Episodes
-
Katinka Damen heeft een ruime ervaring als psychologe en sinds 2017 âgegrepenâ door het fenomeen Pijn. Ze noemt zichzelf een beetje een âpijn gekkieâ, en wil er alles over weten. Ze vindt dat ze een beetje een âeigenwijze kijkâ op pijn heeft en in dit gesprek vertelt ze heel mooi en genuanceerd over haar motivatie.
Bij haar werkzaamheden in de verslavingszorginstelling Novadic-Kentron speelt het gebruik, en de afbouw van de medicatie een grote rol. Dit probleem zien we ook bij depijnpatienten. "We horen dat huisartsen en specialisten wel weten dat ze kortdurend moeten voorschrijven, maar zich ook afvragen: wat dan? Wat als er een patiënt komt met pijn, die in alles wordt belemmerd? Dan is het moeilijk om niet de 'Quick fix' van die zware pijnstillers aan te bieden.", aldus Katinka.
In deze podcast, de kijk van de psycholoog op het pijnprobleemâŠâŠâŠâŠâŠâŠâŠ.
-
Nina Blom is een verschrikkelijk kind? Natuurlijk niet, maar dat is wel de titel van haar boek. Nina werd zo door haar moeder genoemd. Ze is een dappere overlever van jarenlange kindermishandeling door haar eigen moeder. Slachtoffer van het MĂŒnchhausen-by-proxy syndroom, tegenwoordig bekend als Kindermishandeling door falsificatie.
Nina was een vrolijk kind, vol levenslust, maar ze werd veel thuis gehouden omdat ze volgens haar moeder vaak ziek was. Achter gesloten deuren werd Nina jarenlang op gruwelijke wijze ziek gemaakt. Ninaâs ouders spraken zelfs over euthanasie. âEen hond hadden we allang laten afmakenâ, aldus haar vader.
Uiteindelijk, net op tijd, is ze door een oplettende kinderarts gered uit deze omgeving.
Nina is nu een sterke vrouw van 48 jaar. Ze heeft keihard moeten werken om zichzelf op te rapen en, voorzichtig en langdurig, te werken aan haar herstel. Maar inmiddels âeen meid met een missieâ. Ze wil zoveel mogelijk bekendheid geven aan kindermishandeling waarbij ouders of verzorgers hun kind een ziekte verzinnen, verergeren of veroorzaken. Hiermee hopen ze zelf aandacht te krijgen.
Nina Blom, een meid met een missie.
Voor meer informatie kijk op www.ninablom.nl
Via deze link is de graphic novel 'Jij gaat dood' te bestellen https://strips.nu/product/nina/
Alle opbrengsten van mijn boek en de lezingen gaan naar mijn missie.
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; lucboon62gmail.com
-
Missing episodes?
-
AlbĂšre Köke is gefascineerd geraakt door het fenomeen 'pijn'. Mensen die ergens in hun medische- of paramedische opleiding iets met pijn te maken hebben gehad kennen hem waarschijnlijk. Fysiotherapeut, bewegingswetenschapper en epidemioloog, maar de laatste tijd hoofdzakelijk âPain researcherâ en actief in het kenniscentrum Adelante te Hoensbroek en de afdeling revalidatiegeneeskunde bij de Universiteit in Maastricht. Bevlogen vertelt hij over zijn fascinatie. Over de ontwikkelingen in de pijnrevalidatie en het gevoel van onmacht die de chronische pijn patiĂ«nt voelt in de zoektocht naar herstel. "De opvatting in de maatschappij is eenzijdig; als je pijn hebt moet er iets te vinden zijnâ.
"De omgeving accepteert niet dat jij pijn hebt en de dokter vindt niets. Want als dat zo is, dan zal het wel niet zo erg zijn, of stel je je misschien aan of is het psychisch. Chronische pijn zonder dat er een diagnose is, is maatschappelijk niet geaccepteerdâ.
