Episodes
-
Estrenem nova temporada i no ho podríem fer millor: gravem a les instal·lacions de Betevé. Ja hem deixat enrere els nostres menjadors o la gravació virtual. I no podem començar de millor manera per la convidada que ens acompanya. La Marta Roig és mediadora de la lectura i probablement la coneixereu pels seus laboratoris de lectura. Avui dia és la secretària del Consell Català del llibre infantil i juvenil. Hem parlat amb ella per posar coordenades al gran mapa de recursos al qual s'enfronta un mediador.
Trobaràs totes les notes a aquest podcast a tandemlij.cat -
Ja sabeu que estem capficats en visibilitzar la LIJ. I creiem que la LIJ no pot ser visible si no ho són els seus autors. Com ja vàrem fer amb la Tina Vallés i el Ruben Montañá, ens sembla cabdal, des d'aquí ajudar a, com a mínim, fer-nos ressó d'aquells premis LIJ que pot ser no queden visibilitzats per la premsa tradicional.
Tenim amb nosaltres a Ivan Vera, l'autor de "Áunia. L'anhel de llibertat d'una noia ibèrica", editat per Akiara Books.
També aprofitem aquest episodi per acomiadar la temporada i dir-vos què llegirem a Tàndem aquest estiu. I vosaltres, què llegireu?
Podeu llegir les notes al podcast a tandemlij.cat -
Missing episodes?
-
Després de la pausa que ens vàrem agafar per la mort de Bernat Cormand, tornem, perquè ell volia veure la LIJ ben amunt, com nosaltres. I tornem amb una companyia immillorable: parlem amb l'Aitor Martos, de la llibreria Sendak de Barcelona; una llibreria que ha cuidat aquest projecte des de l'inici i un lloc que sempre ens és temptació i refugi.
Parlem de lectura de còmic, de les seves característiques com a gènere i d'una llista ben sucosa de recomanacions.
Podeu llegir les notes a aquest episodi a tandemlij.cat -
Aquesta entrevista va ser gravada el dia 10 de juny a la Llibreria Antinous de Barcelona, amb públic en directe. Va ser una experiència molt satisfactòria que esperem repetir molt aviat! Vàrem xerrar amb en Bernat Cormand sobre la seva darrera novel·la, El cap als núvols, publicada per L'Altra Tribu, que planteja mostra la realitat LGTBIQ+ amb tendresa i naturalitat. Cormand és filòleg de formació, il·lustrador per llegat i també per amor (a partir de El cap als núvols també et podem adjudicar el barret de escriptor). Actualment, és professor associat a la carrera de Traducció i Interpretació (Universitat Pompeu Fabra), dirigeix la revista Faristol, especialitzada en literatura infantil i juvenil que aquí citem com a mínim una vegada a cada programa, i fins fa poc feia crítica de LIJ per al diari Ara.
Trobaràs les notes a aquest podcast a tandemlij.cat -
Aquesta quinzena dediquem el programa als més petits: els infants fins els sis anys i la seva literatura. I per fer-ho hem tingut al programa a les coordinadores del grup de treball, Maria Rovira López i Anna Solà Serra. Ens han parlat de la tasca que fan des del LAB 0-6, ens han aconsellat com convidar les criatures a la lectura i ens han puntualitzat algunes creences. Agafeu paper i bolígraf perquè tenim un programa carregat de coses!
