Episodes

  • Denne podcast miniserie i 2 afsnit handler om efterafgrøder i økologisk landbrug. I dette afsnit kan du høre, Ole Olsen, som er økologisk planteavler, fortælle om de praktiske aspekter relateret til efterafgrøder. I det andet afsnit forklarer Kristian Thorup Kristensen, som er professor ved Københavns Universitet, de mere tekniske aspekter af emnet. God fornøjelse.

    Om podcasten:
    Interview; Dennis Weigelt Pedersen
    Optagelser: Jon Aagaard Enni
    Redigering: Joachim Kjeldsen

    Podcasten er udarbejdet med støtte fra Planteafgiftsfonden.

  • I dette afsnit taler vi med Michael Kjerkegaard, som producerer kødkvæg og driver naturpleje i og omkring Vejle Ådal. Derudover er han forperson i Økologisk landsforening og næstformand i Foreningen for Holistisk Planlagt Afgræsning (HOPLA). Michael fortæller om sin vej fra konventionel til økologisk husdyrproducent, og om, hvilke ønsker til eget liv og virke, som ledte ham i retning af Holistisk Management. Samtalens hovedfokus er holistisk planlagt afgræsning i praksis, men belyser også noget af den teoretiske baggrund for konceptet.


    Dette afsnit er produceret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug i projektet "Faglig opdatering af landmænd for at fremtidssikre økologisk produktion", som er finansieret af Promilleafgiftsfonden for landbrug.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Denne podcast miniserie i 2 afsnit handler om efterafgrøder i økologisk landbrug. I dette afsnit kan du høre Kristian Thorup Kristensen, som er professor ved Københavns Universitet, forklarer de mere tekniske aspekter af emnet. I næste afsnit fortæller Ole Olsen, som er økologisk planteavler om de mere praktiske aspekter God fornøjelse.

    Om podcasten:
    Interview; Dennis Weigelt Pedersen
    Optagelser: Jon Aagaard Enni
    Redigering: Joachim Kjeldsen

    Podcasten er udarbejdet med støtte fra Planteafgiftsfonden.

  • I dette afsnit fortsætter samtalen med Sabine Ravnskov, lektor på Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi. I denne del af interviewet kommer vi omkring betydningen af forskellige dele af almindelig landbrugsdrift og dyrkningspraksis. Vi taler om, hvad man som landmand kan gøre for at få en sundere og mere levende jord, og hvad det kan betyde for planteavlen i Danmark. Til sidst i samtalen behandler vi anvendelse af mykorrhizasvampe som biostimulanter.

    Begrebet regenerativt betyder genopbyggende, og hele præmissen for at bruge det om landbrug er den opfattelse, at det moderne landbrug siden industrialiseringen har medvirket til at degenere verdens økosystemer. Et af de oftest anvendte eksempler på landbrugets negative økosystempåvirkning er jordens mikroliv. Svampe, bakterier og arkæer lever i et komplekst samspil med planterødder og dyr under jordens overflade, og udfører derigennem en række uvurderlige økosystemtjenester.

    Landbrugsjord indeholder generelt langt færre mikroorganismer end naturlig jord, og sammensætningen af arter er mindre kompleks og robust. Derfor er det afgørende at forstå, dels hvad mikroberne foretager sig, og dels hvordan landbrugsdrift påvirker dem, hvis man vil arbejde i retning af et mere regenerativt landbrug.

    Denne podcastserie er produceret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Dette afsnit er blevet til i projektet ”Regenerativt landbrug til videreudvikling af den økologiske planteproduktion”, som er finansieret af Fonden for Økologisk Landbrug.

  • I dette afsnit taler vi med Sabine Ravnskov, som er lektor ved Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi. Sabine forsker i arbuskulær mykorrhiza, og hun har især fokus på forekomst og betydningen af arbuskulær mykorrhiza i landbrugsjord.

    I dette afsnit handler samtalen om markjordens sundhed og mikrobiologi, og vi kommer ind på betydningen af økologisk dyrkning og jordbearbejdning. I afsnit 5 fortsætter samtalen med Sabine, og der taler vi om, hvad man som landmand kan gøre for at få en sundere og mere levende jord.


