Episódios
-
We zijn heel anders tegen ziekte en gezondheid gaan aankijken, stelt filosoof Ignaas Devisch vast. Want als je je met obesitas niet ziek voelt, noemen we je toch ziek. En om gezond te zijn of blijven, slaan we een beetje door. Mocht je toch ziek worden, dan is dat je eigen schuld. Over je eigen verantwoordelijkheid, schuld en steeds grotere gezondheidsverschillen gaat dit medische, filosofische en ethische gesprek.
-
Of er nog wel eten was, de laatste week van de maand. Als kind was dat voor Lilith Smidts Lefever vaak de vraag. Haar onstabiele thuissituatie maakte dat ze ging hamsteren en een eetbuistoornis ontwikkelde. Intussen helpt ze als ervaringsdeskundige kennis overbrengen over de impact van armoede op je gezondheid en leefstijl. In deze podcast hoor je haar persoonlijke verhaal.
-
Estão a faltar episódios?
-
Obesitas is niet het probleem. Veel erger is overgewicht. Dat zegt Frank van Lenthe, die de algemene bevolking bestudeert als hoogleraar sociale epidemiologie. Luister waarom hij individuele hulp niet als dé oplossing beschouwt in deze podcast.
-
"Achter obesitas schuilt pijn en trauma", vertelt Tom Brons, die zich realiseerde dat hij iets aan de ruim 200 kilo gewicht moest doen 6 jaar geleden. Maar hij vond ook dat hij zich niet kon verschuilen achter de stress en het verdriet in zijn leven. Met als motto 'Knallen en vol gas' veranderde hij zijn eetpatroon en begon met sporten. Op zijn TikTok account motiveert hij iedereen om ook gezonder te leven. "Je zult het zelf moeten doen."
-
Zij geven je in deze podcast de tips die ze zelf hadden willen hebben. Want dat is de kracht van ervaringsdeskundigen op het gebied van obesitas. Zoals Sabrina Koudijs zegt: ‘Ik vergeef het mezelf nu als ik een keer die zak chips leeg eet’’. Ze had eerder een pizza-zaak en wil nu als ondernemer iets betekenen voor mensen met obesitas. Voor Mascha van Berkel, die ook veel meer heeft gewogen dan gezond was, helpt het om op zoek te gaan naar ‘de waarom’. ‘Is het stress, kun je slecht met moeilijke emoties omgaan? Ga op zoek naar de reden van jouw gedrag als je aan de slag wilt met je leefstijl, adviseert ze.
-
Ze zag er tegenop om in een groep met haar obesitas aan de slag te gaan. Toch gaf Margot Lammers zich op voor de GLI (Gezonde Leefstijlinterventie). Hoe ze het heeft ervaren en wat het voor haar leven betekende, vertelt ze in deze podcast aan Merel van Dorp.
-
Weet jij wie het meest aan fatshaming doet? Wouter Cornet viel 30 kilo af en ergert zich aan de stigmatiserende grappen over mensen met obesitas. Voor zijn boek De Dikke Mensen Show zocht hij uit wie aan overgewichtsdiscriminatie doet, waarom zelfs beroemdheden eraan ten prooi vallen en welke landen op een goede manier een gezonde leefstijl bevorderen.
-
Je moet niks. Zeker niet afvallen. Dat is de boodschap van leefstijlcoach, diëtist en ACT-coach Lydia Jeuken van Gewichtige Zaken Venray. Met Merel van Dorp praat ze in deze pdcast over hoe je accepteert wie je bent en doet wat je kunt. En ze geeft tips hoe je goedkoop gezond kunt eten.
-
Je brein verandert door obesitas: het reageert minder sterk op signalen vanuit de darmen en maag. Tegelijkertijd reageren je hersenen heel erg op (alleen al het zien van) suiker. Wat je kunt zien in de hersenenen als je suiker en vet eet, vertelt hoogleraar Neurobiologie Susanna la Fleur in deze podcast.
-
Koop dat lekkers, ruik eraan en neem misschien een heel klein hapje. Maar eet niet alles op! Hoogleraar Experimentele Psychologie Anita Jansen (Universiteit van Maastricht) legt uit hoe je je brein traint in het weerstaan van voedselverlangens.
-
Waarom de aanpak van de obesitas voor de een wel aanslaat en je bij de ander eigenlijk iets anders moet doen? Dat heeft onder andere te maken met fenotypen, legt Gijs Goossens uit. Hij is hoogleraar Cardiometabole Fysiologie van de Universiteit van Maastricht en vertelt in deze podcast over wat er in het lichaam gebeurt waardoor je met obesitas gevoeliger kunt worden voor andere ziekten.
-
‘Dikker worden is iets anders dan dik zijn, vertelt Irmgard Tummers. ‘Mensen denken dat hele dikke mensen te veel eten. Dat is niet waar.’ Tummers schreef het boek Dikke Huid waarin ze de ontdekkingstocht naar zichzelf beschrijft en hoe haar omgeving daarop reageerde en reageert. Ze vertelt in deze podcast over haar weerzin tegen het woord gemotiveerd en het proces van afvallen en aankomen.
-
Denk je iets gezonds te kopen, blijkt het toch geen gezonde keuze. Fabrikanten en supermarkten verleiden ons, maar voedingsdeskundige Leroy van de Ree helpt je de voedseljungle door met tips in deze podcast en op zijn platform Voedingsweetjes!
-
Chronische stress door geldzorgen is desastreus voor je gezondheid. Sterker nog: je IQ gaat zelfs omlaag als je financiële problemen hebt. Waardoor je sneller onverstandige (ongezonde) keuzes maakt. Lector en bijzonder hoogleraar Schuldenproblematiek Nadja Jungmann over de relatie tussen obesitas en geldproblemen.
-
Met stress is niks mis. Totdat het chronisch wordt. Arts en internist i.o. Mesut Savas legt uit waarom mensen met obesitas dikwijls meer stresshormoon in hun lijf hebben en adviseert wat je daartegen doet.
-
Ze is culinair journalist, leefstijlcoach én ervaringsdeskundige als het gaat over obesitas. Marie Louise Schipper vertelt in deze podcast over hoe wij mensen als eeuwen bezig zijn met gezond leven en welke trends ze signaleert rond voedsel. Ook doet ze een boekje open over hoe zij zelf omgaat met haar overgewicht.