Episodes

  • I denne episoden dykker vi ned i Europas grønne skifte, og utforsker hvordan EUs ambisiøse klimaplaner påvirker oss her i Norge. 


    EU så alvoret i 2017 og tok et politisk standpunkt. De besluttet å gå i gang med et vanvittig klima- og miljøprogram, kalt «The European Green Deal» - med mange underprogrammer. 


    EU har to virkemidler; penger og lovgivning. Nå kommer det en tsunami av «Green Deal»-lovgiving. Hva betyr dette for Norge, og hvordan kan vi få en hånd på rattet? Hvordan kan vi bidra til bærekraftig innovasjon og skape grønn økonomisk vekst i Norge? Vi tar debatten. 


    Ukens gjester er Cathrine Barth, som jobber med systemdesign og forretningsutvikling innenfor sirkulærøkonomi, Anita Skog, innovasjonspådriver i Arctic Pioneers, Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea Norge, og Petter Gulli, daglig leder i 12 Years. 


    Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. 

     

    NB: Dette er et opptak fra en LIVE-podkast i Oslo forrige uke på Atea Sustainability Forum (ASF). Lyden er bearbeidet med kunstig intelligens for å gi deg bedre lytteropplevelse. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Nå skal vi snakke om noe som svært få egentlig bryr seg om, men som vi ikke kan leve uten. Vi snakker om chips eller mikrobrikker, som er kritiske byggeklosser i den verden vi lever i. Du finner dem i mobiltelefoner, elektriske tannbørster, vaskemaskiner, PC-er, AI-systemer, biler osv. 


    Samtidig er mikrobrikker geopolitikk på høyt nivå. Den globale konkurransen er kompleks og påvirker internasjonal politikk, økonomi og sikkerhet. Utviklingen av chip-markedet er drevet av teknologisk innovasjon og globale økonomiske trender. 


    I denne episoden snakker vi om mikrobrikkekappløpet eller krigen om du vil. Og hvilke muligheter Norge har for å bygge ny industri.


    Ukens gjester er Håkon Haugli, adm. direktør i Innovasjon Norge, og Mats Carlin, forskningssjef i Sintef Digital. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.


    Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Det går ikke en dag uten at vi hører historier om cyberangrep, løsepengevirus og data på avveie. Vi lever i en urolig verden hvor storpolitikk skaper økt spenning og økende antall digitale angrep mot norske verdier. 


    Alt vi omgir oss med er digitalt, dermed har vi blitt enda mer sårbare for kriminelle og fiendtlige stater. Samtidig opplever vi et teknologikappløp mellom kriminelle og sikkerhetseksperter. Kunstig intelligens gir ytterligere kraft til dette har kappløpet. 


    Hvordan står det egentlig til med sikkerheten i AS Norge? Hvilke nye trusler står vi overfor, oh hva kan gjøres for å minimere risiko? Det hjelper faktisk ikke lenger å tenke «dette skjer ikke meg». 


    Ukens gjester er Bente Hoff, avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge, og programleder i podkasten «Før alarmen går». Programleder er Christian Brosstad.


    Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hverdagssamtalen vår om kunstig intelligens (AI) handler mye om bruk av AI-løsninger som gjør mer eller mindre nyttige ting som f.eks. AI-generering av bilder, video og lyd. Men hva med AI som kan bidra til å redde liv og gi oss bedre helsehjelp?

     

    I denne episoden dykker vi ned i bruk av AI innenfor helsesektoren. Vi ser både på mulighetene og hvilke utfordringer som ligger foran oss.

     

    Ukens gjester er Rune Simensen, direktør for teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst, og Ishita Barua, lege med doktorgrad i kunstig intelligens, medisinsk direktør i Livv Health og forfatter av boken «Kunstig intelligens redder liv». Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner.


    Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. 


    Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Velferds-Norge står overfor store utfordringer de neste årene. Vi får flere eldre og syke, samtidig som vi har personellmangel. Presset på de kommunale helse- og omsorgstjenestene øker. Denne samfunnsutviklingen tvinger frem nye samskapingsmodeller. 


    I fjor la Helsepersonellkommisjonen frem sin rapport. De mener det haster med å innføre nye samarbeidsformer, ny oppgavedeling og smart teknologi for å møte utfordringen.


