ta på oss...om vi blev tvingade.
Varning! Se hela McGirr för McQueen-visningen här!
Två förtydliganden:I avsnittet pratar vi om "Eshu" – dvs Lee Alexander McQueens sextonde kollektion, höst/vinter 2000. Se bilder exempelvis här.Modeskaparen "Dilara" som nämns i avsnittet är Dilara Fındıkoğlu. För den som vill utforska hennes skapande kan man göra det t ex här.
Följ Modegalaxen på instagram för mer om veckans avsnitt!
-
1996 visar Alexander McQueen sin åttonde kollektion, "Dante", i en kyrka i östra London. Först ut kliver en modell i en svart mask med en Jesus-figur korsfäst rakt över pannan. Publiken jublar. 28 år senare bär en av världens mest kända människor samma mask under världens mest sedda tv-sändning. På internet är publiken inte glad. Varför tror alla att Kanye West har limmat ihop masken helt själv? I det inledande avsnittet av Modegalaxen utforskar Agnes och Hilde historien bakom Alexander McQueens legendariska kollektion och mysteriet med maskens återkomst.
---Välkommen till Modegalaxen, en helt ny modepodd med Agnes Braunerhielm och Hilde Retzlaff. Följ oss på instagram: @modegalaxen_podcastPuss