Episodes

  • Claus kommenterar debatten och det senaste attentatsförsöket mot Trump. Dessutom om valet till senaten, det som egentligen avgör vem som kan styra landet som president.

    Henrik Thorson i samtal med Claus Stolpe, Thotalmedia 2024.

  • Specialavsnitt. Claus berättar om Bellwether states, de stater som röstar som hela landet i varje presidentval. De här staternas betydelse har ändrats genom åren och frågan är hur det blir i år med en så jämn och speciell kampanj?

    Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson, Thotalmedia 2024.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Inför den stora debatten - vad är det som står på spel?

    Så om journalister som flyttar från USA och om spågubben Lichtmann som nu gjort en ny profetia (lite same-same).

    Med Claus Stolpe och Henrik Thorson för Thotalmedia, 2024.

  • Efter demokraternas konvent - mycket beröm för talen men ser några vanliga väljare på det?

    Claus häpnas över Trumps idéer om sina eventuella möjligheter i Kalifornien och vi diskuterar det här med att han är så dominant.

    Dessutom om Kennedy som stal Kennedys vallåt...

    Veckans president är Nixon, presidenten som avgick. Samtal mellan Claus Stolpe och Henrik Thorson, för Thotal Media, 2024.

  • Avsnitt 43...OmValet24 - en podd om valet i USA.

    Opinionsmätningar och röstsiffror!

    Vi repeterar och sonderar vad nu de där opinionsmätningarna egentligen säger och betyder... Leder Harris verkligen så mycket som alla tycks tro? Kan det vara ett tecken i ksyn att flera satsar på Trump i vadslagning?

    Vad vinner Trump på att Kennedy gav upp? Hjärnspöken och döda björnar, passar det in i hans stall? Åtminstone berömmer han Kennedy nu (och säger inte längre att han är den knäppaste i klanen).

    Real clear politics har bra information om hur läget är över USA - kolla den sidan!

    I början av augusti var det Pensylvania som låg i vågskålen, dvs den som tar den staten (allt annat lika) vinner.

    Vi ser tillbaka på tidigare val. Vid tidigare val har Trump inte haft så bra utgångspunkt som nu...

    Med Claus Stolpe och Henrik Thorson, producerad för Thotal Media 2024.

  • I veckans avsnitt berättar Claus om Harris, hennes bakgrund och kanske största svagheter. Dessutom om demokraternas konvent, hur viktigt är det för röstsiffrorna (om det nu inte är viktigt för något annat...). Claus bok om alla presidenter finns nu i bokhandeln och dagens president är passande historisk: J F Kennedy som på många sätt vann på en populär fru, den mest kända first lady genom tiderna. Samtal mellan Claus Stolpe och Henrik Thorson, producerad för Thotal Media 2024.

  • I veckans avsnitt: om debatten 10 september, och behövs ett konvent för demokraterna nu? Kan Waltz attrahera den vanlige amerikanen och dessutom utmana Trump och Vance med sin direkta stil? Innan han blev guvernör var han länge i kongressen, men varför blev det inte Shapiro?


    Dessutom: vad har det för betydelse att ekonomin kan bli skakig framöver inför valet? Sen om den där Lichtmann med sin siar-modell, vad säger han nu när det inte blir Biden? Så veckans president som är Eisenhower, den kände ledaren från kriget som båda partierna faktiskt kunde tänka sig som president.

    Samtal mellan Claus Stolpe och Henrik Thorson, för Thotal Media, 2024.

  • Tonläget högre, vem kommer att "vinna" om debattens datum och sändande aktör. Frågan är om Trump faktiskt börjar känna en viss stress när han ändrar både datum och TV-station?

    Ekonomi-oron är riktigt problematisk för Harris samtidigt - något som ofta avgjort valen hur det ser ut under hösten. Waltz som vice presidentkandidat - vi resonerar om valet - är det ett kandidat vald utifrån en äldre typ lik Biden?

    Knappast tror Claus. Vi tipsar om veckans president: Harry S. Truman.

    Producerad för Thotal Media med Claus Stolpe och Henrik Thorson, 2024.

  • Andra avhopp i skymundan och frågan och TV-debatt och om pengarna...Är det medvind för Harris eller bara en god start? Är Harris verkligen Nuts och är Trump weird? Blir det en eller två debatter eller ingen? Hösten kommer att fyllas av frågor. Samtal mellan Claus Stolpe och Henrik Thorson.

  • Vår serie går in i en andra omgång när hela spelplanen ändras. Blir det Harris mot Trump och vad innebär det? Efter en turbulent och osannolik månad försöker Claus reda ut vad som hänt och vad det betyder och vad som kommer att hända...

