Episódios
-
We weten dat het niet goed gaat met het leesonderwijs, maar hoe zit dat met spelling? In deze aflevering bespreken we samen met Anna Bosman hoe effectief spellingonderwijs eruit ziet. Wat zijn de do's en don'ts? Het nieuwe boek van Anna Bosman en Kim Cordewener is een aanrader voor alle meesters en juffen.
-
In deze aflevering bespreken we samen met Sofie van de Waart het thema hoogbegaafdheid. Je kent Sofie misschien van de documentaire Utopie van Sofie of haar boek 'de wereld van juf Sofie'. Sofie kan je alles vertellen over de do's en don'ts in de klas en hoe je hoogbegaafde leerlingen kunt herkennen.
Wist je bijvoorbeeld dat hoogbegaafde leerlingen bijvoorbeeld vaak ook emotioneel verder zijn in hun ontwikkeling. Benieuwd naar nog meer interessante feitjes? Luister dan deze aflevering.
Wil je ons financieel steunen in het maken van deze podcast? Ga dan naar onze fooienpod. We zijn je heel erg dankbaar!
Volg ons ook op instagram @nietlullenmaarlesgeven
Techniek: Marc Brouwer
-
Estão a faltar episódios?
-
Er is veel te doen over hoe we het vak begrijpend lezen vormgeven. Geïsoleerde begrijpend leeslessen, waarbij we ons te veel focussen op alleen een leesstrategie en geen aandacht meer hebben voor het onderwerp van de tekst zijn grote kritiekpunten. Na alle kritiek op hoe we dit vak nu vormgeven, reist bij ons, maar ook bij onze luisteraars de vraag: hoe dan wel? Dat ga je in deze aflevering horen!
-
In het onderwijs hebben we er af en toe een handje van: nieuwe methodieken, trucjes en versiersels om het leren leuker en aantrekkelijker te maken. Maar in hoeverre is dit ook echt effectief? In deze aflevering nemen we je mee in de wereld van onderwijsmythes. Heeft doubleren wel zin? Bestaat er zoiets als leesrijpheid? En is bewegend leren een hype of draagt het echt bij aan leren?
Wil je meer lezen over de onderwerpen uit deze podcast? Je vindt onze bronnen hier:
bewegend leren
leerpleinen en unitonderwijsAob over leerpleinen
Meer onderwijsmythes
-
Roxanne is weer terug van podcast-verlof. Na alle serieuze afleveringen is het tijd om even bij te kletsen met elkaar. Heus wel een beetje onderwijsgerelateerd, maar misschien met iets minder diepgang dan je van ons gewend bent.
We hebben het bijvoorbeeld over het probleem dat altijd de kop op steekt als de eerste zonnestralen zich aandienen: kunnen teenslippers en een korte broek nou wel of niet?
En wat als een student opeens in een buiktruitje voor je staat? Zeg je daar wel of niet iets van?
Ook komt de dooddoener: 'wacht maar tot je zelf kinderen hebt' nog even voorbij.
Kortom: gewoon een fijne aflevering met herkenbare obstakels waar we allemaal mee te maken krijgen. Hoewel... heb jij wel eens een moeder in een rapportgesprek tegenover je gehad die plotseling borstvoeding ging geven?
Techniek: Marc Brouwer
-
Technisch goed leren lezen is één van de succesfactoren voor het uiteindelijke leesbegrip. We denken vaak dat technisch lezen begint in groep 3, maar ook die voorbereidende leesactiviteiten spelen een grote rol in goed leren lezen. In deze aflevering nemen Marita Eskes en ik je mee vanaf de kleuters tot aan groep 8. Hoe ziet een goede leesles eruit in de verschillende groepen? Moet je nou wel of geen werkboekjes maken? En wat doe je dan bij de kleuters om te werken aan het fonologisch en fonemisch bewustzijn? Hierop krijg je allemaal antwoord.
En natuurlijk zit ook deze aflevering weer vol inspirerende tips waar je morgen mee aan de slag kunt.
Wil je trouwens het boek van Marita bestellen, klik dan hier.
Op de hoogte blijven van al onze nieuwe afleveringen? Volg ons op @nietlullenmaarlesgeven
-
Persoonvorming is een onderwerp waar nog altijd verschillende beelden over bestaan. In deze aflevering nemen we je mee in wat persoonsvorming is en hoe je het kunt herkennen, benutten en uitlokken in jouw klas.
Geen zweverig gedoe en al helemaal niet een nieuw 'vak' wat er weer eens bijkomt. Juist een heel handige aflevering met veel praktijkvoorbeelden en natuurlijk tips.
Ben je na het luisteren geïnspireerd geraakt en wil je meer weten? Dan kan je het boek 'Meesterlijk met mensen' hier of hier kopen.
-
Thematisch onderwijs is alom bekend in het onderwijs. Toch zijn er veel manieren om daar een invulling aan te geven. Op de Alan Turingschool wordt al jarenlang thematisch gewerkt binnen kennisrijke thema's. De weg ernaartoe ging niet vanzelf, maar met vallen en opstaan staat er nu een prachtig curriculum.
