Episodes

  • Sofia Helin är född 1972 i Örebro och uppvuxen i Linköping. Hon studerade på universitetet i Lund innan hon gick först Calle Flygares teaterskola och sedan Teaterhögskolan i Stockholm 1998-2001.

    Sofia Helin har arbetat med scenteater på Stockholms Stadsteater, på Riksteatern och på Dramaten. Hon har gjort film: med Maria Blom som regissör: Masjävlar, Nina Frisk, där hon spelade titelrollen. Hon har setts som Cecilia, i Arn (regi: Peter Flinth) och hon var med i Fyra nyanser av brunt (av Killinggänget i regi av Tomas Alfredson).Men det stora genombrottet kom med rollen som Saga Norén i tv-serien Bron, det har blivit inte mindre än fyra säsonger av denna dansk-svenska produktion och 2017 kunde hon ses i den tyska TV-serien Under samma himmel.Sofia Helin sommarpratade i P1 år 2014 och hon har varit programledare på SVT för TV-serien 30 liv i veckan, som handlade om psykisk ohälsa och om självmord.

  • Just nu aktuell som regissör till "Utan personligt ansvar", en dramatisering av Lena Anderssons roman på Teater Brunnsgatan Fyra.

    Rickard Günther är teaterregissör, född 1961 i Wasa i Finland. Han är autodidakt och började sin konstnärliga bana som gatuakrobat redan som tonåring och var sedan med och grundade Teater Galeasen, där han debuterade som regissör 1984 med Största möjliga tystnad (av ensemblen och Rickard Günther). Han var sedan Teater Galeasens konstnärliga ledare under många år och gjorde många både omtalade och banbrytande uppsättningar bland annat Lars Noréns Sakrament 1987.Rickard Günther har också arbetat på Dramaten, Stockholms Stadsteater och Riksteatern och i både Finland och i Italien. Totalt har det blivit över sextio uppsättningar.1996 fick han Guldmasken för bästa teaterregi och 2005 Svenska Dagbladets Thaliapris för Prinsessdramer av Elfriede Jelinek, på Teater Galeasen och i en TV-version, samt Jag är min egen fru, Doug Wrights monolog på Stockholms Stadsteater.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Född 1973 i Spånga i Stockholm och utbildad på Teaterhögskolan i Krakow och på Dramatiska Institutet i Stockholm och har frilansat som regissör sedan 2001.

    Natalie Ringler har bland annat jobbat på Dramaten, Folkteatern i Göteborg, Malmö Stadsteater, Norrbottensteatern och Stockholms Stadsteater. Hon har regisserat i Warszawa och gjort flera uppsättningar på Teater Galeasen i Stockholm. En uppsättningarna på Teater Galeasen är Vår klass 2013 av Tadeusz Slobodzianek, 2013. En uppsättning som beskrivits som en avTeater Galeasens största framgångar någonsin. Vår klass gjordes också i en radioversion för Radioteatern i P1 2015.Natalie Ringler fick Medeapriset år 2014. Senaste uppsättningen signerad Natalie Ringler var Utopier av Erik Uddenberg på Folkteatern i Gävleborg.

  • Född 1969 i Stockholm och utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 1992-1995.

    Efter Teaterhögskolan kom han till Unga Klara i Stockholm, där han var med i en rad av Suzanne Ostens uppsättningar och även debuterade som regissör med Livet en dröm av Pedro Calderón 2003.Tobias Theorell har sedan dess regisserat flitigt bland annat på Stockholms Stadsteater, Malmö Dramatiska teater, Göteborgs Stadsteater, Uppsala Stadsteater, och han har satt upp allt ifrån Gotthold Ephraim Lessings Emilia Galotti till Anton Tjechov, Peter Weiss, Lars Norén, Harold Pinter och Stephen Sondheims musikal Sommarnattens leende. Han har också regisserat en hel del opera: på Norrlandsoperan, Stockholmsoperan och nu senast på Folkoperan i Stockholm den kritikerrosade Salieri vs Mozart med Loa Falkman i rollen som Salieri. Han har också arbetat som regissör i Tyskland och i Sydafrika.Som skådespelare har Tobias Theorell medverkat i en del filmer också, t ex tre av Suzanne Ostens.

