Episodes
-
In de podcast wordt aandacht besteed aan de lancering van de business club genie. Een platform voor het verbinden van het bedrijfsleven. Een initiatief wat is voortgevloeid uit eerdere ervaringen van de Total Force genie en op zoek is naar bedrijven met een pioniersmentaliteit.
We leven in een wereld waar een conflict of dreiging dagelijks om de hoek kijkt. De genie ondersteunt de Krijgsmacht in het bouwen, verbinden en beschermen en gelooft in een nauwe samenwerking met civiele partijen en overheden. Daarom is de Total Force Genie opgericht. De Total Force Genie brengt de twee werelden samen. Want samen kunnen we elkaar versterken door de inzet van mensen, manieren en middelen. Dit betekent dat bouwers, ingenieurs, machinisten, reservisten en andere professionals hun specifieke kwaliteiten kunnen inzetten. In het veld, of op afstand.
Daarnaast zetten we materieel en materiaal in. Dit gebeurt alleen niet dagelijks, maandelijks of misschien wel jaarlijks.
Om toch met elkaar in gesprek te blijven, een relatie/partnerschap op te bouwen is tijdens de invictusgames de @Business Club Genie (BCG) gelanceerd. De Business Club Genie is een netwerk voor ondernemers, professionals, reservisten en actieve en
post actieve militairen die de genie ondersteunen. Het is een platform om met elkaar te verbinden, om informatie en kennis uit te wisselen, om concrete
hulpvragen neer te leggen, maar ook zeker een plek voor kameraadschap. Een netwerk van gelijkgestemden die willen bouwen aan de veiligheid van Nederland.
Want samen vormen we het schaalbare schild voor de veiligheid van Nederland. -
Nele Valkeneers is in eerste instantie een ondernemer in hart en nieren. Ze adviseert Defensie hoe zij een betere verbinding kunnen maken met het bedrijfsleven. Een paar jaar geleden werd Nele uitgenodigd voor het congres Adaptieve Krijgsmacht. Zij had hier best wel oren naar en ging met veel enthousiasme in op de vraag hier onderdeel van uit te maken. Al snel bleek dat niet altijd even makkelijk... Regelmatig kreeg ze te horen: “zo doen wij dat hier niet”. Wat best moeilijk te accepteren was want Defensie wilde toch zo graag flexibel, innovatief en adaptief zijn, terwijl er op dat moment juist sprake was van veel inflexibiliteit in de vorm van regels, procedures, protocollen, processen. De initiële voornemens om hier snel en efficiënt een verandering in aan te brengen, werden lange adem projecten met tegenstanders en voorstanders, maar vooral veel ervaringen, lessons learned, kennisuitwisseling en vooral standvastigheid in het pionieren!
Nele is een echte voorstander van samen werken met de maatschappij. Want zegt ze: “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!”
Er komt steeds meer begrip en kennis vanuit Defensie naar het samenwerken met de Nederlandse industrie toe geeft ze aan. Voorheen werd er binnen Defensie vaak automatisch gedacht dat financiële vergoedingen altijd noodzakelijk zijn in een duale samenwerking. Nu blijkt toch steeds meer inzicht te komen in wederkerigheid, in kind samenwerken en strategische partnerschappen.
In deze podcast vertelt Nele dat de believers in de Adaptieve Krijgsmacht nog steeds toenemen, steeds meer verankerd raken in de staande organisatie en benoemt zij diverse interessante adaptieve voorbeelden. -
Missing episodes?
-
Deze keer op de podcast-bank Ghis Jansen. In zijn laatste functie is Ghis na een rijk Defensie verleden Yoga docent geworden. Voor hem was yoga niet geheel onbekend. Al sinds rugklachten op zijn 16 was hij bekend met yoga.
We spreken onder anderen over:
- De voordelen van Yoga voor de militair;
- Over de vooroordelen;
- Hoe maakt Yoga Defensie slagkrachtiger, innovatiever en adaptiever;
En uiteraard verteld Ghis over alles waar je aan moet denken als je zelf de ambities hebt om Yoga docent te worden of om yoga lessen te volgen.
