Episodes
-
Jens Linder, kock, matskibent i DN, kokboksförfattare och chefredaktör för magasinet Gastronaut talar här om mat i äldre tider i skärgården.
Hur tillagade man maten? Hur fick man den att hålla? Smaken av sjöfågel? Och eftersom vi närmar oss midsommar talar vi midsommarmat och nubbens kryddning. Skål!
Säsongsavslutning, vi ses åter i höst.
Musiken är av Markus Fagerlund.
-
Anna Greta Ivarssons berättelse om uppväxten på Norröra under 1950 och 60-talet fortsätter från föregående avsnitt. Hon berättar om den långa skolvägen till Köpmanholm, om mor Anna som gick igenom isen, om de kalla vintrarna och hur man höll värmen under dem. Och utskärgården Fredlarna där pappa Henry Sjöblom byggt en bod år 1916 och varje år åkte dit ut för att jaga och fiska.
Musiken är av Markus Fagerlund.
-
Missing episodes?
-
Anna Greta Ivarsson berättar om uppväxten under 1950 talet på Norröra. Idag med våra snabbgående båtar känns Söderöra nära, men med roddbåt mitt i vintern var skolvägen både lång och strapatsrik. Hur fick man mat och ved till den långa vintern och vad åt man här ute? Vad lekte man och hur? Varför är det så stor skillnad på Norröra och Söderöra och varför avfolkades Norröra i snabbare takt?
-
På en gammal potatisåker på Söderöra odlar Lisa Wildare en imponerande mängd grönsaker, frukter och bär.
Hur lyckas man med sin odling på en skärgårdsö? Hur tillför man näring till jorden? Hur får man vattnet att räcka? Lisa berättar passionerat och delar med sig av sin kunskap om odling.
Medverkar gör även min fru Anna Linder, även hon odlare, men på Norröra. Avsnittet är inspelat i slutet på juli 2023 i Lisas kök på Söderöra.
Musiken är av Markus Fagerlund.
-
Förra sommaren fick jag besök av vännen Lisa Harris som har rest över världen med mc, men aldrig varit så här långt norrut och aldrig sett en skärgård som Stockholms. Engelska Lisa berätta om mötet med alla gulliga trähus, mångfalden av öar, utrymmet i skärgården och stillheten i att vara helt ensam på öar i ytterskärgården. Hela avsnittet är på engelska.
Vill du höra mer om Lisas resor med motorcykel från Storbritanien, via Grekland, Turkiet, Iran, Pakistan till Indien och vidare till Thailand, Malaysia, Singapore och vidare till Australien, gå till Vanlife Sverige podden, avsnitt 173.
Lisas osteopati och akupunktur praktik på södra Teneriffa: lisabharris.com
Musiken är av Markus Fagerlund och finns på Spotify.
-
Norröra har ett rikt fågelliv med mycket sjöfågel men även en mängd häckande landfåglar. I det här avsnittet berättar George Högsander om framförallt fåglarna som lever på land.
Vi får veta mycket om deras livsvillkor, om häckningen, om migrationen och hur de hittar tillbaka år från år. Vi talar om vad de olika arterna äter och hur vi kan hjälpa fåglarna som stannar att överleva vintern.
Vad ska vi tänka på när vi sätter upp en holk och hur är det med gökungen som mamman placerar i någon annans bo och sedan sticker till Afrika. Det och mycket annat fågelnyttigt får vi höra i det här avsnittet som avslutas med en hel låt av Markus Fagerlund.
-
Seglaren George klev iland på Norröra och köpte en gård. Hur har ön förändrats sedan början av 80-talet? Och fåglar, framförallt sjöfåglar och vad som kännetecknar de olika arterna. Norröra är en fantastisk fågelö med en stor mängd arter, vissa på nedgång såsom ejdern, medans andra mår bättre.
Musik: Markus Fagerlund
-
Fortsättningen av samtalet med Markus där vi talar om hur musiken kom in i hans liv och har blivit en stor passion, som vi alla på Norröra fått ta del av. Markus sjunger och spelar på den perfekta singer-songwriter gitarren, som är inpluggad till min inspelare.