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; lucboon62gmail.com
-
Vandaag een bijzondere setting. Geen individueel gesprek met een interesse gast maar met 2 âbevlogenâ leden van het Pijnnetwerk Brabant. Mijn gasten waren Beatrijs Boersema (huisarts in Berghem) en Marcel Schenkels (pijnarts in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden).Beiden zijn ervaren in het behandelen van patiĂ«nten met deze complexe problematiek en zeer gemotiveerd om dit netwerk verder onder de aandacht te brengen. Beatrijs: "Ik ben wel echt trots op dit netwerk. Een fantastische groep professionals, met veel kennis en kunde. Ik werk er goed mee samen. Ik heb zo heel makkelijk contact met behandelaren in de omgeving van de praktijk waar ik graag naar verwijs. Ik haal daar enorm veel bevrediging uit.â
Marcel Schenkels, pijnarts in het Bernhoven ziekenhuis in Uden deelt haar mening: âIk word heel enthousiast als ik ervoor aan het werk ben. Er is nog veel te verbeteren in de zorg voor patienten met aanhoudende lichamelijke klachten en ik ben ervan overtuigd dat we dit samen op moeten lossen waarbij de zorgverzekeraars ookbetrokken moeten worden. De paramedici moeten beseffen dat ze hier ook in moeten stappen door zich te organiseren en te zorgen dat de kwaliteit en communicatie goed isâ.
Het Pijnnetwerk Brabant brengt verschillende partijen samen rondom het thema chronische pijn.Om zo een duidelijker beeld te krijgen van de klachten, taboes te doorbreken en betere zorg te verlenen.
Dit netwerk is een platform voor:
â patiĂ«nten;
â verwijzers;
â deelnemers van het netwerk (fysiotherapeuten, oefentherapeuten,ergotherapeuten, psychologen, anesthesisten, huisartsen).Link naar de website: https://pijnnetwerk.nl/
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; lucboon62gmail.com
-
In de serie âPijn door de ogen vanâ mag de spoedeisende hulp (SEH) arts uiteraard niet ontbreken. De acute pijn, ontstaan na een trauma, maar ook het plotseling erger worden van bestaande problematiek. Maaike Maas is al 25 jaar verbonden aan de SEH en daarmee behoort ze bijna tot de meest ervaren arts op dit gebied. Inmiddels leidinggevend aan een grote club medewerkers die de acute hulp moet bieden. âAan die acute pijn is vaak ook wel meteen iets aan te doen. Daar hebben we wel de nodige middelen (medicatie) voor. Maar ook het geruststellen van mensen dat we ze gaan helpen geeft vermindering van pijnklachten. Acute pijn staat heel vaak in directe relatie met angsten, onrust en stress. Zeker als het snel opkomt. Als we die angst weg kunnen nemen (bijv. bij acuut opkomende buikpijn) verandert ook de pijnbeleving. Op de SEH hebben we daar veel aandacht voorâ.
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; lucboon62gmail.com
-
Gijs van den Boogaart heeft na 10 jaar werken als fysiotherapeut/manueel therapeut de overstap gemaakt naar zorgverzekeraar VGZ als zorginkoper. Van zorgverlener naar zorgaanbieder en dus bekend met beide delen van de het spectrum. Hoe kijkt hij nu naar zijn werk als hulpverlener? Dat levert interessante gesprekstof op. De rol van de verzekeraar is o.a. zorgen voor voldoende zorgaanbod. Maar dat staat steeds meer onder druk omdat er te weinig zorgverleners zijn. Kunnen we het nog langer 'bemensen'? Hoe gaan we daar mee om? We moeten werken aan een goede gezondheid en vroeg ingrijpen bij klachten is belangrijk maar ook dat bepaalde hulpvragen misschien wel gezien worden als een zorgvraag. Het maatschappelijk debat mag hierbij niet ontbreken. Zelfverantwoordelijkheid is een sleutelwoord. Anders wordt de patiënt de consument. Hoe ziet de toekomst eruit en wat is de rol van de zorgverzekeraar? Genoeg te bespreken.
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; lucboon62gmail.com
-
Sportarts Hans van Kuijk heeft na meer dan 15 jaar ervaring in het sportmedisch begeleiden van (top)sporters langzaam (maar zeker) de 'transitie' gemaakt naar het vakgebied als leefstijlarts. Hij heeft sterk de indruk dat we samen, met een gezonde leefstijl, wel 60% tot 80% van de chronische klachten uiteindelijk kunnen voorkomen.
Hij is bevlogen gestart om, samen met een collega huisarts in het dorp Leende, een âbewegingâ te starten om een heel dorp (incl. snackbar, bakker, supermarkt en slager) bewust te laten worden om veel aandacht te geven aan een gezond leven. Dit project is een enorm succes geworden en heeft landelijke bekendheid gekregen.
