エピソード
-
Gasten: Inge van Dijk, Thijs Zonneveld en Pieter Litjens
In aflevering 28 van de podcast Sport & Samenleving praten we met Inge van Dijk (Tweede Kamerlid en lid van de Kamercommissie voor VWS voor het CDA), Thijs Zonneveld (sportjournalist, podcast-maker en wielrenner) en Pieter Litjens (sportbestuurder en directeur-bestuurder van adviesbureau CROW).
We spreken met elkaar over de verwachte effecten van het kabinetsbeleid van het extraparlementaire kabinet Schoof op het gebied van sport en bewegen. Wat betekenen de afspraken tussen de coalitiepartners PVV, VVD, NSC en BBB voor sport en bewegen in ons land?
In onze podcast van juni spraken we met o.a. kamerlid Mohammed Mohandis van GroenLinks/PvdA al over het Hoofdlijnenakkoord, maar na Prinsjesdag worden de contouren van het beleid geleidelijk aan duidelijker. Welke effecten hebben de kabinetsplannen voor sporters, sportverenigingen of sportscholen, maar ook: wat zijn de gevolgen op langere termijn bij de inzet van sport en bewegen bijv. bij het bevorderen van de volksgezondheid? En welke oplossingsrichtingen zien we?
Kennisplatform CROWKosten overgewicht en obesitas ruim €79 miljard per jaar | Maastricht UniversityTedtalk: Peter Gray - Decline in Play
-
Gasten: Petra Bosman, Rita van Driel en Els Annegarn
In aflevering 27 van de podcast Sport & Samenleving praten we met Petra Bosman (voorzitter Jeugdfonds Sport & Cultuur), Rita van Driel (voorzitter Volwassenenfonds Sport & Cultuur) en Els Annegarn (welzijnswerker bij Stichting Doras) over de drempel die armoede kan vormen voor meedoen in sport en bewegen. Hoeveel kinderen en volwassenen kunnen niet sporten omdat ze er gewoonweg geen geld voor hebben? Hoe krijgen we deze mensen toch in beweging en hoe kunnen de fondsen hierbij een helpende hand bieden?
Jeugdfonds Sport & CultuurVolwassenenfonds Sport & CultuurStichting Doras
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Gasten: Anneke van Zanen, Mohammed Mohandis en Rocky Tuhuteru
In aflevering 26 van de podcast Sport & Samenleving praten we met Anneke van Zanen (voorzitter van het NOC*NSF), Mohammed Mohandis (Tweede Kamerlid GroenLinks PvdA) en Rocky Tuhuteru (oud-presentator en pleitbezorger van sport en bewegen) over de voornemens van het nieuwe kabinet Schoof op het gebied van sport en bewegen. Wat betekenen de afspraken tussen PVV, VVD, NSC en BBB voor de sport in ons land?
Welke effecten hebben deze plannen voor de sporters, de verenigingen, maar ook: wat betekenen de plannen voor de inzet van sport en bewegen bijvoorbeeld bij het bevorderen van gezondheid en maatschappelijke participatie?
Marc van den Tweel (NOC*NSF) op SportknowhowXL.nl: Sluipmoordenaar van de sportAnalyse Hoofdlijnenakkoord Allesoversport.nl: Wat betekent het Hoofdlijnenakkoord voor sport en bewegen?Opiniestuk AD met o.a. Mohammed Mohandis: Nieuwe kabinet erkent het belang van sport niet
-
Gasten: Kirsten Evenblij, Diek Scholten en Daphne Tervelde
In aflevering 25 van de podcast Sport & Samenleving praten we met Kirsten Evenblij, consultant Valpreventie bij VeiligheidNL, Diek Scholten, coördinator voor de samenwerkende eerstelijns zorg en Daphne Tervelde, buurtsportcoach bij Team Sportservice.
Deze podcast staat in het teken van vitaal ouder worden, met name over de uitdaging in het verminderen van het aantal valongevallen bij ouderen en de schadelijke gevolgen daarvan voor het individu. We spreken ook over de groeiende druk die valongevallen leggen op de gezondheidszorg.
