Episodes

 • Itsemyötätunto on taito, josta on paljon hyötyä hyvinvoinnille. Se on myös taito, jota voi kehittää. Harjoittaessasi itsemyötätuntoa kohtelet itseäsi, niin kuin kohtelisit ystävää - erityisesti vastoinkäymisten hetkellä.

  Tässä jaksossa keskustelemme siitä, mitä itsemyötätunto on, mitä hyötyä siitä on ja miten sitä voi vahvistaa aiheesta tietokirjan (Tammi 2015) kirjoittaneen työterveyspsykologi, johtajuusvalmentaja Ronnie Grandellin kanssa. Jakson lopuksi Ronnie ohjaa harjoituksen, jota voit käyttää itsemyötätunnon kehittämiseen. Hän antaa tähän myös muita käytännön vinkkejä.

  Tutkimuksissa on havaittu, että itsemyötätuntoiset ihmiset ovat keskimäärin tyytyväisempiä elämäänsä ja he kokevat vähemmän ahdistusta, stressiä, uupumusta ja masennusta. Samoin on havaittu, että myötätuntoisesti itseään kohtelevat henkilöt vitkuttelevat vähemmän kohdatessaan epämiellyttäviä tehtäviä ja he myös kestävät vastoinkäymisiä paremmin verrattuna ihmisiin, jotka suhtautuvat itseensä kriittisemmin. Itsemyötätunto on siis taito, jota kannattaa kehittää.

  Tässä jaksossa pohdimme vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

  - Mitä itsemyötätunto tarkoittaa?

  - Mitä hyötyä itsemyötätunnosta on?

  - Miten itsemyötätuntoa voi vahvistaa ja kehittää?

  - Millaisia esteitä itsemyötätunnon kehittämiselle on?

  - Minkälaisia vinkkejä ja harjoituksia itsemyötätunnon vahvistamiseen on?

  Jakso on alunperin julkaistu 24.2.2020.

  Jakson linkit:

  Ronnie Grandellin kotisivut: https://www.itsemyotatunto.com/

  Ronnie Grandell LinkedIn:ssa: https://www.linkedin.com/in/ronnie-grandell-a39aa533/

  Ronnie Grandell työterveyspsykologina (Mehiläinen Turku): https://www.mehilainen.fi/laakarit/ronnie-grandell

  Ronnie Grandellin kirjat: https://www.itsemyotatunto.com/kirjat.html

  Ronnie Grandellin tulevat kaikille avoimet sekä auttamisen ammattilaisille suunnatut koulutukset löytyvät hänen sivuiltaan.

  Ronnie on vieraana myös näissä jaksoissa:

  - 40. Itsekriittisyys.

  - 73. Rajojen asettaminen.

  -----

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa: https://www.facebook.com/psykopodiaa/

  Instragramissa @Psykopodiaa: https://www.instagram.com/psykopodiaa/

  Nina Lyytinen Twitterissa: https://twitter.com/LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: Psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: ninalyytinen.fi

 • Kaupallinen yhteistyö: Aalto EE.

  Muuttuvassa maailmassa organisaatiolta vaaditaan ketteryyttä ja radikaalia muuntautumiskykyä. Tätä voi oppia jazzbändeiltä. Jazzbändien opeista johtamiselle ja johtajalle psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana keskustelemassa on jazzjohtamista tutkinut kauppatieteiden tohtori, tutkija ja johdon kouluttaja Patrick Furu.

  Nina ja Patrick ja keskustelevat mm. seuraavista kysymyksistä:

  - Miten jazzbändiä voi käyttää vertauskuvana ja mallina työelämän haasteiden haasteiden hallintaan?

  - Miten jazzbändin toimintaperiaatteet voivat toimia johtamisen keinoina? 

  - Mitä konkreettisia asioita johtaja voi tehdä edistääkseen tiimin yhteistoimintaa ja luodakseen psykologista turvallisuutta?

  - Miten virheitä kannattaa käsitellä, jotta se tukee niistä oppimista, psykologista turvallisuutta ja jatkuvaa kehittymistä?

  Lopuksi Patrick kertoo käytännön keinoja, joilla inhimillinen johtaminen työpaikoilla toteutuu paremmin.

  Lisätietoja:

  Patrick Furu vastaa Aalto EE:llä yritysten ylimmälle johdolle suunnatuista ratkaisuista. Lisäksi Patrick toimii Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa tutkijana sekä opettaa johtamista Hult International Business Schoolissa Yhdysvalloissa.

  Patrick Furu LinkedIn:sssa. 

  Lue lisää jazzjohtamisesta:

  - Johtaja, nämä asiat voit oppia jazzmuusikolta (Aalto Leader’s Insight 23.4.2024)

  - Maestrokaksikko mullisti johtamisen yllättävällä opilla – Huipputiimit tarvitsevat improvisaatiota, he opettavat. (Kauppalehti Fakta 5/2024 €)

  Patrickin kirja jazzjohtamisesta:

  - Patrick Furu: Jazzia johtamiseen. (Alma Talent 2013).

  Aalto EE:n tavoitteena on rakentaa kestävää tulevaisuutta elämänlaajuisen oppimisen avulla. Aalto EE tarjoaa vaikuttavia koulutuspalveluita organisaatioille ja yksilöille heidän uransa eri vaiheissa – työskentelitpä sitten asiantuntijana, esihenkilönä tai organisaatiosi ylimmässä johdossa.

  Aalto EE:n valmennuksissa ja koulutuksissa akateemisesti tutkittu tieto yhdistyy käytännön työelämän haasteisiin. Aalto EE on osa Aalto-yliopistoa ja monitieteisyys näkyy sen kaikessa tekemisessä. Aalto EE haluaa rakentaa siltoja kauppatieteiden, taiteen ja suunnittelun sekä tieteen ja teknologian välille.

  Lue lisää: aaltoee.fi

  Kaipaatko lisää ajatuksia herättelevää luettavaa ja kuunneltavaa johtamisesta, työelämästä ja osaamisen kehittämisestä? Aalto Leaders’ Insight kokoaa yhteen ajankohtaisia artikkeleita, podcasteja ja webinaareja näistä aiheista. Luettavaa ja kuunneltavaa löydät täältä. 

  Seuraa Aalto EE:tä: LinkedIn, Facebook ja Instagram.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Kaupallinen yhteistyö: Mandatum.

  Miten ihmiset tekevät sijoituspäätöksiä? Sijoittaminen on päätöksentekoa valtavan informaatiotulvan keskellä. Lisäksi sijoittamisessa pitää pystyä tekemään päätöksiä mahdollisimman systemaattisesti ja pitkäjänteisesti.

  Sijoittamisen psykologiaa -jaksossa psykologi Nina Lyytisen vieraana on keskustelemassa Mandatumin allokaatioratkaisuista vastaava johtaja Lassi Järvinen.

  Sijoituspäätöksiä voi lähteä ratkomaan esimerkiksi keskustelemalla niistä varainhoitajan kanssa. Mandatumin varainhoidon asiakkaana henkilökohtainen varainhoitajasi perehtyy tavoitteisiisi ja tarpeisiisi. Varojasi hoidetaan pitkäjänteisesti ja muuttuvia markkinatilanteita hyödyntäen. Varainhoitajasi varmistaa, että sinulla on aina tarpeitasi parhaiten palveleva sijoitus- ja palvelukokonaisuus. 

  Tässä jaksossa kuulet mm.

  - Mistä sijoittamisessa on psykologisesti kysymys?

  - Mitä kysymyksiä kannattaa miettiä ennen sijoittamisen aloittamista?

  - Millaisia tunteita sijoittamiseen liittyy?

  - Miten luontaiset ajattelun vinoumamme vaikuttavat sijoutuspäätöksiin?

  - Millainen on ihannesijoittaja?

  - Mitä tavoitteet ja rajoitteet tarkoittavat sijoitusmaailmassa?