  • Lindy Larsson är just nu aktuell både som spelledaren i Pippin på Malmö opera och i Roma Armee i regi av Yael Ronen på Maxim Gorki Theater i Berlin.

    Lindy Larsson är skådespelare, dansare, musikalartist född 1974 i Ljuder (i Småland), uppvuxen i Småland och i Jämtland. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och på Balettakademien i Göteborg.Under åren har han jobbat på Malmö Opera, Stockholms Stadsteater, Dramaten, Malmö Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Dansens Hus och på Maxim Gorki Teater i Berlin där han medverkar i Roma Armee i regi av Yael Ronen.Han fick sitt genombrott i Colin Nutleys film Änglagård- tredje gången gillt i rollen som pastorsadjunkten Kristoffer. Lindy Larsson har gjort en rad stora musikalroller bland annat konferenciern i Cabaret på Malmö Opera. Där är han också är aktuell just nu i musikalen Pippin, som Ronny Danielsson regisserat.Han har jobbat med regissörer som Charlotte Engelkes, Birgitta Egerbladh och Linus Tunström. 2010 fick han Kvällspostens Thaliapris för sin insats i Carmen, i regi av Kajsa Giertz. Också sjunger han i Lindy och Bon Bon Band.Lars Ring skrev om bandet i Svenska Dagbladet 2016 när de spelat på Dramaten:Lindy Larsson är en scenisk turbin. Han alstrar energi, känslor och kättja som var det helt självklart. Han personifierar ordet karismatisk. Lindy Larsson är skådespelaren som kastar sig mellan genrer. Lindy Larsson kan sjunga opera, dansa flamenco och besjäla en Disneylåt.

  • Marie Richardson är en folkkär och mycket hårt arbetande skådespelare, känd för många både för sina roller på Dramaten, hos Ingmar Bergman och på film och i tv senast i SVT:s serie Innan vi dör.

    Marie Richardson är född 1959 i Ljusdal. Hon är utbildad först på Skara skolscen, sedan på Teaterhögskolan i Stockholm eller Scenskolan, som den hette då - 1982-85.Hon kom sedan direkt till Dramaten och där har hon blivit kvar, även om hon också har också jobbat på Stockholms Stadsteater och även gjort lite privatteater; tex Dirty Dancing på China och Macbeth med Mikael Persbrandt på Maximteatern.Hon har spelat allt: klassiker både antika dramer och Shakespeare, Tjechov, Molière, men också Strindberg, Ibsen, Arthur Miller. Hon har jobbat med regissörer som Bergman, Peter Oskarson, Tommy Berggren, Mattias Andersson och nu senast med Alexander Mörck Eidem i både Swede Hollow och Häxorna på Dramaten.Hon har gjort massor med film och tv det handlar om över 50 produktioner och många har sett henne i Skärgårdsdoktorn eller filmerna med Johan Falk, men också i Bergmans Den goda viljan och Larmar och gör sig till eller nu senast i tv-serien Innan vi dör på SVT. Och hon hade en mycket omtalad roll i Stanley Kubricks film Eyes wide shut 1999.Hon har fått en Amanda i Norge deras finaste filmpris - för Telegrafisten och Silverbjörnen i Berlin för Björn Runges Om jag vänder mig om.

  • Han har gjort det till sin egen livsuppgift, kan man säga, att skildra hbtq-relaterade frågor och, inte minst, hatbrott på teatern.

