Episodes
-
I denne episode sætter vi fokus på vores dybe og komplekse forbundethed til teknologien, og hvordan vi skal navigere både videnskabeligt, etisk og følelsesmæssigt i en verden, der i højere og højere grad formes af den.
Med filosof og debattør Björk Mo van Dijk som gæst, samt vores nysgerrige vært Barbara og husfysiker Esben, giver vi i første del en intro til de vigtige tænkere Karen Barad og Donna Haraway, der har revolutioneret vores forståelse af forholdet mellem natur og kultur, materie og sprog, samt teknologi og etik.
Derefter ser vi på alt fra de nyeste (kvante)teknologier til cyberfeminisme, fra Descartes til postkolonialisme, fra hunde til robotkirurger. Tag med os, når vi prøver at spore netværket af sammenfletninger mellem teknologien og os selv!
--------------------------------------------------------------
Pensumliste til videre læsning:
Meeting the Universe Halfways - Karen Barad (2007)
A Cyborg Manifesto - Donna Haraway (1985)
Gender Trouble - Judith Butler (1990)
I Syv Sind: Kvantecomputeren får os til at forstå os selv - Tor Nørretranders (2023)
At tænke med agential realisme - Malou Juelskjær (2019)
Atomteori og menneskelig erkendelse - Niels Bohr (Ny formateret udgave fra 2013)
Atomteori og naturbeskrivelse - Niels Bohr (Ny formateret udgave fra 2013)
Det andet køn - Simone de Beauvoir (1949)
Frankenstein - Mary Shelley (1818)
Prøv en dyb google søgning på ‘Cyberfeminisme’
Tjek også Ursula Le Guins sci-fi værker, f.eks. Jordhavs-serien
----------------------------------------------------------------
Episoden er tilrettelagt af: Anton Ritzau
-
I denne TankeStrøm Short spørger vi filosof og debattør Björk Mo van Dijk om man overhovedet kan tale kvantefysik og queer-teori op mod hinanden, som vi gjorde i Episode 1. Vi kommer også ind på magtforhold imellem de forskellige videnskaber, og hvor tværfaglighedens grænser går helt generelt. Optagelsen er fra vores live event d. 22. februar på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet.
-
Missing episodes?
-
I denne første episode af TankeStrøm's tværfaglige podcastserie undersøger og udfordrer vi vores ellers så faste kategori-tankegange fra to meget forskellige perspekter: kvantefysik og queer-teori. Vi har besøg af Esben med en PhD i kvantefysik og Rebekka, der studerer sociologi og identificerer sig som queer. Lyt med om kvantemysterier, Bohr-Einstein debatten, queer-begrebet og queer oplevelser, og hvordan der opstår uventede paralleller (og forskelle) mellem de to perspektiver i denne spændende samtale.