    I denne episoden skal vi snakke om hvilken rolle teknologi kan spille i denne omstillingen. Hva gjør de som lykkes? Vi har spurt Lillestrøm kommune. 


    Ukens gjester er Silje Sande, strategisk digitaliseringsrådgiver i Lillestrøm kommune, og Endre Valdersnes, direktør for velferdsteknologi i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea. 


    Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Wang og Christian Brosstad.


    *Tittelen er inspirert av et debattinnlegg i Sykepleien.no, skrevet av ingeniør Hans Johan Tofteng.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I denne episoden har vi tenkt å være litt elleville – og tenke utenfor den berømte boksen. Vi har latt oss inspirere av god klimajournalistikk fra New York Times og Dagens Næringsliv. 


    Det står jo ikke så bra til med klimaet. Vi har mer ekstremvær, issmelting, flom, hetebølger, tørke, havet stiger osv. Livsgrunnlaget vil gradvis forsvinne i enkelte områder på jorda, og mange av disse endringene vil være irreversible.


    Verdens land er enige om å begrense oppvarmingen til 2 grader, og aller helst 1,5 grader. Problemet er at vi beveger godt over disse grensene. Varsellampene blinker. FNs generalsekretær, Antonio Guterres, sier «Vi er milevis unna målene i Parisavtalen – og minutter fra midnatt for 1,5-gradersmålet».


    Klokken tikker, og det går altfor tregt. Kanskje det er på tide å tenke helt nytt og «crazy», utnytte teknologien og kaste hemningene på havet? Er det når det er som mest kritisk at vi er mest kreative? Eller er det rett og slett ikke mulig å stoppe utviklingen? 

     

    Ukens gjester er Lars Kullerud, geolog og leder for UArctic, og Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.


    Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Wang og Christian Brosstad.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kunstig intelligens (AI) kommer med både utfordringer og muligheter for mediebransjen. Utbredelsen av generativ AI, spesielt ChatGPT, har skjedd med stor hastighet, og teknologien har allerede blitt mainstream. Teknologigigantene fortsetter å dominere dette feltet, men hva med de redaktørstyrte mediene?


    I denne episoden diskuterer vi kunstig intelligens, etikk, syntetisk media, «fake news», ulike AI-caser, kompetanse, samarbeid, forretningsmodeller, og samfunnsansvar i en tid hvor generativ AI er i ferd med å omforme mediebransjen. Og vi skal selvsagt innom New York Times søksmål mot OpenAI.

     

    Ukens gjester er Sven Thaulow, Chief Data and Technology Officer, Schibsted, og Geir Engen, fagsjef for digital utvikling, Mediebedriftenes Landsforening. 


    Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.


    Lydklipp: Channel 1 AIs promovideo, og utdrag fra høringen i Senatet om AI og journalistikk (senator Richard Blumenthal og medieprofessor Matt Jarvis). 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Etter to år uten en egen statsråd for digitalisering, så har Norge nå endelig fått en digitaliserings- og forvaltningsminister. Karianne Tung (Ap) er statsråd for det flunkende nye Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, og skal lede arbeidet med å digitalisere, forenkle og skape et bedre Norge. 


    I samtale med konsernsjef i Atea, Steinar Sønsteby, diskuterer vi digitalisering av offentlig sektor, kunstig intelligens (AI), data, samarbeid, IT-sikkerhet og regjeringens arbeid med ny digitaliseringsstrategi. I tillegg dykker vi ned i hvilke ambisjoner regjeringen har for et digitalt Norge. 


    Programleder er Christian Brosstad.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hvilke teknologitrender vil prege 2024? 


    Vi spør Tor Kramvik Sivertsen, partner i Deloitte, og Erik Lehne, Senior Managing Partner i Gartner, om hvilke teknologier de mener enten får et ordentlig gjennombrudd dette året eller vil ha mest innvirkning på hvordan vi jobber, lever og samhandler på. 


    Du får blant annet høre om tillit og AI, bransjespesifikke plattformer, demokratisering av generativ AI, maskiner som kunder (custobots), intelligente applikasjoner, Spatial Computing, industriell metaverse, syntetiske medier og Deepfakes, og ikke minst Developer Experience (DevEx). 


