Episodes

  • Wow! Etter fem måneders pause er vi tilbake i studio med den etterlengtede episode 50! Hvem sku tru at det skulle gå så lang tid?

    Vinteren er over, våren har kommet og mye har skjedd i verden og på privaten. Disse månedene har bydd på tech og utvikling og nå kunne vi ikke vente lenger. Dette er jubileumsepisoden!

    Smart home, Tesla Model 3, Google Pixel 6, Huawei MateBook 14s og Elon Musks uunngåelige kjøp av Twitter er temaer som berører oss og som vi feirer milepælen med.

    Det er ikke lett å finansiere podcast og veien videre er usikker. Men en ting er sikkert: Teknokratiet kommer tilbake! Episode 50 er en feiring av det vi liker aller best. Så tusen takk for alle hyggelige ord og oppfordring til flere episoder ❤️

    Vi koste oss glugg – håper dere gjør det samme!

    00.30 - Hva har skjedd siden sist01:30 - Krig i Europa07:25 - Oles Tesla Model 318:50 - Elon Musk kjøper Twitter42:30 - Kristians Google Pixel 654:25 - Huawei MateBook 14s1.03:00 - Kristians smart home

    Fremtiden er nå 🤖

  • Hva er egentlig Metaverse?

    For å virkelig skjønne greia har vi invitert Hans-Petter Nygård-Hansen tilbake i studio! Hans-Petter er kjent som TV2s teknologiekspert, foredragsholder, mannen med en chip implantert i hånden, og som gjest i episode 28 av Teknokratiet! Sjekk ut den også.

    Mens 2020 var et spinnvilt år generelt, har 2021 vært et enda sykere år i tech. Ringvirkningene fra pandemien har slått fullt ut og den konfliktfylte utviklingen henger sammen med så mye, mye mer. Vi nøster opp.

    Og hva i all verden har fått Hans-Petter til å implantere en chip i hånden? Dette er den desidert mest personlige dingen hittil. En dings HP ikke kan glemme hjemme. Er Hans-Petter blitt transhumanist? Cyborg? Ukens dings er liten, men banebrytende.

    Vi ser på året som har gått og året som kommer, og prøver å se for oss samtidens trenders betydning for de neste 20 årene.

    Det er høy temperatur i studio, men hva med verden – har den feber?

    Vi tar tempen med Hans-Petter.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • (Vi har vært borte fra podcaststudio i noen uker med god grunn. Ole har fått en datter og forteller litt om det i begynnelsen av episoden.)

    Få nordmenn har et forhold til Xiaomi, men selskapet er faktisk den andre største mobilprodusenten i verden, etter Samsung. Nå skal de for alvor inn på det nordiske markedet og til å svare for seg i det tech-kritiske Teknokratiet, har de sendt selveste Xiaomis Country Lead, Olav Nordstoga.

    Vi stiller spørsmålet alle lurer på: Sender Xiaomi brukerdata til den kinesiske regjeringen? Xiaomi har hatt en voldsom økning på mobilmarkedet i verden og blitt et husholdningsnavn i Norge på rekordtid. Med 2000 ulike produkter fra robotstøvsugere til dekkpumper, har de posisjonert seg i markedet med testvinnere i utallige sprikende kategorier. Oppskriften ser ut til å være et økosystem uten sidestykke og Olav gir oss Xiaomis vei inn i norske hjem og hjerter.

    Han har med seg en trillebår med dingser og den nylanserte telefonen Xiaomi 11T Pro får en gjennomgang på lufta. Telefonen vil levere på alle fronter, men kanskje viktigst av alt på ladehastighet. Ifølge Xiaomi lader telefonen det 5000mAh store batteriet fra 0-100% på 21 minutter. Vi tester påstanden.

    Men Xiaomi har, i likhet med alle verdens teknologiselskaper, hatt problemer med å levere produkter til forbrukerne. Hvorfor er det så utrolig manko på halvledere og hvorfor klarer ikke produsentene å produsere nok? Hvorfor er det fortsatt vanskelig å få tak i PS5, ett år etter lansering? Vi spør Olav Nordstoga.