    Mattias Brunn är född 1976 i Stockholm. Utbildad på Teaterstudion, Kulturama och Skara skolscen. Han har jobbat på Riksteatern, Regionteatern Väst, Uppsala Stadsteater, Dalateatern, Borås Stadsteater, Backateatern och inte minst Stockholms Stadsteater Skärholmen. Mattias Brunn har också undervisat på STDH i normkritiskt tänkande och drev under flera år Projekt ID på regionteater Väst.Han fick ett sorts genombrott med din egen pjäs Efter Fredrik, en monolog som han framförde själv.Han dramatiserade Johan Hiltons reportagebok No tears for Queers, om hatbrott, och var sedan med i uppsättningen som skådespelare.Mattias Brunn skrev Männen med rosa triangel, baserad på Heinz Hegers bok om att vara homosexuell i koncentrationsläger där han också var med som skådespelare en föreställning som blev mycket uppmärksammad då den fick avbrytas efter hot från publiken.Förra året gjorde han Landet inuti tillsammans med Joakim Rindå, Viktor Wigardt och Mårten Andersson om att vara gay på landsbygden.Just nu är han en av tre som varit med och bearbetat Nils Gredebys översättning av Kushners Angels in America för den uppsättning som Farnaz Arbabi regisserat på Dramaten.Mattias Brunn är också aktuell på scen i Moises Kaufmans The Laramie Project som spelas på Stockholms Stadsteaters scen i Skärholmen i regi av Carolina Frände även det en pjäs om hatbrott.

  • Moa Gammel, född 1980 i Stockholm, debuterade på scenen på Dramaten när hon var 12 år i Pippi Långstrump och rollen som Annika. Hon var som ung med i flera uppsättningar i radion.

    Hon har också gjort lite olika saker i livet: varit fotomodell och studerat på Handelshögskolan, t ex.Ett sorts genombrott som skådespelare fick hon i filmen Underbara älskade år 2006 (som Johan Brisinger regisserade). Sammantaget har hon hittills varit med i 40-talet filmer och tv-produktioner: Livet i Fagervik, Vita lögner, Irene Huss, för att nämna några, och framförallt nu senast Jordskott.På scenen har hon bland annat medverkat i Pier Paolo Pasolinis Orgie på Teater Tribunalen och i en experimentell uppsättning av August Strindbergs Paria med Malou von Sievers på Liljevalchs Konsthall.Hon gjorde podden Genier, där hon intervjuade kvinnliga kulturpersoner och den blev sedan också en bok med samma titel.Hon har gjort Ufopodden här på Sveriges Radio, vilken hon står för både manus och regi till. Och inte minst är Moa Gammel aktuell som både manusförfattare och regissör till en nytolkning av Gertrud, Hjalmar Söderbergs berömda pjäs från 1906. Hon har placerat Gertrud i nutid i Hollywood och den hade premiär i P1 den 1:a april.

  • Paula McManus är skådespelare, dramatiker och regissör, född 1968 i Stockholm. Hon är autodidakt och började sin teaterbana hos den fria gruppen Ung utan pung.

    Hon blev känd för många som programledare i TV, där hon tillsammans med Calle Marthin ledde programmet Bullen 1998-2003.Parallellt med det jobbade hon på Stockholms Stadsteaters Backstage. Hon var både skådespelare och med i det konstnärliga rådet på teatern.Hon har skrivit pjäser för Teater Västmanland, Dalateatern, Teater Scenario och Ung Scen Öst, inte minst där hon jobbat en hel del de senaste åren. Hon fick bland annat ett väldigt fint mottagande för klassrumsteatern Sexigt på riktigt. Totalt har hon skrivit ett trettontal pjäser.Hon har också gjort det lite speciella projektet Psykakuten en sorts improviserad terapiteater, som bygger på publikens medverkan.Och så har hon gjort en del TV, som Emma åklagare t ex och varit med i filmer som Att göra en pudel, Kopps och Allt flyter.Mycket radio har det också blivit för Paula McManus: Frispel och På minuten i skarven 90- 00-tal, hon var med och gjorde det feministiska humorprogrammet Systrarna år 2012. Hon har medverkat i flera produktioner här ifrån Sveriges Radio Drama t ex Cheferna av Malin Axelsson. Och så har hon sommarpratat, här i P1, år 2003.

  • Anna Bergman har ett särskilt intresse för historiska kläder, kostymer och arkiv. Hon har bland annat arbetat på Dramaten med Ingmar Bergman.

