Episodes

 • Coronasmitten breder sig og i dag blev der sat en ny rekord herhjemme. Det seneste døgn er der registrerede 28.780 smittede: Det højeste under epidemien.
  Men selv om flere af os får covid-19, så er de fleste af os mindre bekymrede for at blive syge, end vi var sidste år på samme tid. Det skyldes ikke mindst, at risikoen for at blive alvorligt syg er mindre med den dominerende omikron-variant. Men selv om risikoen for at blive indlagt er mindre med omikron, så er der stadig risikoen for at få senfølger. Og vi ved endnu ikke, om omikron vil medføre færre senfølger end de andre varianter.
  Men skal vi gøre noget særligt ud af det, når det kun er en halv procent af alle smittede, der oplever senfølger? Hvor stort er problemet egentlig?
  I dag tog transportminister Benny Engelbrecht og Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen officielt hul på et af Danmarkshistoriens største byggeprojekter, nemlig den kunstige halvø Lynetteholmen ud for Københavns Havn. Men selv om de første spadestik nu er taget, så forsøger Klimabevægelsen samtidig modsat at få skovlen under projektet. De har sagsøgt den danske stat og sagen skal nu for landsretten.
  Så hvordan ser fremtidsudsigterne egentlig ud for byggeriet?
  I et manifest skrev en 27-årig mand fra Hobro, at ..."Mit mål er at slå mange så mennesker ihjel som muligt, inden jeg dør. Det er min hævn mod menneskeheden". Manifestet er nu bevismateriale i sagen, hvor han anklages for at have planlagt flere skoleskyderier i Nord - og Østjylland. I dag var det første retsmøde i den opsigtsvækkende sag.
  Søren Carlsen og Henrik Lerche er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Der er nu en uge til der skal vælges en ny formand for Dansk Folkeparti og lige nu er intet afgjort. Tværtimod er uenighederne brudt i lys lue. Vi ser på hvad der venter partiet i ugen der kommer.
  Alt imens Rusland holdt møder med både Nato, USA og OSCE i den forgangne uge på baggrund af de over 100.000 russiske soldater, som står opmarcheret på grænsen til Ukraine, så forhøjede det svenske forsvar torsdag beredskabet generelt i hele Sverige og sendte soldater og militære køretøjer på gaderne på den militærstrategisk vigtige ø Gotland.
  Inflationen i USA nåede sidste uge det højst målte niveau siden 1982. Hvad betyder det for centralbankens pengepolitik og hvad betyder det for resten af verdens økonomi?
  Vært er Mette Vibe Utzon.
  www.dr.dk/orientering

 • Ugens måske mest opsigtsvækkende nyhed kom i mandags - det viste sig nemlig at den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, Lars Findsen har siddet fængslet siden 8. december. Han er blandt andet sigtet for straffelovens paragraf 109 fra lovens kapitel om landsforræderi og statens sikkerhed.
  Det har været en travl uge i den sikkerhedspolitiske kalender for topmøder -
  - udgangspunktet har været den spændte situation ved grænsen til Ukraine, hvor Rusland i månedsvis har haft store troppestyrker opmarcheret.
  Der mangler der arbejdskraft i den offentlige sektor - og det ser ikke ud til, at det kommer til at ændre sig.
  I løbet af de næste otte år, frem til 2030, skal kommuner og regioner bruge 44.000 flere medarbejdere, hvis de skal levere den velfærd, vi har i dag til flere ældre og andre med behov.
  Vært er Mette Vibe Utzon.
  www.dr.dk/orientering

 • Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fra Venstre oplyste selv i dag, at han er blevet sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109. Den handler om at røbe eller videregive statshemmeligheder.
  Danskerne har nogle af de mest solide pensionsordninger i hele verden. Faktisk er pensionsordningerne så svulmende, at en gruppe lønmodtagere her i landet kan se frem til at få flere penge udbetalt som pensionister, end de i dag får for at gå på arbejde. Vi ser i dag nærmere på det pensionistliv, der venter et stort antal borgere.