  • Helgen sparkes i gang med stjernebesøk i studio 🎮⚽

    Arkan Resul er Norges beste FIFA-spiller, kaptein på landslaget og har hatt en eksponentiell karriereutvikling man kan bli misunnelig av. Men visste du at Arkan faktisk hadde lagt de virtuelle fotballskoene på hylla da det smalt?

    Arkan har vært Vålerenga og Nordavinds triumfkort – nå er han playmaker og beryktet kaptein hos rivalen Lillestrøm/777 e-sports. Vi får et innblikk i Arkans liv og levne, han avslører hvilket FIFA han mener er det beste og taper grovt mot oss i FIFA. Hva? Joda, du leste riktig. Teknokratiet knuser Arkan i FIFA, live på lufta i studio. Han får riktignok en liten overraskelse, som kan ha noe med utfallet å gjøre. Det har noe med Nintendo 64 å gjøre.

    Timingen vår kunne ikke vært bedre, for fotballspill har vært relevante i nyhetsbildet de siste ukene. Hint; FIFA vil at alle skal kunne lage FIFA, men tydeligvis har ingen andre enn EA peiling på hva de driver med.

  • Mens vi har hatt to gode uker har Facebook hatt to helt forferdelige. Det sosiale medie-konglomeratet har vært i søkelyset av helt feil grunner og begynte inneværende uke med å få en fløyteblåser rett i trynet og apokalypse på serverfarmen. Urovekkende lekkede dokumenter har de siste satt selskapet i et, om mulig, enda verre lys og personen som lekket sto frem på mandag med informasjon og et drepende intervju.

    Facebooks egne interne forskning viser at deres produkter, Instagram og Facebook, forverrer de verste negative konsekvensene ved sosiale medier. Dette visste både de og vi - men er virkelig cash så king?
    I tillegg gikk det helt surr i kablene i silikondalen og samtlige Facebook-relaterte produkter og funksjoner knelte. De måtte frem med sag, det er ikke tull. Telia sliter også voldsomt om dagen, så Ole og Kristian fikk en merkelig tech-start på uken.

    Steve Jobs døde for 10 år siden. Vi minnes en av vår tids største oppfinnere og markerer det med gjennomgang av iPhone 13 Pro. Skifter Ole side til iOS?

    Sonos har lansert ny versjon av sin populære lydplanke Beam og vi får inn Hi-Fi-Christian for en gjennomgang av oppraderingen Dolby Atmos.

    Kjappe overskrifter er tilbake og vi gir deg en gjennomgangav rare nyheter vi synes du skal vite om.
    Ellers ler vi uforholdsmessig mye i denne episoden.

    God lytt!

  • Apples store California Streaming event, bedre kjent som "ny iPhone-event", gikk av stabelen på tirsdag. Og nye iPhones, det fikk vi! Endelig med 120Hz (men på bare enkelte av dem?), nye kameraer og Cinematic mode som Ole lurer på om kan måle seg med Sonys Cinema Pro - app.

    Nye iPads, ny Apple Watch. Er det noe bra? Er det noe vits? Eller bør man vente til neste år? Vi tar praten.

    Hørt om Ray-Ban Stories? RayBans produsert i samarbeid med Facebook med kameraer og ørepropper som streamer det man ser direkte til Facebook, bare å si "hey Facebook, capture". Creepy?

    Ole anmelder OnePlus Nord 2, oppfølgeren til suksessen som fikk 10/10 i fjor. Kan årets modell leve opp til fjorårets?

    Til slutt tar vi en titt på høstens store spill som faktisk får oss til å glede oss til kulde, mørke, innesitting med god samvittighet og svette gamingnetter.

    God lytting!


