Episodes
-
Het financieel toezichtsrecht ontwikkelt zich snel. We zoomen in deze aflevering in op drie ontwikkelingen die advocaten Ingrid van der Klooster, Roderik Vrolijk en Rogier Raas zien, onder andere aan de hand van het recent verschenen Draghi Report. Je hoort waar financiële ondernemingen én andere bedrijven zich snel op moeten aanpassen.
-
In deze nieuwe aflevering van Stibbe Legal Insights spreken Tijn Kortmann en Branda Katan over overheidsaansprakelijkheid. Aan de hand van bekende en minder bekende voorbeelden, zoals de toeslagenaffaire, de compensatie voor aardbevingschade in Groningen en het van de weg halen van stints, bespreken zij onder andere de voorwaarden waaronder de overheid aansprakelijk kan worden gesteld, en hoe deze claims verschillen van die tegen private partijen. Ook wordt er ingegaan op de rol van de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) en de juridische mogelijkheden voor gedupeerden om hun schade te verhalen.
-
Missing episodes?
-
In de nieuwste podcastaflevering van Stibbe Legal Insights duiken we in de wereld van oneerlijke handelspraktijken in de digitale context. Tom Verdonk en Robin Tess Bolland bespreken de verschillende vormen van oneerlijke handelspraktijken, hoe hierop gehandhaafd wordt door toezichthouders, op welke manieren consumenten actie kunnen ondernemen en welke risico’s bedrijven die online actief zijn dus lopen.
-
Heeft Nederland over een aantal jaar vier nieuwe kerncentrales? Als het aan de regeringscoalitie ligt wel. Jan van Oosten en Tijn Kortmann bespreken in deze nieuwe Stibbe Legal Insights wat er allemaal komt kijken bij het plannen, voorbereiden en bouwen van kerncentrales in Nederland, en welke hordes daarvoor nog genomen moeten worden. Het bouwen van nucleaire reactoren is immers een complex juridisch proces.
-
Een nieuwe Stibbe Legal Insights over rapportageverplichtingen in de industrie. Onder andere de herziene Richtlijn Industriële Emissies (RIE) verplicht industriële bedrijven tot het rapporteren over de milieubelastende activiteiten van hun inrichtingen, zoals fabriekslocaties, en het opstellen van transitieplannen. De verplichtingen uit de RIE kunnen daarom niet los gezien worden van de sinds 5 januari 2023 in werking getreden Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Valérie van ’t Lam, advocaat en partner milieurecht, en Loes van Dijk, advocaat ondernemingsrecht, bespreken in deze Stibbe Legal Insights podcast de inhoud van de gevraagde transitieplannen, de essentiële verschillen tussen de RIE en CSRD en de wijze waarop industriële ondernemingen op een efficiënte wijze aan hun rapportageverplichtingen kunnen voldoen.
-
In Nederland is het sinds 2020 dankzij de WAMCA mogelijk om als groep gedupeerden collectief schadevergoeding te eisen. Sindsdien zien we het aantal massaschadeclaims in Nederland toenemen.
In deze Stibbe Legal Insights bespreken Branda Katan en Jeroen Kortmann, beide partner, advocaat en gespecialiseerd in grote en complexe geschillen en collectieve acties, massaschadeclaims in Nederland. Zijn we verworden tot een claimparadijs? Hoe gaat het starten van een collectieve actie in het werk, welke rol spelen commerciële claimclubs en hoe kunnen bedrijven om gaan met tegen hen ingediende schadeclaims? Je hoort de antwoorden in deze aflevering van Stibbe Legal Insights,
-
De CSRD, CSRD, SFDR en de Taxonomieverordening zijn instrumenten van de EU om de financiële markten te stimuleren ‘groene’ investeringen te doen en op die manier de verduurzaming in de Europese Unie te versnellen. Loes van Dijk, advocaat en gespecialiseerd in duurzaamheidsverslaggeving en de corporate governance, en Maarten Weekenborg, advocaat en gespecialiseerd in financieel toezichtsrecht en duurzaamheid, bespreken in deze nieuwe Stibbe Legal Insights de samenhang tussen deze instrumenten, welke uitdagingen deze mee brengen voor bedrijven en investeerders, en hoe ze zullen bijdragen aan de beoogde verduurzaming van de EU.
