Episodes

 • I Århus kalder de situationen alvorlig. Alene i dag er 34 personer blevet smittet med Covid-19. Politiet vil nu indføre såkaldte hotspots. Og de vil patruljere, så ikke alt for mange århusianere stimler sammen på samme sted. Derudover opfordrer borgmesteren til, at århusianerne udviser større agtpågivenhed. Vi taler med borgmester Jakob Bundsgaard og spørger, hvorfor situationen i Århus er blevet forværret. Derudover taler vi med Niels Strandberg Petersen - tidligere direktør for Statens Serum Institut og spørger ham, om de århusianske tiltag er tilstrækkelige?
  I Beirut er chokket over kæmpe-eksplosionen afløst af vrede mod myndighederne. Hvorfor gik det så galt, hvorfor fik de næsten 3000 tons højeksplosiv ammoniumnitrat lov til at ligge i havnen i over 7 år, uden at det blev fjernet af myndighederne? Beiruts beboere er vrede. En i forvejen hård kamp for dagen og vejen er afløst af en næsten umenneskelig situation i det uroplagede land. Vi er med direkte fra Beirut.
  For første gang i 26 år har der sneget sig lidt spænding ind i præsidentvalget i Hviderusland på søndag.
  Normalt er det givet på forhånd, at den siddende præsident Alexander Lukashenko beholder magten - blandt andet fordi han sørger for på forhånd at fjerne de kandidater, der ellers kunne true hans position.
  Det har han også gjort denne gang. De tre mest fremtrædende medlemmer af oppositionen er blevet forhindret i at stille op. Men han havde nok ikke regnet med, at hustruen til en af dem, Svetlana Tikhanovskaja, ville overtage sin mands plads og på kort tid blive et samlingspunkt for oppositionen. Vi skal direkte til Minsk - hovedstaden i Hviderusland.
  Værter er Marianne Skovlund og Mathias Bay Lynggaard.
  Erik Weir redigerer dagens udsendelse.
  www.dr.dk/orientering

 • I dagens Orientering er vi live i Beirut efter gårsdagens massive eksplosion, der kostede over 100 mennesker og mange tusinde sårede. Hvordan kunne det overhovedet gå til at 500 ton højeksplosive nitrater var placeret i havnen - der er beliggende centralt i Beirut - hvorfor er der ingen myndigheder der har reageret og hvad er de menneskelige og økonomiske konsekvenser af gårsdagens tragedie, der satte et hårdt presset Beirut yderligere år tilbage. Vi kigger ind bag facaden på det der engang blev kaldt Mellemøstens Paris.
  Pressemøde hos Dansk Folkeparti - Morten Messerschmidt bliver nye næstkommanderende hos et parti, der i den grad kan mærke, at det knager i fugerne. Aldrig har partiet ligget så langt tilbage i meningsmålingerne, men er Messerschmidt manden der kan hjælpe partiet tilbage på sporet? Vi har analysen i Orientering.
  Mundbind eller ikke mundbind og hvad med kvaliteten og hvorfor skal vi nu til at bruge dem? Hør eksperterne udtale sig om hvad de kan, og hvem de skal hjælpe.
  Alt dette og meget mere i dagens Orientering.
  Louise Windfeld-Høeberg og Mathias Bay Lynggaard er værter.
  Erik Weir redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Coronasmitten har slået til med fuld kraft i Aarhus Kommune. Efter en lang periode med ganske få eller ingen daglige coronatilfælde i kommunen, begyndte Statens Serum Institut i sidste uge pludselig at registrere flere tilfælde dagligt. Antallet af nye smittetilfælde blev større i løbet af ugen for at kulminere i weekenden, hvor 50 personer blev testet positive for coronavirus. Vi ser på hvorfor.
