Episodes
-
Πώς τα κομπιούτερ και τα ρομπότ αλλάζουν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης; Πώς αντιμετωπίζεται η επιδημία των fake news; Έχουν ακόμη σημασία τα έθνη και οι θρησκείες; Τι θα 'πρεπε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας; Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από την αντίληψή μας γι' αυτήν, το χάκιν γίνεται μια πολεμική τακτική και ο κόσμος φαίνεται πιο πολωμένος από ποτέ, καλούμαστε να πλοηγήσουμε τη ζωή μας στα αχαρτογράφητα νερά του μέλλοντος, εν μέσω συνεχών και αποπροσανατολιστικών αλλαγών.
Ο Χαράρι ανταποκρίνεται στην πρόκληση. Στα είκοσι ένα εύληπτα κεφάλαια αυτού του βιβλίου προβάλλει τα κρίσιμα ερωτήματα που χρειάζεται να θέσουμε στον εαυτό μας προκειμένου να επιβιώσουμε σ' έναν κόσμο πολύ διαφορετικό απ' αυτόν που ζούμε τώρα. Αξιοποιώντας ιδέες που εισήγαγε στα προηγούμενα έργα του, ξεδιαλύνει τα πιο περίπλοκα πολιτικά, τεχνολογικά, κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα: Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε κάποια ελευθερία επιλογής όταν μας παρακολουθούν τα Μεγάλα Δεδομένα; Τι μορφή θα έχει το αυριανό εργατικό δυναμικό; Πώς αντιμετωπίζεται η απειλή της τρομοκρατίας; Γιατί η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση;
Η μοναδική ικανότητα του Χαράρι να δείχνει από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών. Εδώ μας προσκαλεί να επανεξετάσουμε τις αξίες που πιστεύουμε, το νόημα της ζωής και την προσωπική μας τοποθέτηση σ' έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο και αβεβαιότητα. Γιατί όταν κατακλύζεται κανείς από άσχετες πληροφορίες, η διαύγεια είναι δύναμη.
-
Ειναι 11 το βράδυ κάπου στο Βερολίνο. Ούτε ένα αυτοκίνητο στο δρόμο. Ωστόσο ένας πεζός περιμένει υπομονετικά μέχρι να ανάψει πράσινο το φανάρι του. Εν τω μεταξύ σε ώρα αιχμής κάπου στο κέντρο της Αθήνας πεζοί αψηφώντας το δικό τους κόκκινο, διασχίζουν τη διάβαση ανάμεσα σε αυτοκίνητα που φρενάρουν μπροστά τους απότομα.
Στη διαφημιστική Α μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι έχουν ευέλικτο ωράριο, επιλέγουν αν θέλουν τηλεργασία και το μόνο που έχουν να αποδείξουν είναι οτι παραμένουν παραγωγικοί και χρήσιμοι. Στη διαφημιστική Β ο πρόεδρος νιώθει ανασφάλεια όταν βλέπει άδεια γραφεία, και ζητάει να από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να συνεχίσουν να εργάζονται μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που τους παρέχει η εταιρία.
Κανόνες της κοινωνίας, της εταιρίας, της οικογένειας. Μας εξυπηρετούν; Μας περιορίζουν; Μας πνίγουν; Μας ικανοποιούν;
Μια έρευνα σε πενήντα χώρες που κράτησε δυο δεκαετίες, οδήγησε στο συμπέρασμα την cultural psychologist Michele Gelfand ότι η συμπεριφορά μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που ερμηνεύουμε την λέξη «απειλή». Τις σκέψεις της γυρω απο το θέμα ανέπτυξε στο βιβλίο Rule Makers, Rule Brakers. -
Missing episodes?
-
Γεννημένη το 1867 στην Πολωνία, η Μαρία Σκλοντόβσκα (αργότερα γνωστή ως Μαρί Κιουρί) επρόκειτο να μείνει στην ιστορία ως μία γυναίκα με τεράστιο κύρος στον επιστημονικό κόσμο. Παρά τις αντιξοότητες που συνόδευσαν τόσο τις προσπάθειές της να σπουδάσει όσο και την αναγνώρισή της ως ισότιμο μέλος της επιστημονικής κοινότητας, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ, ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ και ο μοναδικός άνθρωπος που έχει κερδίσει βραβεία Νόμπελ σε δύο διαφορετικά πεδία των φυσικών επιστημών!
