Episodes
-
Aasne Linnestå debuterte som forfatter med diktsamlingen "Små, hellige løgner" i 2000, og har siden skrevet flere diktsamlinger og romaner, dramatikk og librettoer.
I vår er hun aktuell med romanen "Dagny", en humoristisk, mørk og absurd fortelling om å våge å leve, midt i tiden, og om å finne sine veier ut av det som iblant lukker seg, og som truer med å stenge alt.
Hør henne i samtale med redaktør Espen Dahl. -
Under pandemien savner de fleste sosial omgang. Men ikke alt sosialt liv er like idyllisk. I Monica Isakstuens nye roman "Mine venner" undersøker hun vennskapets skyggesider. Og denne undersøkelsen har gått sin seiersgang hos norske anmeldere de siste ukene. Møt henne i samtale med sin redaktør Trude Rønnestad.
-
Missing episodes?
-
Alex Schulman er en kritikerrost svensk forfatter og journalist. Han skriver fast for avisen Expressen, og sammen med Sigge Eklund står han bak en av Sveriges største podkaster, Alex & Sigge. Alex Schulman har utgitt en rekke selvbiografiske bøker, og boken Glem meg, som omhandler morens alkoholisme, ble kåret til Årets bok i Sverige i 2017 og utkom på norsk samme år. Nå er han aktuell med sin første roman med tittelen «Overleverne». Dette er en sterk beretning om tre brødre som gjenopplever barndommen sin, om det å huske hendelser ulikt og om hvordan voksenlivet blir formet av fortidige opplevelser.
Hør ham i samtale med redaktør Anne Louise Morseth-Nordbryhn. -
Zeshan Shakar debuterte i 2017 med romanen «Tante Ulrikkes vei».
For denne ble han tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris, og romanen ble en av de seneste årenes mest omtalte bøker. Denne høsten er han aktuell med sin andre roman,«Gul bok».
Det er en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Om klasse og tilhørighet. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka.
Hør Zeshan Shakar i samtale med sin redaktør Espen Dahl. -
Er det språket som skaper karakterer, eller er det karakterene som former språket. Dette er ett av spørsmålene forfatter og språkmenneske Helene Uri snakker med sin redaktør Kari Marstein om i denne episoden av Radio Gyldendal. Helene Uri kom tidligere i år med romanen "Katalog over mine menn", en roman som også er bygget rundt menneskets bankende, røde hjerte.
-
Alf Prøysen debuterte som romanforfatter for 70 år siden i disse dager med "Trost i taklampa", en roman som ble en overdådig salgssuksess. Prøysens posisjon som visesanger, barnetimeonkel og radiokjendis har kanskje kommet litt i veien for vår oppmerksomhet for forfatteren Alf Prøysen, som i tillegg til alle visene også har et betydelig prosaforfatterskap. Det er denne delen av Prøysens virke Bjørn Ivar Fyksen, litteraturviter og kritiker i Klassekampen, retter søkelyset mot i boka "Almuens opera. Om Trost i taklampa og litterære klasseskiller i Alf Prøysens forfatterskap." Hør Bjørn Ivar Fyksen i samtale med forlagsredaktør Morten Moi.
-
Ingrid Nielsen debuterte i 2016 med diktsamlingen «Hemmelig, men aldri som en tyv».
Diktene i hennes andre diktsamling «Den andre Jakobsstigen», leter seg frem til sprekker i den synlige verden, utålmodige etter å finne utganger og nye muligheter for liv og sansning – for en annerledes frihet. Diktene kan forflytte seg fra ekornøyets svarte blunk i en skog, via et skrått ord i en trappeoppgang til et gatekapell i Italia. Her er kjærlighetsdikt om en sekundlang drøm, om å gå seg vill i Manchesters gigantiske haller; og her er dikt der ulike stemmer fletter seg sammen og åpner glemte minner, håp om redning, ord som bærer. Dette er en samling dikt som trekkes mot forbindelsene mellom et liv her og nå og de andre stedene som viser seg, i drømmer og bilder, og i andres stemmer. Kort sagt: Dikt som sirkler omkring steder der en Jakobsstige kunne ha vært reist.
Her hører du Ingrid Nielsen lese noen av sine dikt, fra «Den andre Jakobsstigen». -
Øivind Hånes debuterte som forfatter i 1991 med romanen "som vil deg isbre for isbre". Han har utgitt romaner, noveller og dikt, og var nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen "Pirolene i Benidorm" som kom i 2005. Han har også ført i pennen en rekke sakprosabøker om mat og drikke, og er virksom som musiker og komponist. I disse dager er han ute med sin roman nummer elleve, som heter "Det kan jeg ikke si". Hør Øivind Hånes i samtale med forlagsredaktør Morten Moi om denne romanen.
-
Kritikerne var svært begeistret da Harald Dag Jølles biografi om Nansen kom ut tidligere i høst. «Nansen-portrett står som en påle», skrev Sindre Hovdenakk i VG. Hør forfatteren i samtale med sin redaktør, om polarhelten og vitenskapsmannen Fridtjof Nansen.
-
I en Aftenposten-kronikk som gikk viralt, skrev forfatter Linda Lund Nilsson om sin bestemor, og stilte spørsmålet «Hva med alt vi aldri snakker om?» I boken «Kjære bestemor» gjenforteller Linda historien om bestemoren hun satte så høyt. Boken spiller på dype nostalgiske strenger og handler om temaer vi alle kjenner igjen: relasjoner, røtter og slekters gang.