    Begrebet regenerativt betyder genopbyggende, og hele præmissen for at bruge det om landbrug er den opfattelse, at det moderne landbrug siden industrialiseringen har medvirket til at degenerere verdens økosystemer. Et af de oftest anvendte eksempler på landbrugets negative økosystempåvirkning er jordens mikroliv. Svampe, bakterier og arkæer lever i et komplekst samspil med planterødder og dyr under jordens overflade, og udfører derigennem en række uvurderlige økosystemtjenester.


    Landbrugsjord indeholder generelt langt færre mikroorganismer end naturlig jord, og sammensætningen af arter er mindre kompleks og robust. Derfor er det afgørende at forstå, dels hvad mikroberne foretager sig, og dels hvordan landbrugsdrift påvirker dem, hvis man vil arbejde i retning af et mere regenerativt landbrug.


    Denne podcastserie er produceret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Dette afsnit er blevet til i projektet ”Markens Mikrobiom”, som er finansieret af Promilleafgiftsfonden.

  • Gode råd om dyrkning og pasning af nøddetræer samt afsætning af nødder

    I denne podcast deler Lars Westergaard, ejer af den økologiske planteskole Westergaards Planteskole, ud af sin viden om nøddetræer og nøddeproduktion i Danmark. Han fortæller bl.a. om sortsvalg, pasning og pleje af nøddetræer.

    I podcasten giver Jens Peter Hermansen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, desuden gode råd og fortæller om alle de væsentlige overvejelser, man bør gøre sig ved plantning af nøddetræer eller etablering af en nøddeplantage, samt om planlægning og praktik, afsætning og økonomi ved nøddeproduktion.
    ---
    Denne podcastserie er produceret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Podcasten er produceret i projektet Lokalt producerede økologiske nødder, som er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.

  • Hør den inspirerende historie om de praktiske erfaringer, Mila og Lasse Dalby har gjort sig ved etablering og drift af den økologiske nøddeplantage Danske Nødder. I nøddeplantagen er der plantet valnød, hasselnød og ægte kastanje. Desuden er der plantet ca. 5.500 læplanter, som er sammensat af 13 forskellige træer og buske, der blomstrer på forskellige tidspunkter og bærer forskellige frugter til fugle, dyr og insekter.

    I podcasten fortæller Mila og Lasse Dalby om sorts- og plantevalg, etablering og afsætningsovervejelser. Hør om alle de praktiske erfaringer og om en potentiel købers interesse i første afsnit af serien danske økologiske nødder. De 2 podcast afsnit er også tilgængelige via kanalen ØKO-LYD, hvor du også kan finde andre spændende podcastserier om økologisk landbrug.
    ---
    Denne podcastserie er produceret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Podcasten er produceret i projektet Lokalt producerede økologiske nødder, som er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.

  • Regenerativt landbrug er blevet et regulært buzzword i medier, marketing og international policy. Denne podcastserie forsøger at afdække, hvad regenerativt landbrug er, og hvad det kan under danske forhold.

    Et af de helt store argumenter for regenerativt landbrug er et skærpet fokus på jordens kulstofindhold. I dette afsnit taler vi med Veronika Hansen, Tenure Track Adjunkt på Københavns Universitet, som forsker i, hvordan landbrugere kan bevare og måske øge kulstofindholdet i deres jord. Der bliver nørdet igennem på jordens kulstofdynamikker og betydningen af jordbearbejdning, efterafgrøder og biokul.

    Denne podcastserie er produceret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Dette afsnit er blevet til i SEGES Innovations projekt ”Få styr på kulstoffet i jorden”, som er finansieret af Promilleafgiftsfonden.

  • I jorden under 16 forsøgsfolde er hundredvis af såkaldte sugeceller ved at måle på, om trærødder kan være med til at løse en udfordring for udendørsproducenter af grise. Kan rødderne optage nogle af de næringsstofferne fra dyreproduktionen, der ellers risikerer at blive udvasket?

    Forsøget er i gang hos Bertel Hestbjerg i Vestjylland, der i mere end ti år har plantet popler i kanten af grisenes folde.

    De 16 folde er indrettet sådan, at fodringen sker på den ene side af poppelbæltet – og på den anden side står farehytten. Ideen er, at grisene så smider det meste af deres afføring og urin under træerne – men spørgsmålet er, hvordan man får grisene til at gøre det?

