エピソード
-
Wietze van der Werff is een gepassioneerde natuurbeschermer en de drijvende kracht achter het project Tom Egel in Leiden. Met een groot hart voor de natuur en een speciale liefde voor egels, zet Wietze zich in om deze bedreigde diersoort te beschermen en te ondersteunen. Project Tom Egel is een initiatief dat tot leven is gekomen dankzij Wietzes vastberadenheid en inzet. Het project richt zich op het creëren van veilige leefomgevingen voor egels in de stad Leiden. Dit omvat het plaatsen van egelhuisjes, het aanleggen van egelvriendelijke tuinen en het bevorderen van bewustwording bij de inwoners van Leiden over hoe ze kunnen bijdragen aan het welzijn van egels.
-
Marjolein van Haasteren maakt kunst – en wat voor kunst! Haar werk omvat prachtige stormwolken, onderwaterfantasieën en meerkoetjes. Op unieke wijze geeft zij vorm aan haar liefde voor de natuur en uit zij tegelijkertijd haar zorgen over hoe we met de natuur omgaan. Terwijl ze zwemt door open water in de buurt van Leiden, doet zij inspiratie op en verwerkt ze haar indrukken op doek, papier en houten panelen. Met haar werk 'De Storm' won ze de Jacob Hartog Prijs 2022. Dit kunstwerk werd vervolgens aangekocht door het Leids Museum De Lakenhal. We zijn dan ook ontzettend blij dat we haar in de studio konden verwelkomen voor een gesprek over haar huidige projecten.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
In deze inspirerende aflevering spreken we met Yvonne Hijman, de gepassioneerde coördinator van de Dierenambulance Regio Leiden. Al jaren staat Yvonne onvermoeibaar klaar voor dieren in nood, en haar toewijding is niets minder dan bewonderenswaardig. Yvonne deelt haar diep persoonlijke ervaringen, ontroerende verhalen en de dagelijkse uitdagingen waarmee zij en haar team worden geconfronteerd. Van het redden van gewonde dieren tot het herenigen van verloren huisdieren met hun eigenaren, ontdek hoe deze helden keer op keer het verschil maken. Bereid je voor op een inspirerende reis vol emotie, liefde en toewijding. Ontdek hoe jij ook kunt bijdragen aan het welzijn van onze dierenvrienden en laat je hart raken door de verhalen van Yvonne en haar team. Mis deze hartverwarmende aflevering niet!
-
Katja Jordanova is een ware pionier op het gebied van stadsvergroening in versteende wijken en vervult diverse inspirerende rollen. Als coördinator van het Singelpark en natuureducator helpt ze anderen om hun wijken te vergroenen. Katja's projecten bewijzen dat kleine acties grote impact kunnen hebben, zoals het aanleggen van bijenlinten, steenbrekerplantjes, boomspiegels, kleurrijke geveltuintjes, slingerpaden en bloeiende tuinen. Ze maakt niet alleen de wijken en het Singelpark groener, maar ook educatief en boeiend voor jong en oud. Laat je inspireren door Katja en ontdek hoe je met eenvoudige stappen je omgeving kunt transformeren!
-
Wie kent alle individuele bomen in het centrum van Leiden? Dat moet Eduard Groen zijn. Zijn enthousiasme en liefde voor het groen in de stad is tomeloos. Na een lange carrière in beleid en politiek zet hij zich sinds een aantal jaar in voor groen Leiden en omgeving. Als bestuurslid van de Bomenbond adviseert hij de gemeente en houdt hij die ook kritisch in de gaten. Eduard Groen is een ware kenner van het stedelijk groen. Zijn passie voor bomen en planten is evident in zijn dagelijkse werk. Wat is de bomenkaart, en welke boom is zijn favoriet? We vragen het hem allemaal. Luister maar mee!
-
Vaste luisteraars van Natuur💚Leiden kennen hem al van de vorige seizoenen: onze favoriete historicus en rasverteller Cor Smit. Met trots mogen we hem dé stadhistoricus van Leiden noemen. Na zijn boeiende verhalen in onze eerdere afleveringen over de Leidse veemarkt en het eeuwenoude groen, duikt Cor in seizoen 3 in de fascinerende wereld van het Leidse water. Het water in de grachten, waar tegenwoordig vrolijk in gezwommen en gevaren wordt, was vroeger een stuk minder schoon. Cor neemt ons mee op een reis door de geschiedenis van riolering, watergebruik en afvalwater, en schildert een levendig beeld van de troep die er door de eeuwen heen doorheen stroomde. Ben je klaar voor nog meer intrigerende verhalen? Luister dan mee en ontdek hoe het Leidse water zich door de tijd heen heeft ontwikkeld!
-
In deze aflevering duiken we in het inspirerende verhaal van Mark Siezenga en Didi van Berge Henegouwen, de drijvende krachten achter het bijzondere moestuinproject aan de rand van de Hortus Botanicus. Dit project, waarin studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden samenkomen, heeft niet alleen het welzijn verbeterd maar ook de verbinding versterkt. Ontdek hoe op een beperkt stukje grond het hele jaar door bijzondere groenten kunnen groeien en hoe ze 100% biologisch te werk gaan. Bovendien bespreken we de unieke uitwisseling tussen de moestuinhouders en de bezoekers van de Hortus. Mis deze boeiende aflevering niet en laat je inspireren door de kracht van groen en gemeenschap!