    Vi diskuterer hvordan virksomheter kan tilpasse seg og dra nytte av disse trendene, med eksempler og praktiske råd for å være i forkant av den teknologiske utviklingen. Dette er en episode fullstappet av innsikt, refleksjoner og fremtidstenkning. 


    Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. 


    Her finner du rapportene:

    For dypdykk, anbefaler vi teknologitrender fra Deloitte, Gartners trendrapport for 2024 og Accenture Life Trends 2024.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Finansbransjen har alltid ligget langt fremme når det kommer til digitalisering, bruk av ny teknologi og samarbeid på tvers i egen bransje. Bank er en næring der teknologi møter tradisjon, og der nye ideer endrer hvordan vi forvalter og tenker på penger. Og vi trenger ikke engang nevne Vipps. Vi husker vel ikke livet uten. 


    Men samtidig skjer det nå store endringer; den teknologiske utviklingen er på speed, cybertruslene er større og bredere, konkurransesituasjonen er mer tilspisset, vi lever i en mer usikker verden, og vi opplever endrede brukervaner.


    I denne episoden snakker vi om finansbransjens innovasjonskraft, hva som skal til for å lykkes, og hva som blir «the next big thing»?

     

    Ukens gjester er Maria Ervik Løvold, konserndirektør Technology and Services i DNB, og Siren Sundland, konserndirektør strategi og digital distribusjon i Sparebanken Vest - og årets digitaliseringsleder 2023.


    Programleder er Christian Brosstad fra IT-selskapet Atea. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det er lett å forelske seg i kunstig intelligens. Potensialet er stort, og det kan synes som alle problemer kan løses med AI. Samtidig utfordrer AI oss på flere områder. Med AIs økende «makt» kommer også økende etiske bekymringer.


    Det tok 13-14 år før vi fikk på plass regulering av personvern, nå er vi heldigvis raskere på ballen med regulering av AI. Men nordmenn er bekymret. Ifølge en undersøkelse fra Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet, sier over 40 % av befolkningen at de er bekymret for hvordan AI vil påvirke samfunnet i fremtiden. 


    I denne episoden spør vi om vi tar for lett på etisk AI eller ansvarlig AI. Hva kan gå galt? Hvilke risikovurderinger bør du gjøre? Hvilke etiske retningslinjer for bruk av AI trenger vi? Og hvordan kan du gjøre etisk AI til en strategisk fordel? 


    Ukens gjester er Leonora Onarheim Bergsjø, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder og leder Norsk råd for digital etikk, og Petter Moe, Teknologidirektør i Atea. Programleder er Christian Brosstad, Atea. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Mange eksperter mener at AI (kunstig intelligens) er årets teknologi. Nå er ikke AI noe nytt, men det skjer veldig mye innenfor dette området akkurat nå. Bare fantasien setter grenser for hvordan AI kan brukes i samhandling, problemløsning, kunnskapsbygging, læring, informasjon og kreativitet.


    Vi er i ferd med å bevege oss fra «hva kan maskiner gjøre for oss» til «hva kan maskiner være for oss». Vi får alle et eller annet forhold til AI - på arbeidsplassen, skolen eller hjemme.


    Gartner snakker om hverdags-AI, som gir økt produktivitet og effektivitet, og «game-changing-AI», som fokuserer på å skape ny verdi gjennom nye produkter, tjenester, forretningsmodeller eller ny industri.


    I denne episoden snakker vi om hverdags-AI innenfor to områder i livet; arbeidsplassen og skolen. Det er mange likhetstrekk og en del forskjeller. Vi skal dykke ned i dette.


    Ukens gjester er Fredrik Sætre, senior teknologirådgiver fra Microsoft, og Elisabeth Palmgren, tidligere skoleleder, og nå ansvarlig for skolesatsingen i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad. 


    Dette er et opptak fra LIVE-podkast i Bergen forrige uke. Lydfilen er bearbeidet med AI-verktøyet Adobe Podcast Beta - Enhance Speech. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Internett er nå for alvor i ferd med å treffe den fysiske verden. En rapport fra Accenture, «Technology Vision 2023», peker på sammenkoblingen av operasjonell teknologi (OT) og informasjonsteknologi (IT) som en del av trenden med å koble sammen det digitale (bits) og det fysiske (atomer). 