  Lisätietoja:

  Mandatum on merkittävä finanssipalvelujen tarjoaja, joka yhdistää rahan ja hengen erikoisosaamisen. Mandatumilta saa laajan valikoiman palveluita kattaen omaisuuden- ja varainhoidon, säästämisen ja sijoittamisen, palkitsemisen ja sitouttamisen, eläkeaikaan varautumisen sekä henkilövakuuttamisen. Mandatum tarjoaa ratkaisut sekä henkilöasiakkaille että yritys- ja yrittäjäasiakkaille. 

  Lue lisää: mandatum.fi

  Jos haluat keskustella varainhoidosta niin voit jättää yhteydenottopyynnön Mandatumin asiantuntijalle: mandatum.fi/varainhoito

  Hyvin suunnitellulla palkitsemisella parannat työmotivaatiota ja yrityksen tuottavuutta. Palkittu-podcastissä Mandatumin huippuasiantuntijat jakavat uusimman tutkitun tiedon, parhaat käytännöt ja yritysmaailmasta jo saadut opit yhdessä mielenkiintoisten vieraiden kanssa palkitsemiseen liittyen. Kuuntele Spotifyissa.


  Seuraa Mandatumia: LinkedIn, X / Twitter, Instagram ja Facebook.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Kaupallinen yhteistyö: JHL.

  Neuropsykiatriset (nepsy) piirteet kuormittavat niin lapsen kuin nuoren mielenterveyttä, jaksamista ja arjesta selviytymistä. Piirteiden tunnistaminen, ymmärtäminen ja niissä tukeminen on ensiarvoisen tärkeää lapselle ja nuorelle, mutta myös hänen lähipiirilleen. 

  Tunnistamalla lapsen voimavaroja ja vahvuuksia, pystytään hänelle antamaan onnistumisen tunteita sekä avaimia hyvinvoivaan ja onnistuneeseen elämään.

  Ammattitaitoisia ja osaavia kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisia tarvitaan tukemaan nepsy-lapsia ja -nuoria koko kasvupolun ajan – varhaiskasvatuksesta nuoruusikään asti.

  Tämän jakson aiheena on se, millaista tukea nepsy-lapsi ja -nuori tarvitsevat kasvupolullaan tarvitsevat.

  Psykologi Nina Lyytisen vieraina ovat ADHD- ja autismikirjon aikuinen, kokemustoimija, sairaanhoitaja Anna-Reeta Korhonen ja Suomen Vanhempainliiton yhdenvertaisuusasiantuntija Aslak Rantakokko.

  He käsittelevät mm. seuraavia kysymyksiä:

  - Millaisia haasteita nepsy-lapsella tai nuorella voi olla? 

  - Miten ne voivat näkyä kotona, päiväkodissa ja koulussa?

  - Millaisesta tuesta nepsy-lapsi tai nuori hyötyy?

  - Mikä tuessa ja sen onnistumisessa tärkeää?

  Lisätietoja:

  Anna-Reeta Korhonon on ADHD- ja autismikirjon aikuinen ja sairaanhoitaja erikoissairaanhoidossa—työssä jota hän rakastaa. Anna-Reeta on aktiivinen kokemustoimija ADHD:n, autismirkirjon, mielenterveyden ja migreenin alueilla ja hän on toiminut aktiivisesti nepsy-ihmisten asioiden parantamiseksi vuodesta 2015. Hänen intohimonaan on vapaaehtoistyö (aiempien lisäksi myös SPR:ssa ja Vapepa:ssa), ihmisten auttaminen ja hyvät kohtaamiset. 

  Anna-Reeta Korhonen Instagram: @annarkorhonen

  Aslak Rantakokko on Suomen Vanhempainliiton yhdenvertaisuusasiantuntija ja kahden jo aikuisen autismikirjon lapsen isä. Työssään hän edistää lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta yhteistyössä kotien ja kasvuyhteisöjen kanssa. Aslak on työskennellyt kansalaisjärjestöissä vuodesta 1999. Aslak isännöi Suomen Vanhempainliiton podcastia "Koti ❤️ koulu", jossa hän haastaa ammattilaisia ja huoltajia pohtimaan, millaisia asenteita ja tekoja lasten ja nuorten hyvinvoinnista huolehtiminen meiltä aikuisilta vaatii. 

  Kuuntele: Koti ❤️ koulu -podcast.

  JHL:n kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisille on tarjolla monipuolinen kattaus ammatillista koulutusta ja webinaareja myös nepsy-aiheista. Parhaiten tietoa alan koulutuksista saat seuraamalla Facebookissa  JHL - Kasvatus- ja ohjausalan ammattilaiset tai Instagramissa @jhl_kasvatusjaohjaus.

  JHL:n tähtiammattilaispäivillä 11.–12.10.2024 Tampereella aiheesta lisää mm. Nepsylapset ja yhdenvertaisuus, yhdenvertaisuusasiantuntija Aslak Rantakokko, Suomen vanhempainliitto ry ja ADHD-kokemusasiantuntija Klaus Karkia.

  Ilmoittaudu täällä!

  Tule mukaan toimimaan kanssamme: jhl.fi/liity.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Voiko stressin kääntää voimavaraksi?

  Kun meitä kehotetaan välttämään stressiä, alamme usein sinnitellä. Se voi itse asiassa ylläpitää stressiä ja pahentaa tilannetta. Toisaalta ponnistelemme meille tärkeiden asioiden eteen. Stressi ei ole pelkästään kielteinen ilmiö. Koemme sitä asioista, jotka ovat meille tärkeitä. Tapamme suhtautua stressiin vaikuttaa merkittävästi siihen, miten stressi meihin vaikuttaa.

  Jakson aiheena on stressi ja se, miten stressin voi kääntää itselleen voimavaraksi. Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on psykologian tohtori, neuropsykologian erikoispsykologi, yrittäjä Laura Sokka. Hän teki väitöskirjansa työuupumuksen vaikutuksista aivojen toimintaan, keskittymiseen ja tiedonkäsittelyyn. Lauralla on yli 20 vuoden kokemus neuropsykologin työstä. Hän työskentelee sekä yritysten että yksilöiden kanssa. Laura käy puhumassa yrityksissä kestävästä työkyvystä ja uupumusriskin pienentämisestä. Lisäksi hän pitää neuropsykologin vastaanottoa.

  Nina ja Laura käsittelevät mm. seuraavia kysymyksiä:

  - Mitä stressi on?

  - Mitä kielteisiä ja haitallisia ja toisaalta myönteisiä puolia stressillä on?

  - Miten oma suhtautumisemme stressiin määrittää sen kielteisiä ja myönteisiä vaikutuksia?

  - Miten omaa tapaa suhtautua stressiin  voi muuttaa?

  Lisätietoja:

  Jos jakson aihepiiri kiinnostaa, niin suosittelemme mm. jaksoja:

  - 32. Stressin ja ahdistuksen säätely. Vieraana Hanna Markuksela.

  - 15. Työuupumus. Vieraana Susanna Paarlahti.

  - 51. Työuupumus, siviiliuupumus vai vain uupumus. Vieraana Jari Hakanen.

  Laura Sokan verkkosivut, LinkedIn ja Instagram.

