Episodios
-
Suomen Ratsastajainliiton Esteratsastuskomitea otti ohjat ja niin rakentui kaksi Estekomitea takeover -jaksoa.
Pauliinalla on tässä jaksossa vieraana Estekomiteasta ratsastuskouluyrittäjä ja kilpailujärjestäjä Cecilia Gundersby, stewardi ja hevosenhoitaja Nina Konkari sekä talliyrittäjä ja kilpailujärjestäjä Janne Ruskeeniemi.
Jaksossa kylvetään ajatuksia kaikille kilpailijoille, kilpailuista kiinnostuneille ja heidän taustajoukoille. Mitä voisin kilpailijana ottaa paremmin huomioon? Voisinko minä olla osa yhteisöä ja tulla vapaaehtoiseksi? Entä toimihenkilöksi? Mitä kilpailuiden järjestäminen vaatii?
Hyviä kuunteluhetkiä ja kuullaan taas pian! Jakso äänitettiin vaihtelevissa olosuhteissa, joten pahoittelemme myös vaihtelevaa äänenlaatua.
Lisää Estekomiteasta löydät Instagram sivulta @srl.estekomitea. -
Tästä lähtee erikoisjaksot!
Suomen Ratsastajainliiton Esteratsastuskomitea ottaa ohjat tämän sekä seuraavan jakson ajaksi. Kyseessä on siis Estekomitea takeover -jakso.
Pauliinalla on jaksossa vieraana 15 vuotias esteratsastaja, junioreiden Euroopan mestari Jone Illi, sekä esteratsastaja ja ponien sekä lapsiratsastajien maajoukkuevalmentaja Marina Ehrnrooth.
Jaksossa käydään läpi kilpailupaikalla toimimista. Mitä ottaa huomioon ennen kilpailuja? Entä kilpailuissa? Tai sen jälkeen? Mitä jos ollaan yön yli, tai vain päiväkisoissa? Oletko miettinyt dopingiin liittyviä asioita? Onko verryttelyssä toimiminen sinulle tuttua?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä ja kuullaan taas pian 🐴
Lisää Estekomiteasta löydät Instagram sivulta @srl.estekomitea ja Jonesta sekä Marinasta sivulla @ohjissa. -
¿Faltan episodios?
-
Heippa kaikki kuulijat! Nyt ollaan siinä pisteessä, että toisen tuotantokauden viimeinen jakso on alkamassa. Pauliinalla on jaksossa vieraana Erika Hanhisuanto eli Pikkis. Pikkis on hevosalan monitoiminainen. Hän pyörittää omaa valmennustallia Espanjassa. Yrityksen toimenkuvaan kuuluu myös ratsastuslomat laadukkailla hevosilla auringon alla. Pikkis on tunnettu nuortenhevosten ratsuttajana Suomessa ja tällä hetkellä hän kilpailee myös esteitä kansainvälisellä tasolla 145- luokkiin asti.
Tänään keskitytään Pikkiksen matkaan ja jutellaan siitä mihin voi päästä lainahevosilla, hevosia hoitamalla, kovalla työllä ja verkostoitumalla.
Mitä Pikkikselle kuuluu? Mitkä ovat olleet käännekohtia hänen elämässään? Mitä matkalla on tapahtunut? Mistä kaikkialta hän on oppinsa saanut? Mitä vinkkejä hänellä on kuulijoille?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä ja kuullaan taas pian 🐴
Lisää Pikkiksestä ja muista vieraista @ohjissa Instagram sivuilla.
-
Toisen tuotantokauden toiseksi viimeisessä jaksossa meillä on vieraana ratsastuskouluyrittäjä ja juristi Valtteri Gundersby. Valtteri on päivätöissä juristina ja sen lisäksi hän on ratsastuskouluyrittäjä, kilparatsastaja, kengittäjä ja valmentaja. Harrastuksena hän myös kasvattaa hevosia ja onkin vienyt oman kasvattinsa nyt jo 140 -tasolle.
Viimeaikoina hevosalan ammattilaisia on askarruttanut uusi verotuksen ohjeistus joka koskee laajalti meidän alaamme. Jaksossa keskitytään selventämään tätä asiaa, sekä tuttuun tapaan tutustumme myös Valtterin hevoselämään.
Missä Valtterin ura on saanut alkunsa? Missä vaiheessa hän opiskeli juristiksi? Mitä kaikkea uusi verotus ohjeistus alallamme koskee? Mitä kannattaa ottaa nyt huomioon?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä!
Lisää Valtterista ja muista vieraista löydät @ohjissa Instagram sivulta.