-
Tjitske Veldkamp zet zich in voor de energietransitie. Zij doet dat vanuit haar expertise als projectbegeleider en communicatieadviseur, maar ook als voorzitter van Energiek Leiden. De rode draad in haar werk is samenwerking met de wijk en de buurt, het betrekken van mensen in hoe energie wordt gewonnen en gebruikt. We spraken deze energieke dame in onze studio over haar wensen en ambities voor sleutelstad Leiden.
-
Welkom bij een nieuwe en spannende aflevering van onze podcast! Vandaag hebben we een heel bijzondere gast: Ashley North, een prominente politicus van GroenLinks en een bekend gezicht in de Leidse politiek. Bereid je voor op een inspirerend gesprek over zijn drijfveren, groene projecten in de stad, en hoe hij omgaat met financiële uitdagingen en tegenstrijdige belangen. Leiden is volop in beweging om de natuur meer ruimte te geven, en Ashley speelt hierin als wethouder van wethouder van Klimaat, Mobiliteit en Financiën een bijzondere rol. Mis het niet en laat je inspireren!
-
Merijn Tinga is bioloog, kunstenaar en gepassioneerd surfer. Met de vrijwilligers van de Plastic Soup Surfer viert hij dit jaar het 10-jarig jubileum van de strijd tegen de plastic soep. Ludieke acties en voortdurende campagnes hebben succes: spatplastic, plastic confetti en knetterballen verdwenen uit de uit de schappen, en sinds vorig jaar is statiegeld op blik en flesjes eindelijk een feit. Merijn bereidt zich nu voor op een nieuwe uitdaging: de London-Parijs Surf Challenge 2024. Veel luisterplezier!
-
In deze aflevering kijken we met Ant Brandenburg terug naar het jaar 2023. Welke projecten zijn gelukt en waar liep zij tegenaan? Welke ontwikkelingen zijn er geweest op het gebied van biomimicry en wat kun je doen op de ontdekmarkten? Luister en laat je inspireren.
-
In de tweedelige serie Kerstspecials De Leidse Kwartiertjes praten we met 6 gasten uit ons eerste seizoen. In deze tweede aflevering kijken we terug en vooruit met Eef van Meerten, Cor Smit en Norbert Peeters. Luister en geniet van deze lichtpuntjes!
-
In de tweedelige serie Kerstspecials De Leidse Kwartiertjes praten we met 6 gasten uit ons eerste seizoen. In deze eerste aflevering kijken wij terug en vooruit met Dick de Vos, Jessica Zwartjes en Menno Schilthuizen. Welke ontwikkelingen hebben ze doorgemaakt het afgelopen jaar, waar zijn ze mee bezig en waar kijken zij naar uit? Luister en geniet!
-
Onze stadsdichter Zoë van de Kerkhof sluit ons tweede seizoen op bijzonder dichterlijke wijze af. Ze neemt ons mee over de daken van Leiden, door de grachten en langs de Oude Sterrewacht. Aan het woord is niet alleen deze unieke dichter; ook hoor je de mier, de boom, de meeuw en nog veel meer dieren! Laat je inspireren!
-
De Grachtwacht is een uniek Leids fenomeen en vandaag spreken we met één van de oprichters van dit unieke Leids fenomeen: Liselotte Rambonnet. Zij deelt met het verhaal over de oprichting van De Grachtwacht, over de doelen, de geweldige groep vrijwilligers en hun onderzoeken. Liselotte heeft ook een aantal bijzondere vondsten meegenomen! Luister naar deze onthullingen en meer!
-
Vandaag praten wij met Nancy de Heer. Zij strijdt al van jongs af aan tegen dierenleed, en heeft in 2009 stichting Stem voor Dieren opgericht. Met deze stichting zet ze zich op allerlei manieren in voor een beter dierenwelzijn.
-
Wat betekent democratie als je er niet in bent geboren? Welke rol spelen gedeelde eigendom en zeggenschap in de energietransitie? Samen met Antje Jordan gaan we ons in deze vragen verdiepen. Antje is raadslid in de gemeente Leiden en zij laat ons zien wat haar drijfveren zijn.
-
Reclame, wie kent het niet? Overal is het aanwezig, opdringerig, schreeuwend, maar vaak ook subtiel en onderbewust. Het is een krachtige motor voor (over)consumptie en winstbejag, en draagt als zodanig bij aan allerlei negatieve effecten voor natuur en milieu, slechte arbeidsomstandigheden, ongelijkheid en andere sociale verbanden.
-
In deze aflevering laat stadshistoricus Cor Smits zijn enthousiaste licht schijnen over het wel en wee van het Leidse groen. Hoe zag de omgeving er uit ver voor de Middeleeuwen, hoe werd dat aangepast, welke invloeden waren er en hoe gedroeg het stadsbestuur zich in al deze ontwikkelingen?
-
Elk jaar vindt er in de maanden februari t/m april de paddentrek plaats. Een zeer bijzondere gebeurtenis waar onze gast van vandaag alles over zal vertellen. Ook is Roek Vermeulen voorzitter van Stichting Groen Cronesteyn en neemt ons mee dit bijzondere park in!
- もっと表示する