    Claus Stolpe och Henrik Thorson i samtal om valet i USA, för Thotal Media, 2024.

     

  • Många händelser när Trump först klarade sig förbi ett mordförsök och sen inledde sitt valkonvent med att utse sin vice precident, Vance, som vi berättat om i tididgare avsnitt. Claus ger sina kommentarer till de senaste händelserna och analyserar även allmänt situationen för demokraterna om de mot alla odds kommer igen och vad vi ytterligare kan säga om Harris. Helt klart har åtalen mot Trump kommit i skymundan och många anser det kanske vara bagateller i Trumps läger.

    Samtal mellan Claus Stolpe och Henrik Thorson, producerad för Thotal Media, 2024.

  • Claus påminner om en ovanlig kommentar efter Trumps åtal. Sen om spåkulor och andra metoder att förutsäga valet: Claus berättar om Lichtmann som utgick från hur man förutser jordbävningar i sina spådomar. Dessutom om hur Formel1 vinnaren kan säga något om vem som vinner i USA.

    Hur problematisk var det nu med den där första debatten egentligen? Claus ger en tillbakablick i historien. Sen om Harris - har hon potential att ta över och vet vi egentligen något om henne, hon har ju varit så osynlig.

    Veckans president i historien är Harding, den som ofta rankats som den sämste genom tiderna, blev vald 1920 och dog på sin post 1923 och uppfattade som för svag efersom han inte kunna hantera medarbetarnas korruption, även om han var mycket populär under sin tid.

    Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson, producerat för Thotal Media, 2024.

  • (7 juli 2024)

    Claus om det katastrofala första debatten som lett till att Bidens position är hotad på många sätt. Kan han vara kvar och vad säger Claus om hans chanser? Dessutom har presidenten immunitet mot brott och åtal i sin yrkesutövning. Vad innebär det här? Är det ett verkligt hot eller mest teoretiskt? Trumps gamle vapendragare Bannon sitter av tid och är glad för det men han är den som inte tycker Biden borde hoppa av... Så om veckans president, den framgångsrike fredspresidenten Wilson, vald 1912 och 1916, som mäklade fred efter första världskriget. Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson, producerad för Thotal Media, 2024.

  • (25 juni 2024)

    Inför veckans TV debatt: nya förhållningsregler för att tygla parterna har införts. Vad finns att förlora och hur påverkar en debatt läget som redan är rätt klart? Kommer de av sig tro och finns en risk att någon av dem framstår som gaggiga?

    På temat röstmätningar: intressant nog har Fox News presenterat en gallup där Biden har en knapp ledning, Claus berättar om den, som avviker mot andra där Trumps siffror stabiliserats sista tiden. Marginalerna är väldigt små i alla fall, så frågan är vad de säger.

    Valet av vice president för republikanerna är något vi diskuterat tidigare och nu säger Trump och han har valt vem det blir, men få vet vem det gäller (inte ens personen i fråga tydligen). Annars är nya namn som kan vara aktuella dels JD Vance (författare till Hillbilly Elegy) som tidigare var Trump kritiker och Cotton från Arkansa som är en välutbildad krigsveteran. Dessutom är guvernören i North Dakota aktuell sägs det, en f.d. IT-miljardär som heter Dough Burgun. 

    Rösttendensen hos mindre segment av väljarna kan bli viktigt i ett jämnt val och Claus berättar om hur prognosen är dels för de färgade i USA och del för unga. Deras sympatier ändras och somliga tycks ge upp och inte rösta alls, säger prognosen. Vad har det för betydelse?

    William Howard Taft är veckans president i historien: vald 1908 och satt bara en omgång, stor i omfång men rätt bortglöm men unik som senare HD-chef och svor in två andra presidenter.

    Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson, producerad för Thotal Media, 2024.

     

     

  • Med Claus Stolpe och Henrik Thorson.

    Nyheter från veckan: abortpiller förbjuds inte har Supreme Court nu bestämt och Trump blev rikligt gratulerad på sin 78 års-dagen av Biden, som uttalade att "age is just a number". Claus håller nu inte med.

    Vi fortsätter att tala om jämna val, en nyckel till dramatik i historien. Ett axplock:

    Det många av oss minns valet mellan Busch dy och Al Gore som efter en månad avgjordes av Supreme Court, 2000... och andra vi minns är Trumps vinst 2016 och Bidens vinst 2020.

    Men mindre kända idag kanske är Harrsons val 1888 (som vi nyligen nämnt) när Cleveland måste träda tillbaka (tillfälligt) och så valet mellan Carter och Ford 1976 när den senare troligen förlorade på att han benådat Nixon tidigare. Och sen Kennedy och Nixon 1960 när det troligen förekom valfusk, men Nixon "fick" inte ta saken vidare för sittande Eisenhower, vars vice president han var.

