Episodes
-
We spraken begin januari met Roeland Lelieveld van Africa Wood Grow. Naast zijn werk als ambtenaar is Roeland al 16 jaar bezig met zijn passie: het planten van bomen in Kenia om de natuur daar te herstellen.
Een wonderlijk en inspirerend verhaal! Over het najagen van een droom en wat Roeland daarmee in Kenia voor elkaar krijgt. Over de balans in ecosystemen, het werken in twee culturen en het belang van bouwen aan vertrouwen binnen een gemeenschap, zowel in Kenia als in Nederland. Roeland zijn les: wees niet bang om te falen, als je maar transparant bent over waarom dingen mis zijn gegaan.
Wil je meer weten over zijn stichting? check dan https://africawoodgrow.org/
Doneren kan via https://africawoodgrow.org/doneren/
Of neem contact op met Roeland via Twitter @R_Lelieveld -
We zijn langs bij Paul Tazelaar van woningcorporatie Vestia. Een van de grootste corporaties van Nederland, bekend van het derivaten schandaal van 10 jaar geleden. We praten over wat zoiets doet met een organisatie, over vastgoedsturing en ook staan we uitgebreid stil bij de Vestia deal en de leningen ruil die binnen de sector gaat plaatsvinden. Boeiend!
Show notes - Meer lezen over de Vestia deal?
- https://www.vestia.nl/Media/6ae1c9e7-e143-4f1d-9bb2-81a14472ef49/original/20210108-rapport-_compleet_naar-een-structurele-oplossing-voor-vestia.pdf/
- https://www.aedes.nl/artikelen/financi-n/financi-n-n/voorstel-structurele-oplossing-woningcorporatie-vestia.html -
Missing episodes?
-
Feest! Want ons 'podcast tegeltje' is helemaal vernieuwd dankzij Summum ontwerp. Ook blikken we terug op grote veranderingen tijdens het rare Corona jaar.
Ons artwork (of tegeltje) is gemaakt door Yvon Schuurmans van Summum ontwerp. Je vindt Yvon op LinkedIn.
https://www.linkedin.com/in/yvonschuurmans/
https://www.summumontwerp.nl/ -
In deze aflevering hebben we het over Olifantenpaadjes - of zoals ze in het Engels zo mooi heten "Desire Lanes". We spreken hierover met Sander Magielsen, Planoloog Buitengebied bij Provincie Noord-Brabant, en bellen ook kort in met vriend van de show José Besselink.
Wat zijn olifantenpaadjes, waarom zie je ze ontstaan en hoe moet je hier mee omgaan in de openbare ruimte? En kun je het concept ook toepassen op organisaties? Want willen we niet allemaal de kortste route naar het doel?
Veel luisterplezier!
Neem voor vragen of opmerkingen contact op via publiekwerkdepodcast@gmail.com
De aflevering van 1 vandaag met Sander: https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/527929/
https://www.jandirk.com/olifantenpaadjes.html
documentaire: https://vimeo.com/25058185 -
Vandaag in de show praten we met Berend Snijders. Berend is gespecialiseerd in integriteitsvraagstukken. Een beladen onderwerp! Daarbij gaat het niet over een balpen te veel mee naar huis nemen, maar over het doen van de juiste dingen, de tragiek van goed bedoeld beleid en het bieden van tegenspraak. Actueel, zeker met het oog op de toeslagen affaire. Veel luisterplezier!
Luister naar Try Acrobatics: https://open.spotify.com/artist/6QRRcENmIRhfJGzYVBUZoF?si=GvMYJoQJR8yEi59SC7SP_g -
Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in een organisatie mee kan doen en gelijke kansen heeft? Ongeacht gender, biculturele achtergrond, sociale status, opleiding... In deze aflevering praten we hierover met Jade Wissink. Jade is manager, communicatieadviseur en mede oprichter van de Inclusion Studio.
Meer weten over Jade Wissink? Check www.jadewissink.nl
Meer info over The Inclusion Studio? www.theinclusionstudio.nl
Wil je reageren?
Twitter: @Publiekwerk
Mail: Publiekwerkdepodcast@gmail.com -
Stop! Nieuwe, leuke aflevering met Marije van den Berg over Stoppen. Marije heeft onlangs het boek STOP uitgebracht. Een boek vol met ‘stopstrategie’ voor organisaties. Hoe fijn is het om te kunnen stoppen met projecten, routines, administratie en ambities die ooit een goed idee waren, maar inmiddels alleen energie, tijd en geld kosten? Marije weet er alles van. Van dit gesprek krijg je zin om met dingen te stoppen en het lucht bij voorbaat al op!