Voor alle soorten vragen over yoga:
[email protected]
Om een yogaworkshop aan te vragen:
[email protected] -
PODCAST ALERT: Wout van Doorn #52 Een vuurgevecht (TIC) bracht mij waardevolle ervaringen en lessen. L
Live op de nieuwe podcast-bank tijdens de Invictusgames hebben Dennie en Wout het over de ontwikkelingsreis die Wout maakte als militair, mens en nu als coach bij DGI (Duurzaam Gezond Inzetbaar).
Wout verteld over zijn ontwikkelingen in de tijd dat hij bij de Luchtmobiele brigade en het Korps Commando Troepen werkzaam was.
We hebben het over de ervaring en lessen die een TIC (vuurgevecht) tijdens een uitzending met zich meebracht en hoe deze ervaring nog steeds van positieve invloed is op Wout zijn leven.
Voor hem zijn het de ervaringen en de bijbehorende verwerkingen die voorwaardelijk zijn geweest om te kunnen groeien.
Hij had eerder in zijn loopbaan onbewust al een grote interesse voor (leiderschaps)gedrag en mentale kracht alleen is hij hier nu veel bewuster mee bezig als coach en als mens. -
In de podcast een man met een rijk Defensieverleden. Projectleider Invictus Games (IG) 2020 Bas van Hoof (63).
Bas is aardig op de proef gesteld in zijn periode als projectleider van de IG. Wat doe je als je wil starten met een dusdanig groot evenement en er breekt een wereldwijde pandemie uit?
Bas was voorheen projectleider binnen de Landmachtstaf en verantwoordelijk voor o.a. het project: Lease van Duitse tanks en de integratie van de grond-/luchtverdediging met de Duitse Luchtmacht en de Nederlandse Landmacht.
Voor Bas was de functie projectleider IG op het lijf geschreven.
Wat doe je dan, als je al maanden aan het voorbereiden bent en zo’n grootschalig internationaal project als IG door COVID verschoven moet worden?
Blijven partners aan boord, uitstellen of afstellen, gaan we deels digitaal door, willen de Duiters, waar de volgende IG gepland staan, wel doorschuiven…? En nog veel meer keuzes.
Dit vergt een andere mindset. Dit vergt adaptiviteit, draagkracht en doorzettingsvermogen.
Volgens Bas is het vinden van motivatie voor dit project heel simpel. Als je als militair de nodige missies hebt gedraaid weet je hoe belangrijk het is voor gewonde militairen om hun eigenwaarde terug te winnen. Dit doen zij door hun sportbeleving. "Mijn bijdrage aan de IG is dan nietig!"
Luister deze podcast als jij een beter beeld wil krijgen van projectmanagement, adaptiviteit en de Invictus Games. -
Waarom moet de Landmacht überhaupt met een energietransitie bezig zijn, wat levert het op? Het programma energietransitie kijkt vooral hoe de Landmacht operationeel (in het veld) beter wordt als ze gepast gebruik maken van de mogelijkheden die nieuwe energietechnologieën kunnen bieden?
Duurzaamheid is geen hoofddoel, maar wel een afgeleid resultaat. Het gaat erom dat we een betere, sterkere, snellere, landmacht worden om onze hoofdtaken uit te voeren.
Voorbeelden:
- We worden minder afhankelijk van diesel (kerosine en scheepsdiesel).
- We kunnen stiller verplaatsen met hybride of volledig elektrisch aangedreven voertuigen.
- De hittesignatuur wordt verkleind van onze kampen, voertuigen en de militair zodat ze moeilijker ontdekt kunnen worden.
Luister deze geweldige podcast met nog veel meer voorbeelden en waarom het zo belangrijk is om ook als Defensie met de energietransitie bezig te zijn. -
Britt heeft een bewustzijnstool bedacht zodat familie beter kan reageren of anticiperen op hun geliefde die lijdt aan PTSS.