-
In het Europese en Nederlandse mededingingsrecht is verticale prijsbinding in de meeste gevallen verboden. Toch komt het voor zoals bleek uit de boete van EUR 40 miljoen die Samsung moest betalen voor het ongeoorloofd opleggen van minimumprijzen voor televisies. Maar wat is verticale prijsbinding nu eigenlijk? Waarom mag het niet? En wat zijn de gevolgen als je als leverancier ervan verdacht wordt?
In deze Stibbe Legal Insights bespreken Stijn de Jong en Daphne Rijkers verticale prijsbinding, de wijze waarop het plaatsvindt, handhaving door de ACM, mogelijke massaschadeclaims die consumenten starten om de geleden schade te verhalen en tips hoe leveranciers kunnen voorkomen
dat zij onbewust aan verticale prijsbinding doen. -
Het belastingverdrag tussen België en Nederland uit 2001 wordt vervangen door een nieuw verdrag dat halverwege 2023 door beide landen is ondertekend. België en Nederland zijn van oudsher belangrijke handelspartners die baat hebben bij het maken van afspraken over het toewijzen van heffingsrecht en het voorkomen van dubbele belasting. Het nieuwe verdrag bevat wijzigingen die bestaande knelpunten moeten wegnemen voor bedrijven en personen die grensoverschrijdende activiteiten verrichten tussen de twee landen.
Een grensoverschrijdend onderwerp vraagt om een grensoverschrijdende aanpak. Daarom bespreken we in deze nieuwe podcast samen met Julie Smets, advocaat in de Tax praktijk van Stibbe Brussel, en Johan Vrolijk en Lotte Hover-Boon, advocaten in de Tax praktijk van Stibbe Amsterdam, hoe dit nieuwe verdrag van toepassing zal zijn op bedrijven en personen die activiteiten verrichten in zowel België als Nederland.
-
In deze Stibbe Legal Insights bespreken Sandra Putting en Jan Reinier van Angeren de aanstaande wijzigingen aan het Europese Emission Trading System (ETS) en de introductie van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), een importheffing op CO2-intensieve producten om het ‘koolstofweglekrisico’ te verminderen.
Vanaf 1 januari 2024 zullen enkele wijzigingen aan het ETS impact hebben op bedrijven: zo zullen de scheepvaart, de luchtvaart en wegverkeer voortaan ook onder het ETS vallen, en zal het aantal gratis emissierechten stap voor stap worden teruggebracht. Het CBAM introduceert een heffing op het importeren van staal, ijzer, aluminium, cement en andere CO2-intensieve producten naar de Europese Unie en heeft als doel om een gelijk speelveld te creëren voor bedrijven binnen én buiten de EU die CO2-intensieve producten produceren. Aan de hand van praktische voorbeelden bespreken Sandra en Jan Reinier de belangrijkste wijzigingen en implicaties voor bedrijven.
-
De Omgevingswet treedt per 1 januari 2024 in werking. Er is – begrijpelijk – veel kritiek maar de Omgevingswet biedt ook kansen. Daarom verdiepen we ons in de meest recente aflevering van Stibbe Legal Insights in de nieuwe Omgevingswet waar bedrijven, burgers en overheden per 1 januari 2024 mee te maken krijgen.