-
Teníem moltes preguntes per fer-li, però aviat descobreixes que quan tens en Jaume Centelles davant, l'únic que pots fer és deixar-te endur i escoltar. Ell, que sempre apareix amb la seva maleta plena de jocs, d'inventiva i de llibres. En Jaume és mestre i s’hi va dedicar durant 40 anys, sobretot a l’etapa d’infantil i encarregant-se de la biblioteca escolar. Diem que és mestre, perquè com ell mateix diu, no t’acabes mai de jubilar d’això de fer de mestre, tot i que ell ho està. A banda d’això, ha escrit diversos, per no dir molts, articles i llibres com La biblioteca, el cor de l’escola (Premi de Pedagogia de Rosa Sensat el 2005) o 99 invitacions a la lectura amb col·laboració amb el grup Passió per la Lectura de Rosa Sensat el qual ell mateix coordina. Col·labora amb les revistes educativa Guix, MiBiblioteca, Perspectiva Escolar o In-fàn-cia periòdicament. Fins i tot ha fet de traductor. També participa del programa l’Ofici d’Educar de Catalunya Ràdio.Podeu trobar totes les notes del podcast a lletraferits.cat>podcast
-
Doncs avui, com ja vàrem fer amb en Guillem, canviem una mica els rols del podcast. El Guillem assumeix els micros en solitari per entrevistar la Marina, l'altra pota de Tàndem. Editora de la col·lecció de llibres per a joves de L'Altra Editorial, L'Altra Tribu; escriu per la revista El Culturista; fa classes... Una motivada de la vida, vaja. Avui hem parlat amb ella sobre què significa ser editora i començar en aquest gremi.
-
Aquí teniu el nostre ja habitual programa pre Sant Jordi en el qual algunes llibreries amigues ens recomanen els seus llibres preferits per aquest Sant Jordi. Aquest any, perquè sabem que tenim moltes ganes d'aquest dia, hem engreixat la llista de convidats al programa. Us trobareu amb algunes veus conegudes que ja han passat pel programa i d'altres a qui tenim moltes ganes de convidar.
7:25 Àlbum il·lustrat
16:49 Narrativa infantil
28:11 Narrativa juvenil
37:31 Coneixements
45:42 Poesia
51:10 Miscel·lània (un llibre de teoria, un còmic i un llibre per a nadons)
59:02 Extres (Llibreria L'Aranya i Sendak) -
Avui entrevistem a Tina Vallès i Rubén Montañá, guanyadors del Premi Josep M. Folch i Torres de literatura infantil i el premi Joaquim Ruyra de literatura juvenil respectivament. Parlem amb la Tina del seu procés d'escriptura de "Els pòstits del senyor Nohisoc" i amb Rubén Montañá de "Les esferes del temps".
Una dissecció de les dues obres, del seu procés creatiu i de la projecció que es dona als escriptors de LIJ i la repercussió als mitjans dels premis d'aquestes categories. -
Avui, Dia Mundial de la poesia, ens semblava cita obligatòria passar per aquest gènere que tanta por ens fa a tots els mediadors. La nostra última cita amb el gènere va ser fa un any, amb les mencions que en vam fer parlant amb el Felipe Munita. Però avui, la poesia i la seva mediació són els grans protagonistes del programa. I per això, hem convidat el Dani Espresate, mestre i psicopedagog. Va cursar el màster de Biblioteca Escolar i Promoció de la lectura i és el bibliotecari escolar del seu centre. També treballa pel programa de biblioteca escolar “puntedu” del Departament d’educació, fa formacions per a docents i és Coordinador del Grup de Treball Transversant la poesia de l’Associació de mestres Rosa Sensat. Podeu llegir l'entrada completa a: http://www.lletraferits.cat/?p=4233
-
El passat dia 7 de març vàrem celebrar el primer any de vida del podcast amb un vermut virtual per IG Live. Moltes gràcies a tots els que ens vàreu acompanyar. Si no vas poder assistir, aquí tens la trobada en el format podcast de sempre!
Gràcies a tots per enviar-nos les preguntes! -
No fa falta que us presenti en Guillem, oi que no? Avui hem decidit fer un programa una mica diferent, na Marina s'ha posat als micros en solitari i en Guillem ha passat a ser l'entrevistat. I n'ha resultat una entrevista preciosa sobre la responsabilitat dels docents en el procés d'aprenentatge dels infants i la seva implicació fonamental en el seu amor pels llibres.
-
Teníem tantes ganes de parlar de crítica! Teníem tantes ganes de trobar la més mínima excusa per fer venir en Pep Molist al programa! Ha dedicat la seva vida, com diu ell, al binomi format entre infants i llibres. Des de la vessant de mediador, des de la de creador i, també, des de l’òptica de la crítica, que és la que ens pertoca avui. Ha col·laborat amb el País i ha dirigit i escriu a la revista Faristol. Ha escrit més de 80 obres dirigides a infants i també llibres d’assaig com Els llibres tranquils: el curs de la vida a través de la literatura infantil (PREMI ROVELLÓ) o Dins el mirall: la literatura infantil i juvenil explicada als adults (que hem recomanat a la newsletter de Tàndem). Cal dir que com a crític o divulgador també ha sigut guardonat diverses vegades.Podeu consultar les notes al podcast a lletraferits.cat>podcast.
