エピソード
-
Nee, het is geen clickbait. Pillowtalk gaat stoppen. Dit is de laatste aflevering. Weten waarom we stoppen (maar niet uitgepraat zijn)? Check dan snel de laatste aflevering.
-
Website en User Interfaces in het algemeen zijn steeds ‘cleaner’ geworden. Vanaf 2010 begon de flat design trend, waarna interfaces steeds platter werden. Moeten we weer meer bevel emboss en skeuomorphism gaan toepassen in onze designs? In deze aflevering hebben we het over de hypes en trends in ons vakgebied. En we komen erachter hoe trendgevoelig we zelf zijn. Want: Als je maar lang genoeg gewoon blijft, wordt je vanzelf bijzonder. Weten of wij weer embossed knoppen hebben op onze volgende website?
De stelling zijn deze week:
Stelling 1: Sites in 2003 waren mooier dan in 2023
Stelling 2: Producten zijn gebruiksvriendelijke geworden door flat design
Stelling 3: Designers moeten stoppen met elkaar na-apen
-
エピソードを見逃しましたか?
-
We zijn druk. En als volwassene heb je dan vaak de neiging om de dingen te doen die ‘moeten’. Maar is dat wel verstandig? Zeker als je in een creatieve omgeving zit, waarin je creatieve oplossingen moet bedenken.
Uit onderzoek blijkt dat ‘tinkeren’ je creativiteit verhoogt, je je probleemoplossend vermogen vergroot en dat je er gelukkiger van wordt! Dat is voor iedereen belangrijk, maar zeker als je bij een creatief bureau werkt.
Weten wat je allemaal kunt doen om te blijven spelen? En weten hoe wij tinkeren bij Pixelpillow? Luister dan de aflevering.
De stelling zijn deze week:
Stelling 1: Blijven spelen is goed voor je relatie
Stelling 2: Met tinkeren train je je hacker mindset
Stelling 3: Spelen is gezond
-
Klanten zijn lui. Dat klinkt negatief, maar je kunt het ook realistisch noemen. Mensen kiezen over het algemeen de weg van de minste weerstand. Je kunt dus beter een gemiddeld ‘prima’ klantreis aanbieden, dan één met pieken en dalen. Want mensen onthouden meestal vooral de negatieve kant van een verhaal.
Maak het je klanten zo makkelijk mogelijk door ze een site of portal te bieden waarin ze alles zelf kunnen doen, zonder al teveel moeite. En bied altijd hulp aan als ze dat nodig hebben.
Weten hoe je je klanten aan je kunt binden met een site of software die precies doet wat ze willen? Blijf dan luisteren. Wij vertellen je hoe je de luiheid van je klant kunt omarmen, en dit juist in je voordeel kunt gebruiken.
De UX fuck-up gaat over het Bonami game-museum. En de stelling van deze week zijn:
Stelling 1: Luie klanten zijn je critical mass
Stelling 2: Een goed klantportaal verhoogt klanttevredenheid en bespaart tijd
Stelling 3: Merken die je niet laten nadenken hebben de toekomst
-
Kan je zonder data wel gericht ontwerpen? Of schiet je dan met hagel? Robin is groot voorstander van een ontwerpproces dat sterk leunt op data. Ook weten hoe je ontwerpproces verbetert met data? Luister dan deze aflevering. Samen met onze gast Robin Seetz van Flow Your Money app nemen we je mee in de wereld van design en data. De stellingen deze week zijn:
Stelling 1: Een succesvolle designer baseert designs op data
Stelling 2: Een goed ontwerp baseer je op zowel kwantitatieve als kwalitatieve data
Stelling 3: Data is nodig om je design te laten ‘landen’ in de organisatie
-
Het zal je maar gebeuren. Je ogen gaan achteruit, je hoort minder goed en je fijne motoriek holt achteruit. Maar alle relatief jonge designers ontwerpen interfaces met kleine fontgroottes, conntrast-arme kleurpaletten en knoppen hebben een doorsnede van 20 pixels. Kortom: moderne UI's zijn helemaal niet goed bruikbaar voor een oudere doelgroep. En dan hebben we het nog niet over flat design. Een trend in designersland die vanaf 2013 aan populairiteit won en nooit meer is verdwenen. Alles is plat en abstract, maar wil iemand van boven de 60 niet gewoon een agenda icoontje, dat ook echt op een agenda lijkt (skeuomorphism)? Deze aflevering bespreken we dit onderwerp. De UX fuck-up van deze week gaat over Nedap Luna en de stelling zijn dit keer:
