Episodes
-
Kauan siinä kesti, mutta nyt se on täällä! Sarjan toisessa jaksossa käydään läpi mitä sodan molemmat osapuolet ajoivat, mitä olivat ne määräävät tekijät mitkä johtivat ihmisten ajautumisen eri puolille ja miten taistelut oikein alkoivat.
Jaksosarja on toteutettu yhteistyössä Vapaussodan Invalidien Muistosäätiön kanssa. Sotaa ja historia podi kiittää.
Jos haluat tukea podcastin tekoa ja lähettää jaksotoiveen, se onnistuu: https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria
-
Suomen sisällissota on yksi kansakuntamme synkimmistä hetkistä, aika jolloin pieni ja tuore kansakunta repi itsensä kahtia. Tässä jaksossa käydään läpi tämän kipupisteen taustoja aina suuriruhtinaskunnan ajoista vuoteen 1917, jolloin yhtäkkiä yli 200 vuotta Itäisessä-Euroopassa valtaa hyppysissään pitänyt Venäjän keisarikunta oli romahtanut ja pieni Suomi oli perustavanlaatuisen kysymyksen ääressä: Kuka täällä oikein pitää valtaa ja miten?
Jaksosarja on toteutettu yhteistyössä Vapaussodan Invalidien Muistosäätiön kanssa.
Jos haluat tukea podcastin tekoa ja lähettää jaksotoiveen, se onnistuu: https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria
-
Missing episodes?
-
Onko suomella oma Kuolontähti ja mikä on eka saapumiserä joka pääsee palvelemaan sillä? Tämä selviää (ehkä) tässä jaksossa, kun studioon saapuu Ilmavoimien avaruuskuvan parissa työskentelevä Juuso Liekkilä kertomaan tästä sodankäynnin tuoreimmasta ja kaikkein korkealentoisimmasta domainista. Päästäänpä jakson aikana kuulemaan myös yksityisten avaruusfirmojen esiinmarssista, satelliittien käytöstä sotilastarkoituksiin ja mitä suomen tuore NATO jäsenyys voisi tuoda tullessaan tällä alalla.
-
Sotaa ja historiaa podin Ukraina-paneelissa on tällä kertaa Suomen ehkä kovin asiantuntijakattaus Ukrainan sotaan liittyen, kun Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg, Aleksanteri-instituutin tutkija Ilmari Käihkö ja Vuoden yhteiskuntatieteilijänä palkittu Emil Kastehelmi kokoontuvat kertomaan meneillään olevasta sodasta.
Jos haluat tukea podcastin tekoa ja lähettää jaksotoiveen, se onnistuu: https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria
-
Sarjan toisessa osassa keskitytään Tsingiksen aikaan kaikkien mongolien hallitsijana. Sotaretkillään Tsingis ja hänen kenraalinsa kukistivat niin kiinalaiset, persialaiset, slaavilaiset kuin venetsialaisetkin ja valottivat imperiumin joka ulottui aina Kiinasta Aral -järvelle asti.
Jos haluat tukea podcastin tekoa ja lähettää jaksotoiveen, se onnistuu: https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria
-
Mongolian aroilla, tarinan mukaan vuonna 1165, syntyi poika joka tulisi aloittamaan uuden aikakauden Euraasiassa. Tsingis Kaanista tiedetään suureksi valloittajaksi yllättävän vähän ja fakta sekoittuu usein fiktioon. Tässä jaksossa käydään läpi nuoren Temujinin nousu kaanien kaaniksi, joka yhdisti Mongolian heimot yhteiseksi kansakunnaksi. Kuitenkaan hän ei ollut vain valloittaja, vaan myös muutti koko mongoliyhteiskuntaa, sen lakeja, tapoja ja valtarakenteita.
Jos haluat tukea podcastin tekoa, se onnistuu: https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria
-
Olut, Kalja, Märkä, Bisse, Ohrapirtelö, Biisoni, Ölppönen jne. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tässä jaksossa perehdytään tämän kultaisen juoman pitkään ja vaiherikkaaseen historiaan. Oluen ja ihmisen yhteinen taival alkaa jo ennen ihmisen asettumista aloilleen, ennen metallurgiaa, kirjoitustaitoa, kaupunkeja tai kuninkaita. Päästäänpä jakson loppupuolella jopa tutustumaan hiukan nykyajan suosituimpiin olutlaatuihinkin, joissa löytyy melkoisia yllätyksiä.
Jakson yhteistyökumppanina toimii Teerenpeli, yksi suomen vanhimmisya yhä toiminnassa olevista pienpanimoista. Kaikille täysi-ikäisille suosittelemme heidän erinomaiseen valikoimaansa tutustumista osoitteessa https://www.teerenpeli.com/ tai lähimmässä paikallisessa Teerenpelin panimoravintolassa.