-
Η Άγκαθα Κρίστι, η πιο διάσημη συγγραφέας έργων μυστηρίου, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 ως Μαίρη Κλαρίσα Άγκαθα Μίλερ, στο Ντέβον της Αγγλίας.
Αυτό το επεισόδιο αναδεικνύει τους βασικότερους σταθμούς της ζωής της και φωτίζει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας της.
Πέθανε πλήρης ημερών από φυσικά αίτια στις 12 Ιανουαρίου του 1976.
Την ημέρα του θανάτου της τα θέατρα του West End έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. -
Ένα επεισόδιο για τον στρατιωτικό και πολιτικό που άλλαξε την ιστορία της Τουρκίας. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο podcast στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο βιβλίο Κεμάλ Ατατούρκ, Μια ψυχογραφία των Vamik D. Volkan, Norman Itzkowitz των εκδόσεων Πατάκη
-
Η Επιστήμη Μπινάζη και ο Storyteller.gr ξεκινούν έναν παράλληλο κύκλο επεισοδίων αυτή τη φορά με βιογραφίες προσώπων που άφησαν εποχή. Άνθρωποι από το χώρο της τέχνης, των επιστημών, της πολιτικής, της φιλοσοφίας. Στο πρώτο επεισόδιο παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του ρώσου συγγραφέα Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ. Θεωρείται ένας από τους πιο πρωτότυπους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Το μυθιστόρημα του «Λολίτα» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είναι γνωστή η αγάπη του για τον πολύχρωμο μικρόκοσμο των λεπιδόπτερων. Ο διαρκής ξεριζωμός απο την πατρίδα διαμόρφωσε και το λογοτεχνικό ύφος που τον καθιέρωσε.
-
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον Σταθμάρχη Φαλλμεράυερ: Είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του Ροτ. Δημοσιευμένο τα 1933, τον πρώτο χρόνο της κυριαρχίας των Ναζί στη Γερμανία, μέσα σε μια ανθολογία με συγγραφείς που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα, είναι νομίζω μια από τις καλύτερες ιστορίες κεραυνοβόλου έρωτα, ή απλώς μια από τις καλύτερες νουβέλες που γράφτηκαν ποτέ.
ΜΑΪΚΛ ΧΟΦΜΑΝ -
Από το London School of Economics του Λονδίνου επικεφαλής marketing γνωστών εκδόσεων η Ιωάννα Παυλάκη σε αυτό το επεισόδιο εξηγεί την επιτυχία ενός βιβλίου συνταγών που εμπνεύστηκε και υλοποίησε χωρίς το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας όπως συμβαίνει συχνά με τηλεοπτικούς σεφ. Οι γεύσεις και οι μνήμες από όλα τα καλοκαίρια της ζωής της στο νησί της μητέρας της, την Λέσβο, αλλά και το μαγειρικό ταλέντο καθώς και οι συνταγές που κληρονόμησε από τον δικηγόρο πατέρα της, της ενέπνευσαν μία σειρά μαγειρικών βιβλίων ένα από τα οποία έφτασε στην shortlist των PublicBookAwards.
Η συνέντευξη δόθηκε στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς πριν ξεσπάσουν οι φωτιές, μπροστά από δυο ποτήρια παγωμένης σπιτικής βυσινάδας με θέα το νησί του Οδυσσέα, την Ιθάκη.
Το My Greek Vegan Food είναι μιας πρώτης τάξης βιβλίο συνταγών για όποιον επιθυμεί να δοκιμαστεί στη vegan διατροφή, χωρίς να στερηθεί τις πιο αγαπημένες γεύσεις της ζωής του. -
Η μικρή πρωταγωνίστρια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Τοπίο στην Ομίχλη μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε μία σπουδαία ηθοποιό αλλά και σε μία από τις σημαντικότερες φωνές της μεταγλώττισης και της ελληνικής διαφήμισης. Η Τάνια Παλαιολόγου καλεσμένη στον Storyteller συζητά για ένα βιβλίο της πετυχημένης σειράς Aldina και εξηγει τους λόγους που καθιστούν το θέμα του επίκαιρο. Δεν αποκλείει το BBC σύντομα να αντιληφθεί τη δυναμική του και να το διασκευάσει για την τηλεόραση. Το βιβλίο κέρδισε το Bραβείο Booker to 2019.
