Bölümler
-
Den sexuella hälsan är ett viktigt område i primärvården men både patienter och hälso- och sjukvårdspersonal kan tycka att det är svårt att ta upp frågor om sexualitet. Gäst i avsnittet är Fox Foxhage, utredare på Socialstyrelsen, som varit med och tagit fram ett samtalsstöd för dig som möter patienter i primärvården och en checklista för chefer. I avsnittet berättar Fox om varför det är viktigt att göra sexualiteten talbar i primärvården, om metoden PLISSIT, hur vi kan ställa frågor och han bemöter också vanliga farhågor som personal kan ha.
Här hittar du samtalsstödet och checklistan: Samtala om sexuell hälsa - Socialstyrelsen
Fox Foxhage
-
I det här avsnittet gästas vi av Elin Gahm som är specialist i allmänmedicin och redaktör för boken Praktisk sexualmedicin. Praktisk sexualmedicin handlar om att ha medicinsk kunskap om vanliga sexuella dysfunktioner och en förståelse för hur sjukdomar och behandling kan påverka sexualiteten. I programmet pratar vi bland annat om hur man kan ta en bra anamnes, hur man kan öppna upp för samtal om sexualitet, hur testiklar ska kännas och vilka de vanligaste sexuella problemen är på en vårdcentral.
Elin Gahm
-
Eksik bölüm mü var?
-
I del 3 om strypsex och strypvåld har vi bjudit in rättsläkaren Daniel Krona för att prata om vilka skador som kan uppstå vid strypning oavsett om det sker i en våldssituation eller i samtycke. Daniel Krona arbetar just nu med ett regeringsuppdrag som handlar om att öka kunskapen om strypvåld där även strypning i sexuella sammanhang ingår. Vad händer i kroppen och vad är de kortsiktiga och långsiktiga konsekvenserna av strypning? Vilka tecken ska vi inom hälso- och sjukvården leta efter när vi möter personer utsatta för strypvåld och hur bör vi dokumentera?
I avsnittet förekommer beskrivningar av plågsamma och oetiska både djur- och människoförsök.
Daniel Krona
-
I del 2 om strypsex pratar vi mer om den forskning som finns om strypsex. Vad är det vi vet och vad vet vi inte? Hur skiljer vi strypsex från strypvåld? I avsnittet medverkar Suzann Larsdotter, socionom och auktoriserad sexolog. Vi pratar om sexualitetsnormer, inlärda tändningsmönster och ömsesidigt samtycke.
Vi pratar också om behandling och hur vi kan möta både personer som blivit utsatta för strypvåld, personer som njuter av samtyckt strypsex och när samtyckt strypsex blir farligt och skapar trauman.
Suzann Larsdotter
-
Varför har människor strypsex? Hur kommer det sig att man vill utöva en sexuell praktik som innebär så stora risker? Vi pratar om BDSM, om normalisering av strypsex bland unga och hur vi kan ställa frågor på ett bra sätt utan att döma och samtidigt ge information om risker.
Det här är första delen av tre om strypsex och strypvåld. I detta avsnitt medverkar Beatrice Lindéh som är psykolog och sexolog och har en privat psykologmottagning som många BDSM-utövare vänder sig till.
Beatrice Lindéh
-
Barn har rätt till kunskap om sin kropp, identitet, sexualitet, samtycke och relationer. Genom kunskap och samtal kan vi både skydda och stärka barn i sin utveckling. Men hur kan vi prata med små barn på ett åldersanpassat och pedagogiskt sätt? Och hur kan vi skapa en balans mellan risk- och friskperspektivet?
Gäster i programmet är Johanna Ivarsson, socionom och sexolog och Rimme Ratesregn, allmänläkare, sexolog och forskare i Expedition hälsa. Expedition hälsa är ett projekt med fokus på att utbilda och stötta vuxna att prata med små barn om sexualitet, identitet och relationer.
Johanna Ivarsson. I avsnittet medverkar även Rimme Ratesregn, som saknas på bild.
-
Forskning visar att bisexuella, i synnerhet bisexuella kvinnor, har sämre hälsa och livsvillkor än både hetero- och homosexuella. Högre grad av psykisk ohälsa, spel och substansmissbruk, mer utsatta för våld och sexuella trakasserier och mindre nöjda med sitt sexliv. Ändå är de en osynlig grupp både i vården, i samhället och i de queera sammanhangen.