  Den tidligere spanske konge Juan Carlos har forladt Spanien i kølvandet på skandaler om elskerinder og korruption. Juan Carlos har valgt at gå i eksil for at beskytte kongehuset som institution og sin søn Felipe VI som konge. Men kongens afrejse har sat gang i en politisk tsunami og en voldsom debat om monarkiets fremtid.
  Vi har aldrig vasket så grundigt hænder som her under coronaepidemien. Men når det gælder resten af kroppen så er vi blevet bakterieforskrækkede og det kan få alvorlige konsekvenser.
  Hvis man er medlem af EU, så skal man overholde de love man vedtager i fællesskab. Det sker bare ikke altid. Vi hører ganske ofte om Polen og Ungarn som de sorte får i den sammenhæng. Men faktisk har EU Kommissionen åbnet forskellige sager overfor samtlige EU lande. Og lande som Cypern, Estland og Irland bliver oftere undersøgt for traktatbrud end Polen og Ungarn gør.
  Karen Hjulmand og Marianne Skovlund er værter, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • I løbet af de kommende dage vil den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden annoncere, hvem der skal være hans såkaldte "running mate", hans vicepræsidentkandidat. Biden har sagt, at det bliver en kvinde, men hvem? Vi ser på feltet af mulige kandidater.
  Skolerne er ved at gøre klar til en skoledag for børnene uden afstandskrav, men det sker på samme tid som smittetallene er stigende og børnene vender tilbage fra ferie i ind- og udland. Vi taler med skoleledere og skolelærere. Lækkede dokumenter fra Iran viser, at landet har været markant hårdere ramt af coronaepidemien, end præstestyret har kommunikeret til omverdenen. Coronaepidemien presser styret i Teheran i uset grad. Kristendemokraterne er igen blevet opstillingsberettiget. Partiet var 194 stemmer fra at komme ind i folketinget, men nu prøver de igen. Og det på et tidspunkt, hvor Dansk Folkeparti blæser til kristen værdikamp. Interview med partileder Isabella Arendt.
  Karen Hjulmand og Marianne Skovlund er værter, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • EU Kommissionen har afvist seks polske byers ansøgning til et europæisk venskabsbyprojekt, fordi de er en del af de områder, der har erklæret sig LGBT-fri og har vedtaget erklæringer om at familien og ægteskabet mellem mand og kvinde er deres værdigrundlag. Den polske justitsminister har ikke tænkt sig at finde sig i det. Han kalder beslutningen ulovlig. Hør hvorfor beslutningen handler om langt mere end et forholdsvist lille tilskud til seks polske byer og hvorfor den måske kan true den polske regering.
  Fremmedkrigere der har kæmpet i Syrien og Irak kan "rådne op i Mellemøsten", hvis det står til Dansk Folkepartis europaparlamentariker Peter Kofod. Han ønsker ikke at hente fremmedkrigerne hjem og stille dem for en dommer - i stedet må de blive i de kurdisk kontrollerede lejre og fængsler. Men de kurdiske ressourcer er knappe og fængslerne dårlige - så hvor sikker kan han egentlig være på, at de bliver i Mellemøsten? Vi spørger ham.
  Vært: Thomas Tjaerandsen.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Morten Messerschmidt startede i denne uge en værdikamp for de kristne værdier i samfundet, som han mener er truet og bør spille en mere central rolle i samfundet. Men hvor optaget af kristne værdier er Dansk Folkepartis vælgere egentlig? Vi taler med en valgforsker.
  30.000 danskere er i dag ramt af afasi. Afasi er en lidelse, der opstår når en blodprop i hjernen, rammer talecentret - og det betyder, at den ramte får svært ved at tale. I Danmark findes der ikke en særskilt patientforening for folk med afasi. Men det vil en afasiramt nu lave om på. Hør hvorfor.
  Vært: Thomas Tjaerandsen.

