Episodes
-
"Of ik mijn scheiding had kunnen vermijden? … Neen. Ik denk het niet." Een érg kwetsbare Joris Hessels vertelt bijzonder open over hoe moeilijk de periode was na zijn scheiding. Over de utopie dat je een nieuw samengesteld gezin zomaar even doet én over zijn eeuwige onzekerheid. Of hij wel genoeg is. En: hij blijkt toch niet die eeuwige optimist te zijn. "Als ik 's avonds doodmoe thuis kom, kan ik een erg negatieve mens worden." Een eerlijk maar herkenbaar gesprek terwijl de Zandloper loopt.
-
"Ik voelde dat er iets veranderd was. Er was een shift in de ruimte. En dan was-ie er niet meer ...". De rode draad in Natalia haar leven was en is haar vader. Streng maar rechtvaardig zoals ze zelf is. Maar altijd aanwezig. Ook op het moment dat hij stierf. Waarom ze binnen een bel nodig hadden voor Natalia: ook dat vertelt ze voor het eerst in een nieuwe aflevering van Peter Van de Veire & De Zandloper. Natalia: een tsunami aan woorden en emoties. Je krijgt wat je ziet. En wat je hoort.
-
Missing episodes?
-
"Ik wist niet meer hoe je dingen moest betalen in een supermarkt. Alles was geautomatiseerd." Toen ex-premier Yves Leterme stopte met de Belgische politiek in 2010, moest hij plots weer "gewone" dingen doen. En dat bleek ferm tegen te vallen. Terwijl de Zandloper loopt, vertelt hij dat politiek veel simpeler is dan wat men ervan maakt én wat er gebeurde in een West-Vlaams café als hij als baby te veel huilde. Hoe gaat het nog met de man die CD&V naar een hoogtepunt bracht?
-
Waarom liep Julie Van den Steen op 31 juli 2014 krijsend in het rond na een telefoontje? En hoe heeft dat de rest van haar leven veranderd? "Ik wil nog wel een gezin. Hoe dat er moet uitzien, weet ik nog niet maar daar horen wel kinderen bij." Peter Van de Veire praat een Zandloper lang met de vrouw die hij leerde kennen als een pas afgestudeerde radiomaakster. En die intussen uitgegroeid is tot een zekerheid bij de commerciële radio en televisie. Kwetsbaar maar altijd hartelijk.
-
Waarom is een interview met Urbanus bijna altijd een gesprek waar hij de vragen weglacht? Daarvoor moeten we terug naar zijn kindertijd. "Een mooie tijd. De kerk stond in onze tuin waardoor we dachten dat die ook gewoon van ons was!" En wat is er begin jaren '70 gebeurd op een optreden van Jan De Wilde? "Ik was een verlegen ventje maar toen ik Jan op een podium zag staan, wist ik dat ik dat ook wou gaan doen." Een unieke Urbanus die af en toe zelfs éven in zijn ziel laat kijken.
-
Journaal-anker Fatma Taspinar had foto’s van Peter Van de Veire op haar kamer hangen. En nu praat ze met hem terwijl De Zandloper loopt. Waar ze vertelt dat haar vader er altijd voor gezorgd heeft dat ze nooit kansarm maar kansrijk waren. Ondanks de moeilijke omstandigheden. En waarom zat ze te wenen op de toiletten van de VRT? “Het was een harde wereld. Ik wou hier helemaal niet werken.” Waarom ze er toch gebleven is, hoor je in dit open gesprek met een prachtig mens.
-
Of comedian Geert Hoste het nog zou kunnen? “Ik durf niet meer. Ik heb schrik gekregen op het podium.” Hoe dat komt en waarom hij gestopt is, daarover praat Geert terwijl De Zandloper loopt. De man met de eeuwige glimlach heeft het nochtans niet makkelijk gehad. Al helemaal niet op het internaat: “Er waren leraars die je gewoon in elkaar ramden.” Gelukkig heeft een nacht in de woestijn zijn leven hélemaal op de rails gezet. Een unieke Zandloper met een unieke Geert Hoste.
-
Radiostem en televisiegezicht Siska Schoeters heeft heel veel moeten horen van haar ouders: “Gij waart nen bleiter” Bleiten doet ze niet meer. Goed verder doen wél. Een verhaal van veel kansen en veel tegenstand. Maar ze heeft haar eigen methode om haar haters te visualiseren. Een verhaal van succes én hard werken. Té hard. “Ik ben 9 weken thuis geweest. Geen burn-out. Maar ik heb het wel een kusje gegeven.” Gelukkig is haar Zandloper netjes blijven verder lopen. Must-hear gesprek.
-
Zanger Frans Bauer nam ooit zijn vader aan als chauffeur en die zorgde ervoor dat hij netjes met zijn voeten op de grond bleef: “In het leven moet je niet vergeten waar je vandaan komt.” Frans is opgegroeid in een woonwagen en mist nog élke dag het bed in die caravan. Hoe hij dan toch een van de grootste zangers geworden is? “Koos Alberts!” Goedlachse Frans. Tot hij 50 werd. Toen kwam de hemel even op zijn hoofd. Ontdek een heerlijke verteller met een hart van goud terwijl de Zandloper loopt.
