Episodes
-
Eksepsjonell og konvensjonell – Ambrosia Tønnesen var Norges første kvinnelige billedhogger, og skapte seg et liv som brøt med flere normer.
Ambrosia Tønnesen har også fulgt Jorunn Veiteberg gjennom et helt liv som kunsthistoriker, til en ny utstilling her på Kode høsten 2024.
Sett av 45 minutter, til en fascinerende historie om et langt liv.
Vi reiser fra Ålesund til Paris og Bergen på 1800- og 1900-tallet, via et romantisk vennskap, og gjennom en fascinerende kvinnehistorie og kunsthistorie. -
Hva er det som gjør at Harriet Backers malerier virker så sterkt på noen av oss? Og hvorfor er dorullkunst en dårlig idé?
Vi lytter til et opptak fra samtalen med forfatter Bjørn Sortland, som forteller om livet som et angstfylt barn på Bømlo, som elsket å gå på museum i byen – og mye mer.
Samtalen ledes av Siri Breistein.
Neste arrangement i serien er 18. april: https://www.kodebergen.no/hva-skjer/samtale-og-foredrag/bildet-4-irene-kinunda-afriyie -
Missing episodes?
-
Dette er historien om Grieg og kjærligheten: Om søskenbarna Edvard og Nina, som senere skal bli ektepar.
Et kunstnerpar som satte dype spor i norsk historie, og en historie om et ekteskap som inneholdt både gleder og tragedier.
Hvordan giftet de seg? Hva skjedde rundt «førtiårskrisen» til Edvard Grieg? Og hvordan så Ninas liv ut, etter hans død?
I episoden møter du Grieg-ekspert og konservator her på Kode, Monica Jangaard.
Du kan lese mer om Edvard Grieg og livet hans her: https://www.kodebergen.no/samlingene/edvard-grieg -
Hva er sammenhengen mellom Edvard Munch og Andrew Tate?
Og hva kan 100 år gamle malerier framkalle av minner og følelser fra våre egne liv, her og nå?
Den neste timen får du høre et opptak fra en ny arrangementsserie her på Kode, kalt Bildet. Her velger gjestene et bilde fra samlingen vår, som utgangspunkt for en samtale.
Dette ble en åpenhjertig og varm samtale, med Hilde Sandvik og Mouhcine El Khamlichi, ledet av Kodes Sindre Viulsrød.
Les om neste arrangement i serien: https://www.kodebergen.no/hva-skjer/samtale-og-foredrag/bildet-2-bjorn-sortland -
Hvorfor finnes det ikke et egen samisk kunstmuseum? Og hvorfor bør kuratorene for en utstilling med urfolkskunst selv ha urfolksbakgrunn?
Tromsø-baserte Irene Snarby er Kodes kurator for den store og radikale utstillingen «Urfolkshistorier», som åpner i april 2024: https://www.kodebergen.no/hva-skjer/utstillinger/urfolkshistorier
Snarby er kunsthistoriker med samisk som hovedtema, og har lang erfaring som kurator.
Hun forteller mer om hvordan hun selv ble kjent med sin egen samiske bakgrunn, og hvordan hun måtte kjempe for å få skrive om samisk kunst under utdannelsen sin tidlig på 90-tallet.
Snarby forteller også om arbeidet med utstillingen, og et begrep som ble viktig underveis: Várveš.
Vi spør også om kunst kan bidra til forsoning, i lys av både Fosen-saken og sannhets- og forsoningskommisjonens rapport. -
Fra Festspillutstillingen i 2007 til utstillingen «Last Dance» som vises i Tårnsalen akkurat nå: Vi møter Børre Sæthre til en lang prat.
I denne samtalen tar Sæthre oss med gjennom flere tiår i kunstnerskapet sitt.Vi snakker om sex og romsøppel, om dyr og drømmer, og om «homosjokk» og cruisinghistorie.
Du kan også søke opp «Permanenten» der du vanligvis lytter til podkast, og høre episoden der.
Les mer om utstillingen her: https://www.kodebergen.no/hva-skjer/utstillinger/borre-saethre -
Sølv, øl og brutal kolonisering: Sett av tid til en halvtimes podkast med kurator Morten Spjøtvold om sølvhistorien vår!
Kode har landets største sølvsamling, og vi har samlet siden 1887.
I tiden framover vil vi se nærmere på dette funklende metallet, i denne podkasten og flere videoer – før vi forteller om et spennende prosjekt over nyttår.
Hvor kommer sølvet vårt fra?
Hvorfor er Bergen en sølvby? Hva var egentlig et laug?
Hva har historien om kaffe og øl med sølv å gjøre?
Og hva trenger vi sølvet til i vår egen digitale samtid?
Episoden er et samarbeid mellom Kode og Stiftelsen Bergensølvet. Klikk her for å se bilder av sølvgjenstander fra samlingen vår, som også omtales i episoden: https://www.kodebergen.no/samlingene/solvets-historie-pa-30-minutter -
Få kunsthistorien rett i øret!
Du har kanskje hørt om Harriet Backer (1845-1933), men hva vet du egentlig om henne? Og hva gjør henne så viktig?
Vi gjør deg bedre kjent med en av våre aller største kunstnere, gjennom et spennende liv med maleri og musikk, kvinnesak og vennskap.