Kippis!
-
Mitä eroa on informaatiovaikuttamisella, disinformaatiolla ja propagandalla? Podcastin kontenttihikipajalla on pohdittu näitä kysymyksiä tiuhaan. Näinpä tähän jaksoon kutsuttiin suomen johtava informaatiovaikuttamisen asiantuntija tohtori Pekka Kallioniemi kertomaan aiheesta ja voi pojat, tulipa mielenkiintoinen jakso.
Pekan twitteri löytyy linkistä :https://twitter.com/P_Kallioniemi?s=20
Jos haluat tukea podcastin tekoa, se onnistuu: https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria
-
Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen ja niin edelleen. Urho K. Kekkonen on Suomen pitkäaikaisin presidentti ja yksi suurimmista valtiomiehistä. Hän luovi Suomen itsenäisenä valtiona halki Kylmän sodan vaarallisten karikoiden itsenäisenä maana.
Mutta Kekkosella oli myös toinen puoli. Vanhana tiedustelumiehenä hän pelasi vaarallista peliä niin neuvostoliittolaisten, kuin läntisten tiedustelupalveluiden kustannuksella. Näistä uskomattomista tapahtumista Kesärannan kulisseissa saadaan kuulla tässä jaksossa, tietokirjailija Mikko Virran kertomana.
Jos haluat tukea podcastin tuotantoa, se onnistuu ostamalla meille tämän podcastin pääasiallista raaka-ainetta, eli kahvia alla olevan linkin kautta.
https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria
-
Sauna, tuo suomalaisuuden symboli. Suomalaiset ovat vuosisatojen ajan syntyneet saunassa, peseytyneet saunassa ja kuolleet saunassa. Se on ollut peseytymispaikka, apteekki, sosiaalitila ja ruoanvalmistukseen käytettävä tila.
Tätä jaksoa tehdessä podcastia vetävä parivaljakko huomasi omien kompetenssiensa rajallisuuden ja siksi kutsuikin jaksoon asiantuntijan; Heikki K. Lyytisen. Heikki on oikein vanhan kansan sauna-guru, joka on kirjoittanut aiheesta suositun kirjan ja tuntee saunan ja saunomisen historian kuin omat taskunsa. Terve tuloa lauteille kuuntelemaan.
Jakson yhteistyökumppanikin toimii NARVI. Narvi on suomalainen pitkän linjan saunatarvikkeiden valmistaja, joka on kova tekijä globaaleilla saunamarkkinoilla. Yrityksen historia ja arvot sopivat hyvin jakson teemaan ja suomalaisena käsityönä valmistetut kiukaat ovat takuulla laadukkaita,
Lisätietoja: www.narvi.fi
-
Usein sanotaan että talvisodassa Suomi seisoi yksin. Mutta onko oikeasti näin? Tässä jaksossa Vikke ja Ville lähtevät selvittämään Suomen saamaa, ympäri maailmaa tullutta tukea ja vapaaehtoisten tarinoita. Näissä tarinoissa on myös paljon yhtymäkohtia meneillään olevaan Ukrainan sotaan ja yksi maa nousee esille läpi historian vastarannankiiskinä, joka ei tahdo antaa apua pienille maille jotka taistelevat roistomaisen isomman naapurinsa hyökkäysyrityksiä vastaan.
Tämä jakso on toteutettu Maanpuolustuksen kannatussäätiön ja Turvallisuuden tukisäätiön avustuksella.
-
Tämä on vuoden viimeinen Sotaa ja historiaa podin jakso. Nähdään taas tammikuussa ja hyvää joulua ja uutta vuotta kaikille vanhoille ja uusille kuuntelijoille.
Jos haluat tukea podcastin tuotantoa, se onnistuu ostamalla meille tämän podcastin pääasiallista raaka-ainetta, eli kahvia alla olevan linkin kautta.
https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria
-
Suomella on yli 100 vuotta ollut oma hevosrotunsa, joka on kuvastanut ja kehittynyt nuoren kansakunnan mukana sen kohtalonhetkistä aina näihin päiviin asti. Tässä jaksossa aiheen johtavat tutkijat kertovat miten suomalainen kansallistatte, historia ja ympäristö näkyvät näissä sitkeissä ja kauniissa eläimissä
-
Kesällä 1944 puna-armeijan taistelukykyisimpiin kuuluvat yksiköt rynnistivät kahdessa viikossa Karjalankannaksen läpi ja Suomen kohtalo oli vaakalaudalla. Neuvostoliiton punainen aalto pysäytettiin kuitenkin Pohjoismaiden historian suurimmassa taistelussa, Tali-Ihantalassa tykistön, jalkaväen, panssarivoimien ja ilmavoimien yhteistoiminnan avulla.