    Hon är född 1965 i Göteborg och studerade vid Le Lycée International och sedan design och tillskärning vid Chambre Syndicale de la Haute Couture Parisienne i Paris 19831985, samt scenografi vid Dramaten, dit hon kom 1987. Hon började som assistent till scenografen Lennart Mörk och hon gjorde kostym till några av Bergmans sista uppsättningar: Spöksonaten och Gengångare.Hon har skrivit barnboken Krinoliner, korsetter och möss i peruken (2001) och även boken Teaterns kläder: 100 år av dräkter på Dramaten (2008) och hon är representerad vid bland annat Scenkonstmuseet i Stockholm.Tillsammans med Lotta Lewenhaupt är Anna Bergman konstnärlig ledare för Stockholm Costume & Fashion Institute. Sedan starten 2013 jobbar organisationen för att samla, bevara och tillgängliggöra scen- och filmkostymer, men även modeplagg från sent 1800-tal fram till idag. (Det är en ideell förening, med målet att skapa ett kostym- och modemuseum.)Till och med 18:e mars kan man också se utställningen Bergman på modet på Hallwylska museet i Stockholm med exempel på kostymer från Ingmar Bergmans filmer i den befintliga miljön i palatset. En utställning Anna Bergman skapat tillsammans med Nils Harning.Anna är född Jurell, men var gift Bergman under en period och har sedan behållit namnet som artistnamn.

  • Agneta Ekmanner är skådespelare, född 1938 i Stockholm, utbildad på Scenskolan i Malmö 1965-68.

    Innan dess hade hon studerat på universitetet i Lund - statsvetenskap och historia - och där träffade hon också Suzanne Osten och blev aktiv i studentteatern.Hon kom till Stockholms Stadsteater efter scenskolan och hon jobbade där fram till 1989, varpå hon värvades till Dramaten där hon blev kvar till sin pension år 1998.Hon har genom åren jobbat mycket med Suzanne Osten och med Ingmar Bergman, hon har spelat klassiker som Tjechov och Molière, men också gestaltat Joan Didions Ett år av magiskt tänkande, som monolog, på Göteborgs Stadsteater år 2009.Hon har gjort ett femtiotal filmer och TV-serier bland annat Puss och kram och Bluff Stop, i regi av Jonas Cornell och Paradistorg, i regi av Gunnel Lindblom, samt Livsfarlig film och Bröderna Mozart i regi av Suzanne Osten.Hon har fått Svenska Dagbladets Thaliapris med flera priser.Och så har hon varit programledare på TV för Eftersnack, Sånt är livet och Nattugglan och hon har sommarpratat, här i P1 år 2006.

  • I förra veckan blev han nominerad till en Guldbagge för årets manliga huvudroll för sin prestation i filmen "Korparna". Men han kan också just nu ses i titelrollen i "Oidipus" på Dramaten.

    Veckan gäst i Teaterprogrammet är skådepelaren Reine Brynolfsson, känd genom sina många stora roller på teatern inte minst i Lars Noréns pjäser - och genom sina roller på tv och film, som t ex i Colin Nutleys filmer Black Jack och Änglagård.Reine Brynolfsson är skådespelare, född 1953 i Göteborg. Han är också serietecknare.Han läste först juridik på universitetet i Göteborg och studerade en tid på konstindustriskolan i Göteborg innan han bytte bana och utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö mellan 1976 och 1979.Han arbetade sedan på Göteborgs Stadsteater och gjorde där bland annat det var hans genombrott rollen som den yngre brodern i Lars Noréns Natten är dagens mor och Kaos är granne med gud, 1982-83 var det Björn Melander regisserade dem. Han gjorde också rollen som Konstantin i Tjechovs Måsen för TV-teatern 1988.Sedan har han arbetat på Dramaten han började där 1991 och han har gjort en rad stora roller.Han arbetade också på Riksteatern under Lars Noréns tid där och medverkade bland annat i den omtalade 7:3.Parallellt med teatern har han synts i många filmer flera av dem i regi av Colin Nutley t ex Black Jack och Änglagård, men han har också spelat Harry Martinson i filmen Moa, han var med i Bo Widerbergs Ormens väg på Hälleberget och Jan Troells Så vit som en snö.Och just nu kan man se Reine Brynolfsson i Oidipus på Dramaten i regi av Eirik Stubø, där han spelar titelrollen och i Korparna på bio, som Jens Assur regisserat. För den rollen har han hyllats och nominerats till en Guldbagge och han hålls av många som favorit till priset (vilket delas ut den 22:a januari).