  Laura Sokan kirjoituksia stressistä:

  - Katso stressiä uusin silmin ja saavuta etulyöntiasema epävarmoina aikoina (Tresentio.fi 11.12.2023)

  - Kun sinulla on stressiä, käytä se hyödyksesi (WGH.fi 25.1.2022)

  - Ymmärrä stressiä, vahvista henkilöstön pysyvyyttä (WGH.fi 20.10.2022)

  Tutkimusartikkeleita suhtautumistavan merkityksestä stressin vaikutuksiin:

  - Crum, A. J., Santoro, E., Handley-Miner, I., Smith, E. N., Evans, K., Moraveji, N., Achor, S. & Salovey, P. (2023). Evaluation of the “rethink stress” mindset intervention: A metacognitive approach to changing mindsets. Journal of Experimental Psychology: General, 152(9), 2603. https://doi.org/10.1037/xge0001396

  - Yeager, D. S., Bryan, C. J., Gross, J. J., Murray, J. S., Krettek Cobb, D., HF Santos, P., Gravelding, H., Johnson, M. & Jamieson, J. P. (2022). A synergistic mindsets intervention protects adolescents from stress. Nature, 607(7919), 512-520. https://doi.org/10.1038/s41586-022-04907-7

  - Crum, A. J., Jamieson, J. P., & Akinola, M. (2020). Optimizing stress: An integrated intervention for regulating stress responses. Emotion, 20(1), 120–125. https://doi.org/10.1037/emo0000670

  - Lisää Alia Crumin tutkimuksia löydät mm. Standford Mind & Bodt Labin sivuilta: https://mbl.stanford.edu/

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Kaupallinen yhteistyö: JHL.

  Laadukas varhaiskasvatus edistää lapsen iän ja kehityksen mukaista kasvua, tukee oppimisedellytyksiä sekä vahvistaa elinikäistä oppimista ja koulutuksellista tasa-arvoa. Yksilöllisesti kohdennetulla ja lapsen tarpeiden mukaisella tuella edistetään lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia.

  Samalla ehkäistään lapsen ongelmien kasvamista ja monimuotoistumista sekä riskiä syrjäytyä. Kodin ja päiväkodin toimiva kasvatuskumppanuus on tuen onnistumisessa tärkeää.

  Psykologi Nina Lyytisen vieraana on varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Miia Kekäläinen. Hänellä on 12 vuoden kokemus varhaiskasvatuksesta niin hoitajan kuin opettajan silmin.

  Miia toimii JHL:ssa aktiivisesti kasvatus- ja ohjausalan varhaiskasvatusfoorumissa sekä JHL:n varapääluottamusmiehenä Jyväskylässä. JHL kokoaa edustamiensa alojen tähtiammattilaiset yhteen ja yhdessä jäsenten kanssa edistää parempaa työelämää.

  Jaksossa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä:

  - Millaista erilaista ja eritasoista tukea lapset voivat tarvita?

  - Kuinka yleistä tuen tarve lapsilla on?

  - Millaista osaamista tuen antaminen vaatii varhaiskasvatuksen työntekijöiltä?

  - Miten lapsi pääsee tuen piiriin?

  - Miksi kodin ja päiväkodin toimiva yhteistyö on tuen kannalta tärkeää?

  - Miten kodin ja päiväkodin yhteistyö lapsen kasvun tukemisessa toimii parhaiten?

  Lisätietoja:

  Lasten ja nuorten hyvinvointia ja kasvatusta käsitellään myös mm. jaksoissa:

  - 36. Lasten aggressiivisuus ja tunnesäätely.

  - 61. Mistä tietää miten lapsi ja nuori oikeasti voi?

  - 126. Taitolähtöisyys kasvatuksessa.

  - 141. Täysillä tyttö - miten tuet tytön itsetuntoa?

  Lapsen tukea vahvistava muutos varhaiskasvatuslakiin tuli voimaan 1.8.2022. Voit lukea siitä lisää Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta: Lapsen tuki varhaiskasvatuksessa.

  Opetushallitus kuvaa sivuillaan lapsen tuen sisältöä varhaiskasvatuksessa:

  Lapsen tuki varhaiskasvatuksessa.

  Mitä lapsen tuki varhaiskasvatuksessa on?

  JHL:n on selvittänyt työelämäkyselyissään syitä siihen, ettei lasten yksilöllisiin tarpeisiin pystytä vastaamaan varhaiskasvatuksessa. Näitä ovat mm. riittämättömät henkilöstöresurssit, tukea tarvitsevien lasten alati kasvava määrä ja entistä haastavamman käytöksen lisääntyminen.

  Lue lisää viimeisimmän kyselyn tuloksista: Ammattiliitto JHL:n kysely paljastaa: Varhaiskasvatuksessa reilusti yli puolet tukea tarvitsevista lapsista jää ilman välttämättömiä järjestelyjä (28.2.2024)

  JHL on tehnyt varhaiskasvatuksen ammattilaisille kyselyitä vuosittain. Voit lukea niistä enemmän JHL:n verkkosivuilta.

  Näitäkin ongelmia pyrimme JHL:ssa ratkomaan yhdessä jäsentemme kanssa. Tule mukaan toimimaan kanssamme: jhl.fi/liity.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Oletko huomannut suostuneesi johonkin haluamattasi? Sinua on luultavasti silloin manipuloitu. Tämän jakson aiheena on haitallisen manipuloinnin tunnistaminen ja sille rajojen asettaminen. Tästä on hyötyä niin ihmissuhteissa kuin työpaikallakin.

  Jakson asiantuntijavieraina ovat Psykopodiaan vakiojuontaja, psykologi, tietokirjailija Nina Lyytinen sekä psykologi, valmentaja, tietokirjailija Satu Pihlaja. 

  He ovat kirjoittaneet aiheesta kirjan: Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi (Atena 2024).

  Nina ja Satu käsittelevät muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  - Mistä manipuloinnissa on kyse?

  - Miten manipulointi ilmenee erilaisissa ihmissuhteissa?

  - Miten voit huomata manipuloinnin?

  - Miten voit rajat asettamalla suojautua manipuloinnilta?

  Lisätietoja:

  Tilaa Ninan ja Satun kirja: Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi. Nina Lyytinen ja Satu Pihlaja. Atena 2024.

  Arvio kirjasta Psykologi-lehdessä (29.4.): Masters of Puppets – Miten meitä manipuloidaan.

  PsL Nina Lyytinen on työ- ja organisaatiopsykologian erikoispyskologi. Hän on julkaissut Sirpa Pääkkösen kanssa kirjan Ole oma pomosi (Otava 2022). Hänen juontamansa Psykopodiaa-podcast on Suomen suosituin psykologiaa käsittelevä podcast. Lyytinen on Vuoden psykologi 2023. Nina työskentelee kouluttajana ja valmentajana. Lisäksi hän kirjoittaa Faktaan ja Kauppalehteen kolumneja, joissa hän jakaa näkemyksiään ja neuvojaan työelämän ajankohtaisiin kysymyksiin.

  Nina Lyytisen verkkosivut: ninalyytinen.fi.

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa @lyytinennina, X (Twitter) @lyytinennina, Instagram @psykopodiaa ja Facebook @psykopodiaa.

  PsL Satu Pihlaja on psykoterapian erikoispsykologi, psykoterapeutti ja valmentaja. Hän on aiemmin kirjoittanut teokset Aikaansaamisen taika - Näin johdat itseäsi (Atena 2018), Aikaansaamisen taika - työkirja (Atena 2019) ja Valinnan paikka (Atena 2021).

  Satu Pihlajan kotisivut

  Satu Pihlaja LinkedIn:ssa, Facebookissa ja Instagramissa.


  Jos pidit tästä jaksosta, voisit pitää myös näistä:

  - 1. Narsismi työelämässä.

  - 8. Narsismi parisuhteessa.

  - 73. Rajojen asettaminen.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Usein työelämän ongelmien taustalla on sotkuinen tai pätkivä yhteys ihmisten välillä.

  Yhteydestä sekä sen ymmärtämisestä ja johtamisesta psykologi Nina Lyytisen vieraina keskustelemassa ovat psykologi (PsM), senior executive coach (MCC, ACTC), tietokirjailija, OK5 Oy:n toimitusjohtaja Ilona Rauhala ja TM, senior executive coach (PCC), OK5 Oy:n perustajaosakas Ira Lange.

  He ovat yhdessä Kimmo Kääriän ja Iikka Virkkusen kanssa kirjoittaneet aiheesta kirjan Yhteys avain johtamiseen (Alma Talent 2024).

  Tässä jaksossa käsitellään muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  - Mitä yhteys tarkoittaa?

  - Miksi se voi pätkiä ja olla sotkuinen?