Het Leefstijlloket in Hilversum - Team Sportservice 't Gooi - Wil jij werken aan jezelf, maar weet je niet waar te beginnen? Of ben je 65 jaar en ouder en wil je graag weten hoe je een val kunt voorkomen en veilig kunt blijven bewegen? Kom langs bij het Leefstijlloket in Hilversum Oost, Noordoost of Zuid voor een gratis adviesgesprek!Overzicht valpreventieve beweeginterventies - VeiligheidNL - Een gestructureerde valpreventieve beweeginterventie is de kern van een effectieve valpreventie aanpak. Er zijn in Nederland drie valpreventieve beweeginterventies erkend door het RIVM: Vallen Verleden Tijd, In Balans en Otago. Dit overzicht toont de belangrijkste kenmerken van de erkende valpreventieve beweeginterventies.De Losse Heupen Club - Team Sportservice - Je staat moeilijker op uit een stoel, bent sneller uit balans en loopt minder ver. Kortom: Je hebt steeds meer moeite met bewegen. Ga dan “hup in de benen!” met de Losse Heupen Club. Gemeenten aan zet voor valpreventie bij ouderen - ValpreventieNL - In het coalitieakkoord krijgen gemeenten de taak om valpreventie aan te bieden aan hun inwoners van 65 jaar en ouder. In de miljoenennota wordt voorzien dat voor het uitvoeren van deze taak de gemeenten substantiële financiële middelen krijgen om hier een centrale rol in te spelen. Dit is een noodzakelijke opgave om effectieve valpreventie op te zetten en het tij te keren. Hoe die middelen precies verdeeld worden per gemeente wordt de komende maanden nog uitgewerkt. Duidelijk is wel dat gemeenten aan zet zijn. Maar wat betekent dit voor de gemeente? Wat is het verwachte aantal inwoners met een verhoogd valrisico en welke kosten zijn hiermee gemoeid?
-
Gasten: Wim van Gelder, Egbert de Jong en Judith Kamps
In aflevering 24 van de podcast Sport & Samenleving praten we met Wim van Gelder, gymdocent en eigenaar van scholings- en adviesbureau 'Alles in Beweging', Egbert de Jong, algemeen directeur-bestuurder van scholenkoepel Montessori Vereniging Haarlemmermeer en Judith Kamps, vakleerkracht lichamelijke opvoeding op basisschool de Adelaar in Hoogwoud.
Deze podcast staat in het thema van de uitdaging om kinderen in het basisonderwijs meer te laten bewegen, met als doel om de gezondheidsrisico’s van inactiviteit tegen te gaan, maar ook om het onderwijs te verrijken en de lessen leuker te maken. We spreken over het initiatief de Dynamische Schooldag, enkele opmerkelijke gevolgen van achterblijvende motorische ontwikkeling en de verantwoordelijkheden van opleidingen, docenten en bestuurders.
De Dynamische Schooldag op Het Lichtpunt - sportiefste school 2022 - Basisschool Het Lichtpunt in Rhoon is de Sportiefste Basisschool van 2022. Nieuwsgierig hoe zij zorgen voor een goede afwisseling tussen bewegen en leren? Rob Heidenreich, directeur van CBS Het Lichtpunt legt uit hoe zij zorgen voor een dynamische schooldag.Pleidooi voor inbedding in een dynamische schooldag en een kwaliteitskader - Een gesprek over de zin, de onzin en de kwaliteit van bewegend leren. Een gesprek over welbevinden en betrokkenheid via een dynamische schooldag. Een gesprek waarbij wordt gestreefd naar een hoge kwaliteit van activiteiten.Wat zijn de bouwstenen van een dynamische schooldag? – Allesoversport.nl - Lees hier meer over de 10 bouwstenen van de Dynamische Schooldag. Te weten: Schoolomgeving, Schoolplein, Schoolgebouw, Inrichting van de klas, Dag- en weekrooster, Schoolrooster, Beter leren bewegen, Bewegen tussen leren, Bewegen tijdens leren, Bewegen om te leren.Platform Dynamische Schooldag - Op deze website vind je de steeds meer over bewegend leren, de opleiding Coördinator Dynamische Schooldag en kan je bij ons in de webshop materiaal kopen die jouw Dynamische Schooldag vorm kunnen geven.
-
Gasten: Maartje Scheepstra, Mirjam Stuij, Abdelhaq Jermoumi
In aflevering 23 van de podcast Sport & Samenleving praten we met Maartje Scheepstra, Verenigingsmanager bij Amsterdam Dynamics, Mirjam Stuij, senior onderzoeker bij het Mulier Instituut en Abdelhaq Jermoumi, wethouder Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs in de gemeente Leiden.
Deze podcast staat in het thema van een samenleving waar iedereen een gelijke kans heeft om maatschappelijk deel te nemen. We bespreken de effecten van sociale ongelijkheid op deelname aan sport en bewegen en de uitdagingen waar overheden en de sportsector tegenaan lopen. Op de niveaus van wetenschappelijk onderzoek, lokaal bestuur en sportverenigingen.