Gäst i programmet är Renita Sörensdotter, docent i genusvetenskap och utredare på Folkhälsomyndigheten. Renita har varit med och tagit fram litteraturöversikten "Hur mår bisexuella?" Som handlar om livsvillkor, livskvalitet och hälsa bland bisexuella under de senaste 20 åren. Du hittar hela rapporten här.
Renita Sörensdotter
-
Hur kan erfarenheter av att vara adopterad påverka identitet, relationer och sexualitet? Hur påverkar rasism och mellanförskap individer och familjer där en eller flera är adopterade?
I det här avsnittet pratar vi med socionomen och sexologen Anna Linde om hur adoption kan påverka den sexuella och reproduktiva hälsan.
Anna Linde
-
Hepatiter är en samling olika virus men som alla kan påverka leverns funktion. Den allvarligaste är kanske hepatit C som är vanligast bland personer som har erfarenhet av att injicera droger. I det här avsnittet pratar vi om hepatiter, framförallt om hepatit C och den plan som finns för att eliminera viruset. En plan som handlar om samverkan för att hitta patienter och erbjuda behandling men också att förebygga nya överföringar och återsmitta. I programmet medverkar Jan Krut, biträdande smittskyddsöverläkare och ordförande för det regionala processteam som ansvarar för elimineringsplanen i Västra Götaland.
Jan Krut
-
Kan man utrota en cancerform? Ja, Sverige skulle kunna vara på god väg att utrota HPV-orsakad livmoderhalscancer. Men hur ska det gå till? I det här avsnittet pratar vi om HPV, vaccinationer och screening. Men också om patienters frågor om överföring, partners otrohet och latensteorier. Gäst i programmet är Katarina Kylebäck, gynekolog på Masthuggets gynekologi och obstetrikmottagning samt processledare för livmoderhalsprevention i Västra Götaland och Halland.
Katarina Kylebäck
-
I Sverige finns ett stort problem med strukturell rasism. Rasism påverkar människors hälsa och även tillgång till vård och behandling. I det här avsnittet undersöker vi hur rasism kan påverka människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Vi pratar om färgblindhet, hur koloniala strukturer lever kvar i hälso- och sjukvården och hur rasistiska stereotyper och exotifiering påverkar människors sexuella hälsa. Gäst i programmet är Seinab Hilowle, politisk sakkunnig på RFSU. RFSU har tillsammans med forskare genomfört en forskningsöversikt om rasism och SRHR i Sverige.
Seinab Hilowle
-
Sedan förra året har vi en nationell handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det kanske låter lite tråkigt för en podd men med Kalle Röcklinger som gäst, så blir det inte alls tråkigt.
Kalle är utredare på Enheten för sexuell hälsa och hivprevention på Folkhälsomyndigheten och berättar engagerat om innehållet och allt arbete som lett fram till planen. I samtalet pratar vi till exempel om prioriterade målgrupper, samarbeten, nya kunskapsstöd och om den enskilda vårdpersonalens roll i arbetet.
Länk till handlingsplanen hittar du här.
Kalle Röcklinger
-
Det finns många kopplingar mellan ätstörningar och sexuell och reproduktiv hälsa. Fasta och självsvält har en historisk koppling till sexualitet och kan ledas tillbaka ända till medeltiden och de sju dödssynderna.
Svält leder ofta till att lusten och fertiliteten påverkas. Skam, ångest och en negativ kroppsuppfattning påverkar både relationer och intimitet. Ibland hanteras ångesten också genom att skada sig själv med sex. Men sex kan också vara en viktig faktor i tillfrisknandet från en ätstörning.
I det här avsnittet medverkar David Clinton, privatpraktiserande psykolog, psykoterapeut, psykoanalytiker och handledare samt docent vid Karolinska institutet.
David Clinton
-
Vi både hör och läser mycket om gängkriminalitet, sprängningar, mord och droghandel. Både media och politiker fokuserar framför allt på det våld som involverar pojkar och män, både som offer och gärningsmän, men man glömmer ofta att det även finns flickor och kvinnor i de här miljöerna.