  • Endelig er den store HiFi-episoden her. Christian Ruud Reksten har bortimot 10 års fartstid i HiFi-klubben, evig mye erfaring med lydsystemer i alle prisklasser og en dyp kunnskap om HiFi. Nå inntar han rollen som Teknokratiets HiFi-ekspert.

    Sammen med Christian tar vi runde gjennom stuelydens historie – fra steinkake til streaming, og går løs på mytene om purisme, rørforsterkere og de audiofiles evige debatt: Hva låter best?Er lydopplevelse en ren subjektiv greie eller er vinyl toppen?Hva er egentlig en rørforsterker? Og hvordan fungerer en mikrofon?

    Vi har en innringer som lurer på hva som foregår med Android TV og Google Home og Ole begir seg ut på dagens mest aktuelle problemstilling: Skal han omfavne sine store vakre 30 år gamle gulvstående Infinity Kappa 7 - høyttalere eller overgi seg til et av de mange multiromsøkosystemene.

    Ukens dings er Sonos Amp og kanskje svaret på Oles umulige situasjon. Er den det beste av to verdener, en bro mellom HiFi og flerroms-streaming, eller et overpriset produkt som låser deg inn i den moderne verdens utdateringsdans?Vi undersøker

  • Samsung-Daniel er tilbake i ny drakt. Ikke som Samsung-Daniel, bare Daniel. Men det er ikke bare bare. Han har fått ny jobb og kommer frisk og frittalende. Betyr det at han kan si akkurat det han mener om Samsung?

    Kristian har fått Samsung Galaxy Z Flip3 og endelig kan det virke som at den brettbare fremtiden er her. Trenger man en brettbar telefon eller er det hele bare en gimmick? Kristian anmelder og gir karakter.

    OnlyFans har forbudt det OnlyFans handler om: Porno. Hva skal giganten gjøre nå? Overlever de uten penetrering, eller vil de lide samme skjebne som Tumblr gjorde back in the days, da de forbød nakne kropper? Og er det i det hele tatt greit med nettsamfunn som lar privatpersoner ta betalt for seksuelle tjenester? Har terskelen for å prostituere seg blitt for lav?

    Ole har kjøpt TV og fått hjelp av Kristian. Uansett hvilken TV det skulle bli, måtte det være OLED. Men Daniel er ikke enig.

    Tesla tar opp kampen med Boston Dynamics med sin egen Tesla Bot. Men hva i all verden skal man med en 1,72 meter høy robotmann i leiligheten? Kan én robotmann erstatte vaskemaskin, selvkjørende biler og hjelpe oss med alt som er farlig og for kjedelig for oss? Vil man ha robotstøvsuger, eller robotmann som støvsuger? Vi lurer.

    Til slutt trenger Ole hjelp av lytterne.

  • Sesongpremiere!

    Samsungs nye brettbare telefoner er lansert -  Galaxy Z Fold 3 og Z Flip 3. Vi tar praten om de brettbare og om Samsungs nye klokker og ørepropper fra Galaxy Unpacked.

    Vi går fra dingser vi ønsker oss til dingser vi har i studio og tar en trippel ukenes dingser: Sony Xperia 1 III, Huawei Watch 3 Pro og budsjett-gamingmusen Logitech G305.

    Det har skjedd ting i space i sommer: Under docking av den flunkende nye russiske modulen på Den Internasjonale Romstasjonen, begynte motorene å fyre på måfå. Det skapte en ukontrollert rotasjon av hele ISS. Heldigvis ble feilen rettet og motorene stoppet, men hadde det pågått i få minutter lengre ville astronautene måtte forlate stasjonen og ISS ville vært historie 😬

    Vi stikker også nesen innom Valve som annonserer Steam Deck – en håndholdt gaming-PC med kraftig innmat og som kan kobles mot ekstern skjerm. Surprise! Googles Pixel 6 og 6 Pro er endelig avduket – endelig en skikkelig toppmodell. Med egenprodusert chip?