  • 2017 var året då Evin Ahmad spelade Hamlet på Folkteatern i Göteborg, fick pris för huvudrollen i filmen Dröm vidare och släppte en självbiografisk roman. I april var hon gäst hos Anneli Dufva.

    Evin Ahmad är, trots sin ungdom, redan en etablerad skådespelare och arbetar sedan ett par år på Folkteatern i Göteborg.Evin Ahmad är skådespelare, men hon har också skrivit dramatik och i höstas kom hennes första roman ut En dag ska jag bygga ett slott av pengar.Hon är född 1990 i Stockholm och utbildad skådespelare på STDH Stockholms Dramatiska Högskola - där hon blev klar 2015 och där hon också skrev pjäsen Bangaren, som sitt examensarbete.Hennes första roll var i filmen Ett öga rött, baserad på Jonas Hassen Khemiris roman. Den gjorde hon redan när hon gick på högstadiet. I våras var det premiär för Dröm vidare där hon spelade huvudrollen och i höstas premiär på den av Helena Bergström regisserade Vilken jävla cirkus där Ahmad också har en roll. På Folkteatern i Göteborg där hon arbetat de senaste åren har hon spelat både nyskriven dramatik och klassiker, bland annat Marie Antoinette och Hamlet i regi och koreografi av Örjan Andersson.Intervjun med Evin Ahmad sändes första gången 31 mars 2017.

  • Lasermannen på tv, spion i Tinker, Tailor, Soldier, Spy och akademikern Puss i Top of the Lake. Ständigt aktuelle David Dencik intervjuades av Anneli Dufva när han spelade Idioten på Dramaten.

    David Dencik är född i Sverige 1974, men uppvuxen i Danmark, utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm.Han jobbar både i Skandinavien och internationellt, och har gjort mycket tv och film ca 35 filmer och tv-serier vid det här laget. Lasermannen på tv, Henry Morgan i Gentlemen, spion i Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Under hösten 2017 var han åter aktuekll i tv-serien Top of the lake av Jane Campion där han spelar den obehaglige akademikern Puss.På teaterscenen har han gjort Hamlet på Romateatern på Gotland med Lars Norén som regissör och under våren 2016 spelade han Furst Myskjin i Mattias Anderssons uppsättning av Dostojevskijs Idioten på Dramaten. I Teaterprogrammet pratar han, bland mycket annat, om Ernst-Hugo Järegård och Jarl Kulle, om den förhöjda livskänslan i att stå på scen, om roller och prestationer. Intervjun med David Dencik sändes första gången 5 februari 2016.

  • Regissören Kia Berglund som också är konstnärlig ledare för Teater Giljotin i Stockholm gästar Anneli Dufvas studio. Berglund är bland annat känd för att ha introducerat den norske dramatikern Jon Fosse i Sverige.

    Kia Berglund är regissör, dramatiker och konstnärlig ledare för Teater Giljotin i Stockholm, som hon varit med och drivit sedan 1989.Kia Berglund föddes 1962 i Västerås. Hon studerade på Teaterverkstan i Stockholm i mitten av 80-talet, en förberedande teaterutbildning, och redan 1989 grundade hon Teater Giljotin tillsammans med kompositören Rikard Borggård.Hon har regisserat mycket på Giljotin men hon har också jobbat på Göteborgs Stadsteater, Dramaten, Norrbottensteatern och Uppsala Stadsteater.Och hon är dramatiker. Berglund har till exempel skrivit pjäsen Älskade, som hade premiär 2007, med Reuben Sallmander och Sara Sommerfeld i rollerna och hon stod bakom den två dygn långa och mycket experimentella uppsättningen Bli en dåre år 2011.Den första pjäs av Jon Fosse som hon satte upp var Barnet. Det har sedan blivit en rad Fosseuppsättningar genom åren och just nu är hon aktuell som regissör till Fosses Någon kommer att komma på Teater Giljotin.

