Folgen
-
Så blev det endelig tid til skolestart! I denne udgave episode dykker vi ned i, hvad du som forælder skal vide for at sikre, at dit barn får en god skolestart.
Christina Sylvest Noer, som er forælder til tre børn - hvor den yngste netop står overfor at starte i skole. Rikke Alice Bille, leder af Forældrerådgivningen ved Skole og Forældre.Andy Højholdt, studievært og lektor i pædagogik ved Københavns Professionshøjskole.
Vi taler om, hvordan du kan forberede din familie, hvad du kan forvente i den første skoletid, og hvordan du bedst forbereder dig på samarbejdet med de andre forældre i klassen.
I studiet er:
Lyt med og gør skolestarten til en positiv oplevelse for både dig, din familie og ikke mindst dit barn!
Optagelse, tilrettelæggelse og redigering: Andy Højholdt -
Hvad kan skolen, fagfolk og forældre gøre for at hjælpe børn og unge ind i fællesskaber?
Hvad er skolens rolle, og hvem kan skolen samarbejde med for løse opgaven?
Hvilken rollen spiller særligt forældresamarbejdet i skolens forebyggende indsats?
Hvorfor det? JO, for at føle sig uden for fællesskabet kan nemlig påvirke børn langt op i voksenlivet.Hvis børn trives i fællesskaber, så vil det mindske risikoen for alvorlig og hyppig kriminalitet og øge sandsynligheden for, at unge afholder sig fra tyveri, hærværk og vold. Gennem et helt skoleliv kan børn og unge dog godt befinde sig i en udsat position i kortere eller længere perioder. Det kan fx være pga. sproglige og kulturelle barriere, i forbindelse med skilsmisse, sygdom og skoleskift. Så udsathed kan altså ramme alle familier.
Derfor må vi interessere os for fællesskabet i og omkring skolen!Optaget i Det Kriminalpræventive Råds telt på Folkemødet 2024.
På scene er:
Andreas Rasch Christensen, forskningschef ved VIATania Schimmel, Forebyggelseschef ved Det Kriminalpræventive RådRikke Alice Bille, Leder af Forældrerådgivningen ved Skole og ForældreAndy Højholdt, podcastvært og lektor, Københavns ProfessionshøjskoleTilrettelæggelse, optagelse og postproduktion: Andy Højholdt
-
Fehlende Folgen?
-
Flere og flere børn sammes af skolevægring.
Med store konsekvenser for børnene - og ikke mindst deres forældre.
Svær dialog med skolen, kamp for hjemmeundervisning, vejen til den rigtige støtte til barnet mm. er nogle af de opgaver, forældrene ofte skal kæmpe med. Med frustration, sorg og afmagt til følge.
I dette afsnit sætter vi fokus på, hvad skole og forældre sammen kan gøre, når skolevægringen melder sig. Ikke mindst belyser vi, hvilken situation forældrene faktisk ofte efterlades i.
Vi har besøg af ph.d. Frederikke Skaaning Knage, som har forsket i skolevægring.
En forælder fortæller sin historie, og leder af Forældrerådgivningen, Rikke Alice Bille, giver indblik i situationen på baggrund af de mange opkald fra forældre om emnet.
Gæst: Frederikke Skaaning Knage.
Medvært: Rikke Alice Bille.
Studievært: Andy Højholdt.
Tilrettelæggelse, optagelse og redigering: Andy Højholdt.
Idé og koncept: Søren Prehn Jensen og Andy Højholdt. -
Børn har rettigheder. Børns rettigheder er vigtige, og børn skal inddrages.
Men børns rettigheder er under aktuelt pres i skolen, og der er al mulig grund til at huske på, hvad det faktisk er, FNs Børnekonvention siger.Sammen med nationalchef for UNICEF, Cecilia Decara, udforsker vi i denne udgave, hvordan det står til med børns rettigheder, og hvordan man med børns rettigheder i hånden kan udvikle et godt samarbejde mellem skole og forældre.
Så lyt med og hør:
1. Hvornår skal børn inddrages – og hvordan man kan gøre.
2. Hvilke rettigheder børn faktisk har? Hvordan står det til blandt børn med kendskabet til deres rettigheder.
3. Hvordan kan man arbejde med børns rettigheder som et fælles fundament for en skoles arbejde.
Medvirkende:
Studievært: Andy Højholdt.
Cecilia Decara, national chef, UNICEF Danmark.
Rikke Alice Bille, leder Forældrerådgivningen.