De Omgevingswet vervangt een flinke stapel wetten en aanverwante regelgeving die betrekking hebben op onderwerpen zoals bouw, milieu, natuur, water en erfgoed. Rut Molenaar-Wingens en Koen Giezeman, advocaten gespecialiseerd in omgevingsrecht, bespreken wat deze veranderingen betekenen voor bedrijven en hoe zij zich kunnen voorbereiden. Rut en Koen focussen op vier aspecten van de Omgevingswet die kansen kunnen bieden voor het bedrijfsleven:
integraliteit;
meer maatwerk;
minder vergunningen; en
participatie. -
Met MiCAR sluit de Europese wetgever de cryptomarkt aan op de klassieke financiële markten. Toezichthouders krijgen meer grip op vooralsnog ongereguleerde cryptodienstverleners. Daarmee wordt een nieuwe fase van deze disruptieve industrie ingeluid. Tegelijkertijd stelt MiCAR cryptodienstverleners voor een grote uitdaging: zij zullen naar verwachting vanaf begin 2025 moeten voldoen aan strenge eisen om in de Europese Unie hun diensten te kunnen blijven aanbieden.
In deze nieuwe podcast van Stibbe Legal Insights bespreken Roderik Vrolijk en Maarten Weekenborg de Markets in Crypto Assets Regulation, oftewel MiCAR. Deze Europese verordening moet gaan zorgen voor betere bescherming van consumenten en beleggers, het waarborgen van de financiële stabiliteit en het tegengaan van risico’s op fraude en witwassen. Tegelijkertijd is het de verwachting dat MicAR innovatie en investeringen in deze industrie kan aanjagen.
-
In deze nieuwste Stibbe Legal Insights spreken Nynke Brouwer en Roderik Vrolijk over de Digital Operational Resilience Act (DORA), die per 17 januari 2025 van toepassing wordt en waaraan financiële instellingen én hun ICT-dienstverleners zullen moeten voldoen. De toenemende digitalisering van processen en infrastructuur in de financiële sector brengt risico’s met zich. De Europese Unie introduceert met DORA vereisten die moeten zorgen voor een betere digitale operationele weerbaarheid van financiële instellingen in de Europese Unie. Die
verplichtingen gaan zo ver dat ze ook impact hebben op de diensten die cruciale ICT-dienstverleners aan banken, verzekeraars en andere financiële instellingen leveren. Daarmee krijgen ook deze partijen direct te maken met de financiële toezichthouders. -
Werkgevers die geconfronteerd worden met stakingen hebben vaak het idee dat ze de staking moeten uitzitten, terwijl het gerechtvaardigd kan zijn om een staking af te wenden met juridische middelen. Daartoe hebben zij ook voldoende mogelijkheden, bijvoorbeeld met een kort geding of met een vorm van tegenstaken.
Jaap van Slooten en Phinney Disseldorp bespreken in deze podcastaflevering hoe werkgevers zich kunnen weren tegen stakende medewerkers en stakingsplannen wanneer de partijen er niet op een andere manier met elkaar uit komen. Waarom zien we een toename in het aantal aangekondigde stakingen en waarom zouden werkgevers deze willen tegenhouden? Waarom doen werkgevers weinig tegen stakingen? En wat kan er via een rechtsgang gedaan worden tegen stakingen en hoe werkt tegenstaken?
-
De Europese Unie bouwt na het klimaatverdrag van Parijs in 2017 gestaag aan wet- en regelgeving die Europa moet verduurzamen en de klimaattransitie moet remmen. Zo komen er steeds meer specifieke ESG-regels voor vennootschappen/bedrijven. Tegelijkertijd wordt steeds meer aandacht besteed aan de rol van bestuurders in deze ontwikkeling. In hoeverrre kunnen zij aansprakelijkheid gesteld worden voor de activiteiten en besluiten van het bedrijf waaraan zij leiding geven, ook ten aanzien van ESG, Environment, Social en Governance? Dat bekijken we in deze aflevering van Stibbe Legal Insights vanuit strafrechtelijk en civielechtelijk perspectief met twee advocaten van Stibbe, namelijk Monique van der Linden en Wouter den Hollander.