-
Tässä jaksossa meillä on vieraana Marko Björs. Marko toimii tällä hetkellä Suomen kouluratsastusmaajoukkueen valmentajana ja on ollut tehtävässä nyt 12 vuotta.
Hän on toiminut päätoimisesti hevosalalla jo kolmekymmentäviisi vuotta. Aikoinaan hän on niittänyt arvokilpailumitaleita jopa Euroopan mestaruuskilpailuista asti. Koulutustaustana hänellä on alalta ammattivalmentajatutkinto. Markon arki kuluu pääsääntöisesti Ruskeasuon kentän laidalla.
Tänään käymme läpi Markon moninaista hevoselämää, ajatuksia sieltä täältä, puhumme hevospelosta sekä Markon matkasta GP -tason koulutuomariksi.
Minkä maailmankuulun korkeakoulun Marko on käynyt? Monta hevosta hänellä on ollut? Mitä kuuluu koulutuomarin urapolkuun? Mitä kaikkea Markon matkaan on kuulunut? Onko hän kokeillut esteratsastusta?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä!
Lisää Markosta ja muista vieraista löydät @ohjissa Instagram sivuilta.
-
Tässä jaksossa meillä on vieraana ihana Sari Pakula. Sari on opettanut ratsastusta jo 42 vuotta, tänä päivänä hän valmentaa ja tekee life coachin töitä.
Sari on koulutukseltaan mm. liikunnanohjaaja, fysioterapeutti, psyykkinenravintovalmentaja, master life coach, personaltrainer, hevosharrasteohjaaja ja hän on myös suorittanut yritysjohdonerikoisammattitutkinnon.
Jakson aikana pääsemme uppoutumaan mukaan Sarin mielenkiintoiseen matkaan, kuinka nuori hevosihminen souti mökiltä tallille, mihin matka kehittyi ja missä ollaan nyt.
Lisäksi keskustelemme ihmisen ja hevosen välisestä resonoinnista, hevosen liikkeen tuntemisesta, sekä läsnäolosta ja sen tärkeydestä. Ja ehkä jostain muustakin.
Välillä saattaa kuulua taustalta kopinaa ja tohinaa, miksi? Sarin kädet viuhusivat tunteella lähes koko äänityksen ajan, vaikka Pauliina yritti pitää ne aisoissa. Tunteella puhuttu ✨
Hyviä kuunteluhetkiä!
Lisää Sarista ja muista vieraista @ohjissa Instagram sivuilla. -
Tässä jaksossa meillä on vieraana hevosalanyrittäjä Mia Kainulainen. Hänen päivät kuluu valmetamisessa, ratsuttamisessa sekä tallin pyörittämisessä. Hän valmentaa kouluratsukoita eri tasoilla, punainen lanka jokaisessa valmennettavassa tasosta riippumatta on kehityksen halu. Hänellä on kilpakokemusta niin esteillä kuin koulusta, mutta reilut 10 vuotta hän on keskittynyt kouluratsastuksen saloihin. Tällä hetkellä hän kilpailee Inter -tasolla ja tähtää GP -tasolle.
Jaksossa käymme läpi Mian polkua tähän päivään, sekä käsittelemme aihetta kisajännitys.
Oletko sinä joskus jännittänyt esiintymistä? Kilpailemista? Oletko miettinyt että onko tämä normaalia, tarvitseeko tämän tuntua tältä? Miten jännitys on hallinnut Mian elämää? Miten hän lähti työstämään sitä? Kuinka kauan matka kesti? Ja missä ollaan nyt?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä!
Lisää Miasta ja muista vieraista löydät @ohjissa Instagram sivuilta.
-
Tällä viikolla Ohjissa -podcastin vieraana on esteratsastaja Nina Fagerström. Hänellä on jo 20 vuoden kokemus ammattiratsastajana maailmalla. Meriittilistaan kuuluu lukuisia kansainvälisiä Grand Prix voittoja ja sijoituksia viiden tähden tasolle asti.
Niina oli meillä vieraana jo ensimmäisellä kaudella. Hänen ensimmäinen jakso 9. Kun palo on suuri, tie on auki. käsitteli hänen uraansa sekä päästiin myös alkuun hyvistä hevosmiestaidoista.
Tässä jaksossa keskustellaan ratsastajan fysiikan tärkeydestä, mitä merkitystä sillä on ratsastuksessa ja millä tavoin ihmisen energia vaikuttaa kommunikaatioon hevosen kanssa. Entä miten rakentaa parempi luottamus hevosen ja ratsastajan välille?