 • I Politiken i går anviste Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt en kristen værdikamp, som en ny vej ud af partiets krise, men hvorfor blæser Messerschmidt til kristen værdikamp kort før partiets sommergruppemøde, når hans egen formand ikke nævner kristendom med ét ord? Vi ser på om et formandsopgør kan være på vej i Dansk Folkeparti. 32 russere er blevet anholdt i Hviderusland. De er angiveligt soldater, der arbejder for den militære virksomhed Wagner på vegne af præsident Putin. Men hvad skulle de i Hviderusland? Det forsøger vi at finde svaret på. Hele fredagen er massevis af danske numre blevet fjernet fra streamingtjenesten YouTube. Google, der ejer video-tjenesten, kan nemlig ikke blive enige med de danske musikere om prisen. De kræver for høj betaling, mener Google.
  Vi ser på konsekvenserne.
  Mahias Bay Lynggard er vært, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • USA flytter 12.000 mand fra sine baser i Tyskland. Tyskerne betaler ikke nok til NATO, siger Trump. Men en del af soldaterne bliver flyttet til andre lande, som betaler mindre til NATO. Så hvad er egentlig begrundelsen?
  Apple, Google og Facebook bliver beskyldt for at have vokset sig så store, at de kan kvæle alle konkurrenter. Vi får en vurdering af, om de amerikanske tech-giganter har opbygget skadelige monopoler, eller om de bare leverer det, som forbrugerne er glade for? Vi får også besøg af Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt. Han vil føre DF ud af krisen med kristen værdikamp. "Vi står i en religionskrig", siger han. Men partiet har forlængst blæst til kamp mod Islam, så hvad er egentlig det nye? I anden timer handler dagens tema om, hvad vi har lært af corona-epidemien, og hvordan står vi rustet til en eventuel anden bølge?
  Søren Carlsen er vært, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Et nyt parti er ved at have samlet vælgererklæringer nok til at kunne stille op til næste folketingsvalg. Veganerpartiet vil stoppe al dyreavl for profit, og have plantebaserede måltider ind i alle offentlige kantiner og institutioner. Vi taler med Veganerpartiet om, hvordan de vil gøre den politik til virkelighed.
  På IT Universitetet i København er der i år slået rekord i, hvor mange kvinder, der er optaget på deres bachelor i softwareudvikling. Næsten en tredjedel af de kommende studerende på den uddannelse er nu kvinder, og dermed har universitetets indsats for netop at tiltrække kvinder båret frugt.
  Brita Kvist står for dagens tema. Det er hele time 2 og handler om Putin, som formelt styrker sin position; men stagnation, utilfredshed og ulydige naboer svækker hans magt.
  Brita Kvist er også dagens vært. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Næsten 95.000 unge ventede i nat spændt på, om de var kommet ind på deres ønskeuddannelse. Cirka 70.000 lykkedes det for. På sygeplejerskeuddannelsen kom 225 flere unge ind end sidste år. Det er en stigning for andet år i træk, men det er alligevel ikke nok til, at imødekomme den store efterspørgsel, lyder det fra sygeplejerskerne selv. Nu efterspørger flere politikere flere uddannelsespladser.
  Danmark er berømt over hele verden for vores store produktion af vindkraft, men biomasse udgør faktisk en langt større del af vores energiforbrug - hele 64 procent af vores vedvarende energi kommer fra afbrænding af træpiller, flis og brænde. Men når vi fyrer med træ herhjemme, er det med til at ødelægge skovene i Estland. Det skriver en lang række estiske forskere og fagfolk i et åbent brev til regeringen.
  På fredag udløber de amerikanske corona-hjælpepakker, og inden da skal demokrater og republikanerne gerne være enige om en ny. Vi ser på den amerikanske økonomi og hvordan den påvirker den danske.
  Dagens tema - hele time 2 - står Louise Windfeld-Høeberg for. Det handler om forholdet mellem Afrika og Kina i kølvandet på coronapandemien.
