Episodes

  • En Antidote special-udsendelse!

    Farmakon har i nogle måneder samarbejdet med Antidote Danmark, om at udbrede modgiften naloxone i stofmiljøer. Naloxone er en modgift der kan stoppe en opiat overdosis. Det handler denne podcast særligt om. Vi taler med kolleger fra Antidote Danmark, kammeratreddere og nogle af dem der har fået modgiften selv.

    Antidote redder liv!

    Produceret af Farmakon

    Optaget og tilrettelagt af Klara Scherfig & Bjørn Scherfig

    med hjælp fra Ejgil Gundersen & Nicolas Freng

    Tak til Antidote Danmark og BrugerForeningen



  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • ET FIX & EN RØVER

    Advarsel:

    Dont try this at home!

    Sven er mangeårigt medlem af Brugerforeningen for Aktive Stofbrugere.

    I dette afsnit demonstrerer han for os, hvordan han fixer kokain i lysken og fortæller om effekterne — og så får vi et par historier fra hans vilde fortid som klatretyv!

    Sven har nemlig i årevis skulle skaffe mange penge for at finansiere sit forbrug - og det gjorde han ved at stjæle. Lyt med og hør hvorfor han foretrak at komme ind fra oven når han “gik på arbejde”. Og hvorfor han helst gjorde det alene.

    I dag er Sven pensioneret som tyv. Han går på Valmuen i København, hvor han får diacetyl-morfin to gange om dagen. Den mulighed holder ham på dydens smalle sti.



  • Mie er sygeplejerske i Fixelancen der hver uge kører ud på Vesterbro og supplerer gadens intravenøse stofbrugere med et sikkert rum at indtage i, adgang til modgift, rene kanyler og... kaffe.

    Vi i Projekt Farmakon samarbejder tit og ofte med Antidote - de giver os en hånd med at uddele piber og vi er ude med dem på gaden fra tid til anden. Sådan en dag hev vi optageren frem og fik Mie til at fortælle om hendes arbejde og hvordan hun endte indenfor feltet.

    Vi fik også snakket en del om et af de mest brugte stoffer i Skandinavien: koffein !

    Afsnittet er optaget og redigeret af Ejgil Gundersen & Nicolas Freng

    Tak til Mie og resten af Antidote og det store arbejde de gør for stofbrugeres sundhed og rettigheder

  • Hjem til Århus !

    Endnu et afsnit af En Ærlig Snak fra sydhavnen i smilets by

    Når folk tar stoffer kommer de i kontakt med multiverset ! Hvordan hænger det sammen? Lyt med :) Så kan du også få en rigtig Århus-tune fra en gademusikant og høre os lave kemiske eksperimenter i et ryge-rum, mens vi snakker om løst og fast

    Alt sammen med sydhavnen som bagtæppe

  • Døgnbehandling.
    12-trin og Minnesota.
    Whats up with that?
    Lyt med og bliv klogere.

    Vi hører fra Anja Plesner Bloch, stifter af Brugernes Akademi, og to anonyme personer fortælle om deres erfaringer med døgnbehandling og dele deres viden indenfor denne verden.

    Artwork: Virvar

  • Andet afsnit af vores behandlings-triologi handler om... substitutionsmedicin!

    Har man været i kontakt med det danske behandlingssystem, er man sandsynligvis blevet tilbudt en form for substitutionsmedicin, såsom metadon, ibuprofen eller buvedal. Den danske behandlingsgaranti på 2 uger betyder rigtig ofte en indskrivelse i et substitutionsprogram. Det er der stærke holdninger om, som du kan få at høre i programmet her. Den vigtigste pointe at opsummere i den forbindelse er nok, at hvad der er godt for mig, er ikke nødvendigvis godt for dig. There's no one-size fits all ! Og der er ikke nogen præparater der virker fuldstændig ens i alle mennesker.

    Substitution betyder "erstatning", og det er hvad det er. Et stof der skal erstatte et andet - i dette tilfælde heroin. Substitutionsmedicin tager abstinenserne og bliver i kroppen længere tid end f.eks. heroin.

    Men som alle andre stoffer har det bivirkninger og i nogle tilfælde desværre nogen ret grumme af slagsen. Derfor vil du i dette afsnit høre om en af vores bekendte fra gaden der mistede sit liv sidste år, efter al sandsynlighed i hvert fald delvist pga hans metadon-indtag.