Wie gaat Britt helpen dit geweldige idee tot wasdom te brengen?
In deze podcast praten Britt en Dennie over Britt’s unieke bijbaan en ervaringen als Defensity College werk student bij de Koninklijke Landmacht. Daarnaast belicht Britt haar persoonlijke passie en missie voor ‘Welzijn’ door te praten over haar Industrial Design Bachelor eind Project aan de Technische Universiteit Eindhoven: bijdragen aan het verbeteren van het herstelproces (therapie) voor mensen die lijden aan post-traumatische stress stoornis (PTSS), met een speciale focus op een onmisbare steunpilaar tijdens dit process: de familie in de thuisomgeving. -
Marcel hof is onderdeel van het programma BaseQamp een uniek impactprogramma: Door heartpower (soft)- en headpower (hard) skills te trainen en met elkaar in lijn te brengen, neemt je eigen Veiligheid, Vertrouwen en Veerkracht toe.
Marcel (broer van Wim Hof) neemt het onderdeel ademhalingstraining en kouderesistentie voor zijn rekening binnen BaseQamp.
We spraken in deze podcast over:
- Wat is flow;
- Het verbinden van het bewuste en onderbewuste
- De kracht van het spelen met perceptie en bewustzijnsstaten;
- En nog meer prachtige onderwerpen.
Daarnaast mocht podcast host Dennie van Diesen tijdens de podcast ervaren wat een ademhalingsoefening doet.
Ademhaling is een krachtig middel om je eigen wapensysteem te justeren!”, Frits van den Heuvel van Varik
Koudetraining is een mooie impactvolle metafoor voor weerstand en hoe je daar doorheen kan ademen. Dit levert krachtige collegae op die adaptief zijn, waardoor het adaptieve vermogen van de organisatie toeneemt. -
LIVE @Invictus games 2022
Voor adaptief gedrag is het in contact staan met je gevoelswereld noodzakelijk. Dit zorgt voor meer ruimte, innerlijke veiligheid, weerbaarheid, geluk en daardoor meer creatief en innovatief gedrag.
In deze podcast spreekt Dennie van Diesen in de Samen Sterker podcast met doorbraakcoach Michiel van der Pols. Hij vertelt over zijn levensreis van officier van het Korps Mariniers naar doorbraakcoach. Van de doorbraak op missie naar de doorbraak in je binnenwereld.
Ze spraken over het belang van jezelf zijn in hoog-risico beroepen. In een wereld waar je extreme dingen moet doen in extreme omstandigheden is veerkracht en balans erg belangrijk.
Als doorbraakcoach mag Michiel mensen helpen die werkzaam zijn (geweest) in een hoog-risico beroep, maar ergens in het leven zijn vastgelopen. Zij hebben ooit trouw gezworen aan het land, maar zijn onvoldoende trouw geweest aan zichzelf - met alle gevolgen van dien. Ook het project BaseQamp komt voorbij.
BaseQamp heeft een uniek impactprogramma:
Laat je eigen Veiligheid, Vertrouwen en Veerkracht toenemen door heartpower (soft)- en headpower (hard) skills te trainen en met elkaar in lijn te brengen.
Luister of kijk naar deze inspirerende podcast van Michiel van der Pols.
www.doorbraakcoaching.com
www.afhangen.com
Boek 'De Doorbraak' -
Het niet slagen van de transitie naar Informatie gestuurd optreden is geen optie.
Hoe leg ik aan mijn eigen mensen binnen het DHC uit waarom de transitie zo belangrijk is. Ik pak dan mijn telefoon. Die telefoon geeft mij veel meer informatie dan een paar miljard aan helikopters die wij in de schuur hebben staan…
Als ik 's avonds de poort uitrijd rijd ik het informatietijdperk in. Dan doe ik alles met mijn telefoon, belastingaangifte, ik navigeer naar huis, ik weet waar de files staan, etc.