    96 % av ledere sier - i den samme rapporten - at sammensmeltingen av digitale og fysiske verdener, over det neste tiåret, vil transformere bransjer og gi økt innovasjonskraft. Det er dette batteriselskapet Freyr jobber med akkurat nå. Mer om det i podkasten. 


    Potensialet med å få data ut av en produksjonsprosess, for analyse, optimalisering og økt verdiskaping, er stort. Men dette krever en strategi, ny kunnskap og kompetanse for å lykkes. Vi spør hvilke muligheter representerer IT/OT for industrien fremover. Og hva blir utfordringene når IT skal ta større ansvar inn i OT-verden? 

     

    Ukens gjester er Ida Eriksdatter Brobakke, lead designer i Inventas, Daniel Wahl Bolle, daglig leder i Step Solutions, og Lars Iversen, strategisk rådgiver i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.


    Dette er et opptak fra LIVE-podkast i Trondheim. Lydfilen er bearbeidet med AI-verktøyet Adobe Podcast Beta - Enhance Speech.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Flere undersøkelser viser at Norge sakker akterut sammenlignet med land rundt oss når det kommer til digitalisering og transformasjon. Dette gjelder særlig utvikling av løsninger som går på tvers og datadeling. Det går dessverre altfor sakte. Å rive ned siloer og samarbeide på tvers er faktisk vanskeligere enn det høres ut – uansett bransje og sektor. I tillegg må vi få på plass finansieringsmodeller for smidig utvikling. Vi trenger rett og slett en digitaliseringsminister.


    I denne episoden spør vi om det er høy nok innovasjonsfart i offentlig sektor? Hva hemmer digitaliseringen, og hvordan kan vi gire opp?


    I tillegg spør vi hvem blir Norges nye digitaliseringsminster? Det er mange oppgaver som venter på den politikeren som skal fylle digitaliseringsstolen rundt kongens bord. 


    Ukens gjester er Nina Olsen Munthe, avdelingsdirektør i Digitaliseringsdirektoratet, Catherine Janson, leder for Politiets IT-enhet og årets digitaliseringsleder 2022, og Petter Moe, CTO i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.


    Dette er et opptak fra LIVE-podkast i Oslo 10. oktober 2023. Lydfilen er bearbeidet med AI-verktøyet Adobe Podcast Beta - Enhance Speech. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det siste året har energi og strømpriser dominert norsk politikk, og vært et samtaletema i mange styrerom, på arbeidsplasser, og rundt kjøkkenbordet hjemme.


    Tidligere i år la Energikommisjonen frem sin rapport med tittelen «Mer av alt, raskere». Vi må spare mer energi, bruke energien mer effektivt, produsere mer kraft fra flere rene energikilder, sikre forsyningssikkerheten, øke nettkapasiteten osv. 


    Så hvor raskt kan vi bygge ut fornybar energi i Norge? Og hvordan skal vi prioritere slik at Norge kan utvikle grønne arbeidsplasser og konkurransedyktig industri? 

     

    Ukens gjester er Marielle Furnes Mannseth, Group Brand & Sustainability Officer i Norwegian Hydrogen, Erik Espeset, konsernsjef i Tafjord, og Nicolai Astrup, stortingspolitiker for Høyre og medlem i Energi- og miljøkomiteen. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. 


    Dette er et opptak fra LIVE-podkast i Ålesund 28. september 2023. Lydfilen er bearbeidet med AI-verktøyet Adobe Podcast Beta - Enhance Speech. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Finally, we are back with a new season. And for this first episode, we have a special treat for you guys.


    We have talked to the world’s leading futurist, Amy Webb, about tech trends. She and her team are behind the acclaimed, independent trend report “Future Today Institute Trend Report”, which is published every year and launched at the world’s largest tech conference SXSW. We met her at the Oslo Business Forum last week.


    Usually, our editorial team prepares the questions and issues to be discussed, but this time we did it a bit differently. We asked our listeners. We picked 10 questions for Amy Webb. Enjoy! 