  - Miten sotkuinen yhteys vaikuttaa työyhteisöön?

  - Miten katkenneen yhteyden voi korjata?


  Lisätietoja:

  Tilaa kirja: Yhteys avain johtamiseen. Ilona Rauhala, Ira Lange, Kimmo Kääriä, Iikka Virkkunen (Alma Talent 2024).

  Yhteydestä voit lukea ja kuunnella lisää Yhteyden ytimessä podcastista ja blogista.

  Ilona Rauhala verkkosivut: ilonarauhala.fi ja LinkedIn.

  Ira Lange verkkosivut: iralange.fi ja LinkedIn.  

  Ilona ja Iran yrityksen OK5:n verkkosivut: ok5.fi.

  Jos pidit tästä jaksosta voisit lisäksi pitää myös näistä:

  - 47. Kuinka keskustella paremmin. Vieraana Ilona Rauhala.

  - 140. Miten kohdata toinen arvostavasti? Arvostuksen psykologiaa.

  - 139. Miten luodaan hyvä työilmapiiri?

  - 106. Luottamus työelämässä.

  - 85. Vaikeat tunteet työelämässä.

  - 16. Psykologinen turvallisuus työyhteisössä.

  - 10. Tunteet työelämässä.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Reaktiomme kohtaamiimme ennakoimattomiin, äkillisiin kriiseihin tulevat ‘selkärangasta’. On luonnollista, että reagoimme kriiseihin. Toivolla on oleellinen rooli kriiseistä toipumisessa ja selviämisessä, niin sen kohdanneelle kuin häntä auttavalle ammattilaiselle tai läheiselle.

  Tämän Psykopodiaan 5-vuotisjuhlajakson aiheena on toivo ja sen merkitys kriiseistä selviämisessä. 

  Jakson vieraina ovat psykologi (PsT), kriisi-, trauma- ja katastrofipsykologian asiantuntija Eija Palosaari sekä Psykopodiaan vakiojuontaja, psykologi (PsL), kriisi- ja traumapsykologian asiantuntija Nina Lyytinen. Juontajana toimii poikkeuksellisesti Psykopodiaan tuottaja Mikko Heiskala.

  Nina ja Eija pohtivat mm. seuraavia kysymyksiä:

  - Mitä kriisit ovat?

  - Miten traumat ja kriisit liittyvät toisiinsa psykologiassa?

  - Mitä toivo on ja mikä sen merkitys on kriiseistä toipumisessa?

  - Kuinka toivo näkyy kriisityössä? 

  - Miten auttajat ja läheiset voivat vahvistaa toivoa?

  Jakson lopuksi Nina Lyytinen lausuu kirjoittamansa runon vaikeuksista selviämisestä Sergei Sokolevin pianomusiikin säestyksellä. 

  Lisätietoja:

  Eija Palosaari on toiminut SPR:n Psykologien valmiusryhmässä vuodesta 1994. Hän teki katastrofipsykologian alan väitöskirjansa Estonian uppoamisonnettomuudesta. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon hän sai kirjastaan Lupa särkyä - kriisistä elämään vuonna 2008, jolloin hänet valittiin myös Vuoden psykologiksi.

  Eija Palosaaren verkkosivut.

  Eija Palosaaren vuonna 2008 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saanut kirja: Lupa särkyä. Kriisistä elämään. (e-kirja, Elisa.fi)

  Nina Lyytinen on toiminut SPR:n Psykologien valmiusryhmässä vuodesta 2011 työskenneltyään sitä ennen melkein 10 vuotta kriisityössä. Hän on tehnyt vapaaehtoistyötä Libanonin palestiinalaispakolaisten parissa vuodesta 2008 Psykologien Sosiaalisen Vastuun kautta. Hankkeet ovat keskittyneet resilienssin ja psykologisten selviytymiskeinojen vahvistamiseen jatkuvien kriisien keskellä. Vuoden psykologiksi Lyytinen valittiin 2023.

  Nina Lyytisen verkkosivut.

  Lue Nina Lyytisen vapaaehtoistyöstä Libanonissa:

  - Psykologien ääni sodan keskeltä (Psykologi-lehti 22.1.2024)

  - Pitkä tie Vuoden psykologiksi (Psykologi-lehti 7.8.2023)

  - Suomalainen psykologi Libanonissa – stressinsäätelylle on kysyntää (Psykologi-lehti 7.4.2020)

  Tämä jakso pohjaa osin Eijan ja Ninan SPR:n Psykologien valmiusryhmän 30v-juhlaseminaarissa syksyllä 2023 pitämään esitykseen sekä esitelmän teemoista Päivi Tolosen tekemään haastatteluun SPR:n Avun maailma lehdessä: Ilman toivoa ei ole mitään (Avun maailma 4/2023, 15.11.2023).  

  Jos haluat tietää lisää kriisi- ja traumapsykologiasta sekä toivosta, niin kannattaa kuunnella nämä jaksot:

  - 130. Kriisipsykologia ja akuutti kriisityö. Atte Varis.

  - 30. Mielen haavoittuvuus ja pelko koronakriisissä. Eija Palosaari.

  - 29. Resilienssi ja sopeutuminen muutoksiin. Nina Lyytinen.

  - 20. Traumat ja traumatisoituminen. Ferdinand Garoff.

  - 129. Traumat ja toipuminen. Sanna Isosävi.

  - 138. Toivo. Maaret Kallio.


  Ninan lausuman runon säesti Sergey Sokolov, Instagram: @sokolov_jazz.

  SPR:n psykologien valmiusryhmän toiminnan kuvaus.

  SPR:n sivuilla on hyvä tietopaketti henkisestä ensiavusta ja kriisireaktioista.

  SPR:n vapaaehtoisten henkisen tuen tietopaketti.

  Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää 24/7: 09 - 2525 0111


  PS:

  Olemme tehneet Psykopodiaa-jaksoja viisi vuotta. Psykopodiaalla on yli 33 000 seuraajaa, kuuntelijoita monin verroin ja kuuntelukertoja on lähes 2.5 miljoonaa. Jotain olemme ilmeisesti tehneet hyvin tai kiinnostavasti, mutta me kuulisimme tosi mielellään että mitä 🙂

  Laita meille ihmeessä palautetta, kehitysehdotuksia tai vaikka vaan ihan kehujakin - ihan mistä vaan tämän viiden vuoden ajalta → https://ninalyytinen.fi/palaute

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Puhumattomuus parisuhteessa voi olla todella kipeä tilanne, joka vaikuttaa merkittävästi molempien osapuolten hyvinvointiin. Tämän taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä, kuten kommunikaatio-ongelmia, pelkoja, traumoja, epävarmuutta tai temperamenttieroja.

  Kuitenkin yhteinen halu ja sitoutuminen toisen parempaan ymmärtämiseen voivat avata tien uudelle yhteydelle ja syvemmälle molemminpuoliselle ymmärrykselle. Puhumattomuuden taustalla piileviä haasteita on mahdollista käsitellä yhdessä tai ammattilaisen avulla ja rakentaa vahvempaa ja kestävämpää suhdetta.

  Puhumattomuudesta parisuhteessa psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraina keskustelemassa ovat asiantuntija, pari- ja perhepsykoterapeutti Riina Nissinen ja asiantuntija, seksuaalineuvoja Laura Huuskonen Parisuhdekeskus Kataja ry:sta. 

  Nina, Riina ja Laura käsittelevät jaksossa käsittelemme mm. seuraavia kysymyksiä:

  - Miksi puhuminen on tärkeää parisuhteessa?

  - Mistä puhumattomuus voi kertoa?

  - Mitä syitä puhumattomuuden taustalla voi olla?

  - Miten parin varhaiset ihmissuhteet ja temperamenttierot ilmenevät puhumattomuuden taustalla?

  - Miten turvallisuuden tunne parisuhteessa vaikuttaa puhumattomuuteen? 

  - Miten pari voi purkaa puhumattomuuden muuria ja rakentaa uutta tapaa puhua ja olla yhteydessä?

