Episodes
-
Hoe willen politie en OM de drugspenoze van het platteland verjagen? We interviewen Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en tevens voorzitter van het RIEC. Daarna gaan we naar Assen om te spreken met Willem Schutte, eenheidscoördinator aanpak ondermijning Politie Noord Nederland. In Groningen ontmoeten we pers-advocaat-generaal Jan Hoekman van het Openbaar Ministerie parket Noord Nederland. Tot slot maken we de balans op van onze tocht door het Noorden.
-
Het is niet al te best gesteld met de beveiliging van de Noordelijke zeehavens. We spreken onderzoeker Nico Struiksma over zijn vernietigende rapport en gaan kijken in de haven van Harlingen wat er sindsdien veranderd is. We spreken met burgemeester Ina Sjerps van Harlingen en bezoeken havendirecteur Harm Post in de haven van Lauwersoog. Wietske Koen van de Leeuwarder Courant vertelt ook wat er allemaal mis is.
-
Missing episodes?
-
In Drenthe wordt het ene na het andere drugslab opgerold. We bezoeken buren van voormalige drugslabs en spreken met Dagblad van het Noorden verslaggever Sander Dekker over de grootste cocaïnewasserij van Europa, die in een manege in een klein Drents dorp werd aangetroffen. We sporen de eigenaar op van die manege, lukt het ons met hem te praten? En we spreken iemand die een boerderij kocht waarvan de grond door een drugslab is vervuild. Zij dreigt nu op te draaien voor de kosten.
-
Hoe kwetsbaar zijn agrariërs voor drugscriminaliteit? In Groningen bezoeken we een informatiebijeenkomst in twee drugscontainers van oud-agenten en vader en zoon Warmerdam. Oud-loonwerker boer Marinus vertelt wat hij in Friesland meemaakte. In Ternaard gaan we op zoek naar boeren die hun schuur verhuren aan drugscriminelen. Henk Hulshof van LTO Noord vertelt hoe zij met het probleem omgaan en onderneemster Lotte vertelt hoe zij onbedoeld een ruimte verhuurde aan drugscriminelen.
-
Zijn het Friezen of mensen van buiten die zorgen voor drugscriminaliteit? In Kootstertille spreken we bij een ontmanteld drugslab met Leeuwarder Courant verslaggeefster Wietske Koen. Strafrechtpleiter Willem-Jan Ausma staat éen van de verdachten bij en komt zelf uit de regio. Hoe kijkt hij aan tegen de War on Drugs? Voormalig boerin Aukje vertelt over een zaak in de jaren 90, waarna we met Margriet Brandsma stilstaan bij de pensionmoorden in Anjum. Waren die drugsgerelateerd? In Minnertsga bezoeken we een ontmanteld drugslab en praten we met een buurman, waarna Burgemeester Waanders van de Waadhoeke ons vertelt over dat lab.
-
Hoe erg is het gesteld met drugscriminaliteit op het Friese platteland? We gaan naar Lammerts geboortegrond in Friesland. Daar ontmoeten we burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel die zijn zorgen uitspreekt. In Kollumerzwaag bezoeken we een voetbaltoernooi waar we met leden spreken over drugsgebruik in het dorp. Op een voorlichtingsavond spreken we bezorgde inwoners.
-
Het platteland in het noorden is misschien niet zo rustig en idyllisch als je denkt. Colombiaanse en Mexicaanse drugskoks wanen zich er onbespied. Het ene na het andere drugslab wordt er nu opgerold. Inwoners, onderzoekers en burgemeesters slaan daarom alarm. Wat gebeurt er allemaal in de kleine noordelijke dorpjes?
Journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin (bekend van hun eerdere podcasts De Showbizzmoord, Mathilde’s Mysterie en De Butlermoord) trekken in Penoza op het platteland zes afleveringen lang door de drie noordelijke provincies om de drugscriminaliteit daar in kaart te brengen.