I udsendelsen omtales UNICEFs læringsunivers. Det kan du tilgå via dette link.
Tilrettelæggelse, optagelse og redigering: Andy Højholdt
Idé og koncept: Søren Prehn Jensen og Andy Højholdt. -
Mange forældre ringer til Forældrerådgivningen ved Skole og Forældre vedrørende inklusion.
Vi har derfor besøg af forskningsleder, ph.d. Janne Hedegaard Hansen fra Københavns Professionshøjskole. Hun er en af landets førende eksperter på området. Lyt med og hør:
Hvad et inkluderende læringsmiljø er?Hvad udfordringerne for forældre i mødet med skolen kan være.Hvad skolen sammen med forældre kan gøre for at skabe inkluderende miljøer.Hvordan kan man – med inspiration fra USA – udvikle samarbejdet med forældrene om inklusion?Lyt ikke mindst til Mette.
Hun fortæller historie om, at inklusionsudfordringerne forsvinder, når de vælger at skifte skole.Vært: Andy Højholdt.
Medvært: Rikke Alice Bille.
Gæst: Janne Hedegaard Hansen.
Optagelse og tilrettelæggelse: Andy Højholdt.
Idé og koncept: Søren Prehn Jensen og Andy Højholdt. -
Spørg om skolebørn inviterede til livedebat på arrangementet 'Skolen i morgen'.
Hvorfor fællesskaberne i folkeskolen er under pres i disse år.Hvad nogle af de mest presserende udfordringer i dagens folkeskoler er, når det kommer til at skabe inkluderende fællesskaber.Hvilke skoleudviklingsstrategier der er mest effektive for at styrke fællesskaber i skole.
Lyt med til debatten, som foregik på Spor 10, Vesterbro i København foran et veloplagt publikum- Hør blandt andet:På scenen var:
· Helle Rabel Hansen, skoleforsker.
· Lise Tingleff Nielsen, Områdechef for grundskole, Danmarks Evalueringsinstitut og formand for fagfornyelsesudvalget under Børne- og Ungeministeriet.
· Rikke Alice Bille, Leder af Forældrerådgivningen ved Skole og Forældre.
· Andy Højholdt, studievært, journalist og lektor i pædagogik.
Optagelse og teknisk ansvarlig: Malthe Højholdt Sederberg.
Tilrettelæggelse og redigering: Andy Højholdt.
Idé og koncept: Søren Prehn Jensen og Andy Højholdt. -
Imens skærmforbruget vokser blandt skolebørn, stiger mistrivslen og skærmafhængigheden.
Hvad konsekvenser er, når børn og unges skærmforbrug stjæler deres opmærksomhed. Hvad kan skolen gøre, hvad skal forældre gøre – og hvad de kan de sammen gøre.Og ikke mindst: Hvad forældre har behov for, at politikere gør for at regulere techgiganternes indtog i børn og unges liv.
En opdragelsesform præget af frisind er udfordret - og helt naturligt spørger mange forældre forvirrede, hvornår de og skolen skal sige nej eller ja til børn og unges skærmbrug?
Derfor har vi inviteret en af Danmarks førende eksperter på området i studiet, nemlig digital medieanalytiker Camilla Melhsen.
Med sig har hun sin nyeste bog ”Opmærksomhedstyveriet – Hvordan vores børn blev forsøgskaniner i techeksperimentet". Se mere om bogen her.
Lyt med og hør bl.a.:Medvirkende: Camilla Melhsen og Rikke Alice Bille.
Studievært: Andy Højholdt.
Tilrettelæggelse, optagelse og redigering: Andy Højholdt.
Jingler: Malthe Højholdt Sederberg.
Intro: Søren Prehn Jensen, Mediehuset Periskope.
Idé og koncept: Søren Prehn Jensen og Andy Højholdt.
UVMs anbefalinger om brug af skærm i skole og fritid. Se her. -
I denne julespecial dykker vi ned i de tre temaer, som flest forældre har henvendt sig til Forældrerådgivningen om i 2023, nemlig skolefravær, mistrivsel og specialundervisning.
Også juler vi lidt med en snak med lederen af Forældrerådgivningen, Rikke Alice Bille, om hvordan man bliver frivillig i rådgivningen, og hvordan hun oplever at være leder af Forældrerådgivningen.
HUSK: I er altid velkomne til at kontakte Forældrerådgivningen!
Vi ønsker jer alle en fredfyldt jul og godt nytår.