-
Σε αυτό το επεισόδιο καλεσμένος της Επιστήμης Μπινάζη και του Storyteller ο Γιώργος Μικρογιαννάκης. Πετυχημένος έλληνας στη Σκωτία στο χώρο του sound design και φανατικός αναγνώστης συστήνει στους ακροατές δύο βιβλία που γράφονται για την ίδια περίπου εποχή με φόντο δύο γειτονικές σχετικά πόλεις της Ευρώπης. Την Γλασκώβη και το Μπέρμιγχαμ. Και τα δυο βιβλία έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία, είδος που αγαπά ο καλεσμένος μας. Το Σάγκι Μπείν κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου
-
Το σκανδιναβικό μυθιστόρημα γνώρισε μεγάλες δόξες τα τελευταία χρόνια. Η εκδοτική σοδειά ήταν τόσο κερδοφόρα που έκανε το είδος να ανθίσει και να κατακτήσει αναγνώστες απ΄όλο τον κόσμο. Αναγνώστες που δεν ήξεραν να δείξουν με το δάχτυλο στην υδρόγειο την περιοχή της Σκανδιναβίας, ήξεραν ωστόσο τον Γιο Νέσμπο, πώς μοιάζει το σούρουπο στο Μπέργκεν και τι χρώμα ταπετσαρία προτιμούν οι Νορβηγοί να τοποθετούν στο σαλόνι.
-
Στο νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα του best seller "Διαβάζοντας στη Χάννα", δύο αιώνες γερμανικής ιστορίας πέφτουν σαν σκιά πάνω στην επιθυμία των ανθρώπων να αγαπηθούν.
Χωρίς να φορτώνει το βιβλίο με ιστορικές λεπτομέρειες, ο Μπέρνχαρντ Σλινκ, παρακολουθεί τη ζωή της ηρωίδας του, Όλγας, από τα πρώτα της βήματα μέχρι το «ανατρεπτικό» τέλος της - μια πορεία που ξεκινά από τον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1871 και την ίδρυση του γερμανικού Ράιχ, σημαδεύεται από τους παγκόσμιους πολέμους, για να καταλήξει στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, τον γερμανικό Μάη του 1968 και το σήμερα. Τα τραύματα από το παρελθόν, οι προκαταλήψεις, ο ταξικός αποκλεισμός φαίνεται να εξηγούν τις επιλογές της 'Ολγας, αλλά και τη δυσκολία των υπόλοιπων προσώπων του βιβλίου να ευτυχήσουν. -
ΟΛΙΒ KITTPITZ: αδάμαστη, συμπονετική και συχνά δύσκολη και απρόβλεπτη. Συνταξιούχος καθηγήτρια σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη του Μέην, η Όλιβ όσο μεγαλώνει τόσο πασχίζει να κατανοήσει τις αλλαγές στη ζωή της. Μια γυναίκα που διαβάζει τις καρδιές των γύρω της, τους θριάμβους και τις τραγωδίες τους...
Σ' αυτή τη διεισδυτική και γεμάτη ζωή εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, η ιστορία της Όλιβ Κίττριτζ μάς επιφυλάσσει χιούμορ, συναντήσεις με οικεία συναισθήματα, πόνο, ίσως και λίγα δάκρυα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
"Ένα μυθιστόρημα που ακτινοβολεί ειλικρίνεια και χιούμορ για τη γενναιότητα και τις δύσκολες επιλογές αυτού που ονομάζουμε συνηθισμένη ζωή" (ALICE MUNRO)
"Αυτές οι σελίδες περιέχουν όσα φέρνει η ζωή: εμπειρίες, χαρά, θλίψη και το ενίοτε επώδυνο ταξίδι προς την αγάπη" (Observer)
"Έχω εντυπωσιαστεί βαθύτατα. Τέτοιας ποιότητας γραφή προϋποθέτει να ακούς με προσήλωση, απαιτεί τέλειο συντονισμό με την ανθρώπινη κατάσταση, σημαίνει τόσο ακριβή παρατήρηση της πραγματικότητας που υπερβαίνει τα όρια της δεξιότητας και γίνεται πια αρετή" (HILARY MANTEL)
"Ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα για τους δύσκολους δεσμούς της οικογένειας, διά χειρός μιας από τις καλύτερες συγγραφείς της Αμερικής... Ανατριχιαστικά καλό". (Sunday Times)
"Ένα μικρό αριστούργημα. Η πυκνότητα της γραφής της αποτελεί μέγιστο μάθημα απατηλής απλότητας" (Daily Mail)
"Η Στράουτ δίνει πνοή στο συνηθισμένο με εκπληκτική ενάργεια" (The New Yorker)
"Με υπέρτατη δεξιοτεχνία, η Στράουτ μάς προκαλεί να δούμε τι είναι αυτό που κάνει μια ιστορία καλή ιστορία - και τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή καλή ζωή" (New York Times) -
"Με λένε Γουινόνα". Έτσι αρχίζει την ιστορία της η νεαρή Ινδιάνα στα Χίλια φεγγάρια. "Παλιά μ' έλεγαν Οτζιντζίντκα, που θα πει τριαντάφυλλο.
Ο Τόμας ΜακΝάλτι έκανε μεγάλες προσπάθειες να το προφέρει αυτό το όνομα, μα δεν τα κατάφερνε, κι έτσι μου 'δωσε το όνομα της πεθαμένης ξαδέρφης μου, επειδή του ερχόταν πιο εύκολα στο στόμα. Γουινόνα θα πει πρωτότοκη. Εγώ δεν ήμουνα πρωτότοκη".
Η Γουινόνα γλιτώνει από τη σφαγή της φυλής της, και υιοθετημένη από τον Τζον Κόουλ και τον Τόμας ΜακΝάλτι μεγαλώνει στο χάος της μετεμφυλιακής Αμερικής. Το φτωχό αγρόκτημα έξω από το Πάρις του Τενεσί μοιάζει με ουτοπικό καταφύγιο σ' έναν κόσμο που ακόμα σφαδάζει πιασμένος στις δίνες του πολέμου.
Σ' αυτόν τον κόσμο, όπου νικητές και νικημένοι συνεχίζουν να χτυπιούνται λυσσασμένα, όπου η σκληρότητα και η δυστυχία εξακολουθούν στην πραγματικότητα να σκοτώνουν με χίλιους τρόπους και η στοιχειώδης ασφάλεια είναι άγνωστη λέξη, η νεαρή Γουινόνα αναζητά την ταυτότητά της και το δίκιο της. Γιατί η ιστορία που έχει ν' αφηγηθεί, η ιστορία της νεαρής ζωής της, είναι η ιστορία όχι ενός αλλά πολλών εγκλημάτων. Δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά εγκλήματα: ένας βιασμός, ένας λυσσασμένος ξυλοδαρμός, ένας φόνος. Είναι και τα δημόσια εγκλήματα: η τρομερή γενοκτονία, η συγκάλυψη της βίας, η παρανομία του νόμου. -
Το βιβλίο εξετάζει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στις εταιρίες, στον 21ο αιώνα και υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης σε σχέση με άλλες εργασιακές δεξιότητες.
-
Βρισκόµαστε στην αυγή του Ψυχρού Πολέµου, κι οι λέξεις έχουν γίνει όπλα. Στη Μόσχα, η Όλγα Ιβίνσκαγια συλλαµβάνεται. Είναι η ερωµένη και µούσα του Μπορίς Παστερνάκ – του πιο διάσηµου εν ζωή συγγραφέα στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώς γνωρίζει ότι ο Παστερνάκ γράφει ένα µυθιστόρηµα µε τίτλο Δόκτωρ Ζιβάγκο που ασκεί δριµεία κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση.
H CIA οργανώνει µια αποστολή για να αποκτήσει το χειρόγραφο, να το τυπώσει κρυφά, και να το περάσει λαθραία στην ΕΣΣΔ. Οι πράκτορες που θα αναλάβουν να τη φέρουν σε πέρας δεν είναι παρά δυο δακτυλογράφοι –η γοητευτική Σάλι που διαθέτει σχετική εµπειρία και η ταλαντούχα αλλά πρωτάρα Ιρίνα– των οποίων η ζωή θα αλλάξει για πάντα.
Μια ιστορία πολιτικού και κοινωνικού διωγµού. Μια ιστορία για τον πόλεµο λέξεων µεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Κυρίως όµως, µια ιστορία αγάπης.