    Troligen förlorade Nixon också på att han smälte in i väggen i en känd TV-intervju (på grund av kläder och bakgrundsfärg). När Truman vann 1948 var det många som var förvånade och tidningar hade redan gått ut med nyheten att hans motståndare Dewey skulle vinna...

    Producerad för Thotal Media, 2024.

     

  • För en månad sedan gick vi igenom ojämna val, men de riktiga nagelbitarna är kanske mer väntat de jämna valen som förstås leder till fler incitament att protestera och dramatik. Förväntningar på utgången blir ofta högre och inte helt ovanligt är att ena sidan tar ut segern i förskott när många stater räknas som ger den sidan fördel, men senare räknas andra och läget vänder...

    De mest jämna valen har avgjorts av representanthuset. Det är två val, ett som vi nyligen nämnde som jämförelse med årets batalj, nämligen Adams seger över Jackson 1824. Det andra var faktiskt ett av de första och berodde på en detalj i reglerna om elektorernas röster: Jefferson mot Burr år 1800.

    Ett mer okänt val som också var ett av de mest dramatiska var valet som nyligen också var aktuellt i vår serie MrPresident: nämligen det 1876 när Hayes vinner över Tilden.

    Den senare hade fått flest röster, men när de sista staterna ska räknas så vinner Hayes i samtliga och segrar i alla fall. Det var just ett sådant fall när förlorarna misstänkte fuffens. Kanske var orsaken att de färgades röster (som röstade på Hayes) nu börjat märkas i forna sydstaterna.

    Följden blev i alla fall att rekonstruktionen avslutades och det i sin tur ledde till en växande rasistisk stämning i de här områdena när övervakningen med trupper från tiden för inbördeskriget alltså upphörde.

    Nästa vecka fortsätter vi med storskrällen år 2000, när George Bush den yngre vald trots att han hade en halv miljon färre röster.

    Veckans president är William McKinley (nummer 25), den mest underskattade president enligt Claus... han blir president 1896 ocxh 1900 men blir sedan skjuten i ett attentat.

    Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson, producerad för Thotal Media 2024.

  • Så hände det för första gången: en fd president och trolig presidentkandidat är nu en dömd brottsling... Trump är som första president någonsin fälld i ett brottmål. Hur politisk är den här domen? Vad anser Claus Stolpe om kritiken? Trump som vanligt utanför ramen, lyckades i ett slags försvarstal föra på tal både flyktingar från Kongo och sin tro att demokraterna snart ska förbjuda bilar i USA...

    Men domen kanske inte får så stor betydelse... minnet är kort och om straffet inte blir så spektakulärt är det troligen så att andra frågor kommer i fokus och tar över.

    Megyn Kelly, en känd republikansk journalist och jurist, förklarade saken när hon sa att hon röstar på Trump för att hon tror han kan lösa problemen med invandrare från Mexico, men det innebär ju inte att hon skulle kunna tänka sig att leva med honom eller accepterar honom som person. Det kan vara en nyckel till hur många tänker. Mexico-frågan tycks vara viktigt och Biden har nyligen också agerat på den.

    Frågan är ändå: hur påverkas väljarna och när kan vi se något i valundersökningarna, galluparna? CNN:s siffror visar ännu ett övertag för Trump, men Claus ger exempel på tidigare val när man inte kunnat se hur det faktiskt kommer att bli när det är 5 månader kvar till valet. Åtminstone är de undersökningar som finns direkt efter domen gjorde före så de visar inte så mycket.

    En fråga som visat sig vara väldigt viktigt är hur det ekonomiska läget är slutet av sommaren. Vi kan anta att spänningen stiger i valdebatten i början av hösten.

    I dagens avsnitt är det dags för president nummer 23e, Benjamin Harrison, som vi nämner och presenterar mer i vår andra poddserie MrPresident. Han är en rätt bortglömd president, inklämd mellan Clevelands båda perioder. Ekonomin kom att haverera efter hans period men en sak var att ingen annan president har sett så många nya stater under sin tid vid makten. Harrison var dessutom sonson till en av de mest kortlivade presidenterna som vi berättat om tidigare, som ju dog efter att ha hållit ett långt installationstal i kyligt väder (William Henry Harrison).

    Med Claus Stolpe och Henrik Thorson för Thotal Media, 2023.