    Vi har fått våre første milliardær-astronauter! Richard Branson og Jeff Bezos med Virgin Galactic og Blue Origin har skutt seg selv til himmels og tatt med seg andre rike mennesker. De markerer begynnelsen på romturismen. Kom igjen Elon?

    Sesong 4 er i gang!


  • Et halvt år etter forrige opptreden er filosof Dag Dramer i studio igjen. Siden sist har vi sett rettssaker mellom tech-giganter, storming av demokratiske institusjoner og blitt vant til at verdensøkonomien kan påvirkes av én enkelt tweet.

    Sammen med Dag Dramer dykker vi ned i det firberopiske materiet og tar vurderingen: Burde verden ta en pause fra internett?

    Internett har gått fra å være et samlende kommunikasjons- og informasjonsverktøy til å bli en fundamental utvidelse av virkeligheten, som vi lever og ånder av og som vi ikke lenger kan leve uten. Er det i det hele tatt mulig å gå tilbake til slik det var før?

    Internett har både en samlende og splittende kraft, det øker og minker forskjeller, lar konstruktiv og destruktiv teknologi deles på kryss og tvers og og gir oss all verdens kunnskap og fake news rett i lomma. Mye bra og mye dårlig. 

    Hva var det ment som? Hva har det blitt? Hva skal det bli?

  • Vi stuper inn i sommeren med teknyheter, ukenes dingser og tilbakeblikk på sesongens beste øyeblikk.

    Sommerens agurk-technews er over oss, men heldigvis redder Microsoft kvelden med annonseringen av Windows 11. Hva er nytt? Skal Windows bli MacOS?

    Vårens Mobile World Congress fant aldri sted, men dukket plutselig opp likevel. Samsung oppdaterer UI, mens Lenovo lanserer en alarmklokke vi egentlig har sett før. En lett agurksalat der altså.

    For å gire opp stemningen har vi med oss et par utrolig forskjellige lydprodukter, for ikke å si lydopplevelser. Ole tester Sennheisers CX True Wireless, et par mellomklassepropper til 1500 spjoing. Hva skal man med aktiv støykansellering når proppen fungerer som en... propp?

    Har du hørt om Hit Clips? Det hadde ikke vi før nylig. Musikkhistorien er tett knyttet til teknologi og i 2000 prøvde leketøysgiganten Hasbro å slå kloa i sin del av kaka. De lanserte Hit Clips - en knøttliten spiller, med monolyd i mikroskopisk lav bitrate og sanger på kun 60 sekunder. Resten er historie og den får du i Teknokratiet. Vi har spilleren i studio.

    Vi går gjennom sesongens dingser, alle som en, og kårer våre favoritter!

    Ellers har Kristian skaffet ny gaming laptop og forteller om sommerens beste deal.

    God sommer alle sammen! Vi høres igjen 16. juli til årets sommerspesial og gleder oss til sesong 4 i august 💕

    Fremtiden er nå 🤖

  • I ukens episode har vi total 40-episoders krise og som må kompenseres for med tidenes største ukens dings - en bil. Vi har kjørt Oslo rundt i Mercedes Benz EQA 250 og gjort en full gjennomgang av doningens teknologi.

    På testbenken har vi også OnePlus’ sin nyeste telefon Nord CE og i motsetningen til bilen virker den ikke spesielt nyskapende. Er 5G til rundt 4 lapper verdt det?

    Verdens største spillmesse E3 har gått av stabelen og etter fjorårets pause fikk vi levert noen heidundrende annonseringer på den helvirtuelle messen. Vi går gjennom de mest spennende avsløringene og diskuterer hvilke spill vi gleder oss mest til. Noen dingserykter er det også og spesielt Facebook sin mulige smartklokke får passet sitt påskrevet.