  Lisätietoja:

  Harjoituksia puhumisen tueksi (Parisuhdekeskus Kataja ry) löydät täältä.

  Parisuhdekeskus Kataja ry:n verkkosivut.

  Väestöliitön kautta on saatavilla maksuttomia palveluja parisuhdekysymyksiin.

  Kirkon perheneuvonnan sivut.

  Kriisikeskusten kautta voitte saada myös apua vaikeissa elämäntilanteissa ja kriiseissä.

  Jos pidit tästä jaksosta voisit pitää myös näistä:

  - 134. Turvallisuus parisuhteessa. Vieraana Suvi Laru.

  - 124. Hyvinvoiva parisuhde. Vieraana Leena Helelä-Alhopuro.

  - 108. Tunne hyvä parisuhde. Vieraana Maaret Kallio.

  - 80. Miten huoltaa parisuhdetta? Vieraana Mikael Saarinen.

  - 47. Kuinka keskustella paremmin. Vieraana Ilona Rauhala.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Kannamme jokainen mukanamme ylisukupolvisia tarinoita, jotka voivat tukea meitä tai olla meille taakkana. Tämän jakson aiheena ovat ylisukupolviset tarinat ja se miten ne voivat tuoda meille turvaa - tai taakan kannettavaksemme. Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on psykologi, psykoterapeutti, tietokirjailija Aino Juusola. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan Taakka vai turva? Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta (Kirjapaja 2023). 

  Nina ja Aino käsittelevät mm. seuraavia kysymyksiä:

  - Mitä kannamme mukanamme menneiltä sukupolvilta?

  - Mikä merkitys erilaisilla tarinoilla on oman menneisyytemme tutkimiselle?

  - Millaisia taakkoja siirrämme sukupolvelta toiselle?

  - Miten ylisukupolvisen taakan siirtämistä voi välttää? 

  - Milloin ylisukupolvinen tarina tuo tukea ja turvaa?

  - Mikä aiheuttaa ylisukupolvista häpeää?

  - Mitä kannattaa tehdä, jos huomaa kantavansa ylisukupolvista taakkaa?

  Lisätietoja:

  Aino Juusola on psykologi ja kognitiivinen psykoterapeutti, joka on erikoistunut mm. traumojen hoitoon. Hän on toiminut myös 10 vuotta oikeuspsykologian kentällä, tehnyt tutkimusta, sekä ollut tuomassa Suomeen traumafokusoituja hoitomalleja. Hän on aikaisemmin julkaissut kirjan Jutellaanko — Miten käsitellä lapsen kanssa vaikeita asioita (2021) ja ollut mukana kirjoittajana mm. teoksissa Seksuaaliväkivaltatyön perusteet ja Traumatisoituminen ja perhesuhteet. Hän on Suomen toinen sertifioitu TF-KKT- mallin kouluttaja. 

  Tilaa Aino Juusolan kirja Taakka vai turva? Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta (Kirjapaja 2023).

  Aino Juusola Instagramissa ja LinkedIn:ssa.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Tunteet kulkevat mukanamme eri tilanteisiin. Varsinkin voimakkaat ja ahdistavat tunteet tarttuvat helposti ja nopeasti. Koemme näitä esimerkiksi muutostilanteissa. Onneksi myös turvallisuuden tunteita voi tartuttaa.

  Psykologi Nina Lyytisen vieraana tunnetartunnoista erityisesti hankalia tunteita herättävissä muutos-ja kriisitilanteissa keskustelemassa on psykologi, psykoterapeutti, tietokirjailija Anna Peltola. Häneltä on juuri ilmestynyt kirja Tunnetartunta (Tuuma 2024).

  Empatian avulla voimme asettua toisen ihmisen asemaan. Koemme heijastuksia toisten tunteista. Luemme sanatonta viestintää. Voimme rauhoittaa itseämme ja siten myös luoda turvaa toiselle. 

  Nina ja Anna pohtivat mm. näitä kysymyksiä:

  - Mitä tunnetartunta on?

  - Miksi tunteet tarttuvat?

  - Kuinka vastavuoroista tunnetartunta on?

  - Miten tunnetartunta ilmenee muutos- ja kriisitilanteissa?

  - Miten tunteita voi säädellä ja johtaa muutostilanteissa?

  - Miten omia tunteita voi säädellä?

  Lisätietoja:

  Tilaa Anna Peltolan kirja Tunnetartunta (Tuuma 2024).

  Anna Peltola LinkedIn:ssa ja Instagramissa.

  Lue Anna Peltolan haastattelu (HS 19.2.2024 – €): Tartunnan voima.

  Anna Peltola oli vieraana myös jaksossa 112. Tunnetartunta.


  Jos pidit tästä jaksosta, voisit pitää myös näistä:

  10. Tunteet työelämässä.

  85. Vaikeat tunteet työelämässä.

  140. Miten kohdata toinen arvostavasti? Arvostuksen psykologiaa.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Maistuuko työsi puulta? Oletko kadottanut innostuksesi työhösi? Moni pohtii samaa. Innostusta ja iloa työhön voi löytää monesta asiasta. Mitä olet menettänyt, jos innostuksesi on kadonnut?

  Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana innostuksesta työhön ja kadonneen innostuksen löytämisestä uralla uudelleen keskustelemassa on psykologi, valmentaja, tietokirjailija Jarkko Rantanen.

  Jaksossa Nina ja Jarkko pohtivat mm seuraavia kysymyksiä:

  - Mitä innostus on työssä?

  - Mikä nykyajassa saa monet pohtimaan työn merkitystä?

  - Mistä huomaa, jos oma työ ei enää innosta?

  - Mikä syö työn imua ja innostusta työhön?

  - Miten innostuksen työhön voi palauttaa? Vai voiko?

  Lisätietoja:

  Jarkko Rantanen on työelämän tunnetaitoihin ja organisaatioiden tunneilmaston kehittämiseen erikoistunut psykologi, tietokirjailija ja suosittu valmentaja. Hän on myös Emergyn ja WorkPlace Nordicin perustajaosakas. Jarkko on työskennellyt pitkäjänteisesti työelämän tunnetaitojen kehittämisen parissa ja kirjoittanut työelämän tunteista ja tunnejohtamisesta useita kirjoja.

  - Jarkko Rantanen LinkedIn:ssa.

  - Jarkon yrityksen Emergyn kotisivut.

  Tutkimushankkeita tunteiden vaikutuksesta töissä, joissa Jarkko Rantanen on ollut mukana:

  TUNTO - Tunnetoimijuus organisaation muutoksessa ja TUNTO2 - Tunnetoimijuus strategian toteuttamisen tukena.

  Jarkon kirjoja tunteista:

  - Rantanen, Jarkko; Kankaanpää, Heikki; Leppänen, Ira: Johda tunneilmastoa; Vapauta työyhteisösi todellinen potentiaali. Alma Talent, 2020.

  - Lahtinen, Anuliisa & Rantanen, Jarkko: Tunnetaidot opetustyössä. Opas haastaviin tilanteisiin. PS kustannus, 2019.

  - Rantanen, Jarkko: Vaikuta Tunteisiin! – Lisää voimaa tekemiseen. Talentum, 2013.

  - Rantanen, Jarkko: Tunteella! – Voimaa tekemiseen. Talentum, 2011.

  Jos tämä jakso herätti ajatuksia, voisit olla kiinnostunut myös jaksoista:

  - 51. Työuupumus siviiliuupumus vai uupumus. 

  - 63. Työn imu

  - 95. Miten voit selkiyttää elämäsi suuntaa? 

  - 1 09. Moniosaaminen. 

  - 117. Elämänmuutos mielessä?

  Jarkko Rantanen on vieraana myös jaksoissa:

  - 10. Tunteet työelämässä.

  - 81. Miten antaa parempaa palautetta?