Len deg tilbake og lytt til samtalen med Kodes kurator Tove Haugsbø, og ta deg tid til Harriet Backer.
Du kan lese mer om Backer og det store utstillingssamarbeidet med Nasjonalmuseet her, og se den flotte kortfilmen om arbeidet hennes: https://www.kodebergen.no/samlingene/alt-om-harriet-backer -
Hvorfor vil huskomponist Ørjan Matre invitere nærmere 100 mennesker hjem til seg selv? Og hva skal skje der?
Vi tok turen til Matres borettslag i Fløenbakken, før hjemmekonserten «Vårt hus».
Her har han satt sammen en konsertopplevelse som beveger seg gjennom leiligheter, oppganger og felles møterom.
Vi tok en prat med Matre, en uke før arrangementet. Hva skal skje? Hvorfor vil han som komponist invitere til en slik opplevelse? Og kan det bli kleint for publikum?
Hør mer om hvorfor Matre trives så godt i nettopp dette borettslaget, om naboene vi møter under konsertene, og om musikk for løpe-appen Strava.
Les mer om konserten her. -
I den store Stenersen-utstillingen «Kan hende er det vakkert» møter du en hel vegg med malerier av nakne kvinner.
Hva sier denne om kvinnesynet til samleren? Er kritikken mot denne delen av utstillingen berettiget?
Vi nøster opp i temaet med den beste til å svare: Kurator ved MUNCH, Kari J. Brandtzæg.
Hun forteller mer om hvordan hun jobbet med utstillingen, hvilket miljø kulturradikaleren Stenersen var en del av, og hvem kvinnen Stenersen kalte «Synet» var.
Les mer om utstillingen og episoden her! -
Hvordan kan du finne ut om et Astrup-bilde du har hjemme er ekte? Og hva gjør Astrup aktuell i dag – hva nytt kan forskningen fortelle oss nær hundre år etter hans død?
Den populære Astrup-utstillingen i KODE 1 går mot slutten, og vi tar imot to av Astrup-ekspertene på KODE, Tove Haugsbø og Jenny Sandmo Ellefsen.
De snakker engasjert om forskningen sin, og vi hører mer om hage-Astrup, gjenbruks-Astrup og hvilke sammenligninger internasjonale kritikere drar på i møte med kunsten hans.
De to forskerne deler også flere detektivhistorier fra museumsvirkeligheten. Hør om ukjente malerier som dukker opp under lunsjmøter i USA, skjebner som dukker opp i Statsarkivet, og om høy puls på Astrupsenteret.
I tillegg gir Haugsbø og Ellefsen oss en steg-for-steg framgangsmåte for å finne ut om Astrup-motivet du har hjemme eller på hytta faktisk er ekte. Hva er sjansen for at du sitter på en kunstskatt?
Les mer om Astrup-utstillingen her: https://kodebergen.no/utstillinger/nikolai-astrup-r%C3%A5-naturBesøk Astrupsenterets nettsider her, hvor du også finner den digitale resonnerende katalogen: https://nikolai-astrup.no/
-
Er alle verk av en mester et mesterverk? Hvem bestemmer at noe er et mesterverk? Og hvor mye må tidens tann gnage?
I denne episoden møter vi en kritiker, en komponist og en professor som alle skal få gruble litt på disse spørsmålene.
Gjester i episoden:
Kunstkritiker i Bergens Tidende, Renate Synnes Handal.
Årets huskomponist i KODE, Wolfgang Plagge.
Kunsthistorieprofessor Gunnar Danbolt.
Her blir det fare for at vi alle lærer noe nytt – velkommen til Permanenten, en kulturpodkast fra KODE! -
Velkommen til Permanenten sin valgdagsspesial!
I innspurten av en hektisk valgkamp får vi besøk av to stykker som begge er på vippen til å havne på Stortinget, på hver sin side av den politiske skalaen: Charlotte Spurkeland fra Høyre og Sofie Marhaug fra Rødt.
Det blir akkurat passe lettbent og akkurat passe seriøst, når vi blir bedre kjent med de to. Hva hører Spurkeland på når hun inviterer til fest? Og hvorfor ønsket Marhaug som tenåring å bytte etternavn?
Vi får også et kjapt innblikk i de to partienes kulturpolitikk, og de forklarer oss hvordan de begge, kanskje på litt ulike måter, lover å ta kampen for kulturbyen Bergen – dersom de havner på Stortinget etter årets valgthriller.
Velkommen til Permanenten – en kulturpodkast fra KODE!
-
Velkommen til Permanenten – en kulturpodkast fra KODE!
I vår aller første episode griper vi fatt i det som er en het potet på tampen av valgkampen, i alle fall på kulturfronten.
Vi skal nemlig snakke om skjevfordelingen av kultur-penger mellom Bergen og Oslo.
Er det en berettighet harme fra Norges nest største by eller er det bare sutring fra provinsen?
Vi fyrer opp stemningen med sjefredaktør i BA, Sigvald Sveinbjørnsson, som første gjest.
Samtidig vil vi forstå de lange linjene: Kan vi spore denne aktuelle debatten om skjevfordeling bakover i tid? Hvorfor var 1814 en katastrofe for Bergen?
Historiker Morten Hammerborg har skrevet bok om bergenseren. Han kan forklare oss alt om kampen mot hovedstaden og hva den betyr for bergensernes identitet.