    Metadon kan være meget skadeligt for hjertet, og har man gentagende problemer med hjertet, skal man have ordineret et alternativ. Det skete bare aldrig i tilfældet Fenris, der døde i Odense arrest i August 2021, på trods af at han ifølge ham selv havde haft over 20 hjertetilfælde!

    At der er bivirkninger ved et stof er der som sådan ikke noget mærkeligt ved. Problemet er at patienten ofte ikke inddrages og oplyses tilstrækkeligt i forhold til eventuelle bivirkninger - det kan have store konsekvenser.

    I dette afsnit hører vi både fra Anja Plesner Bloch - stifter af Brugernes Akademi og en stor kraft i kampen for stofbrugeres rettigheder her til lands - som har det godt på metadon, fra S. der er en arg modstander af stoffet, og fra en person der får det nye substitutions-præparat buvedal. Og så hører vi fra Fenris og hans kæreste Dorthe.

    Artwork af Virvar.

  • “En Ærlig Snak” er tilbage ! Første afsnit af anden sæson, er også første afsnit i en triologi vi har lavet om behandling.

    Vi dykker dybt ned i det med næsten en hel time om HEROIN ! Ikke engang bare heroin i sig selv, men BEHANDLING med heroin. For hvordan kan det hænge sammen, når heroin er så dødsens farligt? Er rygterne da overdrevne?

    Frygtløs går vi til angreb på det måske mest kontroversielle stof - det har i hverfald et helt utroligt dårligt ry. Heroin betyder "heltinde" og det er måske et passende navn for sådan et bad-ass, super effektivt smertestillende middel. Men man må sige at heltinden med tiden er blevet til noget af en superskurk i de fleste menneskers optik.

    Men hvorfor ? Heroin er jo egentlig “bare” et stærkt morfin-præparat, som der er så mange af på ethvert hospital. Vi finder det interessant, at noget der på én gang er så naturlig og ukontroversiel en del af vores samfund - smertestillende lægemidler - samtidig er omgivet af så meget moralsk panik. Vi prøver at zoome helt ind på stoffet uden de store sorte og gule advarselsskilte, der ofte følger med når der snakkes om det. Vi tror at du, kære lytter, har hørt 1 milliard gange før, at heroin er farligt.

    Som mange andre lægemidler kan heroin være gift og medicin. For mange af dem vi snakker med, er der ikke tvivl om at det er medicin, og problemet er mere besværet med forsyningssikkerhed og kvalitetsgaranti, end stoffet i sig selv.

    For mange er heroin ganske simpelt en medicin, der gør at de kan fungere bedre i livet. Mere mærkeligt er det heller ikke.

    Oprettelsen af heroinklinikker i Danmark er en anerkendelse af at heroin kan gives som medicin, under kontrollerede forhold. Men nogle af de patienter vi snakker med, oplever alligevel forskelsbehandling og mistro. Myndighederne har sagt a, men ikke b. De anerkender heroin som medicin, i nogle tilfælde - men så alligevel ikke. Vi prøver at blive mere kloge på denne tilsyneladende ambivalens.

    Hvad du blandt andet kan lære:

    Hvad heroin er og hvordan det indtages. Hvordan det fungerer at være i heroinbehandling i Danmark. Hvad patienterne gerne ville have anderledes.

    Udover heroin, handler afsnittet måske i særlig høj grad om ikke at blive hørt - og værdig, menneskelig behandling.

    Vi kommer ikke hele vejen rundt, men vi håber at afsnittet vækker omtanke og sætter lys på nogen alternative perspektiver på “King Heroin”.

    Medvirkende: Christina Strauss fra Sand og Winnie fra BrugerForeningen. Og en masse andre anonyme folk! Nogle fra Aarhus, en fra Vejle og en masse fra København.

    Udgivet for BrugerForeningen for Aktive Stofbrugere
    Som altid tilrettelagt og redigeret af Ejgil og Klara.
    Kunst af den mystiske Virvar.

  • En Ærlig Snak er tilbage! Efter længere tids stilhed smider vi et lille afsnit ud der mest handler om det at arbejde på Vesterbros åbne stofscene.
    Vi er kommet meget på Vesterbro og er kommet til at kende og sætte stor pris på mange af de hårdtarbejdende kræfter der sørger for at nogen af landets hårdest prøvede kroppe får lidt hvile og mad i sig .