Indtil vi høres ved næste gang i det nye år - pas godt på jer selv og jeres familier.Værter: Rikke Alice Bille og Andy Højholdt
Optagelse og redigering: Andy Højholdt -
Det gode forældresamarbejde findes. Det hedder responsivt forældresamarbejde. Et samarbejde, som er dynamisk og har fokus på dialog.
Her i afsnit 2 om forældresamarbejde, kan du høre, hvordan responsivt forældresamarbejde kan udvikles, og hvad det kræver af skolen - ledelsen, læreren, pædagoger og forældrene.Skoleforsker Gro Emmertsen Lund er ophavskvinde til begrebet, og hun guider dig på vej.
I studiet er:Skoleforsker, ph.d. Gro Emmertsen Lund
Leder af Forældrerådgivningen Rikke Alice Bille
Studievært Andy Højholdt
Optagelse og tilrettelæggelse Andy Højholdt
-
Mange forældre oplever samarbejdet med skolen som svært og krævende. De fleste ønsker, det var anderledes, men det kan være svært at finde nye veje i samarbejdet.
I to afsnit sætter Spørg om skolebørn, sammen med skoleforsker, ph.d. Gro Emmertsen Lund, fokus på behovene for nye tilgange til forældresamarbejdet.
I centrum for afsnittene står begrebet responsivt forældresamarbejde, som et dynamisk og løsningsorienteret fokus på samarbejdet.
I dette første afsnit sætter vi fokus på udfordringerne, og de fastlåste måder at tale om forældre på i uhensigtsmæssige strukturer, som ofte præger samarbejdet.
I studiet:
Skoleforsker, ph.d. Gro Emmertsen Lund
Leder af Forældrerådgivningen Rikke Alice Bille
Studievært: Andy Højholdt
Optagelse og tilrettelæggelse: Andy Højholdt
-
Livedebat fra Klippescenen hos Danmarks Lærerforening, Folkemødet 2023:
Aula er en omdiskuteret platform, som vi alle sammen elsker at hade. De mange og lange beskeder via Aula er til gene for både forældre og lærere, som alle er trætte af at modtage lange beskeder på alle tider af døgnet.Er skole hjem-samarbejdet blevet reduceret til beskeder på Aula? Og hvordan kan vi ændre på Aulas funktion, så det bliver et redskab til konstruktiv kommunikation mellem forældre og lærere fremfor en stressfaktor i både lærere og forældres hverdag? Det giver et ekspertpanel deres bud på i denne podcast.
Gæster:
Leder af Forældrerådgivningen i Skole og Forældre Rikke Alice BilleNæstformand i Danmarks Lærerforening Dorthe Lange Sociolog Anette Prehn Adm. direktør Kristian Vengsgaard for KOMBIT, der er ansvarlig for AulaStudievært: Andy Højholdt
Tilrettelæggelse, optagelse og redigering: Andy Højholdt
-
Livedebat fra Børne- ungescenen, Folkemødet 2023:
Skole-hjem-samarbejdet er helt essentielt for børns læring og trivsel, men af og til slår det knuder. Det skyldes ofte, at kommunikationen mellem lærere og forældre slår fejl, og at det ikke er børnene, der er i fokus.I denne live-udgave af Spørg om Skolebørn bliver der sat fokus på nogle af de problemstillinger, der kan opstå i skolehjem-samarbejdet, samt hvilken betydning dette samarbejde har for børns trivsel og læring. I podcasten kommer et ekspertpanel også med deres bud på, hvordan vi kan forbedre kommunikationen mellem skole og forældre ved at sætte børnene i fokus.
Gæster: vicepræsident og formand for Learning Through Play hos Lego Bo Stjerne Thomsen, børn-og unge-forsker, Louise Klinge og leder af forældrerådgivningen, Rikke Alice Bille.
Studievært: Andy Højholdt
I debatten næves LEGOs initiativ 'Joyful Parenting', det kan du læse mere om her: https://learningthroughplay.com/explore-the-research/playful-learning-and-joyful-parentingTilrettelæggelse og redigering: Andy Højholdt
-
Skolen uden skældud faktisk findes allerede. Mange steder. Som små joller, der sejler rundt i det store hav. Det gælder bare om at finde dem og lade sig inspirere. Hør blandt andet:
Hvordan skolen uden skældud ud ser ud – og kan skabes? Hvilken rolle har børnene? Hvordan bliver de mødt af de voksne?
