Bölümler
-
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä 2021 - tema Totalekonomi, miljöpåverkan och välbefinnande.
Vilka brukarkvaliteter skapar materialet trä? Har värderar olika brukare klimat och hållbarhet? Vad tycker brukarna om synligt trä? Hur används trä för att profilera sitt varumärke?Deltar gör:
Anna Denell, Vasakronan, Hållbarhetschef
Sara Haasmark, ICA Fastigheter AB, Hållbarhetansvarig
Mattias Tas, Lidl, Hållbarhetschef.
-
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä 2021 - tema Totalekonomi, miljöpåverkan och välbefinnande.
Vilka är de främsta boendekvaliteterna i Frostaliden projektet? Vilka brukarkvaliteter skapar materialet trä? Har värderar de boende klimat och hållbarhet? Vad tycker de boende om synligt trä?Deltar gör:
Jan Larsson, White Arkitekter och Chalmers, Arkitekt och Adjungerad professor
Claes Clausen, Stadsarkitekt Skövde -
Eksik bölüm mü var?
-
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä 2021 - tema Totalekonomi, miljöpåverkan och välbefinnande.
Vilka är de största utmaningarna? Vilka är de största möjligheterna? Hur stora klimateffekter kan uppnås? Vilka fördelar har ett industriellt byggande? Hur hanteras stadsmiljöfrågorna bäst? Hur påverkas stadslivet och omgivningen?Deltar gör:
Helena Bjarnegård, Boverket, Riksarkitekt
Jan Dahlkvist, ÖrebroBostäder AB, Byggchef
Björn Johanson, Bjerking, Konstruktör -
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä 2021 - tema Totalekonomi, miljöpåverkan och välbefinnande.
Hur påverkar LCA-analysen upphandlingen? Hur kan affärsmodellen påverka ett klimatneutralt byggande? Vad innebär ett cirkulärt byggande för totalekonomin? Vilka effekter kommer klimatdeklarationer att ha?Deltar gör:
Anna Ervast Öberg, Folkhem Trä AB, Projekt – och utvecklingschef.
Tomas Nord, RISE, forskare. -
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä 2021 - tema Totalekonomi, miljöpåverkan och välbefinnande.
Vad höjer respektive sänker kostnader? Är tid och kostnader de rätta när träprojekt kalkyleras? Hur stor betydelse har den totala byggtiden? Har försäkringskostnaderna någon betydelse? Deltar gör:
John Lindgren – Högskolan i Halmstad, Universitets lektor.
Maria Säterdal – Växjöbostäder, VD. -
20 januari 2021. Generellt ska man vara försiktig med att använda ord som revolution och paradigmskifte men det i detta avsnitt kan det faktiskt finnas anledning att använda dessa kraftuttryck. Med ny teknik som tidigare bara använts inom sjukvården kommer nu sågverksindustrin att ligga i frontlinjen när det gäller den digitala revolutionen. Genom att röntga stockarna och i hög hastighet analyseras en enorm mängd data kommer varenda stock att kunna utnyttjas på bästa möjliga sätt i våra sågverk. På så sätt kommer vi att kunna bygga fler hus av varje träd och varje stock kommer att användas till exakt rätt slutanvändning. Vad innebär detta för träindustrin? Vilken förändring har skett de senaste åren? Hur står andra byggindustrier i förhållande till träbranschen i den här frågan?
Deltar gör: Björn Källander, chef standardisering och forskning på Svenskt Trä, Lars Hansson, professor Träteknik LTU, Johan Oja, teknikchef Norra Timber, Anders Carlsson, teknik- och utvecklingschef Derome Hus och Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä.
-
13 januari 2021. Fram till 1994 var det förbjudet att bygga hus med fler än 2 våningar i trä. Idag ser vi att träbyggandet får fotfäste på alla nivåer i samhällsbyggandet. I det här avsnittet pratar vi om tre kommuner som brottas med ungefär samma frågor som resten av Sverige när det gäller att balansera behovet av bostäder och lokaler med att minska klimatavtrycket inom byggindustrin. Vad är det som driver träbyggandet på lokal nivå? Vilka svårigheter finns det och hur svarar träindustrin upp mot de krav som ställs?
Deltar gör: Susanne Rudenstam, chef Sveriges Träbyggnadskansli, Bror Sundqvist, verksamhetsledare Träcentrum Norr, Veronica Zetterberg (M), ordförande serviceutskottet Falu kommun, Carin Berglind, arkitekt Årehus och Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä.
-
16 december 2020. Byggvaruhandeln har haft en rekordsommar. När allt fler spenderade mer tid hemma i år än tidigare fick den snickrande, hantverkande och pysslande delen av Sveriges befolkning mer tid och pengar över åt nya träprojekt hemma. Men vad innebär detta egentligen för marknaden framöver? Nu när alla byggt sina altaner och uterum, väntas nu en nedgång för byggvaruhandeln? Eller ser vi en livsstilsförändring där vi satsar mer på byggprojekt hemma? Vilken roll har trä i så fall att spela i den utvecklingen?
Deltar gör: Fredrik Gustavson försäljningschef, Södra, Peter Sjöström, inköpsdirektör Stark Sourcing, Isabelle McAllister, designer och programledare, Pontus Netinder, kategorichef trävaror Woody Bygghandel och Johan Fröbel chef teknik och distribution på Svenskt Trä.
-
8 december 2020. Vi vet alla att trender kommer och går. En del trender är kopplade till utseende och image medan andra är kopplade till vår livsstil och sätt att leva. Furu är inte längre lika tydligt kopplat till gamla gillestugor och antika kök, furu är trendigt. Studier visar att man gärna inreder med ljust trä i hemmet och hela nio av tio håller med om att trä i möbler och interiör ger en trivsam känsla.