-
Ellen Emmerentze Jervell har blitt omtalt som en særdeles språkkyndig forfatter. Hun debuterte med romanen "Fjellfolk" i 2018, og i år kom hennes andre roman, "Bra kunst om menn".
Det er nyttårsaften, og i Tromsø feirer Magnus Madsen sin siste kveld som ansvarsløs. Han er et av landets største kunsttalent og bare måneder unna sitt livs viktigste utstilling.
Fra i morgen av mener han alvor. Han skal våkne og lage verker som ingen kan glemme. Han skal slutte å drikke seg full og kaste bort tid på jenter som krever noe av ham. Men i byens forfrosne avkroker skjuler det seg mennesker som vil det annerledes.
Hør Ellen Emmerentze Jervell i samtale med sin redaktør Espen Dahl. -
Da danske Jonas Eika (f. 1991) mottok Nordisk råds litteraturpris i 2019, var det som den yngste vinneren gjennom tidene. Han beveger seg i landskapet til litterære stilister som Roberto Bolaño, William S. Burroughs og Mariana Enriquez. Samtidig representerer han en ny generasjon av forfattere, eksperimentelle i formen, kompromissløse i sitt politiske innhold. «Etter sola» er Eikas andre bok, men hans første utgivelse på norsk. For den fikk han Michael Strunge-Prisen, Den svære Toer, Montanas Litteraturpris, i tillegg til Nordisk råds litteraturpris.
Kyrre Andreassen er en erfaren og kritikerrost forfatter av flere romaner og skuespill. Han er to ganger nominert til Brageprisen, blant annet for romanen «For øvrig mener jeg Karthago bør ødelegges» (2016). Han har også mottatt Sultprisen og Språklig Samlings litteraturpris.
Hør Jonas Eika og oversetteren Kyrre Andreassen samtale om novellesamlingen «Etter sola».
«Merk deg like godt namnet med ein gong: Jonas Eika.» Marta Norheim, NRK -
Henning H. Bergsvåg debuterte med diktsamlingen «Newfoundland» i år 2000. Tidligere denne våren utkom hans sjuende diktsamling, «Dette er ikke et stille sted». Boken har høstet lovord hos kritikerne og er kommet i tre opplag. Hør Henning H. Bergsvåg i samtale med forlagsredaktør Morten Moi om boken og forfatterskapet.
-
Bjørn Vatne slo for alvor igjennom med romanen «Nullingen av Paul Abel», som kom i 2018. Tidligere i vår lanserte vi hans nye roman, «Død og oppstandelse».
Bernhard Ellefsen skrev i sin anmeldelse av boken i Morgenbladet: «Hvis man ser for seg at Jan Kjærstad – som den gale professoren på et slags litteraturgenetisk forskningssenter – kunne crispr-klippe seg frem til en idealroman, så er det overhodet ikke usannsynlig at akkurat Bjørn Vatnes «Død og oppstandelse» var det som oppsto i den litterære petriskålen.»
Her er Bjørn Vatne i samtale med sin redaktør Trude Rønnestad -
Linda Gabrielsens roman "Entré" handler om hvordan en mors kjærlighetsevne blir utfordret når hun ser barnet gjennom de andres blikk; legens, den tilfeldige forbipasserendes, lovverkets. Og om hvordan man elsker et barn som omgivelsene forventer skal bli fjernet før det blir født. Romanen utforsker et evig aktuelt spørsmål: Hva er et fullverdig liv?. Hør Linda Gabrielsen i samtale med redaktør Trude Rønnestad.
-
Rett før Norge ble stengt ned, lanserte vi debutromanen til Vilde Fastvold. Den heter "Felt", og så langt har anmelderne vært enstemmige: Dette er en usedvanlig skarp og underholdende roman. Eller som anmelderen i Minerva sa det: Felt er en blanding av Camus og filmen Mean Girls. Hør Vilde Fastvold i samtale med redaktør Trude Rønnestad.
-
I anledning kvinnedagen 8. mars har vi invitert to av de tøffeste kvinnene vi vet om, Nancy Herz og Helene Uri, til en samtale i vårt podcast-studio. Nancy er prisvinnende samfunnsdebattant og en av jentene bak bevegelsen som i media blir kalt «De skamløse jentene». For sitt arbeid har de blant annet mottatt Fritt Ords Honnør-pris. Helene er språkviter og Bragepris-vinnende forfatter av både skjønnlitterære og faglitterære utgivelser.
Vi har bedt dem snakke om hva feminisme betyr for dem, og hva som er feminismens rolle i dag. Og kan litteraturen bidra? Spiller ordene noen rolle? -
Endestasjon Auschwitch er en unik utgivelse - skrevet i leiren av én som overlevde. Forfatteren var Eddy de Wind. Hans sønn Melcher de Wind besøkte Norge i forbindelse med lanseringen av boken. Hør ham her i samtale med redaksjonssjef Reidar Mide Solberg.
-
Den folkekjære forfatteren og julenovellekongen Levi Henriksen leser "Snø skal falle" fra årets novellesamling "Så langt hjemmefra, så nær der jeg bor".
-
Er det mulig å hente ny styrke når man føler seg som svakest? Ja, mener tidligere Tunsberg-biskop og forfatter Per Arne Dahl, som understreker at sårbarhet ikke er svakhet, men at sårbarheten tvert imot kan gjøre oss både sterkere og klokere.
- Show more