Gæster: Uddannelsesforsker Louise Klinge, børneforsker Erik Sigsgård og leder af Forældrerådgivningen Rikke Alice Bille
Studievært: Andy Højholdt
Tilrettelæggelse, optagelse og redigering: Andy Højholdt
Teknisk assistance og co-redigering: Malthe Sederberg -
Sådan holder du op med at skælde ud
Episode 2 af 3 om skældud
Man kan godt lære at lade være med at skælde ud. Men det kræver øvelse og træning. Uddannelsesforsker Louise Klinge giver sine bud på, hvordan man lærer at lade være med at skælde ud.
Gæster: Uddannelsesforsker Louise Klinge og leder af Forældrerådgivningen Rikke Alice Bille
Studievært: Andy Højholdt
Tilrettelæggelse, optagelse og redigering: Andy Højholdt
Teknisk assistance og co-redigering: Malthe Sederberg
-
Episode 1 af 3 om skældud
Hvad er skældud faktisk? Hvorfor er det så vigtigt at holde op med at skælde ud? Hvad kan gøre det svært at lade være med at skælde ud?
Gæster: Uddannelsesforsker Louise Klinge og leder af Forældrerådgivningen Rikke Alice Bille
Studievært: Andy Højholdt
Tilrettelæggelse, optagelse og redigering: Andy Højholdt
Teknisk assistance og co-redigering: Malthe Sederberg -
Mange skolebørns trivsel er præget af, at deres forældre har svært ved at hjælpe dem i deres skolegang. Særligt for disse børn er et godt samarbejdet mellem skole og forældre vigtigt.
Men mange skolebørns trivsel er præget negativt af, at skolen forventer mere af forældrene, end de kan leve op til. Samarbejdet med skolen er ganske enkelt en stor udfordring for mange familier.
Der kan være mange forklaringer på, at samarbejdet mellem skole og forældre går skævt. Det kan skyldes sociale, kulturelle og/eller sproglige forhold og uklarheder i samarbejdet.
Med afsæt i optagede forældrestemmer og spørgsmål fra salen diskuteres blandt andet følgende problematikker:
Hvad gør ofte samarbejdet vanskeligt for forældre til børn og unge i udsatte positioner?Hvordan kan vi overvinde udfordringer i samarbejdet til glæde for alle børn og unges trivsel?Hvilken betydning har samarbejdet faktisk for børn og unges trivsel?Landsforeningen Skole og Forældre og Københavns Professionshøjskole er værter ved denne livesession af podcastserien Spørg om skolebørn. En podcast-serie, der sætter fokus på de problemer skoleforældre typisk oplever i løbet af deres børns skolegang.
Med på scenen er:
Rikke Alice Bille, leder af Forældrerådgivningen ved Skole og ForældreAnne Marie Villumsen, phd., chefanalytiker, VIVE og ekspert i udsatte børn og trivselLone Wulff, lektor, Københavns Professionshøjskole og ekspert i tosprogede børn og ungePodcastvært: Andy Højholdt, lektor, Københavns professionshøjskole -
”Det kan både være én, der har kastet en stol og væltet et bord. Elever, der ikke kan finde ud af at gå i skole så at sige - at sidde på en stol og modtage undervisning”.
Uroen i klassen kan have mange årsager. Over halvdelen af forældre til skolebørn oplever, at der er meget forstyrrende støj i undervisningen.
I denne udgave undersøger vi derfor fænomenet uro i klassen:
· Hvordan kan uro påvirke et barns trivsel og læring?
· Hvad kan man gøre for at reducere uhensigtsmæssig uro?
· Hvilken rolle spiller samarbejdet mellem forældre og skole i denne forbindelse?
Hør også, hvordan Lyngby Private Skole arbejder for at sikre et godt læringsmiljø præget af anerkendelse og respekt for hinanden blandt andet for at sikre et godt læringsmiljø.
I studiet er:
· Jimmy Harder, lektor ved læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole.
· Rikke Alice Bille, rådgiver og leder af Forældrerådgivningen hos Skole og Forældre
· Studievært: Andy Højholdt, Københavns Professionshøjskole
Optagelse, redigering og musik: Journalist Søren Prehn Jensen, Podcast Team, Aarhus.
Interviews, idé og konceptudvikling: Andy Højholdt og Søren Prehn Jensen.Udgivet af Skole og Forældre og Københavns Professionshøjskole med støtte fra Trygfonden.
Site: https://skoleborn.dk/podcast/ -
”Min datter går mere og mere i isolation - altså forstået på den måde, at hun trækker sig mere og mere til sit eget værelse og ligger i i fosterstilling.”