-
Vàrem començar la temporada amb la Mariona Trabal parlant de com muntar i dinamitzar una biblioteca escolar. Per les xarxes ens vareu demanar un programa sobre biblioteca escolar a secundària. Ens fa molta il·lusió que ens proposeu temes i el volem complir. Hem parlat amb la Marta Cava, una altra gran defensora de les biblioteques escolars. Actualment és la bibliotecària de l’Institut Premià de Mar i també col·labora a la biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Forma part del Grup de Treball de Biblioteques Escolars i del Grup de Treball de literatura juvenil “Llums del Nord” i també és formadora, per exemple, del programa LEXCIT.Podeu llegir les notes al podcast a lletraferits.cat>podcast
-
En el primer programa d'aquest any parlem de llibres tranquils, llibres que es llegeixen amb calma i de digestió lenta. Quan pensàvem en un programa així, el pensàvem amb noms i cognoms. Inês Castel-Branco, és l'editora d'Akiara Books i va ser la fundadora de Petita Fragmenta. Creiem que és una conversa necessària i enriquidora per començar l'any reflexionant sobre el paper dels llibres i la literatura.
-
Ha estat un final d'any molt intens, així que hem volgut finalitzar-lo amb un programa tranquil, una conversa entre dos sobre el nostre any (pel que fa a les lectures). He convençut el Guillem per fer un famós book tag que circula des de fa uns anys per Youtube per repassar l'any sense caure en els tops. No us preocupeu si esteu cansats d'escoltar-nos parlar de llibres, el 2021 promet moltes més entrevistes sucoses. Bones festes i bona entrada d'any. Ens escoltem l'any que ve!
Podeu llegir les notes al podcast a lletraferits.cat>podcast -
Fa uns mesos vivíem el Sant Jordi més estrany fins a la data, enmig d'una pandèmia que ens va obligar a quedar-nos a casa. Vàrem decidir fer un programa de recomanacions amb unes quantes llibreries per instar a la gent que els donés suport. Avui hem recuperat el format per aquest Nadal tan atípic i en el qual els llibres faran més falta que mai. Us agradarà saber que tots els llibreters estaven tan enfeinats, que ha costat fer aquest programa.
Podeu trobar les notes al podcast a lletraferits.cat>podcast -
Na Lara va estudiar magisteri i va fer el màster de Biblioteca Escolar i Promoció de la lectura. És doctora en Didàctica de la Llengua i la Literatura des del 2015. Ha estat mestra a l’escola Cesc Aldea de Terrassa, una escola on la lectura i els llibres són l’eix central del programa i d’on ara n’és la directora. Teniu les notes a aquest podcast a lletraferits.cat>podcast
-
Noemí Mercadé és la directora editorial del Grup Casals. L’editorial, que va començar com una impremta. Cap als anys 70 s’aposta per l’escola catalana i es comencen a fer materials didàctics en català. Combel sorgeix fa uns 30 anys com a segell més literari de LIJ i l’any 2006 es crea Bambú, el segell més recent dedicat a llibres per a joves.Podeu consultar les notes al podcast aquí: http://www.lletraferits.cat/index.php/2020/11/08/episodi-14-com-es-fa-un-llibre-amb-noemi-mercade/
-
Qui és la Piu Martínez? Podríem dir que va estudiar Biblioteconomia i Documentació a la Universitat de la Corunya i després va fer un màster d’edició a la Universitat Pompeu Fabra. La seva vida ha girat sempre al voltant dels llibres. Primer com a lectora i després fent gairebé tots els papers de l’auca: bibliotecària, llibretera, redactora, editora, investigadora, formadora… L'àlbum il·lustrat és una de les seves grans dèries. Podeu trobar totes les notes al podcast a lletraferits.cat
- Show more