Eva en Martin zijn sinds 2016 directeur van de school en hebben een heldere visie op onderwijs en alles wat daarbij komt kijken. Ze schreven hier al eerder twee boeken over. Deze gaan over de kwaliteitsaanpak voor scholen en over de gereedschappen die je nodig hebt voor een kwaliteitscultuur.
Deze twee boeken zijn de opmaat geweest voor hun nieuwe boek: Bijna alles wat je moet weten over thematisch onderwijs.
In deze aflevering vertellen ze hoe dit boek is ontstaan, wat belangrijke elementen zijn om thematisch onderwijs vorm te geven en welke didactische principes een grote rol spelen binnen het onderwijs op de Alan Turingschool.
Ben je na het luisteren van de podcast geïnspireerd en wil je er BIJNA alles over weten? Dan kan je het boek hier bestellen.
Techniek: Marc Brouwer
-
Deze aflevering gaat over kleuters. Een vak apart.
Daarom heeft Sabeth voor deze aflevering de hulp ingeroepen van twee doorgewinterde kleuterleerkrachten: Esther de Koning en Cora van der Valk. Zij zijn al heel wat jaren een duo.
We bespreken met elkaar hoe je thema's kunt voorbereiden, gestructureerd aan doelen werkt en hoe je de overgang naar groep 3 zo soepel mogelijk laat verlopen.
Maar ook: hoe zet je EDI of DPL in bij de kleuters? Wat doe je als ouders graag willen dat hun kind over gaat naar groep 3, maar jouw advies eigenlijk nog een jaar kleuteren is? En je krijgt geweldige tips waar je morgen al mee aan de slag kan.
Volg Esther op haar instagram account @liefdevoorkleuters.
En volg ons natuurlijk ook @nietlullenmaarlesgeven.
Montage: Marc Brouwer.
-
Kansengelijkheid is iets waar iedere onderwijsprofessional naar streeft. Toch blijkt dit lastig te bewerkstelligen. Samen met Karim Amghar gaan we in deze aflevering onderzoeken wat kansengelijkheid (en dus ook ongelijkheid) eigenlijk is. We spreken niet alleen over het onderwijs, maar ook over de invloed van de maatschappij en de thuissituatie.
Je krijgt mooie voorbeelden van wat jij kan doen om bij te dragen aan meer kansengelijkheid.Wil je meer weten over dit onderwerp, dan volgen hier wat leuke tips:
Bekijk hier de docu 'Karim pakt zijn kans'
Het boek 'Hoor mij, zie mij' bestel je hier
Ook Sander en de kloof geeft een goed beeld van de ongelijkheid binnen het onderwijs.
Volg ons @nietlullenmaarlesgeven op instagram
Techniek: Marc Brouwer
-
Deze aflevering staat helemaal in het teken van Expliciete Directe Instructie. Marcel Schmeier is bij ons te gast en samen vertellen we je alles wat je moet weten. Wat is EDI eigenlijk? Wanneer gebruik je deze aanpak? En welke technieken passen allemaal bij een EDI-les?
Je krijgt veel praktische voorbeelden en tips. Bijvoorbeeld hoe je EDI bij kleuters kunt inzetten. En wat dacht je van EDI in combinatiegroepen? Hoe doe je dat eigenlijk als je je tijd moet verdelen tussen meerdere klassen in jouw groep? En is EDI ook geschikt voor het SBO?
Sinds het voorjaar van 2023 is er ook een versie voor het VO. Daar wilden we natuurlijk ook meer over weten.
Het boek EDI 2.0 kan je hier bestellen. Maar dat niet alleen, je vindt hier ook handige downloads, zoals kijkwijzers en lesvoorbereidingsformulieren.
-
Het opleiden van onze toekomstige collega's gebeurt zowel op de Pabo als op de basisscholen. In deze aflevering nemen we je mee in hoe wij omgaan met studenten in de klas. We vertellen ook waar, wat ons betreft, nog kansen liggen als het gaat om goed opleiden.
En natuurlijk komt in deze aflevering ook een student aan het woord. Eva Berkelaar is vierjaarsvoltijdstudent en heeft bij ons allebei stage gelopen. Hoe vindt zij dat de theorie en praktijk op elkaar aansluiten en hoe zorgt zij ervoor dat ze de juiste feedback ontvangt? Je hoort het allemaal in deze 6e aflevering van #nietlullenmaarlesgeven
Volg ons op @nietlullenmaarlesgeven
Techniek: Marc Brouwer
-
In deze aflevering staat het belang van een goede pedagogische stijl en klassenmanagement centraal. We doen dat onder andere aan de hand Luc Stevens drie basisbehoeften: relatie, competentie en autonomie om zo tot ontwikkeling en motivatie te komen.