Maar als ik 's ochtens de poort binnenrijd ga weer de 20e eeuw in… We doen alles met Excel sheets, we hebben miljoenen bestanden die niet aan elkaar zijn gekoppeld, waarvan we niet weten of ze up-to-date zijn. We zijn alleen al binnen het DHC misschien wel duizenden uren kwijt aan werk wat computers betrouwbaarder en sneller kunnen.
Dat moeten we niet langer accepteren. Het wordt tijd dat wat we buiten de poort normaal vinden, leidend maken voor het werk binnen de poort. We moeten veel meer en diepgaander gebruik gaan maken van informatiesystemen.
Wil jij weten hoe het Defensie Helikopter Commando hier invulling aan gaat geven? Luister dan deze podcast. -
Sociale veiligheid en innovatie creëren we met elkaar. Directeur Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) Rinske Fieten vertelt in deze podcast onder andere over de voedingsbodem die sociale veiligheid biedt aan innovatie binnen de krijgsmacht. Wat is er nodig om stappen voorwaarts te zetten? Voorop staat de ambitie om in ‘de echte wereld’ een verschil te maken, door het realiseren van de juiste context voor organisatie en medewerkers. Zij vertelt over de grote ontwikkelingen die Defensie en de COID op dit terrein hebben gerealiseerd, en hoe haar eigen achtergrond en visie hierin een plek hebben gevonden. Zoals Diggy Dex in een van de door Rinske aangedragen nummers zingt ‘wacht niet om te vieren, wacht niet om te vechten, voor alles wat je waard is, voor je ’t weet is het voorbij.
-
Nederland zit in een veranderlijke wereld waar het evident is dat Defensie in staat moet zijn om datgene te verdedigen wat ons dierbaar is. Innovaties via samenwerkingen spelen hierbij een belangrijke rol. Samen met onze strategische partners, zowel binnen als buiten Defensie en in het binnen- en buitenland, inventariseren wij kansen, delen wij resources, werken we oplossingen uit en plukken samen de vruchten van de resultaten.
Mensen maken hierbij echt het verschil. Hier geloof ik heilig in. Hierbij moet naar mijn mening meer gedacht worden als een ondernemer in plaats van een manager. Waarbij een traditionele manager meer gefocust is op beheersbaarheid en controle van processen, is een ondernemer met name gericht om (samen) de bakens vooruit te zetten door kansen te zoeken en deze creatief, daadkrachtig en met lef en durf te concretiseren.
Een militaire ondernemer is een ondernemer in een militaire omgeving die zich verantwoordelijk voor zijn “eigen zaak” en daagt zichzelf uit om de randjes van de mogelijkheden te zoeken voor optimale bijdrage aan onze inzetbaarheid, flexibiliteit en betaalbaarheid van onze Defensie.
Militaire ondernemerschap is ook het verkrijgen van een vorm van autonomie en speelruimte. Denk aan een systeem waarbij budget en middelen om te ondernemen beschikbaar worden gesteld en dat dit systeem ook op een gezonde wijze wordt geïdentificeerd. Hiervoor moeten we durven vrijheid te geven aan onze mensen die het verschil willen maken.
Militaire ondernemerschap daagt je dus uit om de uiterste randjes op te zoeken. Ik vergelijk alles met voetbal. Als wij Champions League willen spelen, moeten wij ook spelers hebben die tot het uiterste willen en mogen gaan. Dit is de absolute voorwaarde voor succes! -
De maatschappelijke diensttijd (MDT) Missie (onderdeel van Defensity college) is voor iedereen tussen de 17 en 27 jaar.
Tijdens de MDT missie leren de jongeren tijdens een 40-urige bivak, Defensie en elkaar kennen. Ze leren waar hun kwaliteiten en talenten liggen en hoe ze deze vervolgens in kunnen zetten voor een ander tijdens 40 uur vrijwilligerswerk in eigen buurt.