Sådan lyder det fra forælder et barn præget af skolevægring.
Et stigende antal børn og unge har svært ved at komme i skole, i stedet isolerer de sig derhjemme. For dem er det her at gå i skole forbundet med noget, de ikke tør eller magter. Men fraværet har store konsekvenser for børnene både fagligt og socialt. Så i denne udgave af Spørg om skolebørn får du svar på:
· Hvad kan du som forældre gøre, hvis dit barn har bekymrende fravær?
· Hvorfor er det så vigtigt at lytte til børnene? Hvad skal man lytte efter som forældre?
· Hvordan kan man bedst samarbejde med skolen om problematikken – og hvorfor er samarbejdet nogle gange så svært?
Hør også med, når vi besøger Lyngby Private Skole, hvor skoleleder Benjamin Salvad fortæller om de mange tiltag, man kan tage i spil for at modvirke skolevægring.
I studiet er:
· Frederikke Skaaning Knage. Forsker ved Københavns Professionshøjskole og Aarhus Universitet.
· Rikke Alice Bille. Rådgiver og leder af Forældrerådgivningen hos Skole og Forældre.
· Studievært: Andy Højholdt, Københavns Professionshøjskole.
Optagelse, redigering og musik: Journalist Søren Prehn Jensen, Podcast Team, Aarhus.
Interviews, idé og konceptudvikling: Andy Højholdt og Søren Prehn Jensen.
Udgivet af Skole og Forældre og Københavns Professionshøjskole med støtte fra Trygfonden.
Site: https://skoleborn.dk/podcast/ -
”Det har jo været en masse signaler, han har egentlig har sendt til os forældre og de voksne på skolen, som der ikke er blevet lyttet til”
Sådan fortæller en forælder i denne udgave af Spørg om skolebørn.
Ordblinde har behov for hjælp og støtte – af både forældre, pædagoger og lærere. Men hvordan? Lyt med i denne udgave om ordblindhed og få svar på:
· Hvordan finder man ud af om ens barn er ordblind?
· Hvilke konsekvenser kan ordblindhed have for barnet?
· Hvordan undgår vi, ordblindheden kommer til at skygge for andre potentialer og ressourcer, som barnet har?
· Hvordan kan man som forældre bedst støtte sit barn – alene og i samarbejde med skolen?
Tag også med til Virup Skole ved Aarhus, og hør Maria Thrane fortælle om deres arbejde med at skabe gode læringsmiljøer for ordblinde elever.
I studiet er:
· Minna Nørgaard. Audiologopæd & cand.mag. Adjunkt hos Københavns Professionshøjskole.
· Rikke Alice Bille. Rådgiver og leder af Forældrerådgivningen hos Skole og Forældre
· Studievært: Andy Højholdt, Københavns Professionshøjskole
Interview, idé og konceptudvikling: Andy Højholdt og Søren Prehn Jensen, Podcast Team, Aarhus.
Optagelse, redigering og musik: journalist Søren Prehn Jensen, Podcast Team, Aarhus.
-
”Når vi har sagt til dem, at det er en mega god idé at læse, så har de ikke gjort det”.
Danske børns lyst til at læse ikke er i top.
Derfor tager vi fat i de udfordringer, mange forældre oplever med hensyn til at få deres skolebørn til at læse, så meget som skolen anbefaler.· Hvordan støtter man sit barns læsning bedst muligt?
· Er det faktisk så vigtigt, at børn læser meget derhjemme?
· Skal man læse 20 min om dagen – og det ok at læse tegneserier eller lytte til lydbøger?
· Hvilken rolle spiller samarbejdet mellem skole og forældre i forbindelse med læsning?Lyt også med, når vi besøger Virup Skole i Aarhus, hvor læsevejleder Maria Thrane fortæller om deres initiativer for at fremme læselysten.
I studiet er:
· Torben Mundbjerg. Lektor ved Københavns Professionshøjskole og ekspert i læsning og læselyst.
· Rikke Alice Bille. Rådgiver og leder af Forældrerådgivningen hos Skole og Forældre
· Studievært: Andy Højholdt, Københavns Professionshøjskole
Optagelse, redigering og musik: journalist Søren Prehn Jensen, Podcast Team, Aarhus.
Interviews, idé og konceptudvikling: Andy Højholdt og Søren Prehn Jensen.Udgivet af Skole og Forældre og Københavns Professionshøjskole med støtte fra Trygfonden.
Site: https://skoleborn.dk/podcast/ - Mehr anzeigen