Shownotes:
Wil je STOP zelf lezen of luisteren? Het boek bestel je op Managementboek.nl: https://managementboek.nl/boek/9789462722477/stop-stopstrategie-voor-organisaties-marije-van-den-berg
Als je het boek in september koopt krijg je het luisterboek t.w.v. €14,95 helemaal gratis. En speciaal voor luisteraars van deze podcast is deze actie verlengd voor de maand oktober als je Marije mailt met de actiecode #publiekwerk. Kijk voor meer info op https://www.goedstoppen.nl/ .
Ze maakt ook een podcast over ‘stoppen’ voor BNR: https://www.bnr.nl/podcast/stop-de-podcast
Meer weten of luisteren van Marije?
Ze werkt voor Democratie in uitvoering: https://www.democratieinuitvoering.nl/
Democratie in Uitvoering heeft ook een podcast: https://open.spotify.com/show/0fxrbsJ3HP7U1xWwSKTfjb?si=oH55MCnqShOXfsdXs05CGQ -
We spraken vorige week met Aad Straathof. Melkveehouder, eigenaar van een boerencamping, actief voor LTO en voormalig waterschapsbestuurder. Aad neemt ons mee in zijn visie op wat de huidige problematiek is en waar hij oplossingen ziet. Een interessant gesprek over quota, subsidies, de macht van de tussenhandel en innovaties in de sector. Wij zijn weer iets wijzer geworden en vragen onszelf af: betalen we niet gewoon te weinig voor onze melk?
meer weten over de camping? https://straat-hof.nl/
artikel in de volkskrant: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/lever-boeren-niet-langer-uit-aan-de-lage-prijzen-op-de-wereldmarkt~b9bf0707/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free
achtergrondartikel Correspondent: https://decorrespondent.nl/8386/hierdoor-blijven-nederlandse-boeren-steeds-meer-melk-produceren-ook-als-minder-beter-zou-zijn/3670284954952-574ce062 -
Onze eerste Corona special vanaf de digitale keukentafel. Een korte update over hoe wij dit tijdperk beleven. We praten over de fabel van het 'verplicht onthaasten', Laura is op zolder gestart met een nieuwe baan en we bespreken ook nog wat de mogelijke impact van dit alles is.
Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar publiekwerkdepodcast@gmail.com .
Hier de links uit de aflevering:
Thuiswerk tips
https://decorrespondent.nl/11050/met-deze-tips-hou-je-thuiswerken-langer-dan-een-week-uit/5952680912750-75242e08 -
Deze aflevering gaan we in gesprek met Guido Rijnja. Guido werkt als adviseur communicatiebeleid op het Binnenhof, bij het Ministerie van Algemene Zaken. Hij is een echte woordkunstenaar, die met veel kennis en liefde praat over zijn vak: echte inter-esse hebben in mensen, aanraakbaarheid, het genieten van weerstand en dilemma-logica.
Wil je meer weten of luisteren van Guido? Hij kwam onlangs ook aan bod in de podcast http://www.democratieinuitvoering.nl/
Zijn proefschrift kun je vinden op https://www.genietenvanweerstand.nl/
Ook kun je hem volgen op Twitter: https://twitter.com/GuidoRijnja -
Dit is een feestelijke aflevering aan de keukentafel. Er valt namelijk iets te vieren: wij hebben alle twee een nieuwe baan! En daar gaan we het natuurlijk uitgebreid over hebben. Met bubbels in de hand bespreken we waarom het zo leuk is om weer nieuwe dingen te doen / leren. Jarno vertelt hoe er aan toe gaat in de torens in Den Haag en die ene belangrijke op Schiphol. Ook blikken we terug op de laatste afleveringen en bespreken we wat Laura aan het doen is bij de NSOB.
-
Als je beter wilt begrijpen hoe ons zorgstelstel en de WMO werken, dan is deze podcast echt een aanrader!
Ruud werkt nu voor een zorgaanbieder maar heeft in veel verschillende rollen in het sociaal domein gewerkt. Hij legt ons uit hoe het zorgsysteem in Nederland geworden is tot wat het nu is. En ook waarom geld niet de oplossing is voor de problemen en de tekorten. Ruud heeft ook ideeën hoe we de onbetaalbaarheid van het systeem en de mismatch kunnen oplossen. Wij hebben er veel van opgestoken. -
Vandaag praten we met José Besselink. Jose is planoloog (of urban planner) bij de gemeente Rotterdam. Ze is een planoloog die zich verre houdt van bestemmingsplannen en structuurvisies. José zet zich in voor de voetgangers en fietsers in de stad en ze was mede initiator van Rotterdam Walk 21, een congres dat zich helemaal richt op lopen en voetgangers. Ook is José initiatiefnemer van concepten als Parking Day en Happy Streets. Ze probeert niet alleen Rotterdam leuker en mooier te maken, maar toverde ook haar eigen straat om tot Leefstraat. We praten met haar over hoe je dingen voor elkaar krijgt, wat het betekent om voorloper te zijn en werkt met bezieling. En ook hoe jezelf daarin voorbij kan lopen te lopen ;)hieronder een link naar het filmpje van Walk21https://www.youtube.com/watch?v=AO_xBTsLC_k&feature=youtu.be
-
Wanneer je geboren bent, de tijdsgeest, de politiek en wat toen ‘normaal’ was, heeft invloed op hoe je naar de wereld kijkt. Met Loes van der Beek, werkzaam bij de gemeente Rotterdam, praten we over generaties en hoe verschillende generaties aankijken tegen samenwerking en leiderschap. We vonden het zo’n leuk gesprek, dat we af en toe een beetje over elkaar heen buitelden, waarvoor sorry. Maarja, het is gewoon een super leuk onderwerp, waar we nog wel uren over hadden kunnen doorpraten. Veel plezier!