  Bananerne bliver lidt dyrere for forbrugerne, men det skræmmer hverken Mærsk eller aftagerne af de grønt transporterede varer. Verdens største rederi har netop besluttet at rykke sine klimamål frem, så de nu vil være klimaneutrale i 2040. Vi skal høre, hvad det vil betyde med så stor en spiller.
  Karen Hjulmand og Henrik Lerche er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Den serbiske tennisspiller har sat den ene modstander efter den anden skakmat på banen med sit maskinagtigt udholdende spil. Undervejs har han kæmpet kejtet for at opnå publikums kærlighed, for der har været stor modvilje mod ham som spiller. Hans selvovervurdering, åndelige sværmerier og sorgløse omgang med serbiske nationalister vækker modstand og skepsis. Nu truer hans egen vaccinemodstand og løgnehistorier med at gøre de allerøverste tinder i tennisverdenens triumfer endnu sværere at nå.
  Vært: Søren Carlsen.

 • Børnehaven, vuggestuen, skolen og plejehjemmet har én ting til fælles - der mangler personale Og det bliver kun værre. Om bare otte år - i 2030 - vil kommunerne skulle bruge 44.000 flere medarbejdere - omregnet til fuldtidsmedarbejdere - og så er der ikke mange tilbage til det private erhvervsliv, der også mangler arbejdskraft.
  Trods heftig mødeaktivitet i ugens løb mellem Rusland og USA, NATO og de øvrige europæiske lande er det endnu ikke lykkedes at få Rusland til at trække sine tropper væk fra den ukrainske grænse. Til gengæld har russernes truende russiske fremfærd fået NATO til at rykke tættere sammen og det kan få Ruslands neutrale nabolande Finland og Sverige til at rykke nærmere et decideret NATO-medlemskab.
  I dag kom Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen med deres faglige input til en kommende psykiatriplan for de næste 10 år: En plan som regeringen har bebudet er lige på trapperne. Og selvom forslagene lægger op til et alvorligt løft af psykiatrien, er der stadig plads til forbedringer, mener Poul Nyrup Rasmussen, som vi taler med.
  Astrid Berg og Henrik Lerche er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Undskyld. Det kan være svært at sige, især hvis man ikke synes, det er helt retfærdigt. Men i dag kom der en form for undskyldning fra den britiske premierminister Boris Johnson, der bekræfter, at han deltog i en fest under Storbritanniens strenge coronanedlukning i maj 2020. En fest der foregik i haven til den britiske leders embedsbolig i London. Men jorden brændte i forvejen under Boris Johnson, for havefesten er kun én blandt en stribe skandaler. Kan det så blive den skandale, der fælder Boris Johnson?
  I dag afleverer universiteterne en plan for, hvordan de vil skære ned i antallet af studiepladser. Deres bundne opgave er, at studiepladserne skal skæres ned med fem til ti procent i de fire største byer. Det har et flertal i Folketinget besluttet. Vi hører de demonstrerende, der er på gaden i dag, og så taler vi med formanden for Danske Universiteter om, hvad det vil betyde for uddannelsestilbuddene uden for de store universitetsbyer.
  Sjællandske landmænd med malkekvæg står med et akut problem. Hidtil har de kunnet fodre deres køer med mask, som er et restprodukt fra ølproduktion, som landmændene har købt hos bryggerierne. Men nu køber store biogasanlæg masken for næsen af landmændene. Så i stedet for at ende i drøvtyggernes maver, ryger masken i biogasanlæggene. Så må landmændene købe dyr sojaprotein i Rusland og Brasilien, men kan det være meningen? Det ser vi på i dagens Orientering.