-
Gasten: Anneke Hiemstra en Serge Heijnen
In aflevering 22 van de podcast Sport & Samenleving praten we met Anneke Hiemstra, Strategisch Adviseur bij Pharos en Serge Heijnen, beleidsadviseur bij Gemeente Vijfheerenlanden.
Deze podcast staat in het thema van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) dat op Rijksniveau is gesloten en dat nu zijn weg vindt naar de gemeenten. We spreken over gezondheidsverschillen, de behoefte aan een integrale aanpak en (early) best practices.
-
Gasten: Dennis Heijnen en Erik Lenselink
In aflevering 21 van de podcast Sport & Samenleving praten we met Dennis Heijnen, fractievoorzitter en lijsttrekker van het CDA, en Erik Lenselink, Manager Corporate Affairs bij NOC*NSF.
Deze podcast staat in het thema van de Provinciale Statenverkiezingen die plaatsvinden op 15 maart 2023. We spreken met onze gasten over het sport- en beweegbeleid in de provincies. Wat zijn de speerpunten voor de komende coalitieperiode?
-
Op 15 maart 2023 vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Wat zijn de mogelijkheden voor de provincie op het gebied van sportbeleid? Dat bespreken we met Rosan Kocken, Mirjam Sterk en Jan Markink (gedeputeerden Sport uit Noord-Holland, Utrecht en Gelderland).
-
Wat verstaan we onder aangepast sporten ? En misschien nog wel belangrijker is de vervolgstap: hoe bereik je als sportaanbieder de (potentiële) sporter met een beperking? Daarover gaat Lennart Booij in gesprek met Arjo Wijnhorst, initiatiefnemer en online marketeer van Uniek Sporten, Sandra van Wijhe-Faase, regioconsulent Aangepast Sporten en Hajo van der Harst, Beleidsadviseur Sport en Bewegen voor de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. Samen discussiëren zij over het belang van aangepast sporten en waarom regionale samenwerking noodzakelijk is.
Beluister aflevering 19!
-
Wanneer je in de sportsector werkt is de kans groot dat je de naam Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) al eens hebt gehoord. Waar komt deze vrij nieuwe organisatie voor sportondernemers vandaan? En welke rol kunnen de aangesloten ondernemers samen met verenigingen spelen bij het realiseren van (lokale) maatschappelijke sportambities?
In aflevering 18 van de podcast Sport & Samenleving spreekt Lennart Booij hierover met Lodewijk Klootwijk van het Platform Ondernemende Sportaanbieders en Jorrit Smit, sportformateur en coördinator van diverse lokale sportakkoorden. Zij hebben het over de koudwatervrees van zowel sportondernemers, verenigingen en gemeenten om samen te werken en waarom dit overwonnen moet worden om meer mensen in beweging te krijgen.
Voor de actualiteit belt Lennart met André de Jeu. André vertelt over hoe de sport er nu voor staat in de gemeenten waar na de gemeenteraadsverkiezingen al een nieuw bestuur is geformeerd.
Luister je onze podcast vaker? Dan leren we je graag wat beter kennen! Door het invullen van deze vragenlijst help je ons de podcast nog beter aan te laten sluiten op jouw wensen.
-
Wanneer je als sportclub wil verduurzamen dan sta je er niet alleen voor. Er zijn namelijk diverse financierings- en ondersteuningsmogelijkheden, tools voor inzicht en energieadviseurs met kennis van de sportclub.
In aflevering 17 spreekt Lennart Booij met Bas Nieboer voorzitter van Tennisvereniging A.T.V. Broek in Waterland, Roland van de Lockant van NOC*NSF en projectleider SportNL Groen en Sander Verschuren, Co-Founder van de Green Leisure Group.
Ze hebben het over wat er allemaal valt onder verduurzamen, welke ondersteuning er is en hoe en waar je begint als club met groene ambities. Interessant voor sportverenigingen, maar zeker ook voor beleidsmakers van gemeenten.
De conclusie van het gesprek: voor elke club zijn er mogelijkheden dus start gewoon vandaag al. Er staat genoeg hulp voor klaar.
Luister je onze podcast vaker? Dan leren we je graag wat beter kennen! Door het invullen van deze vragenlijst help je ons de podcast nog beter aan te laten sluiten op jouw wensen.
