Episodes
-
Începe cel de-al doilea mandat de președinte în Statele Unite al lui Donald Trump, iar câteva întrebări cheie pentru regiunea noastră sunt ce va face în Ucraina și în restul Europei, în general, dar și în chestiuni punctuale, de mare interes și pentru R. Moldova, ca livrările de energie rusești?
-
Cât mai rezistă regiunea transnistreană fără gaze, ce efecte a produs criza pe cele două maluri ale Nistrului și cum se poate încheia? Discutăm în noul episod din Reporterii, în care este invitat special Sebastian Burduja, ministrul Energiei din România.
-
Missing episodes?
-
Criza energetică actuală este o „criză planificată” pentru că, de vreo doi ani, și Chișinăul, și Moscova, și Tiraspolul au știut că, pe 1 ianuarie 2025, tranzitul de gaze rusești prin Ucraina se va opri. Cine și cum s-a pregătit de criză și încotro se îndreaptă ea? Discutăm în podcastul Reporterii.
-
Un grup de funcționari ai statului aflat de ani de zile în atenția opiniei publice și supus celei mai grele reforme, judecătorii, s-a adunat pe 19 decembrie și a cerut ... „salarii europene”. În Reporterii, discutăm despre reforma justiției, despre salarii, dar și despre soarta marilor dosare.
-
Despre cele întâmplate în România cu ocazia alegerilor prezidențiale (anulate) și parlamentare (validate) s-a spus că României i-a trecut glonțul pe la ureche. În Reporterii, ne întrebăm împreună cu Andreea Pora dacă statul român și politicienii vor putea acum „să-l bage bine la cap”.
-
Duminică, 24 noiembrie, în România începe un maraton electoral de trei săptămâni, la finalul căruia țara membră a UE și NATO va avea un nou președinte și un nou parlament. Cine sunt jucătorii, miza și care este jocul? Discutăm în Reporterii cu istoricul și analistul politic Armand Goșu.
-
Donald Trump a spus că, în cazul în care câștigă alegerile, va încerca să oprească războiul din Ucraina, încă înainte de a fi inaugurat oficial în funcție, pe 20 ianuarie. Cât de repede se va mișca Donald Trump și câtă presiune va pune pe Zelenski și Putin în următoarele luni? Discutăm în „Reporterii” despre ce este de așteptat în politica externă americană cu Valeriu Sela, corespondentul Europei Libere la Washington.
-
Cu un scor sub așteptări, Maia Sandu are în față un tur doi de scrutin greu, iar rezultatele fifty-fifty ale referendumului sunt contestabile și nu vor cauza bucurie la Bruxelles. Dar UE nu va abandona R. Moldova - sunt concluziile unei analize, în podcastul Reporterii, după votul de duminică.
-
După o vară de dezbateri în contradictoriu cu învățătorii despre cum ar trebui să arate o nouă programă școlară, ministerul Educației și-a redus ambițiile, alegând o cale mai puțin revoluționară. Explicăm care este compromisul în acest episod actualizat al podcastului „Reporterii”.
-
În noul episod din Reporterii discutăm despre pozițiile celor doi candidați, democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump, în câteva chestiuni internaționale majore, dar și despre stilul lor foarte diferit.
-
În fiecare marți, Europa Liberă publică un portret al unei emigrante sau emigrant din R. Moldova, care are o poveste obișnuită și în același timp remarcabilă. Pentru prima dată, le repovestim, așa cum le stă bine poveștilor, prin viu grai, în podcastul Reporterii.
-
Mersul la psiholog cu anxietăți și depresii pentru consiliere și terapie a devenit tot mai acceptat și în R. Moldova. Activitatea psihologilor (și tarifele) nu este reglementată însă de nicio lege. Acest lucru este pe cale să se schimbe, iar în noul episod al podcastului Reporterii, vă spunem cum.
-
Rivalii Maiei Sandu nu au reușit să găsească un singur „candidat comun” la prezidențialele din 20 octombrie, dar, dacă situația nu se schimbă cardinal, opoziția va contrapune președintei pro-occidentale un fel de candidat comun colectiv. Îl examinăm, în acest episod din Reporterii.
- Show more