    Lyt med, mens søer og smågrise leger under de susende trækroner – og spids gerne ører, når Bertel Hestbjerg fortæller om et tiltag i nogle af forsøgsfoldene, der måske kan begrænse den udvaskning, der opstår på grund af grisenes rodende tryner. Måske, måske ikke, kan noget så simpelt som træflis være en vej til, at man som økologisk producent kan pille ringen ud af trynerne.
    ---
    Podcasten er produceret som et led i projektet OUTFIT, der er en del af OrganicRDD 6-programmet. Programmet koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer) i samarbejde med GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri). Podcastserien ”Skovlandbrug med grise” er desuden produceret med støtte fra Svineafgiftsfonden.

  • En so smasker og grynter roligt, mens smågrisene står nysgerrige, men vagtsomme bag hende. Det er en blæsende dag, men her på folden er der læ og skygge for sommersolen.

    Kom med ind under trækronerne hos Bertel Hestbjerg, der i mere end ti år har arbejdet med at plante bælter af popler som en del af foldene hos de økologiske grise. Det har han gjort med det formål at give grisene et liv, der passer mere naturligt til dem - nemlig et liv i skoven.

    I episoden kan du ikke blot lytte til Bertel Hestbjergs erfaringer, du får også ny viden fra fagfolk om, hvad træerne gør for grisene. Hør også om de udfordringer, der opstår, når søerne gnubber sig lige voldsomt nok op ad træstammerne – eller når smågrisene bliver væk.
    ---
    Podcasten er produceret som et led i projektet OUTFIT, der er en del af OrganicRDD 6-programmet. Programmet koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer) i samarbejde med GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri). Podcastserien ”Skovlandbrug med grise” er desuden produceret med støtte fra Svineafgiftsfonden.

  • Det suser i bladene, og fuglene kvidrer i trækronerne. Vi er hos den økologiske griseproducent Bertel Hestbjerg i Vestjylland. Han har ikke blot plantet bælter af popler ude i markerne, men eksperimenterer i kommende grisefolde også med at blande poplerne med andre træarter som aronia, hassel, mirabelle og skovæble.

    Når landmanden arbejder med at plante træer på markfladen som en del af grisenes folde – og tilmed arbejder med et miks af træarter – gavner det ”stensikkert” det vilde liv.

    Det vurderer biodiversitetsforsker Jørgen Axelsen fra Aarhus Universitet. Han forklarer også, at skovlandbrug oven i hatten kan få landmandens økonomi til at blomstre.
    ---
    Podcasten er produceret som et led i projektet OUTFIT, der er en del af OrganicRDD 6-programmet. Programmet koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer) i samarbejde med GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri). Podcastserien ”Skovlandbrug med grise” er desuden produceret med støtte fra Svineafgiftsfonden.

  • Regenerativt landbrug er blevet et regulært buzzword i medier, marketing og international policy. Denne podcastserie forsøger at afdække, hvad regenerativt landbrug er, og hvad det kan under danske forhold.

    I andet afsnit taler vi med Gert Glob Lassen, som er økologisk mælkeproducent med ca. 400 krydsningskøer og 600 hektar sandjord, som han dyrker pløjefrit. Vi taler om reduceret jordbearbejdning, skovlandbrug og andre regenerative tiltag på Gerts bedrift, Ellinglund.

    ----

    Denne podcastserie er produceret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug i samarbejde med SEGES Innovation. De første to afsnit er finansierede af Fonden for Økologisk Landbrug og Promilleafgiftsfonden.

  • Regenerativt landbrug er blevet et regulært buzzword i medier, marketing og international policy. Denne podcastserie forsøger at afdække, hvad regenerativt landbrug er, og hvad det kan under danske forhold.

    I første afsnit taler vi med Janne Aalborg Nielsen, som er Landskonsulent hos SEGES Innovation. Janne har igennem mange år beskæftiget sig med jordsundhed, og hun har i projekter undersøgt meget af det der kaldes regenerative dyrkningstiltag. Vi får en god snak om, hvad regenerativt landbrug er, hvorvidt der er brug for begrebet, og hvad Janne mener, man bør prioritere, hvis man vil forbedre sin jordsundhed.

    -----

    Denne podcastserie er produceret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug i samarbejde med SEGES Innovation. De første to afsnit er finansierede af Fonden for Økologisk Landbrug og Promilleafgiftsfonden.