-
In aflevering 16 spreekt Lennart Booij met Bas van de Goor, directeur van de Bas van de Goor Foundation, Karolien van den Brekel, huisarts en auteur van het handboek Positieve Gezondheid in de huisartsenpraktijk en Sigrid Schweitzer van WijBuurtsportcoaches.
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan! Dit betekent we mogen stemmen en partijen op allerlei onderwerpen driftig standpunten innemen. Sport en bewegen staat niet altijd bovenaan de agenda. Gezien de verantwoordelijkheid van gemeenten voor gezonde inwoners is dat een gemiste kans. Daarom bespreekt Lennart samen met de gasten de meerwaarde van de buurtsportcoach en nemen ze de buurtsportcoachregeling door. Samen zoomen ze ook in op wat gezondheid dan precies is en wat je met bewegen allemaal bereikt. Het gaat namelijk om positieve gezondheid: met bewegen boek je op veel meer beleidsterreinen winst, denk bijvoorbeeld aan bestrijding van eenzaamheid en een beroepsbevolking die minder vaak ziek is.
Voor de actualiteit spreekt Lennart met buurtsportcoach van het jaar Rachel Plaggenburg. Zij vertelt over wat zij als buurtsportcoach voor elkaar krijgt en waarom haar werk belangrijk en zinvol is.
Luister je onze podcast vaker? Dan leren we je graag wat beter kennen! Door het invullen van deze vragenlijst help je ons de podcast nog beter aan te laten sluiten op jouw wensen.
-
In aflevering 15 spreekt Lennart Booij met Jimte Poelman, sportparkmanager van Coöperatie Sportpark Galecop Nieuwegein, en Ton van Kippersluis, oud-voorzitter van voetbalvereniging JSV Nieuwegein.
Op sportpark Galecop in Nieuwegein sporten zo’n 2.000 leden bij vier verenigingen. Om gezamenlijk dit sportpark nog beter te benutten en de financiële slagkracht van de 4 verenigingen te verbeteren ontstond het idee van een sportparkmanager. De 4 verenigingen besloten daarom de gemeente te benaderen met het plan. Die was enthousiast en in mei 2018 werd Jimte als sportparkmanager aangesteld. Hoe gaat het 3 jaar later in Nieuwegein? En hoe pak je het aan wanneer je als club of gemeente ook een sportparkmanager wilt aanstellen?
Voor de actualiteit spreekt Lennart met Femke van der Pal van het Kenniscentrum Sport en Bewegen. Onlangs presenteerde het kenniscentrum het vernieuwde en interactief gemaakte Human Capital Model. Dit model geeft inzicht in de ruim 80 effecten van sport en bewegen. Femke vertelt ons wat je ermee kunt.
-
Vanaf schooljaar 2023-2024 moeten scholen verplicht minimaal 2 lesuren bewegingsonderwijs aanbieden. Gegeven door een vakleerkracht. Op dit moment haalt lang niet iedere school dit en is er krapte aan vakleerkrachten. Dus hoe realistisch is het? En hoe kunnen we het oplossen? Natuurlijk blijft de meerwaarde van zo’n vakleerkracht en de bredere rol die hij kan vervullen ook niet onbesproken.
Voor deze podcast schuiven aan:
Peter Jansen: Manager Sport bij ROC Amsterdam en ROC Flevoland waar MBO-studenten worden opgeleid tot diverse functies in de sportOscar Scipio: onderwijsadviseur primair onderwijs bij de vakvereniging voor docenten en leerkrachten lichamelijke opvoeding én combinatiefunctionarissen onderwijs en sport (KVLO). Ruud van Herp: uitvoerend-bestuurder van Stichting Katholiek Onderwijs De Streek in Grootebroek.Daarnaast belt Lennart Booij met Miriam Toorenent, combinatiefunctionaris van Team Sportservice in de gemeente Heemskerk. Zij hebben het over de pilot in deze Noord-Hollandse gemeente om bewegen breder te stimuleren op en rond de school.
-
De dertiende aflevering van onze podcast Sport en Samenleving draait helemaal om de organisatie van een sportevenement. . Is dit voor elke gemeente, van groot tot klein, weggelegd? En als je er voor gaat: hoe omschrijf vooraf helder je ambities en doelstellingen?