Stelling 1: Zonder skeuomorphism snappen ouderen een UI minder goed
Stelling 2: Accessibility is een must voor ouderen
Stelling 3: Het eind van de ‘clean’ interface is in zicht
-
We worden allemaal werkeloos... door AI. Dat is iets dat je steeds vaker hoort. Mensen zijn bang dat computers ons overbodig maken in de toekomst. Maar is AI een reden om bang te zijn, of moeten we vooral heel blij zijn met de komst van Artificial Intelligence. In deze aflevering hebben we het erover aan de hand van de volgende stellingen:
Stelling 1: We worden werkloos door AI
Stelling 2: AI heeft meer voordelen dan nadelen
Stelling 3: Als je als organisatie nu niets met AI doet, overleef je niet
-
Ben je ZZP'er in de creatieve sector, of heb je een bureau? Hoe bepaal je dan je prijs? Werk je fixed-price of op basis van nacalculatie? En in welke vorm? Doe je alles in de vorm van een afgekaderd project, of werk je agile (in sprints). Wij vertellen je hoe onze prijzen opgebouwd worden en waarom we deze manier van calculeren prettig vinden. De stellingen die we behandelen:
Stelling 1: Fixed price is geen haalbaar pricing-model voor een bureau
Stelling 2: Voor standaard oplossingen is na-calculatie niet slim
Stelling 3: Sprints zijn de heilige graal voor bureau’s
-
Wij zijn al 10 jaar aan ons bureau aan het bouwen, en dus ook aan een team van digitale specialisten. Maar het bouwen van een team is een vak apart. We delen hoe wij de afgelopen jaren hebben gebouwd aan een sterk team dat als een geoliede machine samenwerkt. De stellingen van deze week zijn:
Stelling 1: Hire for culture, train for skills
Stelling 2: Zelfkritiek en experimenteren zijn de belangrijkste eigenschap van succesvol team
Stelling 3: Volledige remote teams gaan het afleggen tegen teams die fysiek samenwerken
-
Personalisatie in onze wereld betekent het op-maat aanbieden van een gepersonaliseerde ervaring. En hoewel niemand een op jouw persoon afgestemde user experience vervelend vindt, zijn er steeds bezwaren tegen de negatieve kanten van personalisatie. Bijvoorbeeld het opbouwen van een profiel en tracken van je online gedrag.
Maar is het een mogelijk zonder het ander? Kan je iemands ervaring personaliseren zonder te weten welke sites iemand bezocht heeft?
We bespreken in deze aflevering de balans tussen personalisatie en de down sides (tracking, profiling, etc). Weten hoe je je website kunt personaliseren zonder je bezoekers af te schrikken? Luister dan deze aflevering.
De stellingen van deze week zijn:
Stelling 1: Bedrijven die niet aan personalisatie doen, missen de boot
Stelling 2: Personalisatie gaat altijd ten koste van privacy
Stelling 3: We gaan weer terug naar Tupperware-avonden
-
In deze aflevering van de Pillowtalk podcast hebben we Alexandra van der Zee te gast. Ze is marketing manager bij Beeproger en is dus een woman in tech. Maar hoe is het eigenlijk met de positie van vrouwen in IT en bij tech-bedrijven gesteld? Daarom is het onderwerp deze week woman in tech. Is het een probleem dat er over het algemeen minder vrouwen in technische rollen werken? En zo ja, hoe lossen we dat dan op? Moeten we positief discrimineren? Moeten mannen hun gedrag aanpassen? Je hoort hoe wij erover denken. De UX fuck-up van deze week gaat over de GGD, en we behandelen de volgende stellingen:
Stelling 1: Vrouwen die in de IT werken zijn minder competent dan hun mannelijke collega's.