Det här avsnittet handlar om sexuell utsatthet i kriminella gängmiljöer. Gäst i programmet är Charlotta von Mentzer som är doktorand, barnmorska och traumaterapeut. Både i sin forskning och i sitt arbete på SMC Pilen möter Charlotta flickor och kvinnor som utsätts för sexuellt våld, grooming och sexhandel i kriminella miljöer.
Har du eller någon du känner behov av hjälp och stöd kan du kontakta SMC Pilen.
Charlotta von Mentzer
-
Psoriasis är en kronisk inflammatorisk systemsjukdom som framför allt påverkar huden. Mindre känt är att en del kan få inflammation i lederna, så kallad psoriasisartrit.
Psoriasis kan ge utslag och klåda som kan påverka hur man känner inför beröring och att visa sin kropp för andra. En del väljer till och med att isolera sig under perioder med mycket synliga utslag. För de med psoriasisartrit är trötthet och värk en del av vardagen som kan påverka rörlighet och den sexuella lusten.
Psoriasisförbundet har tagit fram ett material om sexuell hälsa vid psoriasis och psoriasisartrit som kan ges till patienter men också vara ett stöd för hälso- och sjukvårdspersonal. I det här avsnittet träffar vi deras verksamhetssamordnare Barbra Bohannan.
Barbra Bohannan
-
Huden är vårt största och känsligaste organ. För den som har en hudsjukdom kan den sexuella och den reproduktiva hälsan påverkas på olika sätt av sjukdomen. Utslag, klåda och värk är vardag för många och kan påverka både livskvalitet och intima relationer. En hudsjukdom kan också påverka människors kroppsuppfattning och självkänsla.
I det här avsnittet pratar vi med Tore Särnhult, privatpraktiserande överläkare i dermatologi och verksam på Mottagning för unga män. I avsnittet pratar vi om vanliga hudsjukdomar och hur de kan påverka sexualitet och fertilitet.
Tore Särnhult
-
Många hbtq-personer som har erfarenhet av flykt eller migration bär på flera lager av trauman. Vart början man i behandling? Hur kan man stötta personer i sitt utforskande av sexualitet och identitet samtidigt som de är mitt i en stressande asylprocess? I det här avsnittet pratar vi med psykologen Calle Brunell som har lång erfarenhet av att arbeta med hbtq-migranter. Vi pratar om behandling, om vikten av sammanhang, om trauma och skam men också om livsglädje, lust och begär.
Calle Brunell
-
Över 100 miljoner människor är på flykt i världen. En del av de som tvingas fly från våld, förföljelse och förtryck är hbtq-personer. Att vara hbtq-migrant kan innebära en särskild sårbarhet eftersom det är vanligt att man utöver myndighetsvåld även blivit utsatt av närstående. I det här avsnittet gästas vi av Camilla Ivarsson som är socionom, sexolog och forskar om hbtq-migranter i Sverige och deras livssituation. Hennes forskning fokuserar på sexualitet och identitetsskapande processer före, under och efter flykten.
Camilla Ivarsson
-
Hur utmanas traditionella sex- och kärleksnormer av dejting på nätet?
Dejtingappar har under kort tid blivit ett av de vanligaste sätten att träffa partners på. Det skapar stora möjligheter men kan även innebära en del risker och besvikelser. Vad händer med den som aldrig blir vald? Hur vet man att man inte blir lurad? Och hur påverkas vi av att vår dejtingkultur styrs av techbolag?
I det här avsnittet pratar vi med Lotta Löfgren som forskar om nätdejting. Lotta är auktoriseras specialist i klinisk sexologi och professor vid Malmö universitet.
Lotta Löfgren
-
Hur kan vi förhålla oss etiskt till att prata om sexualitet? Och är det oetiskt att inte lyfta frågor om sexuell hälsa i vården?
Det här avsnittet handlar om etik och etiskt förhållningssätt i arbete med sexuell hälsa. Gäst i programmet är Jack Lukkerz som är socionom, sexolog och doktor i socialt arbete. Han arbetar på Institutionen för socialt arbete vid Malmö universitet och Centrum för sexuell hälsa på Region Skåne.
Jack Lukkerz
- Daha fazla göster