     

    Denne epsioden er på engelsk. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Stikker kjapt innom deg for å fortelle at vi snart er klare for en helt rykende fersk sesong med «Teknologi og mennesker». 


    Vi skal by på spennende gjester, nye caser og historier som forhåpentligvis vil inspirere deg, gjøre deg litt nysgjerrig og bygge kunnskap. Det er mye læring i å høre hva andre har gjort innenfor digitalisering, teknologi og transformasjon. 


    Tusen takk til alle dere som har fulgt oss gjennom seks sesonger. Det er så inspirerende for oss at det er så mange som velger å lytte til oss hver eneste uke. Tusen takk. 


    Og du, har du tips til gjester eller temaer, så gi lyd fra deg. Vi høres veldig snart 🎧


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Over halvparten av oss tror på at teknologi kommer til å løse klimaproblemene. 


    Kunstig intelligens (AI) har siden november i fjor blitt det «hotteste» teknologiområdet i samfunnsdebatten. Mange mener at vi er på vei inn i en AI-revolusjon som vil påvirke alle deler av samfunnet. 


    Vi snakker stort sett om mulighetene, men det som må snakkes mer om er hvilken effekt kunstig intelligens vil ha på arbeidet med bærekraft og klima. For kunstig intelligens representerer et veiskille for teknologisk utvikling, også innen klimaarbeid. 


    Vi starter det hele med en kort presentasjon fra Elisabeth Nissen Eide, bærekraftsjef i Atea – som etter hvert skal ha med seg Leonora Onarheim Bergsjø, leder for Norsk råd for digital etikk.


    Gjester i denne episoden er Sigrun G. Aasland er daglig leder i ZERO, Bjørn Olstad, Corporate Vice President i Microsoft Norge, Anne Dingstad er CEO for Saga Robotics, Elisabeth Nissen Eide, bærekraftsjef i Atea Norge, og Leonora Onarheim Bergsjø, leder Norsk råd for digital etikk.


    Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. 


    Dette er et redigert opptak fra Arendalsuka 2023.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kunstig intelligens (AI) er ikke noe nytt, men det skjer veldig mye innenfor dette området akkurat nå. De store teknologiselskapene er nesten på «speed» når det kommer til AI. Googles pratebot «Bard» skal inn i alle Google-produkter, og Microsoft skal lansere sin digitale AI-assistent Copilot til høsten (hvis ryktene stemmer). 


    Så hva er det vi egentlig snakker om her? Hvordan funker disse AI-assistentene, og hvordan skal du forberede seg på det som kommer? Hva betyr AI for jobbroller, ferdigheter og organisasjoner? Og ikke minst, hva er fallgruvene? 


    Ukens gjester er Christopher Frenning, National Technology Officer i Microsoft, og Trine Larsen, CEO og hodejeger i Hammer & Hanborg og spaltist i Nettavisen.


    Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. 


    God sommer ☀️

     


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I denne episoden snakker vi om et høyteknologisk insekthotell som har flyttet inn på Botanisk hage. Det har fått navnet Tøyen Bee & Bee og er et samarbeid mellom Naturhistorisk museum, Atea og IBM.


    Tidligere i år kom rapporten «The Global Risks Report 2023» som beskriver de største truslene vi står overfor de nærmeste 10 årene. Ett av disse er tap av biologisk mangfold.


    Biologisk mangfold er et begrep som omfatter alt liv på jorda - millioner av planter, dyr og mikroorganismer, arvestoffet deres og økosystemet de er en del av. Antall arter synker dessverre i høyt tempo. 


    Hvordan kan et insekthotell bidra til kunnskapsutvikling slik at vi kan ta bedre vare på insektene, og hvilken rolle spiller teknologi for å løse de utfordringene vi står overfor?


    Ukens gjester er Hallvard Elven, insektforsker ved Naturhistorisk museum, Bjørn Hegle, rådgiver iOt i Atea, og Lars Nordbryhn, seniorarkitekt, IBM. Programleder er Christian Brosstad, Atea.


    Her finner du mer info om insektshotellet: https://www.nhm.uio.no/toyen-bee-and-bee/


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.