Stelling 2: Mannen moeten gedrag aanpassen om vrouwen aan te trekken en te behouden in een organisatie.
Stelling 3: Positieve discriminatie is de oplossing om meer vrouwen in tech te krijgen.
-
Het is altijd zoeken naar de balans tussen SEO-tactieken en hoogwaardige content, omdat het schrijven van SEO-teksten nou eenmaal niet altijd uitgaat van het verhaal dat je wilt vertellen, maar uitgaat van waarnaar de bezoeker van je website zoekt. Hoe zorg je ervoor dat je een website maakt die gericht is op de optimale user experience en niet een SEO-geoptimaliseerde, maar compleet onbruikbare, verzameling van pagina's.
Deze aflevering gaat de UX fuck-up over het gebruik van DigID als mantelzorger. En de stellingen die we behandelen zijn:
Stelling 1: De overeenkomst tussen een goede UX én SEO is goed gestructureerde inhoud
Stelling 2: Traditionele SEO-tactieken worden steeds minder bruikbaar. Gebruiksvriendelijke website zijn het beste voor SEO! (zeker in de toekomst)
Stelling 3: Hoogwaardige inhoud en een goede UX zijn een must om hoger in de zoekmachines te komen
-
Deze week hebben we het over de kracht van conversational UX. je weet wel, die ene chat pop-up, rechts onderin je scherm. Maar ook de Google Assistant, of Siri op je mobiele device, of de Home Hub in je keuken? Hoe kan je nu al conversational UX gebruiken, en wat zijn de voor- en nadelen ervan. We filosoferen er weer vrolijk op los deze aflevering :) De UX fuck-up gaat over het LifeWatcher alarmhorloge (en abonnement!) en de stellingen die we deze week behandelen zijn:
Stelling 1: Conversational UX wordt de nieuwe norm
Stelling 2: AI-gestuurde conversaties zijn beter dan chats met mensen
Stelling 3: AI neemt taak-gerichte websitefuncties binnen een jaar over
-
Droomklant, Buyer Persona. Termen die vaak gebruikt worden voor de ideale klant. Maar waarom alleen kijken waarvoor je wél wilt werken. Je kunt ook beginnen met wie je in ieder geval níet wilt werken. Bij Pixelpillow hebben we een vrij streng deurbeleid. Weten voor welke organisaties we niet willen werken, en wat daar de reden voor is? Luister dan naar deze aflevering van de podcast, waarin we voorbeelden aanhalen van ervaringen met klanten die er onder andere toe hebben geleid dat we nu goed weten voor wie we wel en niet willen werken. De volgende stellingen komen aan bod:
Stelling 1: Elk bureau moet een ‘deurbeleid’ hebben
Stelling 2: Ieder bedrijf heeft de verantwoordelijkheid om ethisch om te gaan met klanten en opdrachten
Stelling 3: Er zou een keurmerk moeten zijn waaraan je kunt zien voor welke branches een bedrijf niet werkt
-
Producten en diensten worden steeds professioneler. Dat een website bijvoorbeeld snel moet zijn, is tegenwoordig geen USP (Unique Selling Point) meer, maar wordt simpelweg door klanten verwacht. Hoe kan je je nog onderscheiden van de concurrent? In deze aflevering hebben we het over hoe je gamification kunt toepassen voor een nog betere klantbeleving. De UX fuck-up van deze week gaat over het check-outproces van Jumbo. De stelling zijn deze week:
Stelling 1: Gamification kan alleen als je de basishygiëne op orde hebt
Stelling 2: Je kunt met gamification de gebruikservaring ook in de weg zitten
Stelling 3: Gamification is voor elk product nuttig
-
Wat houdt het in om als bureau/agency UX Research te doen voor klanten. En wat is eigenlijk het verschil tussen gebruikersonderzoek doen op project-basis versus continu UX onderzoek doen binnen een organisatie? Wij hebben er erover in deze aflevering, en bespreken uitvoerig onze visie op de discipline UX Research. De UX fuck-up gaat over de productfotogratie van HEMA, en de stellingen van deze week luiden:
