Episoder
-
Enda en episode om konkurranse i dagligvaremarkedet! Er dårlig konkurranse i dagligvaremarkedet årsaken til at prisene har økt i butikkene? Eller er konkurransen egentlig god nok? Og hva tyder på at de norske kjedene egentlig er veldig effektive? Våre eksperter på konkurransen i dagligvaremarkedet Harald Bergh og Simen Aardal Ulsaker kommenterer Konkurransetilsynets marginstudie 2024.
-
En av fem i Norge mottar en helserelatert ytelse. Er vi sykere i Norge enn i andre land? Hvorfor blir folk syke, og hvorfor faller folk ut av arbeidslivet? Og hva kan bedriftene gjøre for å få folk tilbake i jobb? Gjester er Jon Ellingsen og Ragnhild Haugli Bråten.
-
Mangler du episoder?
-
Miljødirektoratet la nylig frem sine regnestykker som viser hvilke klimatiltak som må til for at Norge skal nå sine klimamål. De viser at for å nå målene må vi kutte mye, og vi må kutte raskt i alle sektorer i. Er karbonfangst en måte å oppnå klimamålet på, eller er det egentlig bare en dyr og unødvendig løsning sammenlignet med andre klimatiltak?
-
Regjeringen har laget en ti-punkts plan for dagligvaresektoren, og ønsker mer kunnskap om dagligvarekjedenes egne merkevarer (EMV) og effekten av at verdikjedene for matproduksjon integreres. For hva betyr EMV for konkurransen i dagligvaresektoren og prisene vi betaler i matbutikken? Harald Nygård Bergh gjester Oslo Economics Podcast for å gi oss svaret.
-
I en prøveperiode delte Oslo-politiet kvitteringer til innbyggere de stoppet for å kontrollere. Kvitteringene skulle gjør det mulig å finne ut av om det er noen personer som blir stoppet oftere enn andre. Har ordningen fungert slikt man håpte på? Og er det mulig å slå fast om politiet i Oslo driver etnisk profilering når de velger ut hvem de skal stoppe? Gjester er Eirik Nøren Stenersen og Maren Veila.
-
De fleste av oss bruker i dag skytjenester for lagring av data. Ettersom offentlig sektor blir mer digital har også staten et behov for å lagre mer informasjon, og spørsmålet blir da – hvor skal staten lagre dette? Er det trygt nok å la private selskaper passe på statens informasjon, eller er det samfunnsøkonomisk lønnsomt at staten bygger opp sin egen skytjeneste? Gjester er Trygve Garmo og Martine Gundersen.
-
Med krig i Midtøsten og i Ukraina, sanksjoner for Russland og handelskrig mellom USA og Kina ser verden farligere og mer ustabil ut enn på lenge. Hvordan påvirker dette vår evne til å importere matvarer? Hvilke matvarer er vi egentlig avhengig av å importere? Er det noen sårbarheter i de globale forsyningslinjene våre? Og er det realistisk at vi vil oppleve svikt i forsyningen av matvarer i fremtiden?
-
Næringsministeren foreslår at konkurransetilsynet skal få adgang til å drive såkalt markedsetterforskning, og deretter gripe inn i markedet for å styrke konkurransen dersom de finner det nødvendig. Forslaget er omstridt, og flere peker på at et konkurransetilsyn med superkrefter som griper inn i markeder kan medføre utilsiktede virkninger. Gjest er Harald Bergh.
-
Regjeringen vil bedre livskvaliteten til ikke-binære personer, og vurderer å innføre en tredjekjønnskategori. Hva skal til for å innføre en tredje juridisk kjønnskategori? Og hvor omfattende er det å implementere en tredje juridisk kjønnskategori i praksis? Gjester er Erik Bucher Johannessen og Ingunn Bruvik Gjersvik.
-
Det satses på hydrogen i både EU og i USA, og Støre-regjeringen har sagt at den vil bygge opp en sammenhengende verdikjede for hydrogen i Norge. Hvordan kan vi bruke hydrogen til å kutte klimautslipp? Hvor viktig vil hydrogenteknologi være i fremtiden? Men er egentlig hydrogen noe vi bør satse på i Norge? Gjester er Finn Rygh og Ingeborg Fretheim.
-
Hvorfor vil regjeringen endre de konkurransefremmende tiltakene i meierimarkedene? Vil dette true Q-meieriene og Synnøve Finden? Trengs det tiltak for å gjøre konkurransen bedre? Hvorfor er det så vanskelig å få til velfungerende konkurranse om melk og ost? I denne episoden diskutere vi arbeidet Oslo Economics har gjort for Q-meieriene og Synnøve Finden på dette temaet. Gjester er Harald Bergh og Lene Grimstad.
-
Alkohol påvirker samfunnet på flere måter, hva er samfunnskostnaden ved alkohol? Hvordan går man frem for å regne på dette? Hvordan kan man verdsette tapt helse? I denne episoden diskuterer vi arbeidet Oslo Economics har gjort for å svare på dette. Gjester er Ragnhild Kaski, generalsekretær i organisasjonen Av-og-til og Johannes Tyrihjell og Hanna Løyland fra Oslo Economics.
-
Hvorfor har strømmen plutselig blitt så dyr? Hvor viktig er egentlig billig strøm for industrien? Og hvor mye mer strøm trengs for å gjennomføre det "grønne skiftet"? I denne episoden hører vi om arbeidet Oslo Economics har gjort for den regjeringsoppnevnte Energikommisjonen. Gjester er Guro Henriksen og Solveig Borkenhagen.
-
Hva er det økonomer kaller for grunnrente, og hva er prinsippene bak en grunnrenteskatt? Vi går gjennom regjeringens forslag til grunnrenteskatt på havbruk, og om forskjellene på regjeringens og havbruksskateutvalgets forslag. Vi går også gjennom noen problematiske sider ved skatten som Oslo Economics har utredet på oppdrag fra Kverva AS.
-
Hvordan kan vi måle effekten av det å havne i fengsel? Virker egentlig fengsel for unge lovbrytere? Og hva har det å si at noen dommere er strengere enn andre? I denne episoden hører vi mer om en stor studie av unge lovbrytere og deres bakgrunn, gjennomført av blant annet Christopher Markhus Poots i Oslo Economics.
-
Hvorfor kom Tom Cruise til Norge? Og hvorfor var Fantorangen i bakgrunnen på TV, da James Bond besøkte ei hytte på Vestlandet? I denne episoden snakker vi om hva staten gjør for å få filmproduksjoner lagt til Norge, og hvordan insentivordningen for film fungerer. Gjester er Ove Skaug Halsos og Nora Austad Sværen fra Oslo Economics.
-
Mange mener det er for lite mangfold i norske dagligvarebutikker. Er det for lite konkurranse mellom kjedene? Flere partier på Stortinget ønsker å vedta et forbud mot såkalt prisdiskriminering. Hva vil prisdiskriminering si, og hva mener Oslo Economics eksperter på konkurranseøkonomi om et slikt forbud? Gjester er Jostein Skaar og Charlotte Evensen fra Oslo Economics.
-
Alexander Huth og Ove Skaug Halsos ønsker velkommen til Oslo Economics nye podcast, og forteller om hva som er planen videre. Men, trenger verden flere podcaster, egentlig?