Hans van Kuijk is sinds 1999 als sportarts verbonden aan het Anna Ziekenhuis en Anna TopSupport.
Met 15 jaar ervaring in medische topsportbegeleiding is Hans een allround sportarts met ruime kennis van bewegingsketen gerelateerde klachten. Daarnaast heeft hij een specialisatie in de inspanningsfysiologie/- diagnostiek.
Vanuit de stellige overtuiging dat er bij vrijwel alle welvaartsaandoeningen enorme winst te boeken valt door leefstijl verbeteringen (Exercise is Medicine, Beter Eten Beter Leven), is die benadering door de jaren heen steeds meer het focus geworden van zijn sportgeneeskundig handelen.
Daarnaast is hij de drijvende kracht achter een andere visie op voedingsrichtlijnen bij Hartrevalidatie en bij âKeer Diabetes 2 Omâ binnen het ziekenhuis.
Nu de Anna Zorggroep kiest voor Leefstijl en Preventie als leidend principe voor de hele organisatie, is hij als medisch specialist samen met collega Arno Toorians (internist) hoofdverantwoordelijk voor het nieuwe Centrum voor leefstijlgeneeskunde.
Buiten het ziekenhuis is hij initiator van het project www.gezonddorp.nl in Leende samen met de huisartsenpraktijk aldaar en vanuit dat project ook Ă©Ă©n van de initiatiefnemers van de inmiddels succesvolle Herenboerderij De Groote Heide. Hij is medeauteur van het boek âVan GezondDorp naar GezondLandâ
Samen met zijn vrouw hebben ze het bedrijf âVan Kuijk gezond levenâ (https://vankuijkgezondleven.nl/), voor training en advies
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; lucboon62gmail.com
-
Is er een verschil tussen fysieke- en psychische pijn? Oud-Tophockeyer Marcel Balkestein stond bekend als Bikkelhard en werd âde Mark van Bommel van het hockeyâ genoemd. Kun je bikkelhard en kwetsbaar tegelijk zijn? Het overwinnen van diverse tegenslagen is niet eenvoudig maar kost kracht. Heel veel kracht en doorzettings- vermogen. Marcel had motivatie genoeg. Moet je daar topsporter voor zijn? en kunnen wij dit ook in onszelf naar boven halen?
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; lucboon62gmail.com
Interessant is de het boek Bikkelhart. Een biografie over broeder-liefde, rouw, onzekerheid, erkenning, vechtlust en een bijzondere olympische missie.
https://coopersenco.nl/product/bikkelhart-biografie-marcel-balkestein/
Verhaal hockeymagazine: https://hockey-magazine.nl/marcel-balkestein-doet-zijn-verhaal-in-bikkelhart/
-
Als algeheel chirurg breed opgeleid, maar inmiddels vergaand gespecialiseerd als traumachirurg. Hij doet vreselijk zân best voor zijn patiĂ«nten "Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Daar moet ik verantwoording aan afleggen.â Maar wil wel graag duidelijk zijn in het verwachtingsmanagement naar de patiĂ«nten toe. "Niet alles is oplosbaar voor ons artsen en we doen ons best, maar de patiĂ«nt heeft ook vaak een aandeel in het herstel. Dat mag je de patiĂ«nt zeker uitleggenâ.
Hij heeft een duidelijke mening over het gebruik van zware medicatie bij chronische pijn patienten, waar in zijn ogen nog verbeteringen mogelijk zijn.
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; lucboon62gmail.com
-
Kan âhet verzamelen van dataâ een positieve bijdrage leveren aan het pijnprobleem? Zeker wel, meten is weten. Vragenlijsten kunnen meer inzicht geven waar we onze aandacht wel, of juist minder op moeten richten. Het is een onderdeel in het komen tot betere zorg. Door de komst van kunstmatige intelligentie en e-health (denk aan gezondheidsapps voor patienten, robots die operaties ondersteunen, videobellen en valsensoren) wordt de wetenschap ingezet om patiĂ«ntenzorg te optimaliseren. Voor voormalig fysiotherapeut/bewegingswetenschapper Walter van der Weegen is deze materie een groot aandachtspunt en hij snapt als geen ander wat er nodig is beide domeinen bij elkaar te brengen.