     

     

  • Claus berättar om de många röstetalsmätningarna både regionalt och nationellt och varför republikanerna gynnas i USA:s valsystem. Hittills har man inte sett att Trumps rättegångar skulle påverkat utslaget i mätningarna, men demokraterna har kanske valt fel strategi genom att tro att det skulle påverka. Biden har problem både med abortfrågan och med ekonomin, trots att arbetslösheten gått ner och ekonomin går bättre. Dessutom om president Grover Cleveland, den enda tvånummerspresidenten (tills vidare) som alltså satt två perioder i slutet av 1800-talet. Med Henrik Thorson och Claus Stolpe. Producerad för Thotal AB, 2024.

  • Samtal om utfyllnadskandidater. Vi har tidigare talat om Robert F. Kennedy och vad skulle hända om valet från 1824, det legendariska oavgjorda valet upprepar sig? Faktum är att då kan segern faktiskt också gå till honom... Sedan 2000 har vi sett många jämna val och trogigen är det stora omvalet i år just ett sådant.

    Huvudkandidaterna har nu enats om TV-debatter: åtminstone två är på gång, men båda sidor hade anledning att vara tveksamma till dem, anser Claus.

    Utfyllnadskandidaterna är några stycken, förutom Kennedy (son till Robert som var justitieminister och även han blev skjuten - som sin bror) finns det också några till. Det är West (democratic socialists) och Stein (de gröna) men knappast kommer över en procent, medan Kennedy nu har 8-10% i mätningarna. Något som sannolikt inte håller till valdagen. Om kandidaterna orkar vara med ända till valet kan de få en betydelse för utgången, antingen genom att de tar röster från Biden i någon viktig stat (de två mindre) eller från någon av de båda stora (Kennedy). Kennedy var demokrat men har flera idéer som passar in i Trump-lägret så det är oklart var han kan tänkas plocka sin väljare i slutändan. 

     

    Claus påminner också om den utmanarkandidat som representerade kommunister under 70-talets slut hade rötterna i Finland och alltså talade finska...

    Dessutom i det här avsnittet: om president Arthur som tog över 1881 efter mordet på Garfield, en rätt okänd president men hade en del framgång och moderniserade handelsflottan. En av de presidenter vi talar om i vår andra podcast MrPresident.

    Henrik Thorson i samtal med Claus Stolpe. Producerad för Thotal Media, 2023.

  • Frågar sig alla: var Hannibal Lecter a good man? Claus Stolpe gör det i alla fall inte. Det var tydligen ett tveksamt referat av Trump ute på turné igen och kanske en feltolkning utifrån vanliga lingo-mallen...

    Vi undrar om man kan hitta några valprogram i USA eller är det bara personer och kändisar som valet handlar om? Vill de något egentligen de där kandidaterna?

    En av de få andra kandidaterna vid sidan av B & T, Kennedy (ättling) påstår att han haft en mask som ätit upp en del av hans hjärna, men att han ändå kan prata ikull både Biden och Trump.

    Hur bra är det för en kandidat att det här kommer ut nu? Saknas det någon tanke bakom eller finns det en?

    Johnson, nye talmannen i representanthuset och något av en kompromiss när han valdes i vintras, har angripits för att han är för mjuk mot demokraterna... något som kan förvåna om man ser till hans tidigare åsikter och linje som rätt konservativ.

    Det var ju så också att inte ens minoritetsledaren i senaten (republikan) visste vem denne Johnson var när han blev vald.

    Försöken att kasta ut honom var dock fruktlösa och man kan tänka att det är problematiskt för republikanerna att än en gång byta talman samma år. Den första gången var inte så strategiskt lyckad heller.

    Johnson är i alla fall intressant men egentligen rätt generiskt har det sagts - är han kanske en AI på två ben? Till och med hans namn tycks slätstruket, Mike Johnson.

    Men en ljusglimt av mänsklighet var när han bad om ursäkt för att han himlat med ögonen när Biden höll tal i Kongressen.

    Biden var mest tacksam att han inte rev sönder själva talet (som Pelosi gjorde med Trumps tal för några år sedan).

    Så frågan är om han blir kvar? Troligen till valet men sen beror det på hur republikanerna lyckas och vem som blir president. Men om nuvarande (knappa) majoritet består för republikanerna sitter han troligen kvar...

    I det här avsnittet tipsar vi dessutom om den näst kortvarigaste presidenten genom tiderna: Garfield som blev skjuten kort tid efter att han tillträtt 1881 (samma vecka som Billy The Kid förresten).

    Garfield var egentligen omedveten om att han skulle bli nominerad från början.

    En spännande person som aldrig fick visa vad han gick för som president. (Tips: boken om Garfield och hans tid: Destiny of the Republic av Candice Millard.)

    Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson för Thotal Media, 2024.