Stelling 1: UX is fake news
Stelling 2: UX Research is geen visual design
Stelling 3: UX Research wordt in de toekomst altijd gedaan door een bureau
-
Compsability is een architectuur waarin elk component inplugbaar, schaalbaar en vervangbaar is. En het zorgt ervoor dat je continue kunt doorontwikkelen om aan veranderende business requirements te voldoen. Ok, nu we dat gehad hebben. Wat betekent het concreet? In deze aflevering bespreken we hoe dit aansluit bij onze duurzame aanpak. De stelling zijn deze week:
Stelling 1: Composability is perfect voor een wendbare organisatie
Stelling 2: Een composable applicaties vergt meer onderhoud door afhankelijkheden
Stelling 3: Toekomstige digitale producten worden als lego in elkaar gezet
-
Gertjan deelde een Twitter-draadje: “The Danger of Minimalist Design (& death of the detail)” waarin je een paaltje ziet waarin alle detail is verwijderd. Gewoon een RVS paaltje zonder opsmuk. Maar als alles minimaal ontworpen is, is er dan nog wel onderscheid? Een soortgelijke trend deed een paar jaar geleden z’n intreden in digitaal design. We gingen van skeuomorphism, naar flat design.
Is het weer tijd om terug te gaan naar ontwerp met meer details en diepte? Of is flat en minimal design here to stay? In deze aflevering bespreken we onze kijk op minimalistisch design. En ik kan je nu alvast vertellen dat het niet eens zijn. Luister je mee?
Deze stelling bespreken we:
Stelling 1: Minimalisme is altijd tijdloos
Stelling 2: We gaan weer terug naar skeuomorphism
Stelling 3: Ontwerpers gaan liever mee met trends dan dat ze de gebruikers écht centraal zetten
-
Sinds een jaar hebben we bij Pixelpillow EOS (Entrepreneurial Operating System) omarmt en geimplementeerd. Een behoorlijke stap, maar wel een die nodig was en waarmee we ontzettend blij zijn. EOS is een bedrijfsmodel (zoals Holacratie, Scaling Up (Rockefeller Habits) en Objectives and Key Results / OKRs). Hiermee heb je handvatten waarmee je je bedrijf volgens een gestandaardiseerd model kunt organiseren. Wil je weten hoe EOS werkt, en wat het ons heeft opgeleverd? Luister dan snel de aflevering.
In deze aflevering komen de volgende stelling aan bod:
Stelling 1: Iedere organisatie heeft een bedrijfsmodel nodig
Stelling 2: Alle bedrijfsmodellen zijn hetzelfde
Stelling 3: EOS heeft de perfecte mix tussen structuur en autonomie
-
Dall-E is de nieuwste artificial intelligence die de wereld verbaast met de mooie en bizarre creaties die eruit komen. Simpel gezegd is het een nieuwe vorm van AI die op basis van een opdracht in jip-en-janneketaal een afbeelding genereert in de gewenste stijl. Een mogelijke opdracht is bijvoorbeeld "A sea otter in the style of Girl with a Pearl Earring". Weten welke afbeelding dit oplevert? Check dan onze Instagram op https://www.instagram.com/pillowtalkdepodcast/.
In deze aflevering hebben we het over de invloed van dit soort slimme AI op het vakgebied van design. Is het een welkome aanvulling in de set van tools die er nu al zijn, of is het een bedreiging, die het creatieve vak overneemt van mensen?
Stelling 1: AI-gegenereerde graphics zijn het startpunt voor elke design in de toekomst
Stelling 2: In de toekomst genereren we onze eigen kunst on-demand
Stelling 3: Dall-E maakt designers overbodig
- もっと表示する