-
*Martine Leewis*
Martine Leewis is wethouder bij de gemeente Leiden. Hoe is het om bestuurder te zijn van zo’n grote gemeente? En hoe word je dat? Al pratende met Martine werd duidelijk dat zij gefascineerd is door beeldvorming. Het vormt een rode draad in haar carrière. Iets hoeft namelijk niet perse waar te zijn, om als waarheid aangenomen te worden. En hoe kun je dat bevechten of juist slim inzetten? En dan nu de podcast. Veel plezier! -
We hadden een inspirerend gesprek met Koen van Bremen.
Koen werkt o.a. voor woningcorporaties en in de gemeente Voorst aan de transformatie van de zorg en de maatschappelijke problemen die daarbij horen, zoals eenzaamheid, armoede, stress bij kinderen en druk op vrijwilligers. Met Koen ging het over hoe je écht maatschappelijke impact maakt. We zijn geneigd, vanuit de politiek en ambtelijke organisaties, om te gaan voor snelle oplossingen. Daar komt veel ‘dom beleid’ uit voort, dat voorbij gaat aan de oorzaak van problemen. Dat raakt mensen in hele kwetsbare posities. Koen probeert het anders te doen en we bevragen hem ‘hoe’ hij dat doet. Leerzaam en inspirerend, maar ook lastig! Wij gingen opgetogen en met een hoofd vol verhalen en ideeën, naar huis. -
We spraken eind januari met Jeroen Haan, hoogheemraad bij Rijnland en programmamanager participatie bij de gemeente Haarlemmermeer. Het werd een interessant gesprek over hoe je naar je gevoel moet luisteren bij het nadenken over een volgende stap, de noodzaak van het betrekken van inwoners en nog veel meer. Waarom zou je bijvoorbeeld gaan stemmen voor de waterschapsverkiezingen?
-
Op een van de laatste werkdagen van het jaar 2018, tussen de borrels door en met uitzicht op de kerstvakantie, spreken we met Ageeth Telleman. Ageeth is managing partner van de overheidsgroep bij Twynstra Gudde. Ze werkt tegenwoordig als adviseur, maar was zelf jarenlang ambtenaar. Met Ageeth blikken we terug op haar loopbaan en de keuzes die ze daarin (al dan niet bewust) heeft gemaakt. Ageeth heeft een sterke drive om de Nederlandse democratie, en alles wat daarbij hoort, te versterken. Zo praten we met haar over de ‘tweebenige overheid’: aan de ene kant worden overheden uitgedaagd om wendbaar te zijn, samen te werken met allerhande partners, waaronder ook bewoners, en daarin maatwerk te leveren. Aan de andere kant is het ook zaak dat de overheid betrouwbaar is, regels naleeft, iedereen gelijk behandeld en democratisch afreken baar is. Deze twee benen bestaan binnen één organisatie en staan nogal eens op gespannen voet met elkaar. We spreken met Ageeth over het gedachtegoed van tweebenige samenwerking en hoe zij dat in de praktijk ervaart. Natuurlijk zoomen we in op hoe je hiermee om kunt gaan en hoe belangrijk de waarde van het politiek bestuur hierin is. Boeiend en inspirerend op een van de donkerste dagen van het jaar!
-
We spreken met Maud van de Wiel en Marike Simons in hun kantoor midden in de binnenstad van Amsterdam. Maud en Marike hebben jarenlange ervaring als politiek adviseurs van zowel ambtenaren als bestuurders. Met hun bureau ‘het Politieke Bedrijf’ geven ze trainingen door het hele land. Ook hebben ze recent een leuk en handig boek uitgebracht getiteld ‘het Geheime Handboek’ - Politieke sensitiviteit voor ambtenaren. Een leuk gesprek over werken voor en met bestuurders.
Meer informatie over het bedrijf van Maud en Marike is te vinden op http://www.simonsvandewiel.nl/. - Show more