  Louise Windfeld-Høeberg er vært. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • De radikale og SF vil have, at alle børn skal gå i skole i mindst 12 år - mod i dag 10. Men hvad skal de lave i de 12 år, nå nu ikke alle skal i gymnasiet. Det får vi et bud på i dagens Orientering.
  Omfattende demonstrationer fortsætter i en række amerikanske byer, blandt andet i Portland, Oregon. Præsident Trump har sat føderale politistyrker ind for at standse demonstrationerne, men flere lokale myndigheder hævder, at de kampklædte politifolk kun gør situationen værre.
  Demonstrationerne mod racisme verden over har sat gang i diskussionen om, statuer og monumenter, der hylder kolonitiden, stadig skal have en plads i gadebilledet. Men fremfor at rive dem ned, ønsker en gruppe i stedet at opføre et nyt monument for dansk slavehandel - denne gang i Ghana.
  Dagens tema, som fylder hele time to, står Søren Carlsen for. Det handler om USA's store udfordringer med at få corana under kontrol.
  Søren Carlsen er dagens vært, Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Økonomerne taler om 'Generation corona', og det er ikke en heldig plads i historien for de unge, der får den etiket. Men er det rigtigt, at en generation bliver dårligere stillet pga corona-krisen, når EU netop har vedtaget en kæmpe hjælpepakke for at få økonomierne i gang igen og sikre vækst og arbejdspladser? En skelsættende dom i Slovenien har givet en vestafrikansk asylansøger medhold i, at han blev hindret i at søge asyl i Slovenien. Det slovenske politi ignorerede hans asylønske og sendte ham direkte tilbage til Kroatien, der sendte ham til Bosnien. Hør om konsekvenserne af dommen.
  Vært: Brita Kvist.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Først frygtede de danske øer, at der ingen turister ville komme i år. Men så åbnede vi grænsen for andre lande, og færgerne blev gratis for cyklister og gående. Nu vrimler det med turister, og nu er det måske for meget af det gode. Vi lodder stemningen hos to af de danske øer, som har oplevet mange flere turister end normalt i højsæsonen. Tyskland er et af de lande, der har haft en konsekvent nedlukning og fået styr på corona-pandemien. Men nu stiger antallet af smittede igen, hør seneste nyt fra Tyskland om hvorfor og hvad man gør for at få tallet ned igen. Det var også ugen, hvor den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo var på besøg og især talte varmt om Grønland. Den dårlige stemning efter Donald Trumps tanker om at købe Grønland var væk, men det er stadig ikke klart, hvad USA egentlig mener med, at det amerikanske engagement i Grønland nu er vågnet af døsen.
  Vært: Brita Kvist.

 • I Sydafrika får en ny corona-smittebølge myndighederne til igen at lukke skolerne. De var ellers blevet åbnet igen d. 6. juli. Vi får en rapport fra Sydafrika, som er et af de lande i verden, hvor antallet af smittede med corona stiger hurtigst. Officielt har landet over 400.000 bekræftede tilfælde, og 6093 er døde med covid-19.
  Herhjemme var det hverken på anbefaling af Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut, at statsminister Mette Frederiksen d. 11. marts valgte at lukke skoler, børnehaver og vuggestuer på grund af corona.
  Det viser en aktindsigt, som BT har fået. Den viser, at bare syv timer før pressemødet d. 11. marts direkte frarådede Søren Brostrøm og Kaare Mølbak regeringen at lukke skoler, børnehaver og vuggestuer. Nu kritiseres statsminister Mette Frederiksen fra flere sider for at have talt usandt, når hun har sagt, at hun traf sin beslutning om at lukke landet efter at have rådført sig med myndighederne.
  Det er kun få dage siden, EU-landenes ledere skålede med hinanden, efter de var blevet enige om en milliardstor corona-genopretningsfond og det næste langtidsbudget. Men nu møder aftalen kritik fra flertallet i Europa-Parlamentet. Vi får en vurdering af kritikkens alvor. Og så har vi afsat hele anden time, mellem 17.05 til 18.00, til EU-ledernes store aftale og udsigten for Europas fremtid. Det er Mathias Bay Lynggaard, der har tilrettelagt dagens tema om EU.