    Ellers har Ole fått et behov for noe analogt og dukker opp med et instrument i studio 🎵

  • Endelig er det bare oss to i studio igjen og techen står i høysetet. Google I/O har blitt avholdt og vi går gjennom det viktigste. Googles røde tråd var AI og deres fremskritt gjennomsyrer det meste de foretar seg. Android får et helt nytt uttrykk og vi gir deg vårt inntrykk. Vi har en innringer og gir vår beste tech support. Kristian blir gira og gjennom litt hemmende overtenning forteller om hvorfor Einsteins E=MC2 kan være feil. Eller var The Big Bang noe annerledes enn vi alltid har trodd? Mørk materie gjør oss usikre.


  • I ukens episode har vi ikke bare én gjest i studio. Vi har to. Steffen Willumsen fra Nordavind og Christian De Lange fra Lenovo.

    Steffen har lang fartstid som gamer og jobber nå i Norges største esportlag Nordavind. Norge blir en viktigere og viktigere stemme i det internasjonale esportmiljøet og Steffen gir oss et innblikk i en fortsatt litt mystisk bransje.

    Christian er også gamer i bånn og forteller oss om alt fra sitt første møte med Comodore Vic20 på 80-tallet til hvordan barna hans idag har Minecraft som en del av undervisningen.

    Christian og Steffen har funnet hverandre gjennom Lenovos gaming-fokus. Nordavind er en viktig samarbeidspartner for Lenovo som i større grad enn noensinne lytter til proffenes behov, når de utvikler maskin- og programvare.

    Guttene har med seg både den nye spill-laptopen Legion 5 Pro med nedtonet kafévennlig RGB og den nye heseblesende gaming-telefonen Lenovo Legion Phone Duel 2 med to USB-C-innganger og vifte.

  • Elon Elon Elon.

    Og apropos Elon skal Dogecoin til månen. Eller i hvertfall DOGE-1, som er den kryptofinansierte Space-X raketten Musk vil skyte opp våren 2022.  

    Verdensrommet går i lufta med sopp på Mars. Vent. Hva? Sopp på Mars. Ja, forskere mener det. I så fall er det liv på den røde planeten. Det er neppe snakk om flue eller flein, men en type space shroom som både Kristian og Ole fascineres av.

    Google har lansert en skjerm som ser på deg mens du sover, men er det så creepy som det virker som? Vi har sovet på det og gir vår ærlige mening om Googles nye smartskjerm. OnePlus Watch er en dings vi har glemt å snakke om lenge, men endelig har vi klokken på bordet. Og når vi først er inne på søvn, så faller en kinesisk rakett i hodet på oss 02.24. Hvorfor hører du i dagens episode.

  • Ett år er gått siden Teknokratiet ble født og vi feirer med å invitere en gammel bekjent i studio: Danby Choi rakk blant annet innom Natt&Dag, P3, Hovefestivalen, Dagladet og Aftenposten før han startet kulturmagasinet Subjekt.

    Som redaktør har blitt en profilert talsmann for kulturlivet og figurerer stadigvekk som kultur- og kunstekspert på NRK. For å holde tempoet oppe har han kjøpt E-ink-dingsen Remarkable 2 og vi får både ta, føle og skrive på den norske fjøla.

    Det råder ingen tvil om at Danby har sterke meninger om hvordan journalistikken burde forholde seg til sosiale medier, nyhetsagreggering og tabloide overskrifter. Det både engasjerer og overrasker at Danby mener kulturen har godt av clickbaity overskrifter og at Facebook har demokratisert journalistikken. Vi diskuterer oss ned i et kaninhull.

    For å runde av spør vi Danby om NFT er en teknologi med kunstnerlivets rett. Dét viser det seg at han har tenkt over.

  • En dingse-ektravagansa uten like står for tur i ukens episode av Teknokratiet! Sennheiser Epos Adapt 660 løsner startskuddet, Huawei Freebuds 4i tar andre etappen med ANC på øret, Xbox gir oss voldsomt med fart med sitt rimelige Atmos og bluetooth-headset, mens Sonos fører oss helt veien hjem til Roam. Alle er produkter som har noe til felles; trådløs lyd. De to sistnevnte blir anmeldt og kommer svært godt ut av det! Denne uken har vi så mange dingser i studio at vi faktisk glemmer en bort i praten. OnePlus Watch sitter på armen, men blir ufrivillig spart til neste episode.