  Karen Hjulmand og Brita Kvist er dagens værter, Tine Linde redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • WHO forudser at halvdelen af Europa har været smittet med omikron i løbet af de næste to måneder. Er det godt ellers skidt, spørger vi? I Spanien har man besluttet sig - her vil man i fremtiden behandle corona som en almindelig influenza, siger landets premierminister.
  Chokket over gårsdagens nyhed om fængslingen af FE-chef Lars Findsen har ikke lagt sig. Nu diskuteres det, om det er hans intentioner om mere åbenhed i efterretningstjenesten, der har ført til anklager om direkte lækager. Eller om staten er på vej til at "skyde gråspurve med kanoner", som Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere PET, udtrykker det.
  Færgen fra Svendborg til de sydfynske småøer, Skarø og Drejø, skal sejle 5-10 minutter langsommere for dermed at spare over halvdelen af den CO2, som færgen udleder. Men beboerne er kritiske. Mange af dem pendler til fastlandet, og de føler, at mens andre får omfartsveje for at spare få minutter, skal de finde sig i endnu længere transporttid.
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Højst opsigtsvækkende viser det sig i dag, at den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, Lars Findsen har siddet fængslet siden 8. december. Det drejer sig om mistanke om lækage af højt klassificerede oplysninger. Og iagttagere kalder det den hidtil største spionskandale herhjemme. Meget er mørklagt i sagen. Vi forsøger at kaste en smule lys over den.
  At få tilsendt videoer på Facebook af drabet af ens eget barn er nok noget af det mest frygtelige. man kan opleve. Men det er ikke desto mindre det, som er sket for Helle Vesterager Jespersen, hvis datter Louisa blev halshugget af terrorister på en ferietur i Marokko den 17. december 2018.
  Facebook er ikke lykkedes med at stoppe videoerne. Og politiet har heller ikke kunnet stille noget op. Det skyldes forkert prioritering af politiets ressourcer, siger en politiforsker.
  Spændingerne på grænsen mellem Rusland og Ukraine er emnet for et vigtigt møde i dag i Geneve mellem USA og Rusland. Og samtidig med mødet i Geneve gik i gang, holdt det danske Udenrigspolitisk Nævn hastemøde. Efter mødet kunne den danske udenrigsminister Jeppe Kofod fortælle, at Danmark nu sender fregatten Peter Willemoes og fire f-16 jagerfly til Baltikum for at styrke NATOs tilstedeværelse.
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter, Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Send en SMS og få en måneds ansættelse i Netto retur. Sådan lyder tilbuddet fra butikskæden, der ikke kan få vagtplanen til at gå op med de høje smittetal. Opfordringen fra Netto understreger en stor udfordring, mange virksomheder kæmper med lige nu. Men kan det akutte behov for medarbejdere løses med SMS-ansættelser, eller skal de ramte brancher måske også kigge på medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår?
  En stor gruppe af republikanske kandidater til dette års midtvejsvalg afviser at bakke op om Bidens valgsejr ved valget i 2020. De republikanere, der har taget afstand fra Trump har betalt en høj pris. Og derfor er Trump republikanernes strategi til midtvejsvalget - men hvor effektiv er den? og ikke mindst hvor langsigtet?
  Planerne om et dansk modtagecenter i Rwanda og fængselspladser i Kosovo vidner om, at den danske udviklingsbistand har ændret sig. Måske er der ligefrem tale om et paradigmeskift. Men denne nye 'noget for noget'-tilgang bekymrer en forsker. For hvor efterlader det udviklingsbistanden, hvis den nu også skal løse mere kortsigtede politiske interesser på andre områder?
  Astrid Berg er dagens vært, Tine Linde redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • I nat udløb fristen for at melde sig som kandidat til posten som ny formand for Dansk Folkeparti ved partiets ekstraordinære årsmøde den 23. januar. Hvad fortæller kandidaterne om, hvilken fremtid, der måske venter partiet, og kan partiet blive enige om en formand, der kan samle partiet og skabe den ro, baglandet i partiet længe har efterspurgt?