  - 85. Vaikeat tunteet työelämässä.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Tyttöjen mielenhyvinvointi on koetuksella aikamme erilaisten odotusten ja paineiden ristitulessa. Miten voimme vanhempina ja aikuisina tukea tyttöjen itsetuntoa ja identiteettiä?

  Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana tyttöjen mielenhyvinvoinnista ja itsetunnon tukemisesta keskustelemassa on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lasten ja nuorten kognitiivinen psykoterapeutti, tietokirjailija Riikka Riihonen. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan Täysillä tyttö - Miten tukea itsetuntoa ja muita asioita, joita tytön vanhemman on hyvä tietää (Kirjapaja 2024).

  Nina ja Riikka pohtivat mm. näitä kysymyksiä:

  - Miten tytöt voivat Suomessa tällä hetkellä?

  - Miten yhteiskunnan, median ja meidän kaikkien asenteet ja sosiaalinen paine vaikuttavat tyttöihin?

  - Millaisia rajoja ja ‘raameja’ tytöille asetetaan?

  - Millaisia seurauksia näistä voi olla tyttöjen itsetunnolle ja oman identiteetin muodostumiselle?

  - Miten vanhemmat ja aikuiset voivat tukea tytön itsetuntoa ja identiteettiä?

  Lisätietoja:

  Riikka Riihonen on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lasten ja nuorten kognitiivinen psykoterapeutti ja lääketieteen tohtori. Päivätyössä hän on TAYS lastenpsykiatrian neuropsykiatrian yksikön apulaisylilääkäri. Viime vuosina Riikka on ollut erityisen kiinnostunut tunnesäätelyn ja aggressio-oireiden hoitamisen ohella lastenpsykiatrisen avohoidon kehittämisestä sekä kehitykseltään erityisten lasten tukemisesta ja palvelujärjestelmän rakentamisesta.

  Riikka on osallistunut useiden oppaiden ja kirjojen kirjoittamiseen (viimeksi Kuinka kiukku kesytetään 2020, Aada ja kiukkuleijona 2020), sekä tekee yhteistyötä monien alan toimijoiden kanssa. Hän myös tekee Lääkärilehteen referaatteja alan tutkimusartikkeleista. Harrastuksenaan hän jakaa tietoa mielenterveyden kysymyksistä Instagramissa ja Vanhemmuuden hyvä boogie -blogissaan.

  Riikka Riihosen kirjan ‘Täysillä tyttö - Miten tukea itsetuntoa ja muita asioita, joita tytön vanhemman on hyvä tietää’ voit tilata verkosta täältä ja täältä.

  Riikka Riihonen Instagramissa: @lastenpsykiatri_riikkariihonen.

  Riikka Riihonen X:ssa / Twitterissa: @RiikkaRiihonen.

  Riikka Riihonen Threadsissa: @lastenpsykiatri_riikkariihonen.

  Vanhemmuuden hyvä boogie -blogi.

  Lastenpsykiatrit Riihonen ja Laine -podcast.

  Riikka Riihonen oli vieraana myös jaksossa: 36. Lasten aggressiivisuus ja tunnesäätely.

  Lasten ja nuorten hyvinvointia käsitellään myös jaksossa: 61. Mistä tietää miten lapsi ja nuori oikeasti voi?

  Itsetuntoa ja identiteettiä pohditaan mm. jaksoissa:

  14. Itsetunto ja sen vahvistaminen

  75. Kenen elämää elät?

  100. Itsetunto ja hyväksyvä suhtautuminen itseen. 

  118. Oletko tarinasi vanki? Narratiivinen identiteetti.

  Tässä jaksossa mainittuja muita teemoja käsitellään jaksoissa:

  17. Huijarisyndrooma. 

  45. Myötätuntoinen kehosuhde ja kehopositiivisuus.

  73. Rajojen asettaminen.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Toiselle antamallamme arvostuksella, arvostavalla kohtaamisella on suuri merkitys. Perustarpeitamme on tulla huomioiduksi, nähdyksi ja arvostetuksi - omana itsenämme.

  Tämän jakson aiheena on arvostus, arvostuksen osoittaminen ja arvostuksen psykologia. Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on psykologi, entinen pankkiiri ja McKinseyn konsultti, nykyinen Mehiläisen johtava organisaatiopsykologi, Pekka Tölli. Pekka on kirjoittanut aiheesta kirjan Minä näen sinut. Arvostuksen psykologiaa (Tammi, 2024).

  Nina ja Pekka pohtivat mm. näitä kysymyksiä:

  - Mistä arvostuksessa on kyse psykologiassa? 

  - Miksi arvostuksen kokemus on tärkeää meille?

  - Miten voit osoittaa arvostusta - ja ottaa sitä vastaan?

  - Mitä vaikeuksia näihin voi liittyä?

  - Mitä arvostusvaje tarkoittaa?

  - Mitä me kaikki voimme tehdä vähentääksemme arvostusvajetta?

  Lisätietoja:

  Osta Pekan kirja Minä näen sinut - arvostuksen psykologiaa (Tammi 2024) verkosta.

  Pekka Tölli LinkedIn:ssa: @pekkatolli

  Pekka Töilli Instagramissa: @petolli

  Pekka Tölli oli aiemmin vieraana suositussa jaksossa:

  - 118. Oletko tarinasi vanki? Narratiivinen identiteetti.

  Yksinäisyyttä ja näkymättömyyden kokemusta käsitellään jaksoissa:

  - 10. Yksinäisyys. Vieraana Niina Junttila. 

  - 113. Yksinäisyydestä - yksin ja yhdessä. Vieraana Cup of Therapy.

  Palautteen voi antaa arvostavasti. Vinkkejä palautteen antamiseen voit kuunnella jaksosta:

  - 81. Miten antaa parempaa palautetta? Vieraana Jarkko Rantanen.

  Lukuvinkkejä aiheesta ja sen ympäriltä:

  - Grant, Adam. Anna ja ota: miksi voit menestyä parhaiten muita auttamalla. (Viisas Elämä 2017).

  - Junttila, Niina. Yksinäisyyden monet kasvot. (Tammi 2022).

  - Pietikäinen, Arto. Joustava mieli ja hyvän itsetunnon ABC. (Duodedicm 2022).

  - Rosenberg, Marshall B. Rakentava ja myötäelävä vuorovaikutus: nonviolent communication (NVC) (Viisas Elämä 2019). 

  - Waldinger, Robert & Marc Schulz. Onnellisen elämän salaisuus. (WSOY 2023).

  - Baumeister, R. F., & Leary, M. R. (2007). The need to belong: Desire for interpersonal attachments as a fundamental human motivation. In: Rita Zukauskiene (ed) Interpersonal development, 57-89. Routledge, London.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Kaupallinen yhteistyö: JHL

  Millainen työilmapiiri työpaikallasi on? Onko teillä mukava ja innostavaa tehdä töitä? Tämän jakson aiheena on hyvä työilmapiiri ja sen luominen.

  Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka.

  Jaksossa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä:

  - Miksi hyvä työilmapiiri on tärkeää?

  - Mistä se koostuu?

  - Mikä tukee hyvän työilmapiirin syntymistä?

  - Entä mikä heikentää työilmapiiriä?

  - Miten voit itse luoda hyvää työilmapiiriä työpaikallasi?

  Lisätietoja:

  Tunteista ja tunteiden tarttumisesta myös työpaikalla voit kuunnella lisää jaksoista:

  - 112. Tunnetartunta.

  - 10. Tunteet työelämässä.

  - 85. Vaikeat tunteet työelämässä.

  Näiden lisäksi voisit olla kiinnostunut myös jaksoista:

  - 106. Luottamus työelämässä.

  - 63. Työn imu.

  - 39. Yrityskulttuurin johtaminen.

  Marja-Liisa Manka, FT, YTM, on toiminut pitkään muun muassa työhyvinvoinnin professorina Tampereen yliopistossa ja edelleen työhyvinvoinnin johtamisen dosenttina ja yrittäjänä. Hän on johtanut lukuisia tutkimus- ja kehittämishankkeita ja toiminut myös itse kehittäjänä, kouluttajana ja kolumnistina. Hänet on palkittu Vuoden yhteiskuntatieteilijä -tunnustuksella 2011.

