Folgen
-
Hur känns det egentligen att drabbas av en ätstörning – och hur är det att stå bredvid som förälder? I det här avsnittet av Psykologsnack möter vi Signe och hennes mamma, psykologen Anna Bennich, som tillsammans berättar om Signes kamp mot anorexia och den långa vägen tillbaka.
De har tillsammans skrivit boken ”Att försvinna sig : En mor och dotters berättelse om anorexia”.
Signe och Anna hittar du på instagram @signebennich och @annabennich_
Ljud: Straydog studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet delar psykologen och författaren Daniel Ek med sig av fem konkreta steg för att hantera stress med hjälp av ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Ett avsnitt för dig som vill hitta lugnare vägar genom vardagens krav.
Daniel Ek är legitimerad psykolog med ACT-inriktning. Han arbetar som föreläsare och mindfulnesslärare samt driver Vänskapslabbet. Daniel har skrivit böckerna "Tid att leva : ett tioveckors program för stresshantering med ACT och medveten närvaro" och "Länge leve vänner - forskning och färdigheter för att stärka sina vänskapsrelationer".
Daniel finns på instagram @vanskapslabbet och på https://www.vanskapslabbet.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fehlende Folgen?
-
När krisen eller kriget kommer – vem blir du då? I dagens avsnitt gästas vi av David Bergman, överstelöjtnant, doktor i psykologi och forskare vid Försvarshögskolan. Han är aktuell med boken “Vem är du när kriget kommer?” och hjälper oss att förstå vad mental handlingsberedskap egentligen innebär.
Vi pratar om varför vi ofta reagerar för sent i kriser, vilka psykologiska strategier som kan hjälpa oss i extrema situationer och varför det är viktigt att inte bara bunkra konserver utan också bygga en inre och social beredskap. Dessutom reder vi ut varför vissa gör motstånd medan andra inte gör det, och hur våra relationer påverkas i kris och krig. Hur kan vi hantera stress, rädsla och osäkerhet? Vad skiljer dom som klarar svåra situationer från dom som inte gör det? Och vilka råd vill egentligen David att vi ska ta med oss för att stärka vår mentala beredskap?
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur hanterar man sorgen och känslan av tomhet när barnen flyttar ut? I dagens avsnitt träffar vi Camilla von Below, legitimerad psykolog, psykoterapeut och lektor i klinisk psykologi, som har skrivit boken “När barnen flyttar hemifrån”. Tillsammans pratar vi om det som ibland kallas för ”det tomma boet” – en sorg som det inte alltid pratas om, men som kan vara både smärtsam och livsomvälvande. Vi utforskar hur man kan hantera förlusten av familjelivet, bygga en ny relation till sina vuxna barn, och ge mening åt den nya livsfasen. Dessutom delar Camilla med sig av konkreta tips för att möta känslor av tomhet och sorg – och för att hitta glädje och hopp igen.
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Känner du dig ofta stressad och överväldigad? I det här avsnittet utforskar vi hur Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan hjälpa dig att hantera stress på ett mer hållbart sätt.
Vi pratar om:
Vad ACT är och hur det fungerar vid stresshanteringVarför acceptans är en nyckel till att minska stress och oroAtt navigera livet med hjälp av värderad riktning och ta beslut som leder dig mot ett mer meningsfullt livHur du kan förhålla dig till negativa tankar på ett mer hjälpsamt sättHur vänskap och sociala relationer kan minska stressGäst i dagens avsnitt är Daniel Ek, legitimerad psykolog med ACT-inriktning. Han arbetar som föreläsare och mindfulnesslärare samt driver Vänskapslabbet. Daniel har skrivit böckerna Tid att leva : ett tioveckors program för stresshantering med ACT och medveten närvaro och Länge leve vänner - forskning och färdigheter för att stärka sina vänskapsrelationer.
Daniel finns på instagram @vanskapslabbet och på https://www.vanskapslabbet.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tonårstiden kan vara både spännande och utmanande – för både tjejer och deras föräldrar. I det här avsnittet pratar vi om vänskap, självkänsla, sociala medier och den press många tonårstjejer känner idag. Många tonårstjejer känner sig ofria och osäkra, samtidigt som de förväntas navigera en värld full av krav och jämförelser. Hur kan vi som föräldrar stötta utan att styra? I det här avsnittet kommer du att få konkreta tips på hur du kan nå fram till din tonårsdotter.
Charlotte Bergström, leg psykolog och specialist i klinisk barn- och ungdomspsykologi, gästar podden. Charlotte har skrivit boken “På tå -hjälp din tonårsdotter att navigera i det sociala livet - och hitta sig själv".
Charlotte finns på instagram @tonarspsykologen och på https://librapsykologi.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad är skillnaden mellan en psykolog, psykoterapeut, psykiater och kurator? Och vad är egentligen en samtalsterapeut? Får vem som helst kalla sig terapeut? I detta avsnitt reder vi ut vem som gör vad, vilka behandlingar de erbjuder och vem du ska vända dig till beroende på dina behov. Psykolog Agnes Mellstrand förklarar skillnaderna på ett enkelt sätt.