  • Veckans gäst hos Anneli Dufva är Philip Zandén, skådespelare och regissör, som sedan många år huvudsakligen är knuten till Stockholms Stadsteater, men just nu aktuell i Spelman på taket i Malmö.

    Philip Zandén är skådespelare och regissör, född 1954 i Göteborg, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö, där han blev klar 1979. Sedan 80-talet har han arbetat på Stockholms Stadsteater, där han fick ett gammaldags genombrott, kan man säga, med rollen som Amadeus i Peter Shaffers pjäs. Han jobbade i många år på Unga Klara med regissören Suzanne Osten. Zandén har spelat allt: Ibsen, Shakespeare, Shaw, StrindbergOch han har även regisserat Ibsen, Strindberg och Shakespeare - till exempel Hamlet, Ett Dockhem och Fadern. Han satte upp Jobs lidande på Judiska Teatern och senast den nyskrivna Bortförd vid midnatt av Mark Hayhurst på Stockholms Stadsteater i våras. Han gjorde också rollen som Albert Speer på Göteborgs Stadsteater år 2001. 2002 gjordes en överföring av Göteborgs Stadsteaters succéföreställning och den går att se här i SVTs Öppet arkiv.Åren 1998-2001 var han teaterchef på Malmö Musikteater.Och han har gjort en hel del film och tv: Mai Zetterlings Amorosa, Suzanne Ostens Skyddsängeln och Bröderna Mozart, Susanne Biers Freud flyttar hemifrån och Pensionat Oskar, han har varit med i Van Veeteren tv-serien och nyligen i skilsmässokomedin Jag älskar dig.Och nu under hösten 2017 har Philip Zandén spelat musikal i Malmö Spelman på taket i regi av Orpha Phelan.

  • "Numera presenterar jag mig som koreograf, kompositör och regissör säger Birgitta Egerbladh som också är musiker och dansare. Denna scenens mångsysslare från Umeå intervjuas av Anneli Dufva.

    Sedan 80-talet har Birgitta Egerbladhs dansteaterföreställningar spelats på många av landets scener och haft stor framgång hos både publiken och kritiken.Birgitta Egerbladh föddes 1956 i Umeå. Som tonåring skrev hon teatermusik och jazzmusik. Hon studerade sedan på Danshögskolan 1978-1980 och efter det arbetade hon som koreograf på bl a Stockholms Stadsteater, Kungliga baletten, Göteborgsoperans balett, Norrbottensteatern och Moderna Dansteatern. Hon har gjort 30-talet egna dansverk och solon och hon har haft stor framgång med sina dansteaterföreställningar där ett samarbete med dramatikern Barbro Smeds på 80-talet var viktigt och där hon senare använt sig av texter från författare som Tjechov, Strindberg och nu senast Lars Norén i Norénhotellet, som spelats under hösten 2017, på Helsingborgs Stadsteater.Hon har också bland annat jobbat på Folkteatern i Gävle, på Uppsala Stadsteater, på Stockholms Stadsteater och på Dramaten. Hon har samarbetat med humorgruppen Klungan; uppsättningen Det är vi som är hemgiften blev uttagen till teaterbiennalen år 2009.Birgitta Egerbladh var den första koreograf som fått Svenska Dagbladets Thaliapris och hon är också hedersdoktor vid Umeå Universitets humanistiska fakultet.

  • Skådespelaren Sven Ahlström, verksam vid Stockholms Stadsteater intervjuas av Anneli Dufva. Ahlström är också ett välkänt namn från film och tv, till exempel från serierna Bron och Blå ögon.

