Episodes
-
Klokken 20 minutter over 6 om morgenen, tirsdag den 16. december 2008 blev Danmark ramt af et jordskælv, der gav kraftige rystelser og fik bygninger til at svaje.
Jordskælvet havde sit epicenter cirka 60 km øst for København i Skåne og havde en styrke på 4,7 på Richterskalaen. Det var det kraftigste jordskælv i 23 år.
Men Danmark ligger ikke i en typisk jordskælvszone, hvor kontinentalpladerne støder mod hinanden, så hvad har udløst skælvet – kan det være tiltrækningskræfterne fra Månen?
Se interviewet i ScienceXplorer: NBI NEWS med geofysiker Klaus Mosegaard, Niels Bohr Institutet:
ScienceXplorer.dk
-
Forskningsgruppen Is og Klima på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet har ledet projektet, NordGRIP, der har boret en søjle af iskerner hele vejen fra toppen af indlandsisen gennem den mere end 3 kilometer tykke is - ned til bunden.
Isen indeholder informationer om fortidens klima, og det har nu fået en helt ny betydning – i fastsættelsen af Jordens geologiske tidsaldre.
For isen kan opklare et geologisk spørgsmål, som ingen har kunnet finde svaret på før nu - nemlig fastsætte hvornår præcist den sidste istid sluttede og den varme nutid begyndte.
ScienceXplorer.dk
-
Missing episodes?
-
De fysikstuderende på Niels Bohr Institutet bliver nu undervist på en helt ny måde, der har givet helt fantastisk gode resultater. Den traditionelle undervisningsform med forelæsninger i store auditorier er blevet suppleret med fysiske forsøg, hvor de studerende selv skal arbejde med eksperimenterne. Det har betydet en meget høj beståelsesprocent.
ScienceXplorer.dk
-
Så skete det. Verdens kraftigste partikelaccelerator, Large Hadron Collider, LHC i CERN ved Genève i Schweiz er blevet tændt. Danske forskere på Niels Bohr Institutet deltager i to store eksperimenter, og glæden var stor, da 14 års forberedende arbejde var slut og forskningen kan begynde.
-
ALICE er et af verdens største projekter, som forsker i universets fundamentale gåder. Eksperimenterne foregår i atomacceleratoren på CERN i Schweiz.
Følg forskerne fra Niels Bohr Institutet i arbejdet med at installerer det uhyre fintfølende udstyr, der skal sidde midt inde i en kæmpestor magnet på størrelse med et hus.
Detektoren skal opfange partikler i milliontedele af nano-meter størrelse for at opklare mysterier om vores gigantiske univers.
-
Ved at granske billederne fra Hubble Ultra Deep Field - de dybeste billeder, der nogensinde er lavet af rummet, har forskerne fået helt ny viden om det fjerne univers.
-
I fire år har forskerne fra højenergifysik på Niels Bohr Institutet arbejdet på at udvikle og konstruere en detektor, der skal opklare universets mysterier - stoffernes opbygning og de fundamentale fysiske kræfter.