Agnes Mellstrand är legitimerad psykolog, föreläsare och författare till boken Psykiatri för icke-psykiatriker: Om det hållbara bemötandet och de vanligaste psykiatriska tillstånden.
Vill ni veta mer kan ni följa Agnes på instagram @psykologmellstrand eller kika in på agnesmellstrand.se
Ljud: Straydog studio
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utmattning är ett tillstånd som drabbar många, men varför hamnar vi där – och hur kan vi ta oss ur det? I det här avsnittet utforskar vi Trecirkelmodellen, en psykologisk modell sprungen ur CFT (Compassionfokuserad terapi) som förklarar hur hjärnans tre system – hot, driv och trygghet – påverkar vår stress, energi och återhämtning. Vi går igenom varför många fastnar i en obalans mellan prestation och återhämtning och hur du kan använda modellen för att förebygga och hantera utmattning.
Lär dig:
~ Vad Trecirkelmodellen är och hur den påverkar ditt välmående
~ Hur en obalans mellan stress och trygghet kan leda till utmattning
~ Konkreta verktyg för att återställa balansen och stärka din återhämtning
Lyssna nu och få insikter om hur du kan skapa långsiktig hållbarhet i ditt liv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet av Psykologsnack svarar Peder Björling på en orolig anhörigs fråga om psykisk ohälsa och bristande vård. En lyssnare har skickat in sin historia om hur en närstående lidit av bland annat allvarlig ångest och sömnproblem under flera år, trots upprepade besök inom närpsykiatrin och akutvården. Peder ger förslag på hur både den drabbade och den som är anhörig kan få hjälp att navigera i vården och få stöd i en svår situation.
Peder Björling är överläkare i psykiatri och expert på behandling av personlighetssyndrom.
Avsnittet presenteras i ett betalt samarbete med Mindler. Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Läs mer här https://mindler.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Många av oss lever med en inre röst som ständigt kommenterar, ifrågasätter och kritiserar med massor av negativa tankar. Den kan kännas som en motståndare, men vad händer om vi istället närmar oss den med nyfikenhet? I det här avsnittet utforskar vi den inre kritikerns funktion och ursprung, hur den påverkar oss och varför den inte bara är av ondo.
Tillsammans med vår Mindler-kollega Elin Morgensterns pratar vi om hur vi kan förstå och acceptera den inre kritikern, snarare än att försöka tysta den. Genom ett mer nyanserat förhållningssätt kan vi lära oss att lyssna utan att låta den styra och på så sätt skapa en mer konstruktiv relation till oss själva.
Det här avsnittet presenteras i ett betalt samarbete med Mindler som Sveriges största digitala psykologmottagning med över 250 legitimerade psykologer som alla har olika egenskaper, språk och specialområden. Läs mer här https://mindler.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur hjälper man personer med personlighetssyndrom som t.ex. borderline att skapa en mer stabil och meningsfull vardag? Good Psychiatric Management (GPM) är en evidensbaserad behandlingsmetod där en central princip är "Get a Life" – att fokusera på jobb, relationer och vardagsrutiner istället för att endast lära sig hantera symtom som tex emotionell instabilitet i terapi.
Forskning visar att GPM kan vara lika effektivt som mer intensiva terapiformer som dialektisk beteendeterapi (DBT). Men hur fungerar det i praktiken? Hur kan små förändringar i vardagen förbättra mental hälsa och livskvalitet?
Vi gästas av Peder Björling som är överläkare i psykiatri och expert på behandling av personlighetssyndrom.
Avsnittet presenteras i ett betalt samarbete med Mindler. Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Läs mer här https://mindler.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Här kommer den spännande uppföljningen till förra veckans avsnitt som handlade om hur psykologi och särskilt psykoanalysen påverkat den svenska psykiatrin. I det här avsnittet granskar vi hur psykoanalytiska teorier påverkade några av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall. Från Thomas Quick-utredningarna till fallet Catrine da Costa och mordet på Kevin – vi utforskar hur föreställningar om bortträngda minnen och terapeutiska tekniker bidrog till rättsliga beslut som senare ifrågasatts. Hur kunde subjektiva tolkningar väga tyngre än bevis?
Med oss i podden har vi Christian Dahlström, journalist, författare och civilekonom. Han skrivit boken ”Den enda rätta läran - så tog sig psykoanalysen in i det svenska rättsväsendet”. Christian driver också podden Sinnesjukt.
Avsnittet presenteras i ett betalt samarbete med Mindler. Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Läs mer här https://mindler.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det här är del 1 i en serie av två delar där vi tar en kritisk titt på psykologins fader Sigmund Freud och psykoanalysen. Med avstamp i Christian Dahlströms bok Den enda rätta läran: så förblindade psykoanalysen det svenska rättsväsendet pratar vi om Freuds idéer kring det omedvetna, barndomens roll och bortträngda barndomsminnen – och jämför dem med vad vi vet idag. Hur mycket av Freuds teorier håller fortfarande? Hur har psykoanalysen påverkat vår tids psykologi och terapi?