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; lucboon62gmail.com
-
âHet is erg vervelend om te zien dat iemand veel pijn heeft. En het is nog moeilijker om dat te zien als je er niets aan kunt doenâ, aldus Luitzen de Boer, plastisch- en handchirurg in de recent opgenomen podcast in de serie âPijn door de ogen van .. â
Borstreconstructies en stevige handproblematiek, zoals bijvoorbeeld vuurwerkletsels, zijn vaak ingrijpend zowel voor de persoon als het weefsel, maar wel veel voorkomend. Bij het hebben van veel pijn is het maken van de juiste keuzes in het leven een stuk moeilijker.
âMijn vak als plastisch chirurg is opbouwend. Je begint met iets wat stuk is en uiteindelijk probeer je er iets van te makenâ.Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; lucboon62gmail.com
-
Je zult maar huisarts zijn anno 2023. Poortwachter voor vele mensen, met wisselende problemen. Steeds weer de juiste inschatting maken bij niet altijd simpele hulpvragen. Het systeem barst uit zijn voegen, zeker wat betreft de huisartsenzorg. Is de huisartsenzorg in deze vorm nog houdbaar? En hoe gaat ze om met de hulpvraag bij terminale patienten in een hospice? Toch ook niet echt een eenvoudig vraagstuk, begeleiding bij levenseinde.We horen graag hoe ze daar mee omgaat. Aan het woord⊠Frederieke de Bever, huisarts en kaderarts palliatieve zorg in een hospice.
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; [email protected] de podcast is gesproken over de miniserie 'Painkillers' (6 delen). Een documentaire/drama over de oorzaken en gevolgen van de opiatenepidemie in Amerika waarin daders, slachtoffers en een onderzoeker op zoek naar de waarheid worden gevolgd. Een Aanrader.
-
Geroemd om haar expertise en vaardigheden, geliefd om haar empathisch vermogen. Bijzonder? Volgens Janneke Bos niet hoor. Haar geheim? Zorg dat je in je werk gewoon lekker ‘jezelf’ bent. Geef de patienten de aandacht die ze verdienen en goed luister naar waar de patienten mee zitten. “Patienten moeten zich gehoord voelen”. Blijf kijken naar ‘zinnige zorg’ en leg je beslissingen goed uit. Ze voelt zich wel senang in haar rol als orthopedisch chirurg in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven, met subspecialisaties ongevalsletsels en afwijkingen in de benen.
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail; [email protected] -
Bevlogen als altijd geeft revalidatiearts Henk-Jan Prins zijn visie op de huidige ‘struggles’ en mogelijkheden die het werken met de complexe pijnpatiënten met zich meebrengen. Zijn we nog wel op de goede weg? En kunnen we het monodisciplinair nog wel aan? Wat is er nodig om ‘echt’ het verschil te kunnen maken bij de hulpvraag van de patiënt? De rol van de verzekeraar is belangrijk hierin. Aan het woord… Henk-Jan Prins, revalidatiearts in het St. Annaziekenhuis in Geldrop.
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail: [email protected] -
Met het toenemende aantal complexe (pijn)patiënten is de rol van de fysiotherapeut ook sterk aan het veranderen. En dat vraagt om andere benadering, en meer competenties van de behandelaar. Hoe gaan we hiermee om? Hoe kunnen we deze patiënt ‘echt’ helpen? De holistische benadering biedt veel houvast maar is dit in de eerste lijn te realiseren? Samenwerking lijkt het sleutelwoord. Wat zou er volgens de fysiotherapeut moeten veranderen? De chronische patiënt lijkt het hart van fysiotherapeut Tom Dekkers te hebben gestolen.
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail: [email protected] -
Als de pijnarts betrokken raakt bij een patiënt met pijnklachten, is er hoogstwaarschijnlijk een traject aan vooraf gegaan. Wat zijn de mogelijkheden van een pijnarts? En hoe moeilijk is het voor een behandelaar om iemand tegenover je te zien met enorme pijnklachten? In Nederland hebben naar schatting 2 miljoen mensen ‘chronische pijnklachten’, en de verwachting is dat dit alleen maar gaat groeien. Is dit nog te ‘behappen’ voor ons zorgsysteem? Vragen aan Hans van Suijlekom …. pijnarts.
Wil je reageren op deze aflevering, stuur dan een berichtje naar mijn mail: [email protected]