Oletko hyvä eriyttämään kehon osia? Tunnetko toispuoleisuutta kehossasi? Millä tavalla ratsastajan kehonhallinta vaikuttaa apujen köyttöön? Uskallatko käyttää ääntäsi apuna hevosen palkitsemisessa tai rauhoittamisessa? Mitä kehosi viestii hevoselle?
Lisää Ninasta ja muista vieraista löydät @ohjissa Instagram sivuilta.
-
Tämän jakson vieraana meillä on hevosen ravintoasioiden asiantuntija, eläintieteen tohtori Elena Autio.
Hän on työskennellyt aiemmin 15 vuotta hevosalan asiantuntijatehtävissä. Lisäksi Elenan sydän on sykkinyt pitkään tutkimustyölle, jota hän on myös tehnyt hevosten hyvinvointiin, ravitsemukseen ja käyttäytymiseen liittyen. Viisi vuotta sitten hän siirtyi tutkimusmaailmasta käytäntöön ja nyt auttaa ihmisiä hevosten ruokinnan ongelmissa sekä suunnittelussa.
Millainen merkitys heinällä on hevosen ruokinnassa? Mitä tehdä jos sopivaa heinää ei ole saatavilla? Miten vesi? Mitä trendejä on ruokinnassa? Entäpä ääripää ruokinta? Miten selvittää mitä sinun hevosesi tarvitsee?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä!
Lisää Elenasta löydät @ohjissa Instagram sivuilta.
-
Tässä jaksossa meillä on vieraana hevosalan todellinen monitoiminainen Anna Kärkkäinen.
Hän pyörittää 40 hevosen tilaa kotonaan Ypäjällä. Koulutukseltaan hän on ratsatuksenopettaja, ammattivalmentaja, hevostenvalmentaja sekä hevosagrologi. Kilpailukokemusta hänellä on niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessa ja mitaleita mestaruuksista Suomenhevosilla kaikista näistä lajeista.
Keskustellaan jaksossa Annan arjesta ja urapolusta, sekä siitä mistä kaikki ratsastuksessa lähtee lajista riippumatta eli perusratsastuksesta.
Miten ratsastajan kehon mittasuhteet vaikuttaa meidän istuntaan? Entä hevosen runko ja liikkeet? Kun oma istunta on kunnossa, voidaan miettiä miten se hevonen liikkuu. Miten hevonen liikkuu oikein? Tiedätkö ihan oikeasti? Miten opettaa hevonen pois jo opitusta tavasta? Miten hyvä ratsastus vaikuttaa hevosen terveyteen?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä!
Lisää Annasta löydät @ohjissa Instagram sivuilta.
-
Tässä jaksossa aiheena on turvallisuus. Lajissamme pystyt tekemään arkea monella tavalla turvallisemmaksi, ihan pienilläkin asioilla. Mitä turvallisuus on ja mihin kaikkeen se vaikuttaa?
Jaksossa käsittelemme sitä, että millä kaikilla tavoilla me voimme itse vaikuttaa turvallisuuteemme hevosten kanssa. On se sitten harrastuksemme tai työmme.
Jakson vieraana meillä on valmentaja ja kenttäratsastaja Minna Leppälä. Hän on moninkertainen SM- ja PM mitalisti kenttäratsastuksessa, sekä sijoittunut mm. Luhmühlenin legendaarisissa kenttäkilpailussa. Hän on myös kilpaillut rataesteillä 150 -tasolle asti. Tällä hetkellä hän valmentaa ja suunnittelee seuraavia siirtoja.
Mitä Minnalle tarkoittaa sana turvallisuus meidän alalla? Millä tavoin sinä voisit parantaa turvallisuutta tallissa? Entä hevosen kanssa? Mitkä ovat kaikkein tärkeimpiä asioita jota tulee huomioida? Mitä kaikkia varusteita on saatavilla ja millaisia niiden tulisi olla jotta ne palvelisivat käyttötarkoitusta?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä!
Lisää turvallisuuteen liittyvistä asioista ja Minnasta löydät @ohjissa Instagram sivuilta.
-
Tämän jakson vieraana meillä on master -tason ratsastuksenopettaja, ammattivalmentaja ja liittovalmentaja Anu Korppoo. Hän on ollut mukana kehittämässä hevosalaa jo pitkään, eikä vauhti hiivu.
Anu opettaa monipuolisesti Ypäjän hevosopistolla mm. ratsastuksenopettajiksi-, valmentajiksi sekä ratsuttajiksi kouluttautuvia opiskelijoita. Hän on kilpaillut niin koulu, este kuin kenttäratsastuksessa aikoinaan ja paneutunut myöhemmin enimmäkseen kouluratsastuksen saloihin. Hän on toiminut myös Equestrian Trainers Finlandin - ratsastuksen valmentajien yhdistyksen puheenjohtajana sen perustamisesta lähtien.
Tänään keskustelemme hevosurheilusta, hevostaloudesta, hevosalan koulutuksista ja hevosista, vähän kaikesta sekä niistä sekaisin. Pysykää kärryillä, rönsyilyä ja intohimoista hevosasiaa tulossa.
Ihania kuunteluhetkiä!
Lisää Anusta @ohjissa Instagram sivuilla
-
Jakson vieraana meillä on valmentaja ja esteratsastaja Juho Norilo. Hän on myös lajiaktiivi ja mieltää itsensä esteratsastushulluksi. Tällä hetkellä hän mm. valmentaa eritasoisia ratsastajia ja toimii esteratsastuskomitean puheenjohtajana. Hän on itse kilpaillut kansallisella, sekä kansainvälisellä tasolla 145cm luokkiin asti.
Juholla on mielenkiintoinen tarina ja urapolku. Takana on pitkä ratsastuskoulutausta, sekä hän on elänyt lajiaktiivin elämää jo nuoresta pitäen.
Miten Juho pääsi kehittymään ratsastuskoulussa? Mitä mahdollisuuksia verkostoituminen antaa? Millaisia koulutuksia Suomen Ratsastajainliitto järjestää? Olisitko kiinnostunut toimihenkilötoiminnasta? Tiedätkö mikä on Nuoret päättäjät?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä 🐴
Lisää Juhosta löydät @ohjissa Instagram sivuilta.
-
Jakson vieraana meillä on kouluratsastaja, nuorten hevosten kouluttaja, valmentaja sekä kasvattaja Stella Hagelstam. Stella oli vieraanamme jo ensimmäisellä kaudella, voit käydä kuuntelemassa hänen ensimmäisen jakson 4. On hyvä tietää mitä haluaa ja rakentaa kokonaisuus sen mukaan.
Tässä jaksossa kysellään Stellan kuulumisia edellisen kauden jälkeen, käydään läpi kuulijoilta tulleita kysymyksiä ja paneudutaan hevosten ongelmien ratkaisuun.
Miten saada hevosen kapasiteetti esille ilman negatiivista painetta? Miten motivoida? Miten voit tutustua hevoseen ennen ratsastusta? Miten saada hevosen luottamus ja kunnioitus? Miten ymmärtää erilaisia hevosia koulutuksessa ja kuinka tukea niiden erilaisia persoonia?
Lisää Stellasta löydät myös @ohjissa Instagram sivuilta.
-
Tämän jakson vieraana meillä on ratamestari, tallimestari ja ratsastuksenopettaja Johanna ”Johku” Mikkola. Hänellä on kokemusta radoilta jo toistakymmentä vuotta ja ratsastuksen opettamisesta vielä pidempään.
Tässä jaksossa keskustelemme siitä miten hänestä tuli hevosalan ammattilainen ja monitoimiyrittäjä, sekä polusta ratamestariksi, mitä työ sisällään pitää?
Miten Johku päätyi rakentamaan ratoja? Mitä muuta kaikkea hän tekee hevosalalla? Mistä hänen kasvatustoiminta lähti käyntiin? Mitkä ovat hänelle ikimuistoisimpia hetkiä ratamestarina? Miten sinusta voi tulla ratamestari?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä 🐴
Lisää Johkusta löydät @ohjissa Instagram sivuilta.
-
Tässä jaksossa meillä on vieraana Salla Varenti. Hän on ratsastuskouluyrittäjä, ratsastuksenopettaja, nuorten hevosten kouluttaja sekä ”valekilparatsastaja”. Lisäksi hän on monessa muussakin mukana, mutta niistä enemmän jakson aikana. Viime vuonna kotiin vietäväksi tuli pronssimitali senioreiden este SM-kilpailuista niin kuin myös hyviä tuloksia nuorten hevosten kärkiluokista.
Jaksossa käydään läpi sitä miten rakentaa uraa hevosalalla Suomessa, sekä millainen ala on ja mitä se vaatii pärjätäkseen? Lisäksi analysoidaan kaikkea muutakin mikä alaan ja hevosiin liittyy, mennään aiheesta ja sen ohi.
Miten pysyä kehityksessä mukana? Mihin kaikkeen Suomessa voi kouluttautua hevosalalla? Miten rakentaa oman näköinen ammatti itselle? Mitä mahdollisuuksia meidän ala antaa? Mitkä on sen haasteet ja toisaalta taas mitä kaikkea se meille mahdollistaa? Kuinka ala on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä 🐴
Lisää Sallasta löydät @ohjissa Instagram sivuilta.