    I tillegg har Apples store aprillansering "Spring Loaded" funnet sted, og den var definitivt loaded. Vi går gjennom alt det spennende og ikke fullt så spennende Apple hadde å vise frem.

  • If you've ever read Engadget, Mobile Geeks, Chip Chick, watched All About Android or weared a smart watch you've been influenced by Myriam Joire. Her opinions and tech recommendations made Kristian buy the Moto X in 2014 and later convince Ole to turn to Android.

    Now she's the first English speaking guest at Teknokratiet. Myriam tells us her story about her journey from writing games and partying with the Winamp creators, to writing for major american tech publications.

    Joire takes a deep dive into the LG Mobile surrender and coins the term "oppofication" in regards to the release of the OnePlus 9 series. Did OnePlus oversell the Hasselblad name or are the new phone cameras competative to the Samsung and Apple phones?

    The episode turns into a warm conversation between two fans and a legend. This is Teknokratiets first English spoken episode.

    If you want to listen to her mobile expertise you can take a listen to Mobile Tech Podcast wherever you find podcasts and check out beautiful pictures of beautiful phones on her Instagram handle Tnkgrl. The same handle goes for Twitter, which we recommend you to follow!

  • Crypto Kitties, memes, gifer og youtube-øyeblikk har alle en ting til felles: De kan kjøpes og eies som NFT. Men hva er greia med det digitale eiendomsfenomenet Jack Dorsey har tjent 25 millioner kroner på? Og hvorfor har ikke versjonen du høyreklikker på og lagrer akkurat samme verdi?

    Vi dykker ned i den merkelig og kompliserte verden av 'Non-fungible tokens' og finner ut om denne kryptovalutens kunst-fetter har en fremtid.

    De danske romarkitektene SAGA Space Architects er tilbake fra tur til Grønland. De har bodd i sitt selvbygde origami-inspirerte romhabitat. De møtte på isbjørn, holdt på å knekke alle beina i kroppen og fikk urin utover det hele.

    OnePlus 9 - series er rett rundt hjørnet og vi har 9 Pro i studio. Men vi får ikke lov å si noe om den før tirsdag. Vi sier litt likevel. OnePlus Watch er også en lovende rund smartklokke og vi håper det er den moderne Moto 360.

    Ukens dings er den nye Lenovo Thinkpad X1 Nano. En helt strålende og bitteliten maskin som gjør alt. Vi snakker om hvorfor den får 10/10!

    En utrolig tettpakket tek-episode, gjennomsyret av dingser, NFT og romfart fra start til slutt.

  • Karen Dolva er Norges største pioner innen robotutvikling og på Forbes er hun rangert som et av de viktigste tek-navnene i verden. For fem år siden bestemte hun seg for å slutte i jobben og starte No Isolation, et firma som siden har laget roboter som bringer vanskeligstilte tilbake til samfunnet.

    Karen har med roboten AV1 i studio, en liten stedsfortreder for de som ikke kan være tilstede i klasserommet. Roboten kan snu på hodet, smile og snakke, og alt styrer brukeren hjemmefra. Vi spør Karen om hvordan drømmen ble til virkelighet, hvordan fremtiden for ensomhetsteknologi ser ut og om hvordan teknologi forandrer samfunnet.
    Vi spør til og med om ikke robotene hennes minner litt for mye om de i Black Mirror.

    Etter at Perseverance landet på Mars har vi fått bilder, video i 4K HDR og lyd fra den røde planeten. Det er så surrealistisk at vi ikke kan unngå å snakke om det og undersøke hva Karen tenker om roboter på Mars. Plutselig føles Mars så nære.

    Det er ingen tvil om at fremtiden er nå.