  Mathias Bay Lynggaard er dagens vært. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/Orientering

 • Fra næste uge er der våbenhvile i Østukraine. Sådan lyder meldingen fra det ukrainske præsidentkontor. Men den anden part i konflikten, Rusland, anerkender stadig ikke sin involvering i krigen og har heller ikke endnu kommenteret på meldingen om våbenhvile. Hvad skyldes det?
  Den amerikanske udenrigsministers besøg i Danmark viste, at den amerikanske charmeoffensiv over for Færøerne og Grønland har placeret den danske regering i en svær position. Selvom regeringen formelt har ansvaret for udenrigspolitikken, så må den i stigende grad se til fra sidelinjen, mens USA ordner sine interesser med den nordlige del af Rigsfællesskabet. Det siger en analytiker, der gæster programmet.
  Ved en domstol i Slovenien har en mand fra Vestafrika vundet over den slovenske stat. Manden kom til Slovenien sidste år, hvor han efter eget udsagn forsøgte at søge asyl, hvilket blev ignoreret af politiet, der i stedet sendte ham direkte til Kroatien, der så sendte ham til Bosnien. Vi ser på, om den dom kan skabe præcedens.
  Dagens tema står Louise Windfeld-Høeberg får. Det handler om Wagner-gruppen, den halvstatslige militære organisation, der altid opererer, hvor der er russiske interesser.
  Louise Windfeld-Høeberg er dagens vært. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/Orientering

 • Den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo var i dag på lynvisit i Danmark. Her diskuterede han Kina med statsminister Mette Frederiksen, og det arktiske område med udenrigsminister Jeppe Kofod og de grønlandske udenrigsministre. Vi analyserer besøget sammen med Mikkel Vedby Rasmussen, dekan og institutleder ved Statskundskab på Københavns Universitet. Og vi taler med de færøske og grønlandske udenrigsministre
  Jenis av Rana og Steen Lynge.
  I Afghanistan er en 16-årig pige løbet med international opmærksomhed, efter hun i sidste uge skød og dræbte tre formodede taliban-krigere, der var trængt i familiens hjem og havde dræbt pigens forældre. Hvor stærkt taliban står nu i Afghanistan?
  I denne uge blev den første dansker i 70 år sigtet for landsforræderi. Han var én af flere, der rejste til Islamisk Stat, da kalifatet havde sin storhedstid og kontrollerede et område på størrelse med Storbritannien. Terrororganisationen mistede sit territorie for snart halvandet år siden, men på trods af det, lever ideologien videre, og Islamisk Stat er fortsat en trussel mod vesten. Vi ser på, hvor stærkt taliban står i dag efter 20 års krig.
  Mathias Bay Lynggaard er dagens vært og Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/Orientering

 • EU's stats -og regeringschefer har vedtaget et nyt EU-budget og en genopretningspakke til Europas hårdt ramte økonomier på i alt omkring 13.600 milliarder kroner.
  Aftalen bliver kaldt både "historisk" og "et nybrud for EU-samarbejdet". Vi ser nærmere på det hele.
  Rusland forsøgte at påvirke afstemning om skotsk uafhængighed i 2014, og det bør undersøges nærmere, om russerne også forsøgte at blande sig i brexit-valget i 2016. Og det har hverken den britiske regering eller efterretningstjenesterne nemlig forsøgt at finde ud af. Det er konklusionen i en længe ventet rapport fra det britiske efterretnings- og sikkerhedsudvalg, som blev offentliggjort i dag. Rapporten kritiserer også efterretningstjenesten MI5 for ikke at beskytte det britiske demokrati på betryggende vis.
  Dagens sommertema handler om borgerløn.