  Knap hver sjette medarbejder i forsikrings- og pensionsbranchen har oplevet at blive chikaneret som resultat af deres arbejde. Det viser en undersøgelse foretaget af forsikringsforbundet. Hvad er det de har oplevet, og hvordan kommer de det til livs?
  Og så er der en sjælden god nyhed. Ledigheden i Spanien er nemlig faldet med over 20 procent det seneste år, og det betyder, at landet lukkede 2021 med den laveste ledighed i 14 år. Nu er spørgsmålet, om det års fremgang rykker ved de grundlæggende problemer med strukturel arbejdsløshed, Spanien har bokset med siden finanskrisen.
  Astrid Berg er dagens vært, Tine Linde redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Flere borgere filmer eller lydoptager deres møde med offentligt ansatte. Og optagelserne fører i visse tilfælde også til decideret chikane. I Orientering i dag taler vi med flere grupper af offentligt ansatte, der mener at der skal gøres mere for at modvirke chikanesager - og vi undersøger også, hvad politikerne vil gøre ved problemet.
  Det rumler i dansk politik i dag - ikke alene er midnat sidste chance for kandidater til posten som ny formand for Dansk Folkeparti. De radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, gør i et interview i Politiken klart, at de radikale IKKE vil støtte en fremtidig socialdemokratisk etpartiregering efter næste valg.
  Hvorfor det? Og hvad siger de to partier, som også fungerer som støttepartierne for regeringen, Enhedlisten og SF, til den melding? Analyse og kommentarer i denne fredagsudgave af Orientering.
  Tal fra Statens Serum Institut viser, at småbørnene er den befolkningsgruppe, der vokser hurtigst i antal nyindlæggelser. Men hvor syge er børnene, og hvad skal der til for at de bliver indlagt med corona?
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Beskyldningerne mod britiske Prins Andrew for seksuelle overgreb mod en mindreårig er i en klasse for sig. Hans egne forklaringer har kun gjort sagen endnu mere sprængfarlig for ham og for kongehuset. Men hvem er Andrew? Hør historien om en prins, som gik fra charmerende ung mand til et problem i den royale familie. BT's royale korrespondent Jakob Heinel og Lone Theils, forfatter, journalist og tidligere korrespondent i London, portrætterer Prins Andrew.
  Vært: Mette Vibe Utzon.

 • "Skub skub skub. Stop snyderiet. Det er vores land. Vi vil have det tilbage". Sådan lød det for et år siden, da tusinder af vrede amerikanere stormede Kongressen. Et angreb mange betegner som et regulært kupforsøg fra daværende præsident Donald Trumps side. Vi ser nærmere på følgerne og er både oppe i helikopterperspektivet og nede på den amerikanske jord blandt republikanere og demokrater.
  EU er klar til at kalde investeringer i gas for grønne og bæredygtige. Men gas er sort energi. At kalde det andet er greenwashing, lyder kritikken fra Dansk Erhverv. Men hvis ikke naturgas og atomkraft tæller med som grønt, så når vi ikke EUs klimamål, siger medlem af Europa-Parlamentet der forsvarer udspillet til en ny grøn taksonomi. Vi har debat om den sag.
  "Regler er regler, og der er ingen særtilfælde". Sådan sagde Australiens premierminister, Scott Morrison, i dag om beslutningen om at nægte verdensetteren i tennis, Novak Djovokic, adgang til Australien, hvor serberen var rejst til for at deltage i årets første store tennisturnering, Australian Open. Men afvisningen af en af Serbiens absolutte stoltheder bliver taget så ilde op i tennisstjernens hjemland, at selv præsident Vucic har blandet sig.