-
Jakson vieraana meillä on jo entuudestaan tuttu valmentaja ja hevosalan monitoimiyrittäjä Håkan ”Hockus” Wahlman. Tässä jaksossa paneudutaan syvemmin mm. hevosen rakenteeseen ja kykyyn taipua. Lisäksi Hockus kertoo mitä kaikkea voidaan tehdä, sekä korjata ohjasajolla.
Jos et ole vielä kuunnellut meidän ensimmäistä jaksoa, Ohjissa maastakäsin, niin suosittelemme kuuntelemaan sen ennen tätä jaksoa. Varsinkin jos haluat kokonaisvaltaisemman kuvan ohjasajosta sekä sen monista mahdollisuuksista.
Miten ja mitä kannattaa tehdä kun tekee ohjasajoharjoitteita? Pystyykö hevonen taipumaan koko vartalosta? Tiedätkö miten hevosen pitäisi liikkua tai entä miten se pystyy liikkumaan?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä!
Lisää Hockuksesta löydät @ohjissa Instagram sivuilta.
-
Tällä viikolla meidän vieraana on hevoshieroja Miisa Wikman. Hän on erikoistunut hevosten biomekaniikkaan ja valmennusfysiologiaan. Miisan erityiset kiinnostuksen kohteet ovat hevosen rakenne ja fysiologia, työergonomia ja hevosvarusteet, sekä tietenkin kokonaisvaltainen hyvinvointi.
Tässa jaksossa keskustelemme mm. siitä että perusmenetelmillä voidaan rakentaa mahdollisimman terve ja hyvinvoiva hevonen? Miksi ihmisen peruskestävyyttä rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa ja hevosen odotetaan olevan valmis muutamassa viikossa?
Entä kuinka monta toistoa hevonen tarvitsee keskimäärin uuden taidon oppimiseen? Miten vahvistaa hevosen kuntoa, entä stressinsietokykyä? Millä tavoin voit monipuolistaa varsan arkea? Ja mitä kaikkea voit tehdä lapsihevosen kanssa ja miksi?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin, sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä 🐴
Lisää Miisasta löydät @ohjissa Instagram ja Facebook sivuilta. -
Ystävänpäiväviikon kuunniaksi Pauliinalla oli ilo kutsua vieraaksi hänen hyvä ystävä, joka on tarttunut mukaan, minkäs muunkaan kuin yhteisen harrastuksen kautta.
Tämän jakson vieraana meillä on valmentaja, ratsastaja ja talliyrittäjä Sanna Mikkola. Hänellä on valmennettavia monella tasolla ja suurin osa heistä valmentautuu Sannan tallilla Keisarinmäessä, Espoossa. Itse hän kilpailee tällä hetkellä 120-140cm luokissa.
Jaksossa käymme läpi Sannan polkua ratsastajana, mitä erilaisia ratsastustyylejä löytyy ja mikä on hänelle ollut sopivin, tähän mennessä.
Sanna on nähnyt matkan varrella montaa eri koulukuntaa, erilaisia ratsastustyylejä. Jokainen toimii, ja parhaassa tapauksessa sinä poimit sieltä sinulle sopivat asiat. Mitä on Sannan mielestä ajatteleva ratsastus? Millainen ratsastaja hän kokee olevansa nyt? Mille heppailun osa-alueelle hänen sydän sykkii eniten?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin, sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä!
Lisää Sannasta löydät @ohjissa Instagram ja Facebook sivuilta.
-
Tässä jaksossa meillä on vieraana hevoseläinlääkäri, kouluratsastaja ja valmentaja Maria Pyykönen. Kilpakentiltä hänelle on tarttunut mukaan SM- sekä PM mitalit, sekä sijoituksia kansainvälisistä kilpailuista. Tunteja satulassa on tullut, niin kuin myös hevoseläinlääkärin tehtävissä.
Jaksossa keskustelemme aiheesta hevosen kokonaisvaltainen management. Mitä kaikkea siihen kuuluukaan?
Kuinka suunnitella hevosen vuosikello? Mitä eri kausia hevonen tarvitsee? Mihin hevonen tarvitsee palautumisjaksoja? Mitä palautumisjaksoilla kannattaa tehdä? Miten monipuolistaa hevosen treeniä? Mitä Maria ajattelee satulan sopivuudesta?
Tässä jaksossa kuulet vastauksen näihin sekä paljon muuta. Hyviä kuunteluhetkiä!
Lisää Mariasta löydät @ohjissa Instagram ja Facebook sivuilta.
- Mostrar más