  Efter at coronakrisen har sendt millioner ud i arbejdsløshed, har USA sendt checks med pengebeløb direkte til almindelige borgere for at få gang i økonomien. Skotland overvejer borgerløn, og Spanien indførte i juni noget, som de i hvert fald selv kalder for borgerløn, en form for kontanthjælp til de hårdest ramte familier.
  Og netop i dag udkommer FN med en ny rapport, der anbefaler, at verdens regeringer indfører en ubetinget basisindkomst, eller borgerløn, i lav- og mellemindkomstlande.
  Dagens vært er Søren Carlsen, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • På grund af udsigten til potentielt at få tvangsfjernet sit barn lige efter fødslen, valgte en 25-årig højgravid kvinde fra Slagelse at flytte til Polen kort før termin. Men hvorfor er det lige Polen, som flere skandinaviske kvinder efterhånden har valgt at flytte til for at undgå tvangsfjernelse?
  Skandalerne vælter ned over et amerikansk droneprojekt i Afghanistan, der skulle uddanne landets egne soldater i brugen af overvågningsdroner. Flere af dronepiloterne er simpelthen forsvundet, og den afghanske hær ved ikke, hvor en del af udstyret er blevet af. Frygten er, at Taliban har infiltreret hæren, og at terrorbevægelsen nu har både droner og folk, der kan bruge dem, finansieret og trænet af USA.
  Dagens sommertema handler om protester og oprør verden over. 2019 var nemlig året, hvor massevis af mennesker gik på gaden og demonstrerede. Rundt om i hele verden har millioner af mennesker taget kampråb, potter og pander, og i nogle tilfælde vold, i brug for at vise deres utilfredshed med politiske beslutninger.
  Vi ser nærmere på, hvor protesterne er i dag, hvad der er kommet ud af at demonstrere, og hvordan de er blusset op igen på trods af risiko for coronavirus.
  Søren Carlsen er dagens vært, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Denne weekend har de fleste EU-interesserede nok haft deres øjne rettet mod Bruxelles. EU's stats- og regeringschefer har nemlig mødtes for at blive enige om EU's budget for de næste 7 år, og herunder den historiske genopretningsfond, der skal bringe de hårdtramte EU-lande ud af coronakrisen. Få overblik over, hvad topmødet får af betydning for EU og danskerne.
  Vi dykker også ned i, hvad det er for et EU, der overhovedet eksisterer om syv år. For selvom budgetrammen strækker sig syv år, så knager det 70 år gamle EU-samarbejde. Hør hvordan corona, migration, klima og økonomi vil præge EU fremover.
  Kom også en tur ned i kaninhullet, når vi gennemgår en gammel konspirationsteori, som fik stor betydning for Europa. Den handler om en ikonisk sang, Sovjetunionens fald og en rockfestival i Moskva.
  Vært: Thomas Tjaerandsen.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Orientering Weekend fortæller om den nøglerolle, som spare-landet Holland har ved forhandlingerne om budgettet ved EU-topmødet. Hollænderne var også forrest, da den økonomiske hestekur til Grækenland skulle gennemføres for år tilbage. Vi har også seneste nyt om store demonstrationer i EU's mest korrupte land: Bulgarien, hvor en svindel- og lejemordsmistænkt spilleoligarks smædekampagne mod regeringen er med til at fyre op under store demonstrationer.
  Herhjemme er antallet af underretninger om, at børn mistrives eller er truede fordoblet på få år. Den såkaldte overgrebspakke fra 2013 skærpede straffen for ikke at videregive en bekymring om et barn, og især skolelederne kan få hårde straffe, hvis de ikke underretter om mistrivsel i tide. En ny debat om regeringens planer om flere tvangsfjernelser har aktualiseret dilemmaerne: Heller en gang for lidt end en gang for meget? Eller opskriften på klapjagt på forældrene på helt udokumenteret grundlag? Vi taler med skolelederforeningen om de dilemmaer, det skaber.
  Vært: Brita Kvist.