Episodes

  • Hvis der er en ting, som de europæiske politikere har slået fast igen og igen, siden Ruslands invasion af Ukraine, så er det, at sammenholdet og samhørigheden i Europa aldrig har været stærkere og mere ubøjelig. Og på et vist niveau er det måske også sandt nok. Vi blev i hvert fald hurtigt enige om at indføre de mest vidtrækkende sanktioner nogensinde mod et land. Men hvor dybt stikker enigheden, solidariteten og idealismen egentlig? I hvert fald fyger det med historier om skyggeflåder og sanktionsbrud, mens eksporten til lande som Kirgisistan er steget voldsomt og uforklarligt. Kort sagt, når vi ikke må eksportere til Rusland, så eksporterer vi i stedet til nogle andre lande, som så kan sende varerne videre til Rusland. Sammen med Jens Ladefoged, lektor i international politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, ser Udsyn i dag på, om sanktioner overhoved kan fungere i en globaliseret verden, der er forbundet på kryds og tværs? Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Vi lever i en delvis virtuel verden. Vi er alle allerede cyborgs, hvis forståelse af os selv og verden er dybt påvirket af internettet og de sociale mediers omkalfatring af virkeligheden. Det betyder også, at vi alle danner holdninger og er blevet politisk bevidste på en anden måde end for bare fem år siden. Denne nye verden med dens enorme mobiliseringer på de sociale medier fungerer efter andre principper end dem, vi kendte i den analoge verden. Den kommunikative magtform har kraften til at overtrumfe vores retsstat, retslige principper, det politiske system og dermed vores demokrati. Det kan minde om, da nybyggerne rejste mod vest, mod et nyt liv fyldt med muligheder og drømme. Sammen med professor i formel filosofi ved Københavns Universitet, Vincent Hendricks, ser Udsyn i dag på, hvordan vi kan gentænke rettigheder og selve demokratiet i denne nye virtuelle virkelighed. Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • For to år siden samledes regeringschefer fra hele Europa på havnen i Esbjerg for at underskrive den historiske Esbjergdeklaration. Den betyder, at man vil opsætte 65 GW havvind i 2030 og hele 150 GW i 2050 i Nordsøen. Nok til at dække strømforbruget til halvdelen af alle husstande i hele EU og derudover tilføre Danmark løbende milliardindtægter. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Det grønne energipotentiale i Nordsøen er da også blevet sammenlignet med Norges olierige undergrund. Man skulle tro, at der lige nu blev høvlet havvindmøller op i Nordsøen, men nej - desværre. Der sker næsten ingenting. Hvorfor formår vi ikke at gribe denne historiske mulighed? Det spørger Udsyn professor i økonomi og divisionschef ved DTU Vind, Lena Kitzing, om. Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Build Your Dreams er navnet på det kinesiske firma, der på rekordtid er blevet en af verdens største elbilproducenter. Billige elbiler er godt for os forbrugere, men hvordan skal Volkswagen konkurrere med de nye kinesiske bilmærker, der ikke bare er smarte, men også sælges med massiv statsstøtte fra den kinesiske stat? I USA har man allerede taget konsekvensen og indført en afgift på 100% på import af kinesiske elbiler, mens EU nu ser ud til at følge efter med en lignende, lavere straftold, som EU-Kommissionen lige har foreslået. Sammen med Mette Thunø, Kinaekspert og lektor, ser Udsyn i dag på et problem, der er større end elbiler og også handler om kampen om den grønne omstilling og Europas overlevelse som stormagt i verden. Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Europaparlamentsvalget er overstået, og resultaterne afspejler den nye og mørkere virkelighed, som Europa befinder sig i. For vores demokratier, den demokratiske debat og selv vores egne mest personlige holdninger har forandret sig grundlæggende i de senere år. De færreste havde troet, at Europas fremtid mere og mere ville komme til at ligne en overlevelseskamp mod en krigerisk og stadig mere selvsikker omverden, der ikke længere vil acceptere, at magten og privilegierne med historisk nødvendighed er vores. Europa befinder sig i et historisk vadested, hvor den interne samling eller splittelse vil afgøre vores videre skæbne. Udsyn ser i dag på EU efter valget sammen med Christine Nissen, der er chefanalytiker hos Tænketanken Europa. Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Flere og flere peger på, at Google bliver stadigt dårligere som søgemaskine. Når man stiller et spørgsmål, skal man nu lede efter svaret i endeløse rækker af links til virksomheder, der forsøger at sælge et eller andet. Der spekuleres endda i, om Google ligefrem har forringet deres egen søgemaskines funktionalitet for at øge søgetiden og dermed den tid, vi kan eksponeres for annoncer. Det er en sær tendens, især fordi Google i den forhistoriske techtidsalder for 25 år siden, udkonkurrerede de andre søgemaskiner ved netop at holde sig fra at linke til reklamer. Sammen med Marcel Mirzaei-Fard, vært på DR's techpodcast Prompt, spørger Udsyn i dag, om tiden er ved at løbe fra Google? Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Det er valg til Europa-Parlamentet og byen er fyldt med valgplakater med billeder af ukendte politikere. Det er lidt som at vågne i en parallelverden, som er en lille smule anderledes end den man faldt i søvn i. For hvem er de, politikerne på plakaterne? Deres løfter er også lidt anderledes. Tonen synes lettere, endda fjollet til tider. Fremmedgørelsen er ikke helt grebet ud ad luften. Ifølge en undersøgelse foretaget af Voxmeter kan to ud af tre danskere ikke nævne navnet på en eneste af kandidaterne til parlamentetsvalget. Hvorfor er det egentlig sådan? Hvorfor kender vi ikke de folk vi sender afsted til EU? Hvordan er hverdagen som EU parlamentariker og hvordan fungerer EU i det hele taget? Sammen med Derek Beach, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, guider Udsyn i dag til EU-valget og EU som politisk institution. Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Regnen silede, da Storbritanniens premierminister Rishi Sunak forleden udskrev valg foran Downing Street 10. At det sker netop nu er kommet bag på de fleste, for de konservative er bagud med mere end 20% til Labour. Der er med andre ord ingen chancer for at Sunak kan vinde. Han er blot den seneste i en række af konservative premierministre, som alle har forsøgt at rette Storbritanniens økonomi op efter Brexit, hvilket har vist sig at være tæt på umuligt. Sammen med lektor emeritus ved CBS Ole Helmersen, ser Udsyn i dag på, hvad det er, der er sket i Storbritannien, der lader til at sidde fast i en ubrydelig stime af kriser. Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Hvor der før var meterhøjt ålegræs, hvor tusinder af forskellige småkryb gravede, borede og krabbede, hvor insekter fløj eller skøjtede hen over det klare vand, hvor en myriade af fisk levede, hvor fugle ynglede og jagede, hvor et helt økosystem bestod siden tidernes morgen, er der nu kun dødt og grumset vand tilbage. Det står ikke bare skidt til med det danske havmiljø, nej, vores fjorde og kystnære havmiljøer er stort set døde. I dagens Udsyn taler vi med Stiig Markager, professor i marin økologi og biogeokemi ved Aarhus Universitet om, hvordan det har kunne komme så vidt? Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Danskerne elsker sport. Sport samler, skaber fællesskaber på tværs af etniciteter og sociale skel. Royal Run, som netop er blevet afholdt, var en sand folkelig begivenhed med over 95.000 deltagere. Ved finalen i EM håndbold, så 86% af de danske tv-seere med. Men hvorfor er det altid sport, vi samles om? Hvad siger det danske fodboldlandshold overhovedet om Danmark og danskere? I dagens Udsyn ser vi sammen med analyse- og forskningschef ved Idrættens Analyseinstitut Rasmus K. Storm, på hvorfor vi er ved at sprænges af stolthed, når vi vinder bronze i kuglestød, mens ingen fejrer, når vores kunstnere vinder store internationale priser. Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Alt er politisk, intet er længere neutralt - ikke engang fred. Den politiske debat synes at gå ud på at finde obskure holdninger hos modstanderne, så de fremstår mere og mere degenererede og vanvittige. Midterpositionen, som engang var den dominerende, findes i stigende grad ikke længere. Spørgsmålet er, hvor denne polariserede verden er ved at føre os hen? Udsyn spørger i dag fredsforsker og lektor ved Lunds Universitet Isabel Bramsen, om der stadig findes et sted, hvor vi kan mødes i fred og forsoning? Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Aldrig har vi talt så meget om mad, som vi gør i dag. Vi har en international madscene med nogle af verdens bedste restauranter. Kokke er blevet feterede mediestjerner og influencere med tusindvis af følgere. Historier om klimakrisen og dyrevelfærd fylder medierne som aldrig før og vi er rigere end vi nogensinde har været. På trods af alt dette har discountkæderne vundet kampen om forbrugerne i Danmark og tendensen er stigende. Faktisk er vi det land i Europa, der bruger mindst af vores samlede indkomst på mad, og det, selvom fødevarepriserne er blandt de højeste på kontinentet. Udsyn taler i dag med lektor og forsker i forbrugeradfærd Sinne Smed om, hvorfor vi elsker discount i Danmark? Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Regeringen har lavet en ny rammeaftale på handicapområdet sammen med Konservative, LA og Radikale Venstre. Aftalen bliver kritiseret for at være en spareøvelse, snarere end et velfærdsløft til mennesker med handicap. Sammen med digter og handicapaktivist Caspar Eric trækker Udsyn tråde tilbage i dansk velfærdshistorie. Hvordan er mennesker med handicap blevet defineret som gruppe gennem tiden? Og er der tegn i tiden på et skred i måden vi betragter handicapområdet på? Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, holdt for nylig en tale på Sorbonne i Paris om Europa og Europas fremtid. Talen var pessimistisk og mørk, for budskabet var, at Europa er stadig mere truet og isoleret i verden. Vi skal erkende, at Europa kan afgå ved døden, hvis vi lader stå til og ikke handler. Løsningerne Macron peger på er: tættere samarbejde og integration i Europa både sikkerhedspolitisk, økonomisk og kulturelt. Men hvad kræver en sådan europæisk integration og er den overhovedet mulig inden for EU's politiske rammer? Drømmer Macron i virkeligheden om en europæisk føderation? Dagens Udsyn dykker ned i visionerne bag talen, sammen med senioranalytiker hos Tænketanken Europa, Ditte Brasso Sørensen. Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Den helt almindelige dansker er en, der står op om morgenen, tager tøj på og kører på arbejde. Den helt almindelige dansker drikker helt almindelig kaffe med helt almindelig mælk og bekymrer sig om helt almindelige ting, som: hækken, der skal klippes, sommerferie med familien, hvor langt bilen kører på literen, julegaver, sundhedsvæsnet og inflationen. Den helt almindelige dansker er en figur, som stadig hyppigere bliver brugt i dansk politik. Politikere fra højre til venstre påstår alle at tale på vegne af den helt almindelige dansker. Men hvem er de, de helt almindelige danskere? Og mere centralt, hvorfor taler vores politikere hele tiden om dem og hvilke konsekvenser har tendensen for folkestyret? Dagens Udsyn forsøger at blive klogere på den helt almindelige dansker med politisk kommentator og tidligere spindoktor, Noa Redington. Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Det indiske valg er netop begyndt, men resultatet får vi først til juni. For valghandlingen i Indien er et gigantisk logistisk projekt, hvor 970 mio. mennesker skal afgive deres stemme. Aldrig før i verdenshistorien har så mange vælgere stemt ved et demokratisk valg. Men på trods af valgets enorme omfang og kompleksitet, er resultatet stort givet på forhånd: Narendra Modi, der har siddet på magten i to perioder fra 2014, vil med al sandsynlighed vinde en tredje, for Modi er mere populær end nogen anden demokratisk leder i verden. Sammen med Thomas Sehested - tidligere direktør for Det Danske Kulturinstitut i Indien, nu selvstændig rådgiver både herhjemme og i Indien - ser Udsyn i dag på hvem manden, der er ved at gøre Indien til en global supermagt, er, og hvordan demokratiet har det under hans ledelse? Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • I Venedig skal man nu til at betale et indgangsgebyr, hvis man vil besøge byen i højsæsonen. I Amsterdam er der indført forbud mod at bygge nye hoteller, før et af de gamle lukker. I Berlin har man i flere år kunnet se graffiti med ordene "kein rollkoffer" - altså, ingen rullekufferter. I Barcelona har der længe været lokal vrede mod turister og for nylig gik titusindvis af beboere på De Kanariske Øer på gaderne og demonstrerede over masseturismen. Det er en underlig tendens, for normalt er vi glade for turister, faktisk så glade, at alle lande bruger milliarder på at brande sig som nationer, for at tiltrække dem. Sammen med lektor og turismeforsker ved RUC Jane Widtfeldt Meged, ser dagens Udsyn på hvad der er forandret, siden vi er gået fra stolt at vise vores byer og lande frem, til en ny slags anti-turisme, der har bredt sig i Europa. Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Efter otte års sværdslag, har EU nu vedtaget en migrations- og flygtningepagt, som skal fordele flygtninge mere solidarisk og samtidig gøre det lettere at afvise ansøgere. At den er blevet vedtaget netop nu, kan have noget at gøre med, at der er parlamentsvalg til sommer, hvor den yderste højrefløj står til markant fremgang. Ingen er tilsyneladende glade for den, og om det vil være nok til at stoppe debatten er tvivlsomt. Men hvorfor bliver flygtninge- og migrantspørgsmålet ved med at dele os i Europa? I dagens Udsyn taler vi med professor i migrations- og flygtningeret Thomas Gammeltoft-Hansen om, om det overhovedet er muligt at forestille sig varige løsninger, inden for rammerne af flygtninge- og menneskerettighedskonventionen? Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Vi hører igen og igen, at vi har en høj grad af tillid i Danmark. Samtidig lever vi et af de mest gennemregulerede lande i verden. Men hvorfor har vi brug for så mange regler, hvis vi grundlæggende har tillid til myndighederne? Eller er det netop de mange regler og kontrolinstanser, der skaber tillid? Under alle omstændigheder er tilliden i Danmark lavere end den har været længe, og tonen i debatten bliver stadig hårdere. Politikere og debattører modtager dagligt voldsomme hadbeskeder. Sammen med professor i statskundskab og leder af Magtudredningen 2.0, Michael Bang Petersen, ser dagens Udsyn på, hvad der er på spil, når tilliden i samfundet falder, og hvordan kan udviklingen vendes? Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  • Børsen var andet og mere end sin blotte funktionalitet. Den var et vartegn for København, og som andre historiske bygninger, var den også en tidsportal, der åbnede for en levende fortid. Børsen gjorde vores historie dybere og København og Danmark smukkere. I dagens Udsyn taler vi med lektor i urban landskabsarkitektur Svava Riesto om, hvorfor visse bygninger er vigtigere end andre, hvornår en bygning er en del af vores identitet og kulturarv, og hvad det overhovedet betyder? Vært: Kaspar Colling Nielsen.