-
De Nederlandse wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo), die vanaf 1 juni 2023 van kracht is, introduceert verplichtingen die ertoe moeten leiden dat bedrijven in kritieke sectoren beschermd zijn tegen overnames die raken aan de nationale veiligheid. Duco de Boer en Roos Elemans bespreken in deze aflevering van Stibbe Legal Insights de achtergrond waartegen de wet Vifo tot stand is gekomen, de huidige geopolitieke ontwikkelingen die de noodzaak van deze bescherming benadrukken en de wijze waarop deze, zelfs met terugwerkende kracht, impact zal hebben op bedrijven.
-
In faillissement dient rechtmatig omgegaan te worden met persoonsgegevens. In de praktijk leidt dat tot uitdagingen voor de curator. In deze podcastaflevering van Stibbe Legal Insights bespreken Minke Reijneveld, Marleen Jonckers en Job van Hooff aan de hand van praktische
voorbeelden de rol van de curator en hoe deze persoonsgegevens mag, moet en kan verwerken in geval van een faillissement. -
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State deed op 1 maart 2023 uitspraak over de mogelijkheid voor rechters om wetten te toetsen aan de Grondwet en rechtsbeginselen zoals evenredigheid. Tom Barkhuysen, Annemieke Zwanenburg en Jake Tingen bespreken in deze podcast de achtergrond van deze uitspraak, de strenge rechtstraditie in Nederland, bescherming van burgers tegen de wet en de gevolgen van de uitspraak voor de Nederlandse bestuursrechtspraak.
-
In het kader van Internationale Vrouwendag een aflevering over de loonkloof tussen vrouwen en mannen en hoe de Europese wetgever deze de komende jaren wil terugdringen. Duidelijk is dat de vrijblijvendheid voor het bedrijfsleven verdwijnt en werkgevers
actief aan de slag moeten met het bevorderen van gelijke beloning.De loonkloof tussen vrouwen en mannen is al enige tijd onderwerp van maatschappelijk debat. En dat is terecht, laten de meest recente cijfers van Eurostat over 2021 zien. De loonkloof in Europa wordt maar langzaam kleiner en in Nederland is de ongecorrigeerde loonkloof met 13,5% zelfs nog een stuk groter dan in veel andere EU-landen. En dat terwijl het recht op gelijke beloning al sinds 1957 in het VWEU is vastgelegd en ook in Nederlandse wetgeving is verankerd. Reden voor de Europese wetgever om met maatregelen te komen om de loonkloof in de EU verder te dichten.
Juno Terpstra, arbeidsrechtadvocaat, en Loes van Dijk, advocaat gespecialiseerd in duurzaamheidsverslaggeving en corporate governance, bespreken in deze aflevering van Stibbe Legal Insights de gevolgen van de CSRD en de Loontransparantierichtlijn voor werkgevers, de uitdagingen die deze verplichtingen meebrengen, en de wijze waarop deze wetgeving kan bijdragen aan het bevorderen van gelijke beloning voor vrouwen en mannen.
-
Op dinsdag 31 januari 2023 van 12.15 uur tot 17.15 uur vindt het Stibbe Jaarcongres Bestuurs- en Omgevingsrecht plaats op het kantoor van Stibbe in Amsterdam. Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected].
Deze aflevering: Hoe staat het met de stikstofwetgeving? In 2015 kwam er de PAS (Programma Aanpak Stikstof), die werd in 2019 ongeldig verklaard. Toen kwam er een bouwvrijstelling, toen weer niet. Welke mogelijkheden zijn er daadwerkelijk nog voor bedrijven die willen bouwen? Hoe op slot zitten we nu eigenlijk. Tenslotte, wat kunnen we verwachten van het ambitieuze natuurbeschermingsbeleid van de minister? Dat hoor je in deze aflevering van advocaten Liesbeth Berkouwer en Anna Collignon.
- Show more