-
De hoofdredacteur van de krant Het Nieuwsblad Liesbeth Van Impe overwon twee keer kanker en is altijd blijven werken: “Je wilt geen 24 uur per dag bezig zijn met kanker.” Een pittige job waar ze als jonge journaliste af en toe de handen moest wegslaan van opdringerige politici: “Het waren andere tijden maar zo ging dat toen”. Een boeiende inkijk in een loodzware job die Liesbeth met plezier draagt. En dat terwijl De Zandloper loopt.
-
Zangeres Margriet Hermans is intussen 70 maar klinkt nog altijd alsof ze net begon in de media. Met spijt over haar VRT-contract dat plots stopte én de gemene opmerkingen: “Wie zet er nu zo’n dik varken op tv?” En met goesting om toch nog televisie te maken. Trouwens: wat heeft mijnheer pastoor met de verwekking van Margriet te maken? Altijd rechtdoor én zonder een blad voor de lachende mond.
-
Acteur Rik Verheye wil absoluut nog een film maken over zijn vader: “Een ode aan mijn moeder. En ja. Misschien speel ik dan zelf mijn vader.” Zijn vader die jong overleed na een alcoholverslaving. De rusteloosheid van zijn vader zit ook in Rik en daar praat hij heel eerlijk over terwijl De Zandloper loopt. En waarom stopt hij telkens aan tankstations ‘s nachts? Een gesprek met een man die alles kan én alles doet.
-
Onderneemster Jitske Van de Veire voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter terwijl De Zandloper loopt. Herkauwt moeizaam én in tranen het moment dat haar mama en papa uit elkaar gaan: "Ik neem jullie dat niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet meer overeenkomen.” Intussen is ze zelf getrouwd én is ze de fiere plusmama van Juliette. Een uniek gesprek tussen een vader en een dochter.
-
"Ik snap mijn zoon nu. Het is alsof ik in het verleden kijk. En ik word ook minder kwaad op hem." Jeroen Meus heeft dankzij zijn overleden broer ontdekt dat zijn zoon Georges ADD heeft. En daardoor ook gemerkt dat hij een betere vader is geworden. En dat restaurant? "Ik mis het nog wel altijd. Misschien doe ik later een bruine kroeg open. Zet wat muziek op en ik maak wat paté en pensen." Een gepassioneerde vader, tv-kok en mens: Jeroen Meus.
-
"Ik zat in 5 genomineerde programma's en toch hebben ze mij nooit uitgenodigd voor De Kastaars. Want met een beperking zijt ge nooit top of mind." Comedian William Boeva is érg duidelijk maar zeer mild. Hij heeft een trots gevonden over zijn lichaam en zijn beperking, dankzij zijn vader. "Vóór zijn dood wou ik niks te maken hebben met mensen met een handicap. Maar we hebben die trots nodig." Er was véél te weinig zand in de Zandloper voor een prachtig gesprek.
-
"Ik voel mij heel onzeker. Hoe moet ik dat ooit overtreffen?" Zanger/acteur/presentator Aaron Blommaert is 22 en heeft intussen al ongeveer alles gewonnen dat hij wou, maar kijkt vooral vooruit. En blijkt een oude ziel te zijn: "Ik heb nog nooit iets online gekocht. Ik gebruik ook amper het internet!" Maar je leert hem voornamelijk kennen als een erg integere én slimme gast. Geniet van deze warme Zandloper met Aaron Blommaert.
-
"Er zijn mensen die schuilen voor de buien en er zijn mensen die dansen in de regen. Ik dans graag in de regen." Tom Waes gaat in het echte leven ook geen énkel probleem uit de weg. Hij praat uitgebreid over de bijzondere band met zijn kinderen, dat hij gerust nog 's wil trouwen én over het moment dat hij bijna een contract tekende voor VTM. "Het lag te ver van mijn DNA". En waarom heeft hij 3 (drie!) keer het vierde middelbaar gedaan? En heerlijke Tom Waes. Live vanuit Lamot in Mechelen.
-
"Ik voelde me een exotisch dier in de Ardennen. Elke dag zat ik na school wenend in de auto. En mijn mama begon gewoon mee te wenen." Stephanie Planckaert lacht altijd. Behalve als het over die harde overgang ging van haar vertrouwde plek in Aalter naar de onbekende Ardennen als kind. Waar ze ook haar eerste kind kreeg en nu al bijna last heeft van een legenestsyndroom. "Een vierde kind? Dat laten we nog open." Een hartelijk gesprek met de grootste glimlach van de Familie Planckaert.
-
"Hij heeft zelfs mijn eerste hondje verdronken. Omdat het kan. Mijn vader was gewoon slecht". Het leven van Jacky Lafon: daar kun je minstens 3 films over maken. Een dramatische film, een grappige film én een film vol hoop. Want ondanks haar harde jeugd, blijft ze stralen en het goeie in de mens zien. En Zatte Rita? Die blijkt er nog altijd te zijn. Een prachtig gesprek met een prachtige zangeres en actrice.
-
"Ik ben een paar keer écht aan de dood ontsnapt. Twee dagen voor 09/11 zat ik nog pizza te eten in de Twin Towers bijvoorbeeld." En dat heeft Frank Raes niet één maar een paar keer meegemaakt. En zo word je 70. "Ja, ik word 70. En ik heb het daar eigenlijk wel moeilijk mee." De altijd nuchtere Frank Raes is zoals altijd rechtuit maar wordt licht emotioneel als het over zijn nieuwe voordeur gaat. En: wat hij zou doen mocht hij manager zijn van Thibaut Courtois?
- Show more