Hoe vorm je je groep aan het begin van het jaar? Wat hang je wel of niet aan de muren? Hoe ga je om met storend gedrag? En wat vinden we eigenlijk van beloningssystemen? Je hoort het in aflevering 5.
Tips:
De roos van Leary kan inzicht geven over jouw eigen gedrag. Je leest er hier meer over.
Volg ons op instagram @nietlullenmaarlesgeven
Techniek: Marc Brouwer
-
In deze aflevering nemen we je mee in het een onderdeel van lezen: leesbegrip. We doen dat aan de hand van de zeven pijlers van onderwijs in begrijpend lezen. Deze publicatie van onder andere Roel van Steensel en Thoni Houtveen is een mooie houvast om het leesonderwijs in jouw klas te verbeteren. Misschien kan niet alles direct, maar door je bewust te zijn van wat wel en geen effect heeft, maak je bewustere keuzes in de kostbare tijd die je hebt met je leerlingen.
Je vindt de publicatie hier.
Tips uit deze aflevering:
Meer weten over wat de DMT je vertelt? Daarover lees je meer in de blog geletterdheid en schoolsucces van Anneke Smits en Erna van Koeven.
Meer weten over LIST lezen? Misschien is dit wel wat voor jouw team. Bekijk deze website van de Hogeschool Utrecht.
Kwalitatief goede teksten vind je hier.
De mini leeslessen vind je hier.
De boekentips van Sabeth aan het eind van de aflevering:Enne Koens - Ik ben Vincent en ik ben niet bangMargit Auer - De school van de magische dierenSelma Noort – Silas en de wolfBibi Dumon Tak – Bijzondere beesten en doodgewone dierenChris Naylor-Ballesteros – Frank en Bert
Nog meer boekentips van mijn collega? Check instagram @gabybliotheekEn beluister natuurlijk de Grote Vriendelijke Podcast.
Techniek: Marc Brouwer.
-
De inspectie van het onderwijs concludeert al jaren hetzelfde: de opbrengsten binnen het Nederlandse rekenonderwijs blijven achter. Aan het einde van de basisschool beheersen, volgens de inspectie, leerlingen de basisvaardigheden op het gebied van rekenen onvoldoende.
Een serieus probleem, aangezien rekenen valt onder de kernvakken en we de opbrengsten van dit vak gebruiken als leidraad voor het advies in groep 7 en 8. Leerlingen zijn dus gebaat bij goed rekenonderwijs. Hoe kan het dat onze opbrengsten achterblijven? Wat maakt een rekenles een goede rekenles? Hoe gebruiken we onze rekenmethode hierbij en welke invloed hebben rekenmodellen?
We hebben het in deze aflevering over het geven van expliciete directe instructie. Daarover lees je hier meer. We raden je aan om het boek EDI 2.0 altijd te gebruiken als je nieuwe onderwerpen aanbiedt.
Roxanne benoemt 'met sprongen vooruit'. Daarover lees je hier meer.
Een boek wat wij veel gebruikt hebben om onze kennis over rekenonderwijs te vergroten is 'Effectief rekenonderwijs op de basisschool' van Marcel Schmeier.
-
Je kent ze wel, die ouders die een VWO advies voor hun kind eisen. Of de ouders die maar niet lijken te begrijpen dat hun kind ook een aandeel heeft in de ruzie met medeleerlingen. Hoe ga je eigenlijk met ouders om? Hoe zorg je voor een gelijkwaardige samenwerking en wat als je niet op 1 lijn zit met ouders? Vandaag gaan we jullie meenemen in onze ervaringen. We geven je ook tips om ouders te betrekken bij jouw onderwijs en hoe je een goede band opbouwt We hopen dat je morgen toch weer met frisse moed dat ene lastige gesprek aan durft te gaan met die ene ouder.
Helaas konden we het filmpje van het oudergesprek waar Roxanne aan refereert niet vinden.
Volg ons op instagram @nietlullenmaarlesgeven
Techniek: Marc Brouwer
-
Deze aflevering gaat over opbrengstgericht werken. Een woord waar een menig onderwijsprofessional nog wel eens vies van is. Want is onderwijs niet zo veel meer dan het behalen van opbrengsten? Het draait toch ook om persoonsontwikkeling en burgerschapsvorming? En toch zijn, in onze ogen, die opbrengsten wel heel erg belangrijk. We vertellen je hoe wij hiernaar kijken en geven je tips.
Tips:
We noemen in deze aflevering een podcast over toetsen. Deze aflevering was niet uit de Tjipcast, maar uit Meesterwerk podcast: Wat telt én vertelt de eindtoets ons? Je kunt hem hier beluisteren.
Bekijk hier de aflevering van Sander en de Kloof.
Volg ons op instagram @nietlullenmaarlesgeven
Techniek: Marc Brouwer
-
In deze aflevering stellen Sabeth en Roxanne zich aan je voor. Ze vertellen hoe ze elkaar kennen en waarom ze deze podcast maken.