Episodes
-
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Een lofpsalm op de levensadem, want zonder lucht kun je niet zingen en kun je niet leven.
-
Wanneer is een oorlog voorbij? Als de vrede is getekend, is dan alle lijden vergeten? De vreugde van de vrijheid gaat soms hand in hand met de woede van de wraak.
-
Missing episodes?
-
Het contrast tussen dit loflied op de schepping, waar de mensheid achteraan staat en onze wereld lijkt groot. Zijn we het paradijs voor altijd kwijt?
-
Ken je dat gevoel dat je je in een tussenland bevindt, niet thuis op de plek waar je woont, leven in ballingschap, onzekerheid. Waar hou je je dan aan vast? Waar richt je blik op om te weten welke kant je op wil gaan?
-
Het leven is niet eerlijk, maar wat doe je eraan? De psalmdichter kijkt naar God en naar wie kijken wij?
-
“U geeft mensen het voedsel dat ze nodig hebben”. Maar als ik het nieuws kijk, zie ik andere beelden. Hoe erg is het dat je de psalmen vaak niet kunt aannemen?
-
God en geloof wordt vaak geassocieerd met liefde, met knuffelen en vrede. En dan staat hier dat God de dichter leert om de wapens op te pakken en een mep uit te delen. Hoe zit dat?
-
De wil van God doen: wie deed dat ten volle? Jezus natuurlijk. In Jezus was God ten volle zichtbaar. Maar de wil van iemand anders doen én niet die van jezelf is alles behalve makkelijk.
-
Klinkt wat treurig, als God het enige is wat je nog hebt. Waar is de rest? Je partner, je familie, je vrienden, je status? Is het voor jou voorstelbaar dat God hen enige is wat je nog hebt?
-
Woorden kunnen je opbeuren: een compliment, een warme begroeting, een aanmoediging. maar het kan ook een leven verwoesten: denk aan pesten, aan roddelen en klagen. Woorden zijn zo krachtig; daar heb je God wel bij nodig.
-
“Bescherm mij tegen de mensen die kwaad doen” dicht David hier. Schurken of schoften, zo kun je dat ook vertalen. Maar helpt dat nou: bidden tegen dat soort types?
-
Deze korte psalm heeft veel weg van een schietgebedje. Daar zijn wij Nederlanders erg goed in; in schietgebedjes. Een Nederlandse christen bidt gemiddeld zo’n vijf minuten per dag. Mag het wat meer zijn? Of vind je het meer dan genoeg?
-
“By the rivers of Babylon” was een discohit in de jaren `70. Hoe komt een psalm nou in de hitparades terecht? Daarvoor moeten we naar Boney M. En naar de rastafari’s op Jamaica.
-
“Zijn liefde blijft altijd bestaan”, is de cadans in dit verdere hoopgevende lied over de grote daden van God voor Zijn volk. “Eeuwig duurt Zijn trouw” lees je in eerder vertalingen. Zit daar trouwens een verschil tussen: trouw en liefde?
-
Wat deden de priesters in de tempel zoal op een dag? Vooral zingen. Heel veel zingen. De lofzang, een klaaglied, aanbidding, ontferming: als er maar gezongen wordt. Waarom is zingen en muziek zo belangrijk in geloof en kerk?
-
‘Hoe goed is het als mensen in liefde samenwonen”. Oh? Samenwonen is vaak helemaal niet gemakkelijk, getuige het hoge aantal singles en scheidingen van vandaag de dag. Wat zijn dan de zegeningen van het samenwonen in liefde die de psalmdichter hier bedoelt?
-
Vraag een kind waar God woont en je hoort meestal: “ergens daarboven”, of “in de hemel”. Nu zitten we in de pelgrimsliederen, dus zou je verwachten dat God in de tempel woont, in Jeruzalem. Maar is dat eigenlijk wel zo?
-
In de armen van je moeder ben je rustig en stil. Daar ben je veilig, daar word je getroost. Al spreekt de Bijbel vaak over God als een goede Vader, in deze psalm wordt de moederlijke kant van God belicht.
- Show more