Christian Dahlström är journalist, författare och civilekonom samt driver podden Sinnessjukt.
I nästa fredags avsnitt går vi in på psykoanalysens inflytande på några av vår tids största rättsskandaler, som Thomas Quick, Kevin-fallet och fallet Catrine Da Costa.
Avsnittet presenteras i ett betalt samarbete med Mindler. Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Läs mer här https://mindler.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt skriver en stressad HR-ansvarig som både lider av sömnproblem, energilöshet, problem med minnet och en känsla av att vara helt utmattad. Hon undrar om det rör sig om utmattningssyndrom, och vad hon kan göra för att bromsa innan hon går in i väggen? För sjukskriven hinner hon inte vara…
Vi gästas av hjärnforskaren, professorn och författaren Hedvig Söderlund. Hedvig har skrivit boken Utbrändhet - Vetenskapen bakom och vägen tillbaka. Läs mer om Hedvig här: https://brainofsweden.se/ och följ henne på instagram @brain_of_sweden
Avsnittet presenteras i ett betalt samarbete med Mindler. Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Läs mer här https://mindler.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur vet om stressen är så intensiv att man är i riskzonen för utmattningssyndrom? Om tröttheten vägrar släppa? Och finns det något vi kan göra för att bromsa? Vad kan man egentligen göra om man hamnat där? Är vi dömda till evig trötthet? Nej! Hjärnforskaren Hedvig Söderlund, Ulrike och Åsa delar med sig av sina egna erfarenheter.
I det här avsnittet hör du hjärnforskaren, professorn och författaren Hedvig Söderlund. Hedvig har skrivit boken Utbrändhet - Vetenskapen bakom och vägen tillbaka. Läs mer om Hedvig här: https://brainofsweden.se/ och följ henne på instagram @brain_of_sweden
Avsnittet presenteras i ett betalt samarbete med Mindler. Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Läs mer här https://mindler.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans fråga kommer från en förtvivlad förälder som kämpar med livet som bonusfamilj och sina känslor för sina bonusbarn. Psykolog Maria Farm svarar.
Maria Farm är också författare samt en av experterna i SVT:s Gift vid första ögonkastet. Hon har nyligen utkommit med boken Vardag med varannan vecka: barn på deltid, känslor på heltid som hon har skrivit tillsammans med Lisa Bjärbo.
Läs mer om Maria på @feministpsykologen eller https://mariafarm.se/
Avsnittet presenteras i ett betalt samarbete med Mindler. Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Läs mer här https://mindler.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt diskuterar vi hur växelvis boende, eller att ha barn varannan vecka, påverkar både barn och föräldrar psykologiskt. Vad kan du som förälder göra för att stötta ditt barn genom denna livssituation? Maria Farm som är leg. psykolog och leg. psykoterapeut, författare samt en av experterna i SVT:s Gift vid första ögonkastet delar med sig av tips och strategier för att hantera delad vårdnad. Hon har nyligen utkommit med boken Vardag med varannan vecka: barn på deltid, känslor på heltid som hon har skrivit tillsammans med Lisa Bjärbo.
Läs mer om Maria på @feministpsykologen eller https://mariafarm.se/
Avsnittet presenteras i ett betalt samarbete med Mindler. Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Läs mer här https://mindler.se/
Ljud: Straydog Studios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Om Münchhausen syndrome by proxy, eller barnmisshandel genom förfalskning av symtom som det heter på svenska. Med barn- och ungdomspsykiatriker Björn Lundin.
Björn har skrivit boken Att skada sitt barn och har suttit med som sakkunnig i flera olika utredningar och rättegångar. Läs mer om Barnmisshandel genom förfalskning av symtom på Björns hemsida https://bgfs.se/
Ljud: @straydogstudios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt tar vi upp ett svårt och känsligt ämne: Münchhausen by Proxy, även känt som Barnmisshandel genom förfalskning av symtom (BGFS), där en förälder eller vårdnadshavare medvetet orsakar eller fabricerar sjukdomssymptom hos sitt barn. Vi pratar om psykologin bakom, dess effekter på både barn och föräldrar, och hur denna allvarliga form av misshandel kan identifieras och behandlas. Barn- och ungdomspsykiatriker Björn Lundin ger en djupgående analys av fenomenet och hur det påverkar familjer.
Björn har skrivit boken "Att skada sitt barn" och har suttit med som sakkunnig i flera olika utredningar och rättegångar.
Läs mer om Barnmisshandel genom förfalskning av symtom på Björns hemsida https://bgfs.se/
För dig som vill lyssna på fall där Barnmisshandel genom förfalskning av symtom beskrivs rekommenderar vi tex Rättegångspodden eller P3 Dokumentär.
Ljud: @straydogstudios
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnitt 117 pratade vi om julångest, press och stress relaterat till firande och krav på att räcka till och infria andras förväntningar. Det här avsnittet kommer att handla om en annan typ av julångest. Nämligen, den som många många kan uppleva i samband med julen, ensamheten. För samtidigt som julen för många är fylld av glädje och värme, känner sig andra ensammare än någonsin.
Ljud: Rickard Darlington
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mehr anzeigen