    Sven Ahlström är skådespelare, född 1966 i Malmö, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö där han blev klar 1992.Han skapade sedan, med sin avgångsklass, Unga konstnärliga teatern, innan hen tillsammans med Lars Arrhed under fem år ledde Ensembleteatern i Malmö.Efter det jobbade Sven Ahlström på Malmö Stadsteater, där han bland annat gjorde en hyllad Hamlet, i regi av Staffan Valdemar Holm. Han har jobbat på Göteborgs Stadsteater, där han gjorde titelrollen i Peter Schaffers Amadeus, vilken han sen också fick göra på Stockholms Stadsteater. Där har Sven Ahlström arbetat sedan 2003 och spelat allt ifrån Kristina Lugn till Strindberg, Tjechov och Knausgård i dramatiserad form.Han fick Svenska Dagbladets Thaliapris år 2007.Bland filmer han varit med i finns Thomas Alfredsons Kontorstid, Maria Bloms Nina Frisk och Mikael Marciamans Call Girl. På tv har han synts i en mängd serier: Mysteriet på Greveholm, Blå ögon, Bron och medverkar också i den nu aktuella Vår tid är nu.Och 2017 på Stockholms Stadsteater har han gjort två nyskrivna pjäser: Lite lugn före stormen av tyska Theresia Walser och nu Sanningen av franske Florian Zeller.

  • Alexander Salzberger är skådespelare, just nu på Dramaten, men han är också komiker och författare och aktuell med den självbiografiska boken Kicktorsken. Programledare: Anneli Dufva.

    Alexander Salzberger är skådespelare, komiker och manusförfattare, född 1985, uppvuxen i Vällingby i Stockholm. På Wikipedia står det att Han arbetar även som imitatör, speaker, voiceover, konferencier och DJ.Han gick teaterlinjen på gymnasiet och kom in på Teaterhögskolan i Stockholm 2005 - när han var bara 19 år.Men sen hoppade han av Teaterhögskolan efter 1,5 år. Han gjorde den egna monologen Måsarna skrattar sig hesa och han började jobba. Han har sedan dess varit på Stockholms Stadsteater, Uppsala Stadsteater där han bland annat spelade i Lång dags färd mot natt, men också på Moment/teater, Riksteatern och Backa teater i Göteborg, där han till exempel gjorde Josef K i Processen. Nu jobbar han på Dramaten. Han har hörts mycket i P3 och på tv har han setts i filmerna baserade på Arne Dahls böcker, serien 30 grader i februari och komediserien Finaste Familjen. Och för ljudbokslyssnaren är han troligen en bekant röst; tidigare i år vann han stora ljudbokspriset i den skönlitterära genren.Hans monolog Kicktorsken, som han gjorde 2012 på Backa, var en stor framgång och nu har han även skrivit en självbiografisk bok med den titeln, som kommer ut i november 2017.Den skildrar hans hårda uppväxt i en dysfunktionell familj, hans drogproblem och väg till att bli den han är i dag.Just nu kan man också se Alexander Salzberger i Mattias Anderssons nyskrivna och hyllade Uppenbarelsen på Dramaten, som hade premiär i november 2017.

  • Mellika Melouani Melani är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Folkoperan i Stockholm. Hon intervjuas av Anneli Dufva.

    Mellika Melouani Melani föddes 1973 i Stockholm och är utbildad på Teaterhögskolan i Göteborg, där hon gick ut 1998.Hon har arbetat på Göteborgs Stadsteater, Stockholms stadsteater, Dramaten och Riksteatern.Som regissör var det första hon gjorde Vem ska trösta Mona eller Sveriges förlorade heder på Teater Tribunalen i Stockholm och flera av de uppsättningar hon fått mycket uppmärksamhet för har varit just på Tribunalen. Hon har också regisserat på Göteborgs Stadsteater där hon gjorde Jonas Hassen Khemiris Vi som är hundra och på Backa teater där hon satte upp Carmen.För Radioteatern gjorde hon Büchners Woyzeck bland annat.2011 blev hon konstnärlig ledare på Folkoperan och där har hon även regisserat Verdis Maskeradbalen och Carl Orffs Carmina Burana, samt den uppsättning som hon nu är aktuell med Puccinis Turandot.