Episodes
-
Kilpailu on tunteikas puheenaihe lasten urheilussa. Kilpailu kuuluu kuitenkin luonnostaan lasten maailmaan, ja lapset kilpailevat keskenään ilman aikuisten läsnäoloakin. Miten tervettä kilpailua vaalitaan ja epätervettä suitsitaan lasten urheilussa? Asiasta keskustelemassa kokenut juniorivalmentaja Pertti Kemppinen ja vuoden lasten valmentajaksi 2021 valittu Turun Palloseuran Lasse Karlsson.
-
Lasten ja nuorten jaottelu tasoryhmiin herättää paljon tunteita ja keskustelua, mutta monesti debattia värittävät väärinkäsitykset. Palloliiton nuorusvaiheen kehityspäällikkö Markus Paananen ja helsinkiläisen Pallo-Pojat Juniorien nuorisopäällikkö Topi Pietilä kertovat, ketä ja mitä varten tasoryhmät ovat olemassa.
-
Missing episodes?
-
Lasten valmennuksen ensisijainen tarkoitus ei ole kasvattaa tulevia tähtiä, mutta huippupelaajasta huomaa, että tämä on saanut lapsuusvaiheessa hyvät valmiudet kehittyä. Miten mahdollisimman monelle suomalaiselle lapselle voitaisiin antaa mahdollisimman hyvät lähtökohdat liikunnalliseen elämäntapaan ja samalla huipun tavoitteluun? Asiaa pohtivat Palloliiton läntisen alueen poikien aluevalmentaja Teemu Eskola sekä Tampereen Ilveksen jääkiekkomiesten päävalmentaja Antti Pennanen.
-
Vaatiminen kuuluu kaikenikäisten jalkapallotoimintaan, mutta sopivan vaatimustason määrittelevät viime kädessä valmennettavien ikä ja tavoitteet. Helsingin Palloseuran naisten liigajoukkueen päävalmentaja Mari Savolainen ja Saksassa asuva toimittaja-juniorivalmentaja Johanna Nordling kertovat, mitä he vaativat valmennettaviltaan ja miten.
-
Hyvä yhteistyö seuran ja vanhempien välillä on viime kädessä liikkuvan lapsen etu. Millaista toiminta suomalaisten juniorikenttien laidoilla on? Mitkä asiat nousevat vanhempien kanssa useimmin esiin ja miten erilaisia ongelmia ennaltaehkäistään? Näkemyksiään kertovat Palloliiton lasten valmennuksen projektipäällikkö Jani Tulehmo ja Oulun Luistinseuran 8-10-vuotiaiden junioripäällikkö Ville Laukka.
-
Lapsivaiheen valmentajalla on valtava vaikutus sekä lapsen kasvatukseen että tämän kehittymiseen pelaajana. Silti valmentaja ei voi eikä hänen tarvitse osata kaikkea. Lasten valmentajan tärkeimpiä taitoja listaavat Helsingin Jalkapalloklubin kaupunginosatoiminnan kehityspäällikkö Noora Mikola ja Turun Palloseuran valmennusosaamisen kehittäjä Jukka-Pekka Perälä.
-
Lasten valmentamisessa on omat lainalaisuutensa. Valmentajan haasteena on saada lapsi innostumaan harrastuksesta. Millaista on lapsilähtöinen valmennus ja miten sitä toteutetaan käytännössä? Omista kokemuksistaan kertomassa Palloliiton lapsuusvaiheen valmennusosaamisen päällikkö Santeri Suvala sekä Kaarinan Poikien seuravalmentaja ja varhaiskasvatuksen opettaja Mona Wiberg.
-
Juniorivalmentajille on jatkuva tarve. Tämä jakso kertoo konkreettisesti, miten valmentamisessa pääsee alkuun, mitä taitoja aloittava valmentaja tarvitsee ja miten valmentamisesta voi jopa tehdä itselleen ammatin. Lisäksi pohditaan, miksi lasten valmentaminen on tärkeää ja arvostettavaa. Vieraina Vantaan Jalkapalloseuran lapsiurheiluvaiheen valmennuspäällikkö Topi Leinonen ja HJK Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutinen.