  Marianne Skovlund og Søren Carlsen er dagens værter, Tine Linde redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Pludseligt fik Preben Jensen udbetalt 33.970 kroner efter skat - penge hans kommune uretmæssigt havde trukket i hans kontanthjælp. Hvis man får kontanthjælp og ikke har haft mindst 225 timers ordinært og ustøttet arbejde inden for de seneste 12 kalendermåneder, så kan kommunen trække i kontanthjælpen. Men ikke hvis man - som Preben Jensen - er ugift og har en begrænset arbejdsevne.
  Sådan er reglerne. Og over hele landet har kommuner i årevis trukket borgere ulovligt i kontanthjælp. Det viser en række dokumenter, som P1 Dokumentar har gennemgået. Og ikke nok med det. Kommunerne har i over et år, gentagende gange, fået besked på at gøre noget ved sagen.
  Mens corona-smitten slår nye rekorder flere steder i verden, er Israel som et af de første lande begyndt at give indbyggerne det fjerde vaccinestik. Men ved vi overhovedet om det er nok til at bremse smitten - og bør vi gøre det samme herhjemme? Det forsøger vi at få svar på.
  En ny FN-traktat forbyder atomvåben. Men Danmark er ikke blandt dem, der har skrevet under på den - og det har de fem store atomvåben-nationer heller ikke. Vi ser på hvordan det går med atomnedrustningen i år 2022 i lyset af en aflyst konference, der skulle have taget emnet op.
  Marianne Skovlund og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • EU er klar til at give atomkraft og naturgas et grønt stempel. De to energiformer kommer med på listen over bæredygtige investeringer i EU's taksonomi. Det viser et udkast sendt til EU's medlemslande. Og den melding får flere regeringer op i det røde felt. Blandt andet i Østrig og Tyskland. Vi ser på den nye melding fra EU Kommissionen og på de politiske reaktioner.
  37-timers arbejdspligt skal få kvinder med ikke-vestlig baggrund ud på arbejdsmarkedet. Det var et af de forslag, som Mette Frederiksen præsenterede i sin nytårstale. Men det er ikke så ligetil at få kvinderne ind på arbejdsmarkedet.
  Omikron-varianten ikke er sygdomsfremkaldende og dødelig som Delta-varianten, og i morgen skal børnene tilbage i skole. Gode nyheder, men det er for tidligt at afblæse corona-epidemien. På intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital i København holder de vejret. Afdelingen er næsten helt fyldt op. Bispebjerg ligger ved Nørrebro, hvor vaccineprocenten er lav, og hvor der bor mange sårbare grupper. Lige nu er det mest yngre mennesker, der er indlagte. Afdelingens overlæge er bekymret for, hvad der sker, når omikronsmitten breder sig blandt de ældre. Vi taler med Christian Wamberg, overlæge på intensivafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg hospital og formand for intensivlægernes faglige selskab.
  Karen Hjulmand og Brita Kvist er dagens værter, Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/Orientering

 • Den danske fregat Esbern Snare sejler stadig rundt i Guineabugten med tre levende og fire døde pirater ombord. Mulighederne for en lokal løsning er ved at være udtømt, så enten skal de overlevende pirater til Danmark for at blive retsforfulgt eller også bliver de sat fri, mener den ekspert, vi taler med i dagens Orientering.
  "Et vidtgående forslag": Sådan beskriver statsministeren forslaget om at starte forfra på blandt andet ældreområdet og sikre mindre bureakrati og bedre velfærd. En ny ældrelov skal sætte kommunerne fri til at løse velfærdsopgaverne bedre. Det kunne man høre i statsministerens nytårstale. Vi dykker ned i de mange frikommuneforsøg, der allerede er afviklet. For hvad er det for en erfaring, der får regeringen til at gå rampen ud og sætte kommunerne fri af flere årtiers krav og regler? Og kommer det overhovedet bureaukratiet til livs, når kommunerne sættes fri?
  Og så er der godt corona-nyt i dag. Ifølge Statens Serum Institut er der nu kommet så meget data ud fra England, Canada, Sydafrika og Skotland, at SSI tør konkludere, at der ER en mindsket risiko for at komme på hospitalet med omikron i forhold til deltavarianten.
