Episodes
-
Tjafsandet tar både tid och energi och leder till hinder i diskussion och samtal. Cecilia berättar om tjafsandet i sitt jobb och Ingrid menar att det tjafsas mycket inom politiken. Fyller tjafs någon funktion, har det betydelse för vår kommunikation eller i våra relationer?
-
Ingrid har varit på nätverksträff och träffade en person i frukostminglet då samtalet kom igång om bl.a. säkerhet och fortsatte sedan med mycket annat av bara farten. Det är spännande och intressant att prata med människor när man känner att det klickar och att kunna utbyta tankar oavsett vad man har gemensamt.
-
Missing episodes?
-
Vardagliga händelser som skapar onödig oro men av någon konstig anledning blir det en lösning som blir hur bra som helst. Exempel är Cecilias oro inför prov inom hemtjänsten eller för Ingrid med service på bilen som går fortare och hon hinner till nästa möte i lagom tid. Hur mycket av din tid använder du till att oroa dig när möjligheten finns att det löser sig?
-
Håkan Sandberg är docent i pedagogik, har fortsatt forska och skriva om samarbete och den senaste boken heter ”Tillit betyder allt”. Håkan berättar om hur han forskar inom tillit och vilka faktorer som påverkar självtillit. Det är ett intressant samtal som ger många infallsvinklar både i jobb och privat och Håkan menar att våga prata med varandra är nyckeln till att skapa tillit.
-
Att inte lita på sin magkänsla i möten eller i samarbete med andra människor kan ställa till det, t.ex. som anställd i relation till sin överordnad. Det är lätt att anklaga sig själv för ett felval. Hur ofta lyssnar du och litar på din magkänsla?
-
Det gör vi både till mans/kvinns i olika sammanhang. Vi pratar om hur det kan bli, t.ex. när Cecilia håller föredrag eller när Ingrid lämnar resultat från genomförd undersökning - att deltagarna tar till sig med mer eller mindre engagemang. Att ta till sig kritik är för det mesta lättare än att ta emot beröm, hur kan det bli så? Hur tänker du när det gäller att ta till sig?
-
Hur självkritisk är du? Det är lätt och kan vara både befogat och obefogat. Hur ofta har man inte en inre röst som kritiserar och kommer med synpunkter? Att använda självkritik till något bra, hur gör vi det? Lyssna där poddar finns
-
Hur ofta möter du inte människor som vill ha rätt? Ämnena kan vara pengar, politik eller helt enkelt vardagliga saker. Det är lätt att bli som en ångvält när det finns ett stort engagemang och att hävda att ”jag har rätt”. Eller gå över i att ge råd utan något bett om det? Hur gör du när du när du vill ha rätt?
-
Hur klagar man och blir lyssnad på? Vi berättar om några klagomål, som vi gett och fått, i närtid som vi har fått bra och mindre bra respons på. Hur gör du när du klagar? Kommentera gärna hur du gör [email protected] eller [email protected] och tack för att du lyssnar!
-
Att samsas på cykelbanan med gående och hundar kan vara nog så besvärligt och kan tolkas olika från cyklister och gående. Cecilia berättar om hur de gående med hundar uttryckte sin irritation över att behöva samsas om utrymmet. Nog känns det väl igen att man ibland tolkar varandra utifrån sin dagsform, eller?
-
”Min tid är nu” och ställtid pratar vi om, vad betyder det ena och det andra?
Cecilias sätt att känna sig nyttig och ta vara på sin tid är att göra listor och kunna pricka av. Efter semesterperioden upptäckte Ingrid att hjärnan hade gjort omstart och kändes som ny och full av kraft. Hur ser du på tid?
-
Att släppa tanken fri och kunna reflektera över stort och smått i livet, semestertid och ledighet ger ibland utrymme för det. Ingrid berättar om att byta roll för att om möjligt uppfattas, i delar av sin omgivning, som den hon är i andras ögon. Eller att reflektera över livet i sig som Cecilia gör nu då hon inleder en ny fas i sitt liv.
-
Vem vill inte bli inspirerad? Cecilia berättar om inspiration på kursen som hon gick nyligen, som innebar bl.a. många möten med olika människor och nya idéer till sina kurser. Vad betyder inspiration för dig? Hur gör du för att bli inspirerad?
-
Tyckande tar sig många uttryck. Det kan ibland betyda att ge råd eller kritik, hur man vill se det, att tycka om världsläget, politik, människors beteende – listan kan göras lång. Tyckande ska inte förväxlas med kunskap. Hur hanterar du tyckande i känsliga situationer?
-
Att omvärldsbevaka har många dimensioner och att få ta del av traktens historia tycker Cecilia ingår i en typ av omvärldsbevakning. Vi är rörande överens om att omvärldsbevakning minskar trångsynthet och den kan öka medvetenheten och i bästa fall inspirera till fler tankar.
-
Vi kommunicerar kring vad autentisk innebär och hur det kan påverka kommunikationen i olika sammanhang. Vi har som vanligt olika infallsvinklar, Cecilia berättar om betydelsen av att vara autentisk när hon coachar personer som vill förbättra sin föreläsning eller Ingrid som berättar om att i en relation byta roll för att vara den hon är.
-
Cecilia berättar om sina funderingar kring att ge feed back, speciellt i arbetssammanhang. För att ge feed back behövs att bli lyssnad på och välja rätt tillfälle för att det ska bli taget på allvar. Det är en konst att ge och ta emot feed back. Hur gör du - har du några tips när du ger eller tar emot feed back?
-
Borde ha gjort, tänkt på, sagt etc. det finns många anledningar att få dåligt samvete och så klart påverkar det kommunikationen. Man säger knasiga saker eller har en lång harang av ursäkter eller argument varför det blev som det blev. Känns det igen? Vill du berätta? [email protected] eller [email protected]
-
Hur många gånger krånglar vi inte till det helt i onödan och det resulterar i stress och svårigheter i kommunikationen. Det kan vara tekniskt strul med datorn, eller vid instruktioner som blir mer förvirrande än nödvändigt och för att inte tala om att stöta på krångliga människor. Hur har du det när det krånglar till sig?
-
Vi intervjuar Julia Falkman som jobbar som landsbygdsutvecklare med kommunikation inom Leader, som är etablerat i hela Sverige, med EU projekt. I sin kommunikation samarbetar Julia med kommuner, företag och föreningar och projekten kan var t.ex. vara inom affärsutveckling och integration. Julia blir involverad inom många områden och hon drivs av att hjälpa andra människor.
- Show more