-
Nyt puhuu valmentaja on Suomen Palloliiton podcast valmentamisesta ja valmentajuudesta. Etenkin lasten ja nuorten valmentamiseen painottuvalla kaudella keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa valmentajan kohtaamista haasteista, suomalaisen junioritoiminnan arkisista ilmiöistä ja valmentajuuden arvostuksesta. Ohjelmaa juontaa entinen A-maajoukkuepelaaja, nykyään itsekin valmentajana toimiva Petri Pasanen.
-
Suurimmalla osalla huippuvalmentajista on tausta huippupelaajana. Silti kyse on kahdesta aivan eri asiasta. Miten pelaajasta tulee valmentaja ja millaisia kuoppia siirtymätaipaleella on? Omia kokemuksiaan avaavat Turun Palloseuran päävalmentaja Jonatan Johansson ja Mikkelin Palloilijoiden päävalmentaja Juha Pasoja.
-
Valmentajat tekevät virheitä siinä missä muutkin, mutta miten niihin pitäisi suhtautua, kun harteilla on vastuu koko joukkueesta? Virheiden käsittelystä ja niistä oppimisesta kertomassa Palloliiton tyttöjen huippujalkapallojohtaja Marianne Miettinen ja HJK:n ja Huuhkajien valmentaja Toni Korkeakunnas.
-
Joukkueurheilussa on mahdotonta päästä tilanteeseen, jossa kaikilla pelaajilla ja valmentajilla on yhteiset intressit. Miten konfliktit kohdataan ja kuinka tehdään hedelmällistä yhteistyötä niistä huolimatta? Vieraina jalkapallovalmentaja Jani Sarajärvi ja pitkän pelaajauransa syksyllä 2021 lopettanut FC Inter -legenda Timo Furuholm.
-
Pelaajapolku on nykypäivänä hyvin muodikas sana. Tässä jaksossa siitä tehdään konkretiaa: millainen on oikeasti toimiva ja tehokas pelaajapolku ja miten se luodaan? Keskustelemassa Suomen A-maajoukkueen tähtihyökkääjä Linda Sällström ja Tampereen Ilveksen valmennuspäällikkö Jouko Turunen.
-
Kilpailu on kovinta ydintä lajissa, jonka perusideana on pyrkiä tekemään enemmän maaleja kuin vastustaja. Voiko kilpailu silti mennä liian pitkälle? Keskustelemassa A-maajoukkueen valmentaja Rosa Lappi-Seppälä ja kokenut juniorivalmentaja Pasi Tauriainen.
-
Vaatimustaso on yksi yleisimmistä termeistä valmentamista koskevissa keskusteluissa. Mitä se ylipäätään tarkoittaa? Mitä urheilijalta voi kohtuudella vaatia ja mitä ei? Milloin mennään liian pitkälle? Vieraina Korisliigan Lahti Basketballin valmentaja Pieti Poikola ja jalkapallovalmentaja Tommi Pikkarainen.
-
Junioripelaajien värvääminen on käsite, joka nostaa monilla karvat pystyyn. Miten junioripelaajia oikeasti värvätään ja onko kyseessä oikeasti huono asia? Vieraina Eerikkilän jalkapallopalveluiden päällikkö Erkki Valla ja pelaaja-agentti Teemu Turunen.
-
Nyt puhuu valmentaja on Suomen Palloliiton podcast valmentamisesta ja valmentajuudesta. Sarjassa urheilun ammattilaiset keskustelevat valmentamisen eri ilmiöistä, kasvattavat ymmärrystä siitä, mitä kaikkea valmentaminen on ja millaisia näkökulmia siihen liittyy. Ohjelman tavoitteena on herättää keskustelua ja nostattaa ajatuksia valmentamisen monimuotoisuudesta. Podcastia juontaa entinen maajoukkuejalkapalloilija, nykyisin FC Lahden valmennusryhmään kuuluva Petri Pasanen.