    Da corona var på sit højeste sidste år, blev der åbnet en nød-varmestue på Vesterbro. Vi var der og snakkede med en person, der benyttede tilbuddet, og Stella, der var en af kræfterne bag.

    Vi var også på Café Dugnad, der er et fast tilbud på Vesterbro og noget af en bastion for gadens folk. Som Mathias der arbejder der siger, er det et forsøg på at skabe en lille smule orden i kaos. Der er gratis kaffe, mad og højt til loftet. Medarbejderne på begge steder - der hører under Mændenes Hjem - prøver at balancere tolerance og medfølelse med de nogle gange barske realiteter på gaden, hvor konflikter hurtigt kan eskalere og volden bryde ud. Hvordan skaber man hygge i sådan et miljø? Det er mærkeligt at det kan lade sig gøre, men i vores erfaring lykkedes det overraskende godt. Der kan faktisk være rigtig hyggeligt og varmt, midt i kaos.

    Sidst men ikke mindst taler vi med Victoria der er sygeplejerske i Fixelancen, der holder på Vesterbro et par gange om ugen. Victoria fortæller om det store omsorgsarbejde der ligger i at være sygeplejerske i det mobile fixerum.

    Undervejs kommer jeres værter med ikke altid lige åndfulde kommentarer. Vi prøver at give ordet mest muligt til dem, der ved hvad de snakker om.

  • Musik & Stoffer!

    De to går ofte hånd i hånd, om vi vil det eller ej. I dette afsnit af 'En Ærlig Snak' dykker vi ned i musikkens og stoffernes historie og undrer os lidt over hvordan musik kan være imod stoffer, sådan som Sundhedsstyrelsen og Roskilde festival i mange år har insisteret på. Har musik og stoffer måske faktisk en hel del til fælles? Er musik i sig selv en form for stof, sådan som kunstneren Raske Penge synger på sangen 'Ynglingsstof" ? Meget apropos har vi en lang snak med selv samme mand: Rasmus Poulsen aka Raske Penge aka Ras Money... Kært barn har mange navne! Og Rasmus har også mange tanker om hvordan vi forholder os til stoffer som art og hvordan vi kan få en bedre verden med dem.

    Rasmus er en af de få kendte danskere der taler åbent om kontroversielle emner som legalisering og til og med tør sige at han selv tager stoffer engang i mellem. Vi talte om vigtigheden af at de mere"almindelige" stofbrugere tager bladet fra munden: dem der tager dem af og til, men ikke er synlige i gadebilledet som de mest stigmatiserede stofbrugere er.

    Der er ikke mange der taler stofbrugernes sag og det er fordi det er det mest bekvemme. Mange af os kan tage stoffer lidt her og der når vi har lyst, uden at lide store konsekvenser. Så længe vi holder mund. For det er når vi snakker højt, at der kan komme repressalier.

    Det er desværre med til at opretholde et misvisende billede af stofbrugere. De/vi er vidt forskellige og det er på tide der kommer flere på banen og taler sagen for en bedre verden med stoffer i.

    Vi krydrer med bidder fra en masse stofrefererende musik, som der jo er så meget af, og får til og med også en fortolkning af Prince direkte fra Århus' stofindtagelsesrum, der advarer om smittespredning ved pibe-deling <3 . Alt i alt er det så FARMA-ikonisk som det bliver

  • I dette afsnit taler vi om stoftest. Hvorfor skal man teste stoffer? Og hvorfor skal man bruge ridehjelm, når man sidder på en hest?

    Stoftestning er en af de ting der kan gøre det mere sikkert at tage stoffer. Der står dog noget ret essentielt i vejen for, at det kan blive mere lettilgængeligt: loven.

    Stoffer er ulovlige, fordi de kan være farlige, men en konsekvens af loven er, at den spænder ben for tiltag der kunne gøre stofferne mindre farlige. Og hvordan hænger det så sammen?

    Vi snakker med Sune Kehlet og Kim Gosmer, begge medlemmer af foreningen Stoftest.
    Derudover får vi vist hvordan en såkaldt EZ-stoftest virker, og får inputs fra folk med erfaring med overdoser og følgeskader af tilsætningsstoffer. Problemer som en større udbredelse af stoftests sandsynligvis kunne hjælpe på.


    Kunst af Virrvar <3

  • Projekt Farmakon har været i Aarhus!