Daarnaast staat de bewustwording van vrede en veiligheid en de rol van Defensie hierin centraal.
Deelnemers worden fysiek en mentaal uitgedaagd om op zoek te gaan naar de beste versie van zichzelf, om zo hun eigen omgeving een stukje mooier te maken.
Het veiligheidsvraagstuk is de verantwoordelijkheid van de gehele maatschappij en niet enkel van de veiligheidsketen. De maatschappij creëren we met elkaar en daar hopen wij een als MDT Missie een positieve bijdrage aan te leveren! Projectleiders Marjolein Vleugel & Daan Bakker vertellen meer over hun project, de visie en dromen voor de toekomst in deze podcast. -
Buddy zocht familie en vond Defensie. Dit is wat hij jongeren ook gunt. Hij had zelf een moeilijke jeugd, liep weg van huis en weet hoe het voelt als er geen familie voor je is.
Nu helpt hij jongeren om bij Defensie te komen werken. Dit doet hij als enthousiaste Defensie Vlogger en recruiter.
Luister naar dit openhartig gesprek van deze gepassioneerde militair. -
In deze podcast een gesprek met Frits van den Heuvel van Varik.
Frits heeft een enorme drive om kwetsbare jongeren en militairen te empoweren, want in ieder mens zit ongekend veel potentieel. Frits ging al op jonge leeftijd bij het Korps Mariniers en werd op 23-jarige leeftijd als pelotonscommandant naar Cambodja gestuurd. Later ging hij bij de politie, waar hij een programma startte met straatcoaches in Amsterdam.
Zijn nieuwste project is project BaseQamp, waar 30 jaar ervaring in de Veiligheidsketen samenkomt.
Doel: kwetsbare jongeren en militairen zijn bewust dat zij/hij een emotionele rugzak heeft, hoe deze is opgebouwd en hoe deze door jou-zelf verwerkt en gereguleerd kan worden. Eigenaarschap van emotie-management en stressregulatie. Frits vindt dat het uiten van kwetsbaarheid en verwerkt trauma een authentieke kracht is en dat het zo belangrijk is dat dit op de juiste momenten met elkaar gedeeld kan worden. Onze werkelijke kracht zit in onszelf, in het oog van onze eigen orkaan. In dit oog zit veiligheid, liefde, rust, inzicht, overzicht en power. Je kan schakelen tussen verschillende rollen, zoals het zijn van dochter/zoon, moeder/vader, vrienden, militair. Je bent niet geïdentificeerde met al deze rollen. Je bent geïdentificeerd en verbonden met je eigen kern en vandaaruit verbonden met je omgeving, a true Warrior! -
De oprichting van een Air Combat Command is een van de uitwerkingen van de ambitie voor een 5e generatie luchtmacht. Een luchtmacht die aansluit bij de ontwikkelingen van deze tijd. Hierbij staan informatiedominantie verkrijgen, wendbaarheid vergroten en het operationele niveau versterken centraal. Het ACC levert 24/7 Airpower met onder andere de F-35, MQ-9 en F-16, maar ook door het leveren van gevechtsleiding, datalink management en targeting. Deze manier van opereren vraagt om 5th gen gedrag van het personeel binnen het ACC. Méér verantwoordelijkheid bij het individu. Deze podcast vertelt meer over de kansen en uitdagingen van dit unieke command binnen de Koninklijke Luchtmacht.
-
Duurzaamheid is belangrijk voor Defensie want op de lange termijn blijft Defensie daardoor inzetbaar en betaalbaar; een duurzame krijgsmacht verspilt minder, en bereidt zich voor op de gevolgen van klimaatverandering, maar houdt ook rekening met sociale duurzaamheid.