  Marja-Liisa Manka on kirjoittanut myös tietokirjoja, joista viimeisimmät ovat:

  - Työhyvinvointi (uudistettu painos 2023, AlmaTalent) yhdessä Marjut Mankan kanssa

  - Elämänilon jäljillä. Tunne juuresi- vaikuta elämääsi (Basam Books 2022, äänikirjana 2023

  - Stressikirja, mistä virtaa? (2015, Talentum)

  - Työnilo (Sanoma Pro, 2013)

  Marja-Liisa Mankan verkkosivut: Docendum.fi

  Marja-Liisa Manka X / Twitter: @marjaliisamanka

  Marja-Liisa Manka Instagram: @marjaliisamanka

  Marja-Liisa Manka Linkedin ja Facebook.

  Millainen työilmapiiri työpaikallasi on? Kiinnostaako työilmapiirin parantaminen? Tätäkin ongelmaa pyrimme JHL:ssä ratkomaan yhdessä jäsentemme kanssa. Tule mukaan tekemään parempaa työelämää kanssamme: jhl.fi/liity.

  Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL on yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista. Tehtävänämme on parantaa ja puolustaa jäsentemme työehtoja ja työoloja, muuttaa työelämää positiiviseen suuntaan sekä edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä. Jäsenillämme on noin tuhat eri ammattinimikettä ja puolustamme tinkimättä koko tämän laajan ammattikirjon etuja ja oikeuksia työelämässä.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Toivo on elämän perusvoimavara. Tarvitsemme toivoa, jotta voimme pysähtyä sen äärelle, mikä elämässämme on tärkeää ja merkityksellistä. Toivon avulla uskallamme ottaa tarpeellisia riskejä elämässä tavoitteisiimme pyrkiessä - ja myös siihen, että hakeudumme tarvittaessa avun äärelle. Toivo auttaa meitä kohtaamaan ja käsittelemään elämän vaikeitakin asioita.

  Tässä jaksossa vieraanani on kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija ja kolumnisti Maaret Kallio. Keskustelemme Maaretin kanssa toivosta ja siitä, mikä merkitys toivolla on hyvinvointiimme. Maaret on kirjoittanut aiheesta kirjan Voimana toivo.

  Toivo on keskeinen tekijä toipumisessa sekä oman epätäydellisyytemme ja keskeneräisyytemme sietämisessä ja hyväksymisessä. Toivoon kuuluu kipeiden asioiden ja epämukavien tunteiden kohtaamista, mutta myös niiden keinojen löytämistä, jotka rauhoittavat kehoa ja mieltä ja jotka tuovat turvan tunnetta.

  Pohdimme muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  - Mitä toivo on? Mihin toivoa tarvitaan?

  - Mitä on epätoivo ja toivottomuus?

  - Mikä on toivon merkitys itsekriittisyydessä ja vaikeissa elämänkokemuksissa?

  - Mitä tapahtuu, jos menettää toivon?

  - Miten toivoa voi itsessään vahvistaa?

  Jakso on alunperin julkaistu 7.6.2020.

  Jakson linkit:

  - Maaret Kallion websivut: https://www.maaretkallio.com

  - Maaret Kallio: Voimana toivo, WSOY, 2020. https://www.wsoy.fi/kirja/maaret-kallio/voimana-toivo/9789510445471

  - Maaret Kallion omia mietteitä vierailusta ja jaksosta: https://www.maaretkallio.com/2020/06/08/psykopodiaa-podcast-voimana-toivo/

  - Maaret Kallio Facebook: https://www.facebook.com/lujastilempea/

  - Maaret Kallio Instagram: https://www.instagram.com/maaretkallio/

  - Maaret Kallio Twitterissä: https://twitter.com/MaaretK

  - Maaret Kallio Linkednissä: https://www.linkedin.com/in/maaret-kallio-025a0447/

  Maaret Kallio oli vieraana myös jaksossa 108. Tunne hyvä parisuhde.

  -----

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa: https://www.facebook.com/psykopodiaa/

  Instragramissa @Psykopodiaa: https://www.instagram.com/psykopodiaa/

  Nina Lyytinen Twitterissa: https://twitter.com/LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: https://www.linkedin.com/in/lyytinennina/

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: Psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: ninalyytinen.fi

 • Kaupallinen yhteistyö: Elisa.

  Työ ja työnteko on muuttanut luonnettaan. Työ on yhä enemmän ja useammalle näkymätöntä tietotyötä. Työtä tehdään monessa paikkaa, yhdessä ja erillään, digitaalisesti ja läsnä. Automatisointi ja tekoälyn kehitys kiihtyvät. Nykypäivän työntekijä odottaa ja usein jopa vaatii, että työpaikka mukautuu sen mukaan, minne työ tai elämä vie.

  Työn sekä työn tekemisen paikan ja tapojen muutoksesta psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana keskustelemassa on Elisan henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho. Hän on viime vuosina kääntänyt työpaikkaan liittyviä keskusteluita siihen suuntaan, miten ja millä välineillä työtä tehdään hyvin. Kun työ mietitään ihminen eikä paikka edellä, paranee niin työtyytyväisyys kuin työn tuottavuus.

  Nina ja Merja käsittelevät mm. seuraavia kysymyksiä:

  - Miten työn tekeminen ja sen paikka ovat muuttuneet?

  - Miten nämä vaikuttavat siihen, miten teemme työmme hyvin?

  - Millaisia riskejä muutoksiin liittyy?

  - Mitä työssä onnistuminen vaatii sekä työntekijöiltä että johdolta?

  Lisätietoja:

  Merja Ranta-aho LinkedIn:ssa.

  Merja Ranta-aho X / Twitterissa.

  Lue lisää Merjan ajatuksista digitaalisesta työpaikasta:

  - Helsingin Sanomat (€): Suuryrityksen hr-johtaja: ”Aikuisten kanssa ei pitäisi joutua keskusteluun, onko pakko tulla toimistolle vai ei”

  - Elisa.fi: Digitalisaatio, datatalous ja tekoäly muuttavat työn tekemisen tapaa.

  - Elisa.fi: Hybridityön johtaminen - parhaat toimintatavat.

  Jos työtyytyväisyys ja työn tuottavuus on sinulle ajankohtainen aihe, voit lukea lisää digitaalisen työpaikan kokonaisuudesta Elisan sivuilta: Elisa.fi/digityo.

  Elisa.fi: Näin digitaalinen työpaikka toimii Elisalla. 

  Digitaalisen työpaikan tarkistuslista: Lataa opas!

  Tutustu digitaaliseen työpaikkaan: Elisa Showroom

  Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. 

  Menestymisemme nyt ja tulevaisuudessa perustuu jatkuvaan oppimiseen ja osaavaan sekä muutoskykyiseen henkilöstöömme. Olemme jo vuosia edistäneet toimitilojamme, työskentelykulttuuria ja -välineitämme tukemaan turvallista ja yhdenvertaista työhyvinvointia niin fyysisissä kuin virtuaalisessa työskentelyssä. Syrjimättömyys, hyvä johtaminen, työhyvinvointi ja -turvallisuus ovat meille olennaisia asioita. Keskeisiä teemoja meille ovat myös monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inklusiivisuus ovat meille keskeisiä teemoja ja teemme pitkäjänteistä työtä tasa-arvon edistämiseksi. 

  Elisalla olemme sitoutuneita työyhteisöön, joka rohkaisee kaikkia oppimaan, jakamaan näkökulmiaan ja kehittämään työtään. Meille on tärkeää, että jokainen voi olla aito oma itsensä ja tuntea, että hän on tervetullut Elisalle juuri sellaisena kuin on.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Traumat koskettavat monia meistä. Vanhemmuus tai sen pohtiminen voi virittää ajatukset siihen, millaista hoivaa on saanut lapsena. Se voi nostaa pintaan myös omia traumakokemuksia ja pelkoa ja huolta siitä, miten itse kykenee toimimaan vanhempana erilaisissa tilanteissa.

  Vanhemman traumahistoriasta ja sen vaikutuksesta vanhemmuuteen psykologi Nina Lyytisen vieraana keskustelemassa on Traumaterapiakeskuksen johtaja, psykologian tohtori ja psykoterapeutti Sanna Isosävi.

  Trauman taustalla voi olla tapahtuma tai tapahtumien sarja, joka ylittää ihmisen sieto- ja käsittelykyvyn. Traumatisoituminen voi näyttäytyä eri tavoin vanhemmuudessa. Vanhemmuus voi tarjota myös korjaavia kokemuksia. Turvallinen kumppani on tärkeä voimavara.

  Jaksossa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä:

  - Mitä tarkoitetaan psyykkisellä traumalla?

  - Millaisia huolia tai pelkoja trauman kokeneella vanhemmalla tai vanhemmaksi ensimmäistä kertaa tulevalla voi olla?

  - Miten vanhemman traumatisoituminen voi näkyä vanhemmuudessa?

  - Miten vanhempi voi pitää huolta itsestään?

  - Miten mahdollinen toinen vanhempi voi olla tukena?

  - Mistä vanhemmat voivat saada apua?

  – Kaupallinen yhteistyö, Ammattiliitto Pro ja vakuutusyhtiö Turva: Kuuntele 8 myyttiä työuupumuksesta -podcast –

  LISÄTIETOJA:
  Vanhemmille:

  Traumaterapiakeskuksen opas lapsuuden kaltoinkohtelusta toipuville vanhemmille: Apua vanhemmuuteen.

  Perinataalimielenterveys ry: Tukea perheille.

  Mielenterveystalon omahoito-ohjelma: Omien traumakokemusten vaikutus vanhemmuuteen.

  Ensi- ja turvakotien liitto: Lapsuuden kokemuksilla on väliä -esite.

  Ensi- ja turvakotien liitto.

  Äidit irti masennuksesta ry.

  Ammattilaisille:

  Vakautta vanhemmuuteen: Ensitietoa ja keinoja lapsuuden kaltoinkohtelusta toipuville vanhemmille -ryhmämuotoisen hoitomallin opas löytyy Mielenterveystalon ammattilaisten osiosta (kirjautuneille): https://www.mielenterveystalo.fi/fi/ammattilaisille

  Ensi- ja turvakotien liitto: Vaativan vauvatyön käsikirja.

  Perinataalimielenterveys ry:n ammattilaisten osio: https://www.perinataalimielenterveys.fi/ammattilaisille/

  Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapia ry.

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi

 • Kaupallinen yhteistyö: JHL.

  Koetko uupumusta työssäsi? Et ole yksin. Työuupumus on yleistä, mutta mikä meitä työelämässä oikein uuvuttaa? Löytyvätkö syyt  työntekijästä vai työn määrästä tai laajemmista rakenteista?

  Työuupumuksesta, siihen liittyvistä ilmiöistä ja syistä näiden takana psykologi Nina Lyytisen kanssa keskustelemassa ovat Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori, sosiaalipsykologian dosentti Helsingin yliopistosta Jari Hakanen sekä kansanedustaja (MuT, YTM) Minja Koskela.

  Suomalaisten työhyvinvointi on heikentynyt (vrt. Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -tutkimus 2023). Monilla aloilla työn vaatimukset ovat muuttuneet. Työssä uupumista ei nähdä vain asiantuntiijatehtävissä, vaan se on jopa yleisempää suorittavamman työn aloilla. Työssä ei uuvuta pelkästään määrällinen kuormitus vaan myös rakenteelliset ongelmat, arvostuksen puute ja työn kuvan epäselvyydet. 

  Terveen ja hyvinvoivan työpaikan kehittämiseen olisi hyvä ottaa mukaan työntekijät. On tärkeä tunnistaa työn psykososiaaliset kuormitus- ja voimavaratekijät. Tutkimusten mukaan hyvinvoiva työntekijä on myös tuottavampi työntekijä.

  Jaksossa käsitellään mm. näitä kysymyksiä:

  - Mikä työssä uuvuttaa?

  - Millaiset työelämän muutokset voivat lisätä työuupumusta?

  - Entä miten laajemmat yhteiskunnalliset muutokset voivat vaikuttaa?

  - Miten ilmiöt kuten quiet quitting ja toksinen positiivisuus liittyvät työuupumukseen?

  - Miten me voimme vaikuttaa tekijöihin työuupumuksen taustalla?

  Lisätietoa:

  Jari Hakanen X (Twitter) ja LinkedIn.

  Työterveyslaitos verkossa: www.ttl.fi 

  Arvioi oman työhyvinvointisi (ml. työuupumus): Miten voit? -työhyvinvointitesti (ttl.fi)

  TTL:n kehittämää työuupumuksen arvioinnin liikennevalomallia käsittelevä julkaisu: 

  Työuupumuksen arviointi Burnout Assessment Tool (BAT) -menetelmällä (julkari.fi)

  Minja Koskela (MuT, YTM) on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja ensimmäisen kauden kansanedustaja (Vas.). Koskela on julkaissut kolme tietokirjaa (Ennen kaikkea feministi, Karisto 2019; Toisin tehty – keskusteluja koulusta, S&S 2020 (Koskela & Tuomi); Äidiksi tuleminen, Into 2021). Koskela väitteli musiikin tohtoriksi kesällä 2022 populaarimusiikkikasvatuksen demokratiasta.

  Minja Koskela Instagram ja X (Twitter).

  Minja Koskelan verkkosivut: minjakoskela.fi

  Työuupumusta ja siihen liittyviä aiheita käsitellään myös mm. jaksoissa

  - 15. Työuupumus. Vieraana Susanna Paarlahti.

  - 51. Työuupumus, siviiliuupumus vai vain uupumus? Vieraana Jari Hakanen.

  - 63. Työn imu. Vieraana Jari Hakanen.

  - 79. Työelämän kiihtyminen. Vieraana Saija Mauno.

  Mikä sinun työssäsi uuvuttaa? Kiinnostaako työelämän kuormituksen lisääntyminen laajemmin? JHL on tehnyt kuormitukseen ja stressiin liittyviä kyselyitä eri ammattialoille, joista voit lukea enemmän JHL:n verkkosivuilta. Tätäkin ongelmaa pyrimme JHL:ssä ratkomaan yhdessä jäsentemme kanssa. Tule mukaan tekemään parempaa työelämää kanssamme: jhl.fi/liity.

  Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL on yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista. Tehtävänämme on parantaa ja puolustaa jäsentemme työehtoja ja työoloja, muuttaa työelämää positiiviseen suuntaan sekä edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä. Jäsenillämme on noin tuhat eri ammattinimikettä ja puolustamme tinkimättä koko tämän laajan ammattikirjon etuja ja oikeuksia työelämässä. 

  -----

  Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä: psykopodiaa.fi/palaute tai suoraan Spotify-sovelluksessa, jos tätä sitä kautta kuuntelet.

  Jos pidit tästä jaksosta olisin kiitollinen, jos jaat sen somessa kavereillesi ja jos jätät arvion siinä palvelussa missä tätä kuunteletkin! Muista myös tilata Psykopodiaa, niin et missaa uusia jaksoja!

  Seuraa Psykopodiaa myös somessa:

  Facebookissa @Psykopodiaa

  Instragramissa @Psykopodiaa

  Nina Lyytinen Twitterissa: @LyytinenNina

  Nina Lyytinen LinkedIn:ssa: @LyytinenNina

  Psykopodiaa-podcastin verkkosivut: http://psykopodiaa.fi

  Psykodiaa-podcastin emännän, psykologi Nina Lyytisen verkkosivut: https://ninalyytinen.fi