Tässä jaksossa perataan 1944 kesän suurhyökkäys ja selvitetään kuka on taistelukenttien todellinen kuningas.
-
Podi palaa juurilleen kutsumalla kaikkien aikojen ensimmäiset vieraat, Aleksi Rikkisen ja Emil Kastehelmen takaisin kertomaan lisää Lapinsodasta, Sturbock-linjasta ja arkeologisesta kenttätyöstä. Tässä jaksossa kuullaan kuinka parivaljakko kartoitti ja kuvasi Lapin kairassa kokonaisen Saksalaisten puolustuslinjan vuosia kestäneessä projektissa, josta on nyt myös ilmestynyt kirja.
Meidän Instagramissa on nyt meneillään arvonta, josta voit voittaa Aleksin ja Emilin kirjan.
Kirjan voi ostaa myös osoitteesta:
https://atena.fi/kirjat/sturmbock
-
Tässä Sotaa ja Historiaa podin jaksossa vieraaksemme saapuu Ukrainassa vapaaehtoisena taistelijana ollut Topi Huhtala kertomaan kokemuksiaan sodasta ja vastaamaan kuulijoiden esittämiin kysymyksiin. Tässä jaksossa päästään kuulemaan todellisen nykyaikaisen konventionaalisen taistelukentän arkea.
-
Raatten tien taistelu on Talvisodan legendaarisin taistelu, jossa epätoivoisesti alivoimainen 9. divisioona Hjalmar Siilasvuon komentamana tuhosi lähes täysin Neuvostoliiton kyvykkäimpiin sotilasosastoihin kuuluvana pidetyn 44. divisioonan. Taistelut käytiin yhden tien varrella keskellä Suomen kylmää talvista erämaata, jossa suomalaisten kekseliäisyys, sisukkuus ja ympäristön tuntemus johti häikäisevään voittoon, josta kirjoitettiin lehdistössä ympäri maailman.
-
Suomen sotilaskalustoa ja sen historiaa pohdiskellessa ei usein tule mieleen että Suomi oli jossain vaiheessa sukellusvenekehityksen kärkimaita. Näiden syvyyksien saalistajien rakentaminen on aina edustanut laivastoteknologian kärkeä ja kouluttivat Saksalaisetkin jopa omia miehistöjään Härmän hyisissä vesissä. Tässä jaksossa pureudutaan tämän nykyään Suomelta kielletyn aselajin historiaan ja tarkastellaan Suomenlinnassa olevaa maailmanlaajuisesti aivan uniikkia Vesikko-sukellusvenettä. Jakson asiantuntijavieraana toimii Juha Joutsi Sotamuseolta.
Jakso on toteutettu yhteistyössä sotamuseon kanssa. Museo sijaitsee Suomenlinnassa, aivan lyhyen laivamatkan päässä Helsingin keskustasta. Lisätietoja näyttelyistä ja kierroksista löytyy https://sotamuseo.fi/etusivu
-
Mitä yhteistä on Suomen lentokoneteollisuudella, punavangeilla, Ruotsin kuninkaalla ja podin tekijöillä? Kaikki ovat löytyneet jossain vaiheessa Suomenlinnan muurien sisäpuolelta.
Suomenlinna on yksi Suomen seitsemästä UNESCO:n maailmanperintökohteesta ja todellinen historiallinen helmi Helsingin edustalla. Tämän linnoituksen porttien sisäpuolella ovat toimineet vangit, sotilaat ja kuninkaat, jokainen jättäen oman jälkensä tämän ainutlaatuisen kohteen historiaan. Suomenlinna toimii tavallaan myös peilinä koko Suomen historiaan, Ruotsin suurvaltakaudelta aina näihin päiviin asti.
Jakso on toteutettu yhteistyössä Suomenlinnan hoitokunnan ja Ehrensvärd-seuran kanssa. Lisätietoja Suomenlinnasta ja sen tapahtumista löytyy osoitteesta www.suomenlinna.fi
-
Kolmanteen tilannekatsaukseen podipojat on käynyt repimässä Emil Kastehelmen, Eerik Materon ja John Helinin asiantuntijoiksi jaksoon syvimpien OSINT-kellareiden uumenista. Tämä kolmikko tiimeineen on seurannut konfliktia herkeämättä sodan ensihetkistä asti ja kohonnut erittäin näkyviksi sodan tapahtumien kommentaattoreiksi ja informaation tuottajiksi.
Mitä Suomen timanttisin epävirallinen tiedustelupumppu tuumii sodan kulusta, sen vaikutuksista ja avointen lähteiden tiedustelusta, se selviää tässä jaksossa.
- Show more