-
Markus har skrivit, spelat och sjungit på Norröra i sjutton år. Vad är det med ö-livet som får kreativiteten att flöda och stillheten att blomma. Det blir lite Norröra, men musiken är i fokus. Markus musik hittar du på Spotify.
-
NIK firade sitt 75 årsjubileum i november 2023. Dagen efter träffade jag Malin Johanssonsom är ordförande i Norröra Idrott och Kultur, som föreningennumera heter. Under sommarhalvåret har NIK ett gediget program iKapellet, på fotbollsplanen, i och på vattnet, samt på andraställen runt om Norröra. Alla på ön är berörda av NIKs program,som börjar på midsommarafton.
-
En kort trailer inför den nya säsongen vars avsnitt kommer om några dagar.
-
Ingrid och Ylva kom till Norröra på sommarens regnigaste dag och berättade om sin fina bok Öbor. Där har de intervjuat öbor födda på1940-talet och tidigare. Köp boken direkt från författarna påobor-7.webnode.se. Den perfekta nyårspresenten, om den inte hinner fram till jul.
-
Sommarloven var längre och många var på sommarnöjena länge. Ingen tv betydde mycket umgänge och tid till kompisar, båtar och danser på olika öar. Saltkråkan inspelningarna berörde alla på ön under 60-talet. Hur tog man sig till Furusund, Söderöra, Arholma och andra ställen där det var danser och hände spännande saker?
-
JanneWahlströms familj kom till Norröra i mitten av femtiotalet. 50- och60-talet var en aktiv tid för Norröra idrottsklubb med idrott,umgänge och äventyr. Janne berättar om sommarlivet i skärgårdensom ung och hur man tog sig till Furusund, Söderöra, Arholma, Blidöoch andra ställen där det hände spännande saker.
-
Michael Blum kan verkligen sin Saltkråkan och berättar här anekdoter ochfakta om inspelningarna. Filmerna om Saltkråkan har blivit ettbegrepp, en beskrivning av den perfekta idyllen. Saltkråkan, somspelades in för sextio år sedan, har ökat intresset förskärgården och satt Norröra på kartan.
-
I Norrtälje och på Norröra vet alla vem Michael Blum är efter mångaårs stads- och saltkråkevandringar. Michael guidar inte som andra,utan han är en talande och sjungande guide, men även en storunderhållare. Samtalet handlar om Michael, men också om Saltkråkanoch Norröra förstås.
-
Åsa Ahlqvist är yogalärare och oftavarande på Norröra. Varje sommar samlas många norrörabor på Bybacka för att under en timme komma samman i rörelse ochtystnad för kropp och själ under ledning av Åsa. Vill du veta mer, gå med i gruppen Sommaryoga med Åsa på Facebook.
Det här är sista avsnittet i första säsongen av Norröra – Saltkråkan. Nästa säsong kommer efter sommaren. Ha en underbar sommar!!
-
Svea Larsson (f 1901) berättarom det tidiga 1900-talet på Norröra. Ön var kunglig jaktmark ochvarje år fick ön besök av det kungliga jaktsällskapet. Svea höllsig naturligtvis framme och fick apelsiner av Gustav V. Intervjungjordes av Anita Englund 1986. Tack Anita!
-
I en unik inspelning med Svea Larsson fortsätter hon berätta om livet på Norröra i början av förra seklet. Svea berättar om en svår olycka där min morfarGunnar högg sin yngre bror Sven i handen och hur man från Norröra tog sig akut till en fältskär i Stockholm. Det var inte bättre förr. Ett stort tack till Anita Englund för att jag får använda din intervju.
-
Björn ”Nalle” Söderman har bott varje sommar på ön sedan barnsben. Vi reder ut släktskap och talar om skärgårdsjordbruk. Han berättar om en kappsegling på Kanholmsfjärden med vinnande Norröra skuta. Vad skiljer Norröra, Söderöra och utskärgårdarna åt och hur värderar man dem räknat i kalsonger?
- Show more