    Det er den bedste by at være hjemløs i, bliver vi fortalt ude foran varmestuen, Værestedet. Men hvad kan de lige i Aarhus, som de ikke kan i andre byer? Lyt med for at finde ud af svaret, der måske er en smule sarkastisk ;)

    Vi har snakket med en af byens hjemløse, som kommer på Værestedet, hvilket både er en varmestue og et fællesskab. Der er mad tre gange om dagen, Hus Forbi sælgere køber deres aviser her, og nogle af husets brugere tjener et par skillinger på "Poverty Walk", et koncept hvor hjemløse eller tidligere hjemløse og/eller stofbrugere, giver en tour af byens mere oversete hotspots: der hvor gadens folk (over)lever som de bedst kan, hvor der fixes og ryges, og livet leves på måder der er langt fra den blankpolerede overflade i smilets by.

    Der tales om: øjenbæ og hvordan der kan findes løsninger på sociale problemer når folkemunden begynder at snakke, politichikane, det magiske ord "dispensation", frirum og hvilke signaler det sender at centralisere stofscenen mellem en oliefabrik og "Danmarks største terrormål", JyllandsPosten. Og Lotte Heise!


    Denne podcast er produceret af BrugerForeningen for Aktive Stofbrugere
    Redigeret og udarbejdet af jeres trofaste værter Ejgil & Klara

    Cover billedet stammer fra dokumentaren " Aarhus Oliefabrik A/S", 1933, produceret af Fotorama.


  • I dette afsnit snakker vi med folk fra BrugerForeningen for Aktive Stofbrugere, der har kæmpet for stofbrugeres rettigheder de sidste 27 år.
    Når man kriminaliseres pga den medicin, man bruger, bliver de personlige rettigheder indskrænket. Hør med og bliv klogere!




    Denne podcast er produceret af BrugerForeningen for Aktive Stofbrugere

    Redigeret og udarbejdet af jeres trofaste værter Ejgil & Klara

    Med tak til David Jæger for temasangen og ASHORTTIMELATER for baggrundsmusik på værternes oplæsning, samt John B.P. for artwork <3

  • Hvad er Projekt Farmakon? Find ud af det i første afsnit af vores podcast, der har fokus på kokain. Specielt rygekokain. For ja, man ryger også kokain. Men er det farligere, eller mere afhængighedsskabende, end andre måder at indtage det på? Vi prøver at blive klogere på det.

    Kokain er, mildest talt, et populært stof. Det er også et forbudt stof. I det første afsnit af vores podcast zoomer vi ind på det kontroversielle pulver, der er så efterspurgt. Vi snakker med folk der på den ene eller anden måde ved noget om stoffet - bl.a. kemikeren Kim Gosmer - og forsøger at skille sandhed fra myte. Noget der ikke altid er let når det kommer til forbudte stoffer. Vi forsøger at afmystificere kokain og tale om det på en fordomsfri måde, der forhåbentlig kan gøre os og lytteren lidt klogere.

    Alle ulovlige stoffer er omgivet af mystik og en masse ambivalente følelser der kan gøre det svært at tale om. Formålet med vores podcast er at lave en platform, hvor vi kan forsøge at åbne op for nogle anderledes samtaler om stoffer. Særligt vil vi gerne give taletid til dem der tales så meget om, men sjældent med, nemlig dem der tager stoffer og lever med konsekvenserne af at have vaner der er forbudte.

    PHARMAKON kan oversættes til gift, medicin, eller simpelthen STOF, og det er det paradoksale ved, at stofferne kan være det ene, det andet og mere, der danner rammen for vores podcast.

    Vores tilgang til stoffer er skadesreducerende. Det vil sige, at vores samtaler ofte vil dreje sig om sikker, eller sikrest mulig, indtagelse af stoffer. Således indeholder første afsnit også adskillige gode råd til, hvordan du kan indtage kokain på en mere sikker og mere behagelig måde. Enjoy! - but be safe.

    Navne på personer bruges kun med tilladelse.

    Denne podcast er produceret af BrugerForeningen for Aktive Stofbrugere

    Redigeret og udarbejdet af jeres trofaste værter Ejgil & Klara

    Med tak til David Jæger for temasangen og ASHORTTIMELATER for baggrundsmusik på koge-guide, samt Tor S. Johannesen og Virvar for artwork <3