Kan trä dessutom visa sig vara hälsomässigt fördelaktigt? Vi vet att trä har en positiv inverkan på inneklimatet och reglerar temperatur, fukt och ljus på ett bra sätt. Nu har vi också lärt oss att träinredning kan ge ett ökat välbefinnande och studier tyder på att trä kan ge både lägre hjärtfrekvens och blodtryck och därmed ha en lugnande effekt på oss människor.
Kan trä vara hälsosamt? Kommer våra konsumtionsmönster att förändra sig baserat på de förändringar vi ser i samhället? Vilken roll kan trä spela i våra framtida livsstilsförändringar?
Deltar gör: Stefan Nilsson, Trendstefan, Stefan Lundin, arkitekt White Arkitekter, Björn Nordin, chef interiör och design Svenskt Trä, Tomas Nord, universitetslektor verksam vid Linköpings universitet. och Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä.
-
3 december 2020. Gunnar Wetterbergs bok “Träd” beskriver på ett fantastiskt sätt skogens utvecklingsresa, hur ny teknik och en kontinuerlig utveckling bidragit till att ständigt förfina och förbättra. Nu bygger vi återigen allt högre och allt större hus i trä. Ett av många exempel på hur vi kan ta ansats i det redan tänkta och ta det vidare in i framtiden. Samtidigt pratas det ofta om ett hantverk som gått förlorat? Är moderna metoder och verktyg ett hot? Eller är de en möjlighet? När slutar något att vara ett hantverk? Ja, vad är ett hantverk egentligen?
Deltar gör: Tomas Alsmarker, programledare, Gunnar Wetterberg, historiker och författare samt Katarina Lundeberg, arkitekt, In Praise of Shadows Arkitektur AB.
-
29 november 2020. Känner du till Peter Zumthor? Han är en av världens främsta arkitekter som har skapat flera helt magiska byggnader i trä. I en intervju menade Peter Zumthor att “å ena sidan har vi en mycket industrialiserad byggnation där arkitekten underordnas en massa andra aktörer, och där skapas ingen arkitektur. Å andra sidan har vi den riktiga arkitekturen, som sysslar med vad våra sinnen upplever”. Det finns en skara personer som anser att det industriella träbyggandet skulle innebära en motsättning för att kunna bygga vackert. Vi pratar med två arkitekter om ett ökat industriellt byggande. Vilka hot och möjligheter finns det? Det är få andra industrier där det industriella ses som ett hot mot att göra magiska produkter. Snarare som en förutsättning. Varför är det då tvärtom i byggindustrin?
Deltar gör: Tomas Alsmarker, programledare, Åsa Kallstenius, arkitekt, Kod Arkitekter AB och Rahel Belatchew, arkitekt, Belatchew Arkitekter AB.
-
Each year, the Elite Stadshotell in Karlstad, Sweden, is usually full this week, as Swedish and international colleagues from the wood industry come together to discuss the market situation for wood. For obvious reasons, we can’t meet up this year, but that is not going to stop us from discussing the state of the market, how coronavirus has affected our industry and what the future holds for wood. How has the industry handled the changes caused by the pandemic so far? Are there any long-term changes affecting exports and trade in the wood industry?
Participant: Christian Nielsen , Market Analyst Swedish Forest Industres Federation, Johan Padel, CEO Holmen Timber, Fredrik Wallenstad, Marketing Director Moelven Timber, Mathias Fridholm, Director, Swedish Wood and the secret guest.
-
19 november 2020. De flesta upplever att trä skapar en behaglig ljudmiljö och de flesta känner sig också trygga i moderna trähus. Lösningarna för att bygga säkra träbyggnader finns, lika så kunskapen. Men ändå finns en viss osäkerhet kvar över hur man faktiskt gör. Vi undrar vad det beror på. Finns det kanske för många lösningar? Vi ställer oss också frågan vad brandsäkerhet är? Vad är en god ljudmiljö?
Deltar gör: Tomas Alsmarker, programledare, Björn Yndemark, brandskydds- och riskhanteringskonsult, WSP AB och Martin Höjer, akustiker, Tyréns AB.
-
I Sverige byggs i princip alla bostadshus upp till två våningar i trä idag och i Nordamerika byggs cirka 80 procent av alla bostadshus upp till sex våningar i trä. Vad innebär det att välja trä för bostadsbyggandet? I det här avsnittet pratar vi om vad som kan minska och öka kostnader, om kunskap och kompetens, om marknadsfördelar och om vad som är viktigast för ett ökat träbyggande.
Deltar gör: Tomas Alsmarker, programledare, Mikael Krüger, vd, Stenmarks Bygg i Skaraborg AB och Rikard Sjöqvist, energi-, miljö- och teknikchef på Midroc.
-
FN har konstaterat att “cirka 70% av alla växthusgaser i en genomsnittlig stad är direkt kopplat till samhällsbyggande” och år 2018 tecknades Parisavtalet om nollutsläpp till 2045. Som ett steg i rätt riktning beslutade Malmö stad att förra året ta fram en färdplan för ett klimatneutralt samhällsbyggande till 2030. Just nu pågår liknande arbete i flera andra kommuner. Att bygga både ekologisk, ekonomiskt och socialt hållbart är en livsavgörande utmaning som kommer att innebära förändringar i hur våra samhällen planeras, byggs och brukas. Vilka förändringar kommer vi att se i Malmö? Vad kommer ett cirkulärt och biobaserat byggande att innebära? Kommer stenstaden Malmö att vara en trästad 2030?
Deltar gör: Tomas Alsmarker, programledare, Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör, Malmö stad.