Maartje vertelt hoe zij daar aan werkt bij het kenniscentrum logistiek van de landmacht, als reservist bij het 1CMIco en als yoga docent. Dat laatste helpt om meer uit het hoofd te komen, bewust te worden en daardoor out of the box te denken. Dat is onontbeerlijk voor het veranderen naar een duurzamere krijgsmacht. -
Een futureproof KMar! Toen hij 7 jaar geleden ernstig ziek was knokte generaal Jos Pieters voor zijn eigen toekomst. Nu zet hij deze strijdlust in voor een Futureproof KMar.
Jos was ooit Marinier en is nu directeur Kennis, Strategie en Innovatie van de Koninklijke Marechaussee.
We spraken over de operatie en de operator van de toekomst. Daarnaast over welke ecosystemen ontstaan op de grens en te bewaken personen en objecten. En hoe vorm te geven aan zo’n ecosysteem. Verder gaan we in op de drive van Jos. Waar komt deze vandaan? Wat betekent het overlijden van zijn broer en zijn eigen ziekteproces? Al deze life-events hebben invloed gehad op het leiderschap van Jos. -
Vanuit oprechte verbinding, zachtheid een echte powervrouw kunnen zijn. Dat typeert Christel van Mechelen.
Christel wil mensen uitnodigen om eerst ‘de strijd in jezelf’ onder ogen te zien. Dit vergt moed en doorzettingsvermogen. Hierdoor zijn we eerlijk naar onszelf en nodigen we onszelf uit om vanuit ongemak onze mening bij te stellen. Vrede begint namelijk bij jezelf!
Peaceleaders is een community die zich verbindt rondom het thema vrede. Het zijn die collega’s die vanuit transformatie denken, voelen en handelen. Op (micro)persoonlijk-, op (meso)organisatie- en (macro)maatschappelijk niveau.
Ze delen inspiratie en steunen elkaar in het opstaan voor nieuw leiderschap waarin feminine kwaliteiten bestaan naast het masculiene leiderschap wat we kennen.
Dit betekent het leren onderzoeken van diverse perspectieven waardoor we binnen onze context onszelf en onze baan opnieuw uitvinden. Daarmee draagt ook het veiligheidsdomein bij aan de verantwoordelijkheid voor de toekomst van de aarde waar we op leven.
Christel heeft een rijk verleden in de veiligheidsketen.
‘Met de crises die ik in het politiële en militaire werk heb meegemaakt is met macht en geweld alleen, nog nooit de echte oplossing gekomen’. Altijd bracht pas de dialoog een duurzaam perspectief in beeld. Ook dat hoort bij ons werk; een betrouwbare partner is goed in deëscalatie.
Veel van haar inzichten en persoonlijke transformatie hebben geleid tot het concept Peaceleaders.
Hoofdstukken:
00:00 Christel haar weg naar Peaceleaders
43:00 Wat is Peaceleaders? -
Deze keer zat ik aan tafel met Joyce van der Bent. Joyce is teamlead van het Defensie Innovatie Platform. Het innovatieplatform is een interne tool en geeft toegang tot R&D en innovatie bij Defensie. Je vindt er alle innovaties van de diverse innovatiecentra, kunt eenvoudig zien wat er speelt en snel de juiste mensen en informatie vinden.Stel je wil iets doen met drones binnen jouw eenheid. Dan helpt het platform bijvoorbeeld om te zien wat er al gebeurt, wie je kan helpen of waar al de nodige kennis ligt.Check via mulan: Innovatie.mindef.nlInmiddels bestaat het team van het Innovatieplatform uit meer dan 20 collega’s die vanuit een enorme drive aan de slag zijn om het platform steeds beter te krijgen. Dat doen ze met een iteratieve ontwerpmethode. Door samen te werken en steeds wisselende expertteams te vormen bij problemen kunnen zij snel door ontwikkelen. In het begin had dit best wat voeten in de aarde; het is een andere manier van werken. Voor zo'n groot project is een vaste methode en projectplan misschien het eerste waar je aan zou denken. Waarop Joyce antwoordt: misschien doen we dat nog wel eens, achteraf.
- Show more