Lennart Booij spreekt hierover met:
Simone Richardson: O.a. directeur La Vuelta Holanda 2022 en SR Sportconsult dat zich bezighoudt met sportmarketing, sponsoring adviezen en sportevenementen. Eric van der Burg: Oud-wethouder van Amsterdam en tegenwoordig voorzitter van de Atletiekunie Jelle Schoemaker: docent en onderzoeker verbonden aan HAN Sport en Bewegen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Inhoud van de podcastAan de hand van ervaringen van de gasten bespreken ze wat de meerwaarde van een sportevenement voor een gemeente is, welke mogelijkheden er liggen -ook voor een kleine gemeente-, hoe je verschillende afdelingen binnen de gemeente meekrijgt en waarom heldere ambities en doelstellingen belangrijk zijn. Ook geven ze elk hun gouden tips mee voor een bestuurder die aan het begin van een traject staat.
-
Speciaal voor de komende Gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 brengen we een extra editie van de podcast Sport & Samenleving uit. Het belang van een gezonde leefstijl is nu meer zichtbaar dan ooit. In deze podcast zoomen we in op wat een goed sport- en beweegbeleid oplevert voor jouw gemeente. Het geeft voeding en inzicht voor opname in het partijprogramma. Je krijgt onder andere inzicht in de maatschappelijke winst op meerdere beleidsterreinen, de belangrijke rol van buurtsportcoaches, de lokale sportakkoorden en welke rijksgelden bij deze inzet meekomen.
Presentator Lennart Booij spreekt hierover met hoogleraar Erik Scherder, beleidsmedewerker van het Ministerie van VWS Elvira Stinissen en Michiel Lems beleidsadviseur sport bij gemeente Haarlem en Zandvoort.
Ben je na het luisteren geïnspireerd en wil je meer weten over de kansen die er liggen. Bekijk dan de factsheet: Benut Sport en bewegen in uw verkiezingsprogramma 2022.
-
Lennart Booij spreekt met Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, Serge Westercappel van NOC*NSF/Centrum Veilige Sport Nederland en John Nederstigt, voorzitter van turnvereniging SV Pax uit Haarlemmermeer. Ze hebben het over een veilig sportklimaat op de sportclub.
Olfers heeft in opdracht van de KNGU onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag in de gymnastieksport. Wat leren we van de uitkomsten van dit onderzoek en is dat toepasbaar op andere sporten? Samen bespreken ze ook hoe je als vereniging voor een veilige sportomgeving zorgt waar iedereen zich op een goede manier kan ontwikkelen. Welke stappen kun je nemen en bij wie kun je terecht. Ook de verbeterpunten in de huidige ondersteuning komen ter sprake.
Deze aflevering is het tweede deel van een miniserie over het professionaliseren van de sportvereniging. In deel één hebben het we het over nut en noodzaak van professionaliseren. Beluister hier deel 1 terug.
Meer informatie op https://www.teamsportservice.nl/actueel/podcasts/
-
Lennart Booij spreekt met Roel van der Weide van NOC*NSF, Dorien Tenhaeff van Nevobo en Bram Sluis, voorzitter van volleybalvereniging Madjoe uit Enkhuizen. Ze hebben het over nut en noodzaak van professionalisering van de sportvereniging. Hoe ga je als club om met de steeds hoger wordende eisen van zowel de leden als het maatschappelijk veld? Wat is er mogelijk en hoe werkt het nou echt in de praktijk? Daarnaast hebben de gasten het samen ook over zowel de lokale als landelijke politiek. Wat kun je zelf doen om sport hoger op de politieke agenda te krijgen?
Voor de actualiteit belt Lennart met Jo Lucassen van het Mulier Instituut. Hij geeft ons als onderzoeker een actueel inkijkje in de vitaliteit van sportverenigingen, waarom ze juist in deze tijd zo belangrijk zijn en wat professionalisering is.
Meer informatie op https://www.teamsportservice.nl/actueel/podcasts/
-
Lennart Booij spreekt met voorzitter van de alliantie ‘Sport en bewegen voor iedereen’ Rita van Driel en wethouder te Velsen Marianne Steijn. Ze hebben het over armoedebeleid en welke uitdagingen, maar vooral ook oplossingen er zijn. Door de mens en zijn behoefte weer centraal te stellen kun je volgens beide dames veel meer bereiken. En zo ook de waarde van sport, bewegen en een gezonde leefstijl beter benutten.
Voor de actualiteit belt Lennart met Wikke van Stam van het Mulier Instituut en jongerenwerker Nassera Achahboun. Armoede heeft een groot effect op de gezondheid van mensen en corona maakt dat extra zichtbaar. Van Stam en Achahboun delen hun bevindingen hierover zowel vanuit de praktijk als uit onderzoek.
Meer informatie op https://www.teamsportservice.nl/actueel/podcasts/
- もっと表示する