  Brita Kvist og Astrid Berg er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • "2022 skal blive det år, hvor vi stopper pandemien", lyder det fra verdenssundhedsorganisationens øverste chef. Men hvad kan vi forvente os af corona-pandemien i 2022?
  Frem mod statsministerens nytårstale kommer vi også til at tale om, hvordan regeringens fremtid ser ud. Vil Mette Frederiksen beholde statsministerposten eller vil minksagen sende regeringen ud i nyvalg? Kabuls fald, stormløb på kongressen, uro i Etiopien og krise ved flere af EUs ydre grænser. Der er nok at tale om, når vi ser tilbage på 2021 set ud fra verdens brændpunkter og konflikter. Men hvor skidt står det egentlig til? Og hvorhen i verden bør man rette blikket i det nye år? Med andre ord: mange spørgsmål vi ikke kender de fulde svar på - men vil forsøge at komme med nogle kvalificerede bud på i denne særudgave af Orientering om hvad der venter os i 2022.
  I studiet er Astrid Berg og Søren Carlsen.
  www.dr.dk/orientering

 • Fra begyndelsen af 2021 håbede mange af os, at vi snart ville kunne leve et liv igen - fri for corona. Men friheden varede som bekendt ikke evigt, og også denne nytårsaften må vi lægge bånd på festen. 2021 blev året, hvor oppositionen for alvor kom på krigsstien og hvor statsministeren, som nærmest havde kunnet gå på vandet, begyndte at vise tegn på irritation. Ude i verden viste pandemien, at når det gælder vacciner, så tænker landene først og fremmest på os selv. Den nye amerikanske præsident, som skulle bringe USA tilbage på verdensscenen, sluttede krigen i Afghanistan uden at tage Europa med på råd. Vi har også haft et kommunalvalg, som for Dansk Folkeparti meget vel kunne betegnes som "sur røv". Og så var det året, hvor magtfulde mænd i blå skjorter måtte stå til ansvar for fortidens synder.
  I denne nytårsudgave af Orientering tager vi afsked med det gamle år, og ser på hvilke forandringer 2021 har ført med sig.
  I studiet er Astrid Berg og Søren Carlsen.
  www.dr.dk/orientering

 • Overvågning og trusler afholdt hjemmehjælpere fra at komme hjemme hos en kvinde i Kolding. Den sag kom i arbejdsretten, og selvom retten kom frem til, at det var overenskomststridigt at medarbejderne nedlagde arbejdet, har Kolding Kommune nu valgt en privat løsning for hjemmehjælp hos den kvinde - den eneste af dens slags i kommunen. Hvordan kan det være, at kommunen ikke selv vil varetage hjemmehjælpen i dét hjem, og hvad er det for nogle vilkår, man som hjemmehjælper arbejder under, når man arbejder i andres hjem?
  Man kan opdrætte laks, man kan opdrætte torsk man kan også opdrætte Østers - men der er ikke nogen som har opdrættet blæksprutter. Indtil nu, for i Las Palmas på de kanariske øer vil fødevarevirksomheden Nueva Pescanova nu gøre forsøget allerede næste sommer, og de regner med at kunne opdrætte omtrent 3.000 tons blæksprutte.
  Nyheden om blæksprutteopdræt har medført kritik fra flere sider, fordi at blæksprutter er meget intelligente dyr og kritikerne mener derfor ikke, at det er etisk i orden at opdrætte dem i fangenskab.
  Dagens tema i hele time to, står Karen Hjulmand for og det handler om årets store klimatopmøde, COP 26. Her godt halvanden måned senere ser vi på hvad der egentlig skete på dét, der kaldes det vigtigste møde om klimaet siden Paris-aftalen blev indgået for seks år siden.
  Karen Hjulmand er dagens vært, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering