Episodes
-
Op 16 december behandelt de Tweede Kamer de GroenLinks-initiatiefnota ‘Luchtvaart op de rails’. De partij wil de commerciële luchtvaart aan banden leggen, onder meer door een nationale limiet aan de CO2-uitstoot te stellen en door de trein aantrekkelijker te maken. Over het spanningsveld tussen vliegen, het milieu en klimaatverandering praat ik met Suzanne Kröger, auteur van de nota en sinds 2017 lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks.
-
#19 Bontenbal & de Boer (week 49) by Studio Energie
-
Missing episodes?
-
Energiedichtheid bepaalt de aantrekkelijkheid van een energiebron. Zon, wind en biomassa scoren wat dat betreft heel slecht, aldus Simon Rozendaal. De chemicus, wetenschapsjournalist, schrijver én zelfverklaard vooruitgangsoptimist maakt zich dan ook zorgen over de ’volslagen irrationaliteit’ in het energie- en klimaatdebat. Over dat debat en nog veel meer praat ik uitgebreid met Rozendaal.
-
Op 2 december begint in Madrid de vijfentwintigste Conference of the Parties, oftewel COP25, de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Vallen er doorbraken te verwachten en zo ja welke? Een gesprek met Heleen de Coninck, energie- en klimaatbeleidsonderzoeker aan de Radboud Universiteit. Over klimaatbeleid, technologie & innovatie, politiek, CCS, de plicht om hoopvol te zijn en nog veel meer...
-
This week the new World Energy Outlook was published. In their flagship report the International Energy Agency (IEA) maps out the routes the world is currently following, may follow and should follow to be in line with the Paris Agreement. For this ‘Sustainable Development Scenario’ drastic changes are needed, says the IEA. With Executive Director dr. Fatih Birol I talk about what these drastic changes are and who should make them.
-
#18 Bontenbal & de Boer (week 46) by Studio Energie
-
Onlangs hield hij zijn oratie als hoogleraar aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zijn vakgebied: zonne-energie. Al meer dan 35 jaar werkt hij aan de ontwikkeling van nieuwe generaties zonnecellen en hun toepassing. Hoe kan de wereld de enorme potentie van zonne-energie beter dan nu benutten? Ik vraag het Wilfried van Sark, hoogleraar ‘Integratie van fotovoltaïsche zonne-energie’ verbonden aan het Copernicus Instituut.
-
Afgelopen week presenteerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de doorrekening van het Klimaatakkoord en de eerste KEV, de Klimaat- en Energieverkenning. Die laatste is een lijvige werk van 240 pagina’s bomvol cijfers, analyses en prognoses. Maar de onzekerheden zijn groot, zegt PBL. Dus wat zijn de verwachtingen waard? En welke lessen zijn er al te trekken? Dat en meer vraag ik aan Pieter Boot, sectorhoofd Klimaat, Lucht en Energie bij PBL.
-
#17 Bontenbal & de Boer (week 44) by Studio Energie
-
Twee weken geleden voerde Greenpeace actie op de Noordzee tegen Shell. Dat bedrijf wil de fundamenten van vier olie- en gas-platforms, die niet meer in gebruik zijn, niet weghalen maar in zee laten staan. Greenpeace zegt: ‘Shell, ruim je rotzooi op.’ Dat opruimen van oude olie- en gasinstallaties is verplicht, gaat alleen al in Nederland miljarden kosten en is dús een heikel onderwerp. Ik praat erover met Jacqueline Vaessen, directeur van Nexstep, het Nationaal Platform voor Re-use & Decommissioning.
-
Met wereldwijde acties tegen klimaatverandering stond Extinction Rebellion de afgelopen twee weken flink in de schijnwerpers. Zo waren er in Amsterdam wegblokkades en zogenoemde ‘die-in’s’, onder meer bij Vattenfall. Wat eisen de 'rebellen', wat moet er concreet gebeuren en zullen burgers inderdaad in opstand komen, zoals de beweging wil? Dat -en nog veel meer- vraag ik aan Ernst-Jan Kuiper van Extinction Rebellion Nederland.
-
Op 25 september was in Japan de tweede ministeriële waterstof-top. Ook ons land was vertegenwoordig. De verwachtingen over de rol van Nederland bij de ontwikkeling van een internationale waterstofeconomie, zijn hoog gespannen. Is dat terecht? Hoe gaat het bijvoorbeeld met de ontwikkeling van waterstof in eigen land? Dat en meer vraag ik aan Noé van Hulst, sinds 2018 de officiële waterstofgezant van het Koninkrijk der Nederlanden.
-
#16 Bontenbal & de Boer (week 41) by Studio Energie
-
Na de aankondiging door de Duitse regering van een nieuwe pakket ingrijpende klimaatmaatregelen, en het topoverleg met de Nederlandse regering, afgelopen week, over verdere samenwerking, is het hoog tijd voor goed gesprek over onze Oosterburen. Hoe gaat het nu écht in het land van de Energiewende? Dat vraag ik aan Jan Frederik Braun, Strategisch Energie Analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en kenner van het Duitse energie- en klimaatbeleid.
-
Op steeds meer plaatsen in ons land is er geen ruimte meer op het elektriciteitsnet. Niet voor producenten, zoals zonneparken, maar ook niet voor grote energievragers, zoals datacentra. Inmiddels zijn alle ogen op de netbeheerders gericht. Hoe kan het dat zij de problemen niet zagen aankomen? Of ze wel zagen, maar niet aan de bel trokken? Dat –en hoe het nu verder moet– bespreek ik met André Jurjus, directeur van Netbeheer Nederland.
-
#15 Bontenbal & de Boer (week 38) by Studio Energie
-
Onder het motto ‘Windmolens maken onze zee kapot’ is een groep Noordzee-vissers een petitie gestart tegen de grootschalige bouw van windparken. Zowel die zee, als zeedieren als de vissers zelf worden in hun voortbestaan bedreigd. Tot nu toe staan de vissers alleen in hun protest. Wind-op-zee lijkt een gelopen race. Vechten ze niet gewoon een verloren strijd, vraag ik aan Dirk Kraak, bestuurslid van de actiegroep EMK, Eendracht Maakt Kracht.
-
Onlangs is de Eerste Kamer begonnen met de behandeling van het wetsvoorstel ‘Verbod op kolen bij elektriciteitsproductie’. Als de wet wordt ingevoerd, daagt kolencentrale-eigenaar Uniper de Nederlandse Staat voor de rechter. Is dat terecht? Wordt Uniper inderdaad ‘onteigend’, zoals het bedrijf claimt? Of heeft het met de bouw van een nieuwe kolencentrale gewoon gegokt en verloren? Ik praat erover met Hans Schoenmakers, directeur van Uniper Benelux.
-
#14 Bontenbal & de Boer (week 36) by Studio Energie
-
Met de Tweede Kamer terug van zomerreces is het nieuwe parlementaire jaar officieus begonnen. Het vorige eindige in juni met de presentatie van het Klimaatkoord, na bijna anderhalf jaar praten, polderen en politieke spanning. Maar met de industrie boos, burgers in onzekerheid en het elektriciteitsnet dat nu al in z’n voegen kraakt, moet het